۲۶ اسفند ۱۳۹۵، ۱۱:۰۵
کد خبر: 82466659
T T
۰ نفر
میرملاس غار 12 هزار ساله وآبشار نوژیان لرستان پذیرای گردشگران نوروزی

خرم آباد- ایرنا - لرستان سرزمین گردشگری با جاذبه های منحصر به فرد طبیعی ، آب و هوای چهار فصل، كوه های سر به فلك كشیده و آبشارهای خروشان و پایتخت پل های تاریخی، آماده پذیرایی از مسافران نوروزی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سرزمین تاریخی لرستان را می توان با داشتن هزاران اثر باستانی و طبیعی ، آبشارهای خروشان و كوههای سربه فلك كشیده یكی از مهم ترین مناطق باستانی ایران برشمرد.
آثار و بناهای باستانی و تاریخی كشف شده در این استان متعلق به سه دوره پیش از تاریخ ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی هستند.
برخی از این آثار مانند نقوش و كنده كاری های داخل غارها و اشیا مفرغی و سفالینه ها، دارای قدمتی بیش از 40 هزار سال هستند كه حكایت از تاریخ 40 هزار ساله زیست در این دیار دارد.
بیش از 250 غار مسكونی و پناهگاه صخره ای نظیر غارهای پاسنگر گنجی قمری، یافته ، غار كوگان ، گر ارجنه و غار شگفت انگیز كلماكره در نقاط مختلف لرستان، جلوه ای خاص و دیدنی به این دیار بخشیده است.
غارهای منقوش پیش از تاریخ مانند غار هومیان یك ، هومیان دو، میرملاس كوهدشت و دوشه بخش چگنی خرم آباد از دیگر جاذبه های منحصربفرد این دیار هستند.
پنج هزار اثر باستانی منحصر به فرد و سه هزار و 200 اثر باستانی ثبت شده در فهرست آثار ملی نیز بخشی از تاریخ و فرهنگ كهن لرستان می باشد كه هر گردشگر خارجی و داخلی را به خود جذب می كند.
بناهای تاریخی شگفت انگیز این استان همچون قلعه فلك الافلاك، پل شكسته، گرداب سنگی، سنگ نبشته و مناره آجری از دیگر بناهایی هستند كه در خرم آباد مركز استان لرستان از عهد ساسانی و پیش از آن در این سرزمین همچون گوهری گرانبها زینت بخش چشمان رهگذران و مردم علاقه مند به تاریخ ایران زمین شده اند.
لرستان با داشتن آب و هوایی متنوع و چهار فصل دارای طبیعتی بسیار زیباست كه بهره مندی از آبشارهای بكر و چشم نواز، بخشی از زیبایی های خدادادی این دیار است كه در دل كوههای سر به فلك كشیده استان، خودنمایی می كنند.
آبشارهای زیبایی همچون نوژیان ، بیشه، وارك، شوی، آب سفید، چكان، سركانه و افرینه تنها نمونه هایی از این ظرفیت خدادادی هستند كه منظره زیبا و چشم نوازی را به خود اختصاص داده اندو جلوه های بی نظیر طبیعی را به گردشگران این سرزمین نمایش می دهند.

**قلعه فلك الافلاك خرم آباد اثری منحصر به فرد است
قلعه تاریخی فلك الافلاك همچون نگینی در این استان با تاریخی از عهد باستان بر روی تپه ای صخره ای در كنار رودخانه ای خروشان می درخشد.
این بنای تاریخی كه با نام قلعه دوازده برجی نیز معروف است بر فراز تپه ای مشرف به شهرخرم آباد واقع شده و چشم هر گردشگر و بیننده ای را به خود جلب می كند.
این بنا براساس شواهد تاریخی مربوط به دوره ساسانیان است كه در شهری بنام شاپورخواست در منطقه كنونی خرم آباد و در سده هفتم هجری بنا شده است.
بر همین اساس قلعه فلك الافلاك یا دژ شاپوری در دوره ساسانی كاربرد حكومتی و نظامی داشته و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر فعلی خرم آباد، قلعه بنام فلك الافلاك نامگذاری شده است.
قلعه فلك الافلاك با وسعت تقریبی پنج هزار و 300 متر مربع شامل هشت برج، دو صحن و 300 جان پناه است و ارتفاع بلندترین دیوار آن تا سطح تپه 23 متر است.

