به گزارش خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ، گردشگرانی كه حتی برای یكبار به شیرازآمده باشند ویژگی ها و یگانگی زیبایی های این خطه از سرزمین فرهنگ وادب وهنر را كه در آرامگاه شاعران پارسی گو حافظ و سعدی جلوه گر شده است می ستایند.
زیبایی های استان فارس به ویژه در شیراز تنها در بوی بهار نارنج و گل های زیبای این شهر خلاصه نمی شود، بلكه یادمان های تاریخی و فرهنگی بسیاری دراین شهر وجود دارد كه دركنار باغ های زیبا وسایر اماكن تاریخی وگردشگری ، منظره های بسیاردیدنی را ازهرجهت پیش روی بینندگان قرارمی دهد.
نوروز 96 هم آرامگاه حافظ و آرامگاه سعدی میزبان هزاران نفر از گردشگران ودوستداران فرهنگ وادب است كه ازجای جای ایران زمین برای دیدن این دویادمان تاریخی وفرهنگی به شیرازمی آیند.
حافظیه همراه با فضای دلنشین وسرسبز وسقف مسی خود در چهارراه حافظیه شیراز واقع شده است .مستندات موجود نشان می دهد كه نقشه بنای ساختمان آرامگاه حافظ درسال 1315شمسی توسط یك باستان شناس فرانسوی پیشنهاد شد و در سال 1317 به سبك ساختمان های دوره زندیه بنا شد.
سقف مسی آرامگاه حافظ كه به شكل كلاه قلندران ودرویشان است ازدرون با كاشی های معرق توسط استاد عزیز صرافت كاشیكار معروف تزیین شده وبرروی هشت ستون سنگی قرارگرفته است .
بیست ستون موجود در محوطه آرامگاه لسان الغیب نیز بوسیله استاد محمد حجار و سید محمد سنگتراش تهیه ونصب شده اند.
در بخشی ازسقف معرق آرامگاه حافظ مطلعی ازشعر خواجه شیراز با عنوان ' حجاب چهره جان می شود غبارتنم ،خوشا دمی كه از این چهره پرده بر فكنم ' باخط ثلث نگاشته شده ونظرهربیننده را به خودجلب می كند.
** آرامگاه حافظ و سعدی و نیازهای مسافران
ورودی نامناسب و ازدحام جمعیت مشتاق هنگام ورود و خروج از حافظیه از جمله مناظر ناخوشایندی است كه در روزهای تعطیل و نوروز از زیبایی های حافظیه می كاهد .
همچنین تا مسافت طولانی مانده به حافظیه توقف گاه و پاركینگ خودروها وجود ندارد و میهمانانی كه به شوق دیدار از حافظیه به این مكان می آیند باید كیلومترها دورتر خودرو خود را متوقف كنند .
تقریبا در سی سال گذشته تغییر محسوسی در فضای حافظیه مشاهده نشده است و به رغم آنكه این مكان تاریخی درآمد میلیاردی از دیدار میهمانان نوروزی دارد فضای سبز و اماكن تاریخی و یادمان های كهن آن چندان از این درآمدها نصیب و بهره ندارد .
آرامگاه سعدی نیز با حوض ماهی و فضای بسیار زیبا و پر از گل و درختان خود گفته می شود حدود 50 سال پیش بنا شده است كه هزاران نفراز گردشگران را در این روزها در آغوش خویش دارد.
آرامگاه سخن سرای نامی شیخ اجل سعدی شیرازی نیز در شیرازجایگاه ویژه ای در میان یادمان های فرهنگی و دیدنی استان فارس دارد و هر سال در تعطیلات نوروزی میزبان دهها هزارنفراز میهمانان ومسافران است.
این بنای تاریخی در میان انبوهی از گلهای زیبا ودرختان سرو ناز شیرازی و كاج احاطه شده است .
گفته می شود در محل فعلی آرامگاه سعدی خانقاهی قرارداشته كه سعدی بخشی ازعمرخویش را در آن گذرانده است .
درنگاه اول ، گنبد فیروزه ای رنگ آرامگاه سعدی كه توسط كارشناسان باستانشناسی طراحی و اجرا شده است نظر هر بیننده ای را به خود جلب می كند قنات شمالی آرامگاه سعدی نیز از دیدنی های این آرامگاه است ، بطوریكه این رشته قنات پس از عبور از محوطه آرامگاه حوض ماهی را دراین محل مشروب می سازد.
حوض ماهی كه در سالهای اخیر به علت تداوم خشكسالی خالی از آب است ، پیشتر باحركت ماهی های آن جلوه ای زیبا به محوطه آرامگاه سعدی می داد و نظر میهمانان را به خود جلب می كرد.
