به گزارش روز جمعه خبرنگار موسیقی ایرنا، در آخرین جمعه سال 1395 بار دیگر اهالی و دوستداران فرهنگ و هنر در محوطه پر از خاطره های تلخ و شیرین تالار وحدت گرد آمدند تا از جایگاهی كه پیش از این ترانه سرایان نامداری چون استادان اسماعیل نواب صفا و بیژن ترقی را بدرقه كرده بودند، این بار ترانه سرای خاطره ساز دیگری را رهسپار دیار باقی كنند؛ ترانه سازی به نام افشین یداللهی.
** همه آمده بودند
محوطه ی بهاری تالار وحدت از همان ساعت 8 صبح، شلوغ شده و بود و هر لحظه بر تعداد حاضران افزوده می شد. نوای روحانی قرآن در فضا پخش می شد تا تسلایی باشد بر دل های سوخته از داغ رفتن ناگهانی دكتر ترانه سرای دهه های اخیر موسیقی ایران.
در كنار مردم، هنرمندان قشرهای گوناگون هم آمده بودند برای آخرین وداع آخر با یداللهی شاعر، با یداللهی روان شناس؛ و با یداللهی خاطره ساز.
از سینمایی ها حسن فتحی، محمدرضا ورزی، محمد حاتمی، محمدرضا فروتن، سعید داخ، كتایون ریاحی، امیریل ارجمند، هدایت هاشمی و ... آمده بودند تا در كنار ترانه سرایانی چون بامداد جویباری، تورج شعبانخانی، عبدالجبار كاكایی، محمد سلمانی، اهورا ایمان، یغما گلرویی، ناصر فیض و بابك صحرایی بایستند و تسلیت بگویند داغِ نشسته بر دل ترانه را.
دكتر سید حسن هاشمی وزیر بهداشت و درمان، دكتر علیرضا زالی رییس سازمان نظام پزشكی، علی مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد، حجت الاسلام سید محمود دعایی و حمیدرضا نوربخش رییس خانه ی موسیقی نیز از حاضران در این آیین تشییع بودند.
از قافله ی موسیقی نیز بسیار آمده بودند خوانندگان و آهنگسازانی كه ترانه های افشین یداللهی را خوانده و آهنگسازی كرده بودند. از این گروه هم افرادی چون خشایار اعتمادی، حمید حامی، علیرضا قربانی، احسان خواجه امیری، فردین خلعتبری، محمد مهدی گورنگی، فاضل جمشیدی، ستار اوركی، علیرضا عصار، عبدالحسین مختاباد و شاهین آرین به چشم می آمدند.
دیگرانی چون سید علیرضا میرعلی نقی منتقد و پژوهشگر موسیقی، محمد سریر، رضا رفیع، فاضل نظری، غلام علمشاهی، داوود گنجه ای، حسین علیشاپور و علی بوستان نیز به وداع افشین یداللهی آمده بودند.
سید عباس سجادی كه اجرای مراسم را بر عهده داشت، اشاره كرد به اینكه افشین یداللهی چه زحمت هایی كشید برای راه اندازی خانه ی ترانه؛ خانه ای كه زین پس باید آن را «خانه ی ترانه ی افشین یداللهی» نامید.
پس از دیركردی كه زود گذشت، پیكر افشین یداللهی را به محوطه تالار وحدت آوردند و ترانه سرایان رفتند زیر تابوت رفیق خود را گرفتند و لا اله الا الله گویان، افشین را كه آرام بر مركب چوبینِ مزیّن به پرچم ایرانِ عزیز خفته بود، آوردند. اشك هایی كه حمید حامی، خواننده با سابقه موسیقی پاپ با دیدن این منظره ی غم بار می ریخت، نمایی ماندگار در ذهن نظاره كنندگانِ اندوهناك رقم زده بود.
** افشین یداللهی طبیبی مهرورز بود
دكتر علیرضا زالی رییس سازمان نظام پزشكی كشور، نخستین كسی بود كه به جایگاه آمد تا در فراق دكتر افشین یداللهی سخن بگوید؛ او گفت: افشین عزیز همیشه می گفت كه جاده ها به بن بست می رسد، اما افسوس كه خودش نیز در جاده به بن بست رسید؛ و باید بگویم كه اصلِ حادثه از دست رفت.