**سفیدكوه لرستان؛ تنوع كم نظیر گونه های جانوری و آبشارهای فصلی
منطقه حفاظت شده سفیدكوه با مساحت 69 هزار 500 هكتار واقع در شهرستان خرم آباد در استان لرستان در بین عرض های جغرافیایی 33 درجه و 29 دقیقه و طول جغرافیایی 33 درجه و 19 دقیقه در ناحیه ای كوهستانی با تنوع زیستی بالا، چشم اندازهای زیبایی از جنگل و مراتع كوهستانی ورودهای پر آب در سلسله جبال زاگرس واقع شده است.
در سال 1347 منطقه سفیدكوه به عنوان منطقه شكارممنوع تحت حفاظت قرار گرفت و سپس طی مصوبه شماره 124 شورای عالی محیط زیست (كمیسیون زیر بنائی دولت) در سال 1369 به عنوان منطقه حفاظت شده سفیدكوه به مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست پیوسته است.
از میوه های بهاره سفیدكوه می توان به چاقله بادام و پسته وحشی بانام محلی (قلنگ) و آلوچه اشاره كرد، همچنین از گیاهان دارویی بهاره می توان سرخ پا، پونه وحشی، انشك، گل پر، چای كوهی بانام محلی (گل كنه)، آویشن بانام محلی (ازگو)، بومادران بانام محلی (برنج داس) گل ختمی بانام محلی (هیرو) موسیر بانام محلی (ذیل) و ملیم اشاره كرد.
سفیدكوه لرستان با داشتن 138 گونه جانوری یكی از زیستگاه های با ارزش جانوری غرب ایران محسوب می شود و با تنوع 272 گونه گیاهی یكی از مكان های غنی كشور ازنظر پوشش جنگلی و گیاهی است.

*** میرملاس غار باستانی 12 هزار ساله لرستان
یكی دیگر جاذبه های منحصربفرد تاریخی و گردشگری لرستان، غار باستانی و 12 هزار ساله میرملاس كوهدشت است كه نقاشی های موجود در این غار به گفته كارشناسان و متخصصان باستان شناسی در ردیف آثار موجود در غارهای كركس و لاسكو فرانسه قرار دارد و نماد یكی از كهن ترین آثار و نشانه های زندگی انسان اولیه در كره خاكی است.
این سكونت گاه باستانی در حقیقت به عنوان آیینه ای از زندگی انسان های اولیه و خلق و خوی آنهاست و نقوش صخره ای میرملاس از جمله آثار بی نظیر موجود در كشور است كه نشان از دیرینگی و قدمت چندین هزار ساله این دیار دارد.
غار میرملاس در كوه سرسرخین در فاصله 15 كیلومتری شهر كوهدشت واقع شده كه به مرور زمان دستخوش تغییرات طبیعی شده ، مملو از نقوشی است كه در دو طرف غار و بروی دیوارسایبان حك شده است.
براساس بررسی های باستان شناسان این آثار مربوط به 12 هزار سال پیش است كه از سوی انسان های اولیه به تصویر كشیده شده هرچند كه به دلیل كم توجهی در نگهداری و قرار گرفتن در معرض عوامل طبیعی و انسانی، تاحدودی از بین رفته است.

***غار كوگان نمونه ای دیدنی از معماری صخره ای در لرستان
غار منحصر به فرد كوگان یكی دیگر از معدود غارهای مصنوعی لرستان است كه به دست انسان در دوران مربوط به اشكانی (پارتی) در دل كوهستان های این استان به وجود آمده است كه مساحت كلی فضاهای تعبیه شده در آن به حدود 281 متر مربع می رسد.
این غار دژ مانند كه تمام آن با حجاری های طاقت فرسا به وجود آمده به استناد سكه هایی كه در اطراف آن به دست آمده به دوره اشكانیان تعلق دارد و طی قرون متمادی به عنوان یك محل سكونت دایمی مورد استفاده قرار گرفته است.
غار كوگان در 45كیلومتری خرم آباد مركز استان لرستان قرار دارد.

