به گزارش ايرنا، استان چهار فصل آذربايجان غربي، شهرستان هاي 17 گانه اي دارد كه همه آنها دست كم به تعداد انگشتان 2 دست داراي جاذبه تاريخي و طبيعي است و در اين بين شهرستان چالدران با وجود برخي محروميت ها، ظرفيت قابل توجهي در بخش گردشگري دارد.
چالدران كه در منتهي اليه شمال غرب كشور قرار دارد و يكي از 6 شهرستان مرزي آذربايجان غربي با كشور تركيه به شمار مي رود، به موجب همين تلاقي در قرن دهم هجري قمري محل جنگ 2 كشور ايران و عثماني بود و به نام آن جنگ نيز نامگذاري شد.
بازمانده هاي تاريخي زيادي از جنگ ايران و عثماني در دوران شاه اسماعيل صفوي در شهرستان چالدران وجود دارد كه سرسلسله آنها، مقبره سيد صدرالدين وزير اعظم شاه اسماعيل صفوي و مجسمه شاه اسماعيل است كه ديدنش به اندازه مساجد و ابنيه هاي دوران صفوي و زنديه جذاب است.
جنگ چالدران بيش از يك قرن پيش(920 قمري) در دشت چالدران كه در ضلع غربي اين شهرستان قرار دارد، بين امپراطوري عثماني با فرماندهي سلطان سليم عثماني و سپاه ايراني به فرماندهي شاه اسماعيل صفوي اول و با تجاوز دولت عثماني براي سركوب تشيع در ايران آغاز شد.
در اين جنگ لشگر عثماني با 210 هزار سرباز با قوي ترين سپاه و نيروهاي ايران با كمتر از 30 هزار نفر در مقابل هم صف آرايي كردند و سپاه عثماني در پي اتحاد ملت ايران، عقب نشيني كرد ولي دلاوران ايراني شهداي زيادي را تقديم دفاع از مرزهاي تشيع كردند كه سيد صدرالدين وزير صفوي از آن جمله بود.
مقبره اين وزير شجاع صفوي در بين روستاهاي سعدل و گل اشاقي چالدران ساخته شده و يكي از محل هاي جذاب گردشگري به شمار مي رود و به ويژه آنكه مجسمه شاه اسماعيل نيز در ورودي اين مقبره نصب شده است.
قره كليسا نيز بناي تاريخي ديگري است كه در 15 كيلومتري شمال شرق مركز شهرستان چالدران ساخته شده است و بازمانده اي از يك واقعه خونين در نخستين سال هاي ظهور مسيحيت به شمار مي رود.
برخي مورخان معتقد هستند كه در سال 43 ميلادي تاتاووس و بارتلميوس براي تبليغ دين مسيح به ارمنستان آمده بودند تا به تبليغ اين دين بپردازند كه پس از پيوستن دختر پادشاه ارمنستان با سه هزار و 500 نفر از مردم به آنها، اين افراد توسط عمال پادشاه آن كشور قتل عام و اجساد همه آنها در قره كليسا دفن شده است.
به گفته ارامنه، قره كليسا نخستين كليساي جهان است كه چند سال پس از آن حادثه ناگوار در اين منطقه ساخته شده است و همه ساله در ميانه تابستان مصادف با سالگرد شهادت تاتاووس مقدس و شهداي آن دوران، ارامنه در قره كليسا جمع مي شوند و آئين هاي خاصي را برگزار مي كنند.
قره كليسا يكي از 2 اثر تاريخي ثبت شده جهاني آذربايجان غربي علاوه بر تخت سليمان در تكاب به شمار مي رود و 2 كليساي ديگر نيز در چالدران وجود دارد كه قدمت كمتري دارد.
در روستاي خضرلوي چالدران نيز حجاري هاي مربوط به دوران اورارتويي كه قدمت چند هزار ساله دارند، وجود دارد كه نشان دهنده قدمت قابل توجه اين شهرستان است.
اين غار از آثار برجاي مانده از دوره حكومت باستاني اورارتويي است كه در تپه هاي اطراف آن، بقاياي ساختمان هاي باستاني قرار دارد و به عقيده كارشناسان، در زمان باستان انسان هايي در آنجا زندگي مي كردند.