دكتر زالی گفت: در سال 95 حادثه های غم بار فراوانی روی داد، و سكانس آخر این سال سخت و اندوه بار را رفتنِ تراژیك افشین یداللهی رقم زد. افشین، یك طبیب مهرورز بود؛ طبیبی خوشنام و باوجاهت و مردم دوست. او با وجود مشغله های فراوان، همواره به مطب می رفت و می گفت از بودنِ در مطب لذت می برد. او طبیبی حاذق بود و اطلاعاتش در روان پزشكی به روز بود.
رییس سازمان نظام پزشكی كشور همچنین گفت: ترانه های او صرفاً ترانه های موزون نبود، بلكه ترویج دهنده عشق، محبت و امید بود؛ افشین از ترویج پوچی و یأس پرهیز می كرد. او در ترانه های خود شكل متفاوتی از رموز جهان امروز را به تصویر می كشید. افشین یداللهی در شهریور ماه 1392 به انتخاب سازمان نظام پزشكی، پزشك نمونه ی كشوری شد و این، در كمتر جایی اشاره شده است.
** افشین یداللهی دو خانه داشت
سپس مهدی ایوبی، یكی از ترانه سرایان كه در خانه ی ترانه با یداللهی همكاری می كرد، به جایگاه آمد و درباره ی رفیق خود گفت: من و بسیاری از ترانه سرایان اوج گرفتن و پریدن را از صندلی های خانه ای آغاز كردیم كه مسوولش امروز نشان داد كه از همه بهتر پرواز را بلد است. او دو خانه داشت؛ همان قدر كه دلش برای خانواده اش می تپید، برای خانه ترانه هم به همان اندازه دلش می تپید. آرزوی او این بود كه دستاورد زندگی اش كه همانا خانه ی ترانه است، به راه خود ادامه دهد.
** یداللهی یكی از تكیه گاه های ترانه بود
در ادامه علی مرادخانی، معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پشت میكروفون ایستاد و ضمن عرض تسلیت، گفت: افشین یداللهی، شاعر خوش ذوق و جوان و تأثیرگذارِ ترانه، امروز در میان ما نیست و این، ضایعه یی بزرگ است. او یكی از بهترین ها و بااخلاق ها بود كه كه هرگاه او را می دیدیم، وجودش آرامش بخش بود.
ارادخانی گفت: ما در جامعه هنری، به ویژه در موسیقی پاپ، در حوزه ی محتوا مشكل فراوانی داریم؛ اما یكی از تكیه گاه های كا در ترانه، افشین یداللهی بود، كه به جز خوبی و نیكی چیزی از او ندیدیم. آثار باقیه ای كه او از خود بر جا گذاشته، نامش را جاودان خواهد كرد.
علی مرادخانی در پایان كلامِ خویش با خواندن دعا برای شادی روح افشین یداللهی طلب مغفرت كرد.
** افشین یداللهی، شانسی بود كه در خانه ی ترانه را زد
خشایار اعتمادی، خواننده ی نامدار موسیقی پاپ ایران، دیگر فردی بود كه به جایگاه آمد تا در رثای ترانه ساز خاطره ساز سفركرده سخن بگوید. او گفت: دنیای ما اگر قشنگ مانده، به سبب وجود عزیزانی است كه خوب آن را نوشته اند، خوانده اند، تفسیر كرده و سروده اند؛ و اینان، كسانی نیستند، جز اهل فرهنگ و هنر. افشین دنیای ما را ترك كرد، اما ما را ترك نكرد. او شانسی بود كه در خانه ی ترانه را زد.
سپس خشایار اعتمادی پیام تسلیت سید رضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، را برای حاضران خواند.
** دردهای مردم، درد او بود
محمدرضا فروتن، بازیگر سینما كه به تازگی آلبومی را بر اساس ترانه های روانشاد یداللهی خوانده و منتشر كرده است، نفر بعدیی بود كه می بایست به جایگاه می آمد و از افشین می گفت. پیش از آمدنِ او، سجادی (مجری برنامه) گفت كه قرار بود وی، فروتن و افشین یداللهی دوم فروردین ماه به ارمنستان بروند تا به مدت یك هفته به اجرای برنامه های فرهنگی و هنری بپردازند؛ افشین برای این سفر خواسته بود تا همسرش كه به تازگی با هم عقد كرده بودند نیز همراه باشد.