***آبشار نوژیان یكی ازمرتفع ترین آبشارهای ایران
این آبشار در 51 كیلومتری جنوب شرقی خرم آباد در بخش پاپی به ارتفاع 95 متر و عرض تاج پنج متر است.
آبشار نوژیان چهل و ششممین اثر ملی است كه توسط سازمان میراث فرهنگی در 27 اسفند 1387 در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
گردشگاه جنگلی نوژیان بالای كوه تاف قرار دارد كه در كوه تاف انواع گیاهان دارویی می رویند و دارای طبیعتی زیبا و دیدنی است.
مردم و گردشگران زیادی برای تماشای این آبشار و برای جمع آوری گیاهان دارویی به این ناحیه می آیند.
دسترسی به این آبشار ازطریق مسیر الیگودرز به شول آباد امكان پذیر است كه بهترین راه رسیدن به آبشار چكان از طریق جاده شوسه مورزرین- شول آباد و بهاركار است و راه دیگر كه آسفالت است از طریق خرم آباد، سپیددشت، شول آباد می باشد.[

***تونل برفی ازنا
تونل برفی به صورت طبیعی در برف و یخ های دامنه زیبا و سربه فلك كشیده اشترانكوه در منطقه كمندان شهرستان ازنا بوجود آمده است كه طول این تونل بیش از 800 متر و ارتفاع آن از كف تونل تا سقف بین 2/5 تا 3 متر می باشد.
این شگفتی بی نظیر حاصل انباشته شدن هزاران تن برف در سال های متمادی در ازنادره در اشترانكوه است.
دره ای زیبا واقع در روستای كمندان ازنا كه هر ساله بر اثر ریزش بهمن های سهمگین درون آن توده ای از برف تشكیل می شود و پس از جاری شدن آب ناشی از ذوب برف ها در فصل بهار، تونلی بسیار زیبا در آن به وجود می آید.

***دریاچه گهر نگینی درخشنده در زاگرس
دریاچه گهر یكی از زیباترین دریاچه های ایران زمین در شهرستان دورود واقع شده است كه در میان رشته كوه اشترانكوه در استان لرستان با ارتفاع 2350 متر از سطح دریا واقع شده است .
عمق تقریبی گهربزرگ حدود 30 متر و 100 هكتار مساحت دارد.
این دریاچه از لحاظ زیست بوم و محیط طبیعی اهمیت زیادی دارد و به علت نداشتن جاده چندان مناسب تا حد زیادی از خرابی و آلودگی به دست انسان به دور مانده است.

***غار وقت و ساعت، پدیده نادر طبیعت
غار وقت و ساعت یكی از پدیده های شگفت انگیز طبیعت است كه در 20 كیلومتری جنوب شهر دورود و محدوده ایستگاه راه آهن چم چید قرار دارد.
این غار در نزدیكی دره ای زیبا به نام دره نگار كه از آب رودخانه گهر سرچشمه می گیرد و فضای آن از كانی های آهكی به عرض 7 متر، طول 20 متر و ارتفاع 8 متر تشكیل شده است.
آب چشمه وقت و ساعت در تواتر زمانی حدود یك ساعت قطع و وصل می شود، به گونه ای كه پس از یك ساعت قطع آب دوباره از درون چشمه به آهستگی جریان می یابد و چشمه به اوج آبدهی می رسد، سپس میزان آب دهی كم شده و بار دیگر كاملاً قطع می شود.