علاوه بر جاذبه هاي تاريخي، مكان هاي ديدني طبيعي بسياري نيز در چالدران وجود دارد كه نمي شود از كنار آنها به راحتي گذشت و آبگرم چالدران يكي از اين جاذبه هاي طبيعي چالدران به شمار مي رود كه با وجود نبود زيرساخت هاي مناسب نظير سرعين اردبيل، افراد زيادي براي استفاده از خواص درماني آن، در اين محل حاضر مي شوند و آب تني مي كنند.
جنگل هاي حدود 500 هكتاري چالدران نيز ديگر جاذبه طبيعي اين شهرستان را تشكيل مي دهد كه در منطقه قره دره اين شهرستان واقع شده است و بادام وحشي، زرشك، ريش بز و نسترن در آن يافت مي شود.
همچنين چالدران داراي چهار تالاب است كه وسعت آنها به 285 هكتار مي رسد و شامل ناور، پير احمد كندي، خان گول و قوري گول است.
فرماندار چالدران با اشاره به ظرفيت هاي گردشگري چالدران به خبرنگار ايرنا گفت: اين شهرستان با دارا بودن 104 اثر تاريخي آماده حضور گردشگران در ايام نوروز بوده و مقدمات اين امر نيز در اين شهرستان فراهم شده است.
كريم حسين زاده افزود: دشت وسيع چالدران، مزار 27 هزار شهيد همراه با يادمان شهداي جنگ چالدران، مقبره سيد صدرالدين، كليساي تاتائوس مقدس (قره كليسا)، دخمه سنگي ˈدليك داشˈ مربوط به هزاره هاي اول قبل از ميلاد، كليساي صخره اي ˈسعدلˈ در روستايي به همين نام، چشمه هاي آب گرم، آبشار ˈشور شورˈ واقع در روستاي عرب ديزج و روستایˈ قرنقو ˈ از جمله مكان هاي گردشگري چالدران است كه چشم هر بيننده اي را به خود خيره مي كند.
وي با بيان اينكه بازرسي لازم از اماكن اسكان و مسافرخانههاي شهرستان چالدران انجام شده است، اضافه كرد: نواقص و مشكلات موجود را در اين زمينه طي اسفند سال 95 تذكر داده ايم و بسياري از آنها مرتفع شده است.
وي گفت: علاوه بر اين امكانات رفاهي و اقامتي، در محورهاي منتهي به چالدران پايگاه هاي امداد و نجات همراه با كادرهاي درماني مستقر شده است و خدمات لازم را در اختيار مسافران قرار مي دهند.
جليل جباري، مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي نيز گفت: شهرستان چالدران يكي از مناطق مهم گردشگري آذربايجان غربي به شمار مي رود و همواره مورد اقبال گردشگران داخلي و خارجي بوده است.
وي اظهار كرد: وجود قره كليسا، مقبره سيدصدرالدين، چندكليساي مهم ديگر و جاذبه هاي طبيعي هر سال زمينه حضور گردشگران را به ويژه در ايام مهم سال در چالدران فراهم مي كند.
وي افزود: با توجه به نبود محل هاي اقامتي مناسب در اين شهرستان از حضور سرمايه گذاران براي سرمايه گذاري در ايجاد هتل، مسافرخانه و مهمانپذير استقبال مي كنيم و آماده تسهيل روند اعطاي مجوز در اين خصوص هستيم.
وي اضافه كرد: البته در حال حاضر گردشگران علاقمند به بازديد از جاذبه هاي شهرستان چالدران مي توانند از محل هاي اقامتي شهرستان هاي ماكو و اروميه و خوي استفاده كنند زيرا چالدران به همه اين شهرها نزديك است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي بر عزم جدي اين اداره كل در بهبود فضاهاي گردشگرپذير چالدران تاكيد كرد و ادامه داد: اميدواريم بتوانيم همراهي بخش خصوصي را نيز در اين خصوص جذب كنيم.
8137/3072 گزارش از: سيده فاطمه سجادي ** انتشاردهنده: عليرضا فولادي
چالدران گنجينه اي از هويت تاريخي و جاذبه هاي طبيعي آذربايجان غربي
۴ فروردین ۱۳۹۶، ۱۵:۳۰
کد خبر:
82472582
اروميه- ايرنا- شهرستان چالدران كه نام آن برگرفته از رشادت هاي مرزنشينان اين منطقه از كشور بوده، گنجينه اي از هويت تاريخي و جاذبه هاي طبيعي در آذربايجان غربي است و از مقاصد جذاب گردشگري براي مسافران نوروزي به شمار مي رود.