سجادی سپس اشاره كرد به اینكه متأسفانه خانم شبنم رحمتیان، همسر افشین یداللهی، نیز كه به همراه برادر خود در سانحه ی تصادف همراه افشین بوده، در بیمارستان بستری است و این دو تن نیز حالشان وخیم است. سجادی از حاضران خواست تا برای سلامتی این دو عزیز نیز دعا كنند.
سپس محمدرضا فروتن پشت میكروفون استاد و با بغضی در گلو گفت: احساس تهی و خالی بودن می كنم؛ چون احساس می كنم نه یك رفیق، كه یك لشكر رفیق را از دست داده ام. بسیاری از زندگانی ام را مدیون دكتر افشین یداللهی عزیز هستم كه همیشه حالم را پرسید و كمك و راهنمایی ام كرد. او با زندگی اش به من درس زندگی داد و بسیار خوشحالم از برای شكل زندگی اش. او مردم را دوست داشت و دردهای مردم، درد او بود. او یكی از معجزه های زندگی من بود.
** شعرخوانی خلعتبری و آواز علیرضا قربانی
سپس سجادی اعلام كرد كه به سبب اینكه جمعه ی آخر سال است و مسیر بهشت زهرا (س) بسیار شلوغ است، باید مراسم را سریع تر خاتمه داد تا پیكر افشین عزیز زودتر به خانه ی ابدی برسد. در ادامه او از فردین خلعتبری، آهنگساز ترانه هایی چون «شب دهم» كه آثار بسیاری را با شعرهای یداللهی ساخته، به جایگاه آمد و سروده ای از یداللهی را كه با صدای علیرضا قربانی اجرا شده است، خواند؛ شعری به مطلع:
«آدم به زمین آمد، این حادثه رؤیا نیست / این فرصت بی تكرار، عشق است، معما نیست...».
پس از او نیز علیرضا قربانی، خواننده موسیقی ایرانی، آواز محزونی را با غزلی از سیف فرغانی، بدین مطلع خواند:
«دل بی رخ خوب تو سر خویش ندارد / جان طاقت هجر تو از این بیش ندارد...».
** شعرهای او تحلیل روانشناسانه داشت
پایان بخش آیین تشییع پیكر افشین یداللهی، سخنرانی برادرش، آرش، بود. آرش یداللهی سخنش را با این مصراع از حافظ آغاز كرد: «هرگز نمیرد آن كه دلش زنده شد به عشق».
وی سپس گفت: سوگوار برادر بودن سخت است؛ و سخت تر آنكه برادر، برادری باشد اهل هنر. او به میهن و مردمش عشق می ورزید. شعرهای او افزون بر تحلیل جامعه شناسانه، تحلیل روانشناسانه را هم داشت و چون از دل برآمده بود، بر عمق دل نیز می نشست.
با ختم كلام برادر افشین یداللهی، نماز میت به امامت حجت الاسلام سید محمود دعایی اقامه شد و درحالی كه صدای «ایران خوانی» افشین یداللهی در فضا پیچده بود، دوباره تابوت این ترانه ساز بر دست دوستداران هنر روان شد تا در آرامگاه ابدی خویش آرام گیرد؛ جایی كه مادر افشین یداللهی به استقبال فرزند خویش خواهد آمد.
دكترافشین یداللهی ترانهسرا در سن ۴۸سالگی و در پی سانحه تصادف در ۲۵ اسفندماه درگذشت.وی متولد ۲۱ دیماه ۱۳۴۷ در اصفهان و بزرگشده تهران، پزشك متخصص اعصاب و روان و از ترانهسرایان معروف بود. او فعالیت حرفهای ترانهسرای خود را در سال ۱۳۷۶ در سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران آغاز كرد.
* مجلس ختم روانشاد افشین یداللهی روز یكشنبه، 29 اسفند ماه، ساعت 17 تا 18:30 در مسجد جامع شهرك غرب تهران برگزار می شود.
فراهنگ**3067** 1440
خبرنگار: امیرحسین دولتشاهی** انتشار: گلشن
تهران- ایرنا- پیكر زنده یاد افشین یداللهی شاعر و ترانه سرای نامی روز جمعه در میان اشك دوستداران داغدارش از تالار وحدت در تهران تشییع شد.