***آبشار بیشه، زیباترین آبشار كشور
بیش از 50 آبشار بزرگ و كوچك در پهنه استان لرستان وجود دارد كه بخش عمده ای از این آبشارها در مسیر رودخانه های این استان قرار گرفته اند كه یكی از این آبشارهای بسیار زیبا ودیدنی آبشار بیشه است.
این آبشار در بخش پاپی از توابع خرم آباد واقع شده و آب و هوای مناسب و سرسبزی اطراف آبشار و چشم انداز كوههای اطراف سالیانه پذیرای مهمانان و مسافران زیادی از مناطق مختلف كشور است.
فاصله این آبشار تا شهرستان دورود كه یكی از مسیرهای ارتباطی آن است 30 كیلومتر است و امكان برقراری ارتباط در این مسیر فقط از طریق راه آهن میسر است و راه ارتباطی آن با خرم آباد از طریق ایستگاه سپیددشت می باشد.
ارتفاع آبشار بیشه 48 متر تا نقطه برخورد با زمین و 10متر نیز از آنجا تا وصل شدن به رودخانه سزار است.
این آبشار در موقعیت عمومی استان، در منطقه‎ای كوهستانی و دامنه‎های رشته كوه زاگرس قرار گرفته است، در شرق آبشار تپه‎های كلاه كوه و در شمال كوه ازگن، به آن مشرف هستند.
همجواری این آبشار با چندین مجموعه زیبا همچون جنگل های پهناور بلوط، روستای زیبای بیشه و چشم انداز ایستگاه راه آهن بیشه و از طرفی هوای خنك و با طراوت، سرسبزی و شادابی كوه های بلند و دلنشین، بیشه را به یك منطقه دیدنی و جذاب برای گردشگران تبدیل كرده است.
مسیر دسترسی به آبشار بیشه از طریق راه آسفالته از خرم آباد به طول 65 كیلومتر واز كنار ایستگاه قطار می گذرد كه برای رسیدن به آن باید مقداری پیاده روی كرد تا به آبشار رسید.
در پائین ایستگاه و در دل درختان بلند جویبارهای صاف و زلال، اقامتگاه های چوبی و زیبائی در اختیار گردشگران قرار می گیرد.

***تالاب های لرستان
تالابهای 11 گانه شهرستان پلدختر از جمله دیگر جاذبه های طبیعی لرستان هستند كه به ویژه در فصل بارندگی زیبای خاصی به منطقه می بخشند و علاوه بر این، تالابها مامن و زیستگاهی مناسب برای انواع پرندگان ، آبزیان و پرندگان بومی ومهاجر می باشد.
در این میان هفت تالاب در منطقه آهكی در شرق رودخانه كشكان كبیر كوه قرار دارند و همچنین تالاب بیشه دالان در جنوب شهرستان بروجرد وتالاب سیلاخور در شمال غربی شهرستان دورود قرار دارد.
تالابهای تكانه، بلمك، لفانه، پیكه و تالاب كبور از جمله تالابهی فصلی و دائمی لرستان هستند كه هر ساله با وجود پرندگان و آبزیان در منطقه، حیات وحشی زیبا و دل انگیز را به تصویر می كشند.

*** شیرز؛ درهای حیرت انگیز در كوهدشت
دره حیرت انگیز شیرز با جاذبه های گردشگری بكر و شگفت انگیز، چشمه ها، آبشارها و درختان وحشی پر میوه اش در بخش زردلان و در منطقه ای به نام اولاد قباد شهرستان كوهدشت قرار دارد كه دارای طبیعتی زیبا، چشمه های جاری با آب فراوان، صخره های تندوتیز و میوه های وحشی فراوان است.
در این تنگه شگفت انگیز درخت های كوهی میوه از جمله انگور، انجیر و گلابی وجود دارد، مجسمه ها و آثار تاریخی منحصربه فردی در غارهای این تنگه كشف شده است كه نشان از تاریخ كهن این دیار دارد.
آب وهوای سرد و كوهستانی این منطقه پوشش گیاهی و جنگلی بكری به وجود آورده و از پوشش جانوری خوبی برخوردار است كه عظمت طبیعت را می توان در دل این تنگه دید و با تمام وجود به آرامشی عجیب رسید.
كوه ها، صخره های منحصربه فرد، پوشش گیاهی و جنگلی زیبا، طبیعت دل انگیز و آبشارهای متعدد كه از دل این تنگه بیرون می آید زیبایی خاصی به این دره تنگ و صخره ای بخشیده است.