در چهار گوشه آرامگاه سعدی اشعاری از گلستان و بوستان نگاشته شده و بر سنگ قبر شیخ نیز اشعاری در مدح حضرت پیامبر(ص ) به چشم می خورد.
' خوش است عمر دریغا كه جاودانی نیست ' مطلعی ازشعر معروف سعدی است كه در محوطه درونی آرامگاه چشم نوازدیده بینندگان است .
درانتهای ضلع غربی ایوان آرامگاه سعدی نیز شاعر معروف شیراز محمدتقی فصیح الملك معروف به شوریده شیرازی افتخار همجواری با تربت شیخ را دارد.
ازدیگر دیدنی های آرامگاه سعدی هفت رواق حاشیه آرامگاه است كه هركدام از آنها مرتبه ای از سیروسلوك عارفانه را در ذهن تداعی می كند.
همچنین مجسمه سنگی سعدی كه همچنان استوار و بلند مرتبه در ابتدای ورودی خیابان منتهی به آرامگاه قراردارد نظر میهمانان را بخود جلب می كند.
ازدحام تنها خیابان منتهی به آرامگاه سعدی و ترافیك شدید خودروها و همچنین ورودی نامناسب برای آرامگاه سعدی و معطل ماندن بیش از حد مسافران و میهمانان از جمله مناظری است كه از زیبایی های كم نظیر آرامگاه سعدی می كاهد.
كمبود توقف گاه و پاركینگ خودروها ، ازدحام دست فروشان ، نابسامانی در ورود و خروج گردشگران از جمله دیگر مسایلی است كه خاطرات خوش دیدار از آرامگاه شیخ اجل را دستخوش خاطرات ناخوش می كند .
امسال آیین های تحویل سال نو در حرم شاهچراغ(ع)، حافظیه، تخت جمشید و پاسارگاد برگزار می شود ، مدیركل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان فارس در این زمینه گفت: آیین های ویژه تحویل سال 1396 در این استان در حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع)، آرامگاه حافظ و مجموعه های میراث جهانی تخت جمشید و پاسارگاد برگزار می شود.
مصیب امیری افزود: همه مكان های تاریخی، فرهنگی و گردشگری استان فارس برای پذیرایی از مهمانان نوروزی ، آماده سازی و بهسازی شده اند.
وی اظهار كرد: ساماندهی فضای سبز ، نور پردازی و مرمت های اضطراری برخی از بناها و مجموعه های تاریخی و فرهنگی استان نیز انجام شده است.
مدیركل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: توسعه خدمات رفاهی و بهداشتی ، پیش بینی نمایشگاه صنایع دستی و همچنین استفاده از توان بخش خصوصی برای ارائه آثار فرهنگی و تاریخی استان و استقرار راهنمایان گردشگری در تمامی اماكن تاریخی-فرهنگی استان از دیگر برنامه های پیش بینی شده در جهت آماده سازی و بهسازی استان برای پذیرایی از گردشگران و مسافران نوروزی است.
وی با اشاره به افزایش مكان های بلیت فروشی برای كاهش مدت انتظار مسافران نوروزی افزود: در همین زمینه و در جهت رفاه میهمانان نوروزی ساعات بازدید از اماكن و موزه های استان فارس در ایام نوروز 96 افزایش یافت.
مدیركل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: مجموعه فرهنگی حافظیه در ایام نوروز به صورت شبانه روزی میزبان گردشگران خواهد بود.
وی اظهار كرد: ساعت آغاز به كار دیگر مجموعه های فرهنگی و تاریخی تحت مدیریت اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس 7:30 صبح خواهد بود.
امیری افزود: ساعت بازدید از مجموعه هخامنشی (تخت جمشید، نقش رستم، نقش رجب و پاسارگاد)، موزه بیشابور، آتشكده و قلعه دختر فیروزآباد در ایام نوروز تا 17:30 خواهد بود.
به گفته وی، مجموعه های فرهنگی سعدی و ارگ كریمخان زند ساعت 21:30، حمام وكیل 20:30 و موزه سنگ های تاریخی هفت تنان و تنگ چوگان 18:30 به كار خود پایان خواهند داد.
گزارش از : نیكنام خشنودی ** انتشار: غلامرضا مالك زاده
6113 / 1876
شیراز- ایرنا - آرامگاه حافظ معروف به حافظیه و آرامگاه سعدی در شیراز كه بنام سعدیه هم آن را می شناسند ، خاكجای شاعران پارسی گوی و پرآوازه عرفان ، شعر و ادب ایران است و ازجمله یادمان های تاریخی وفرهنگی شیراز به شمارمی آید كه میعادگاه و الهام بخش میهمانان و مسافران نوروزی است.