***دریاچه فیروزه ای كیو خرم‌آباد
این دریاچه به عنوان تنها دریاچه درون شهری ایران یكی از منحصربه فردترین و زیباترین دریاچه‌های خود جوش استان لرستان و غرب كشور است كه در شمال غربی شهر خرم‌آباد و در كنار بوستانی به همین نام واقع شده است و آب این دریاچه از سرچشمه‌های موجود در مخمل‌كوه از طریق چشمه‌های كف دریاچه تامین می‌شود.
مساحت دریاچه كیو حدود هفت هكتار و عمق آن در نقاط مختلف دریاچه بین سه تا هفت متر متغییر است و این دریاچه مكان زیبایی برای تفریح خانواده‌ها و جوانان برای قایق‌سواری و انجام ورزش‌های آبی است.
كیو در گویش لری مردمان خرم‌آباد به معنی رنگ كبود و آبی تیره است و دلیل نامگذاری آن به نام كیو نیز به خاطر رنگ دریاچه به هنگام پرآبی است كه به دلیل زلالی آب و وجود گونه‌های گیاهی در آن رنگ كبودی را به خود می‌گیرد.
این دریاچه از ارزش‌های توریستی درون شهری برخوردار است و به لحاظ ویژگی‌های خاص خود می‌تواند به عنوان یكی از مراكز جذب توریست تبدیل شود.
در كنار این دریاچه امكانات تفریحی، شهربازی و چشم‌انداز زیبایی وجود دارد، دریاچه نیلی رنگ كیو به شهر جلوه خاصی داده و در كنار جاذبه‌های تاریخی فراوان در دره خرم‌آباد و چشمه‌های پر آب دره خرم‌آباد شهر را در ردیف یكی از شهرهای زیبای توریستی قرار داده است.
این دریاچه علاوه بر زیبایی‌های چشمگیر، زیستگاهی مناسب برای جانوران آبزی و پرندگان بومی و مهاجر نیز است، در حال حاضر، شرایط دریاچه طبیعی كیو به گونه‌ای است كه سطح آب دریاچه به دلیل فعالیت چشمه‌های تامین كننده، آن به صورت لحظه‌ای در حال افزایش است و ارتفاع آب در دریاچه به سرعت افزایش می‌یابد.

***یكهزار و 990 تخت برای پذیرایی از مسافران نوروزی در لرستان وجود دارد
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان می گوید: در حال حاضر یك هزار و 990 تخت برای پذیرایی از مسافران نوروزی در لرستان وجود دارد.
غلامرضا سلیمانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در حال حاضر 22 هتل با ظرفیت یكهزار و 705 تخت و 10 مهمانپذیر با ظرفیت 290 تخت در سطح استان لرستان فعال است.
به گفته وی هشت اقامتگاه بوم گردی با ظرفیت 485 نفر و 47 واحد و مجتمع خدماتی رفاهی در سطح استان لرستان برای پذیرایی از مسافران نوروزی در سطح استان وجود دارد.
وی اضافه كرد: این استان دارای 15 سفره خانه سنتی و پنج مجتمع گردشگری است و تا پایان سال جاری پروانه بهره برداری سه هتل در استان لرستان صادر می شود.

*** پیش بینی اسكان 120 هزار مسافر نوروزی در مراكز آموزشی لرستان
سرپرست اداره كل آموزش و پرورش لرستان نیز گفت: امكانات لازم برای اسكان 120 هزار مسافر نوروزی در مراكز آموزشی و اقامتی این استان فراهم می شود.
خدا نظر دریكوند در گفت و گو با ایرنا افزود: آموزش و پرورش لرستان با تجهیز پنج مركز آموزشی رفاهی معلم ، 2 اردوگاه دانش آموزی و 200 آموزشگاه برای استقبال و پذیرش مسافران نوروزی آماده می شود.
وی اظهار كرد: در ایام تعطیلات نوروزسال 95 بیش از 85 هزار و 800 مسافر نوروزی در اماكنی كه آموزش و پرورش لرستان برای مسافران تدارك دیده بود اسكان یافتند.
به گفته وی ستاد تسهیلات نوروزی استان جهت رفاه بیشتر مسافران شرایط استفاده از تخفیف های ویژه مراكز اقامتی ، رفاهی و گردشگری در این استان فراهم كرده است.
وی با اشاره به اینكه ستاد اسكان مسافران نوروزی لرستان درسال های گذشته رتبه های برتر در سطح كشور كسب كرده است،اظهار كرد: كسب رتبه اول در شاخص تكریم ارباب رجوع و پاسخگویی مناسب به مسافران در سال جاری، بیانگر رعایت اصول انسانی و تكریم حقوق شهروندی درستاد اسكان مسافران نوروزی فرهنگیان لرستان است.
7274/6060
خبرنگار:مریم نریمانی**انتشاردهنده: محمد علیدوستی
۰ نفر