۶ فروردین ۱۳۹۶، ۱۴:۰۳
کد خبر: 82474405
T T
۰ نفر

آبشارها، چشمه ها و جلوه هاي طبيعي در استان اصفهان

۶ فروردین ۱۳۹۶، ۱۴:۰۳
کد خبر: 82474405
آبشارها، چشمه ها و جلوه هاي طبيعي در استان اصفهان

اصفهان- ايرنا- جاذبه هاي طبيعي استان اصفهان چشم اندازهايي مانند رودخانه ها، آبشارهاي محلي، كوه ها، غارها، دشت ها، دره ها و بيابان هاي كويري است كه هر يك جلوه اي خاص و زيبا براي طبيعت گري گردشگران داخلي و خارجي به ويژه در بهار است.

به گزارش ايرنا، استان اصفهان با مساحتي حدود 107 هزار و 45 كيلومتر مربع و ارتفاع متوسط 1714متر از سطح دريا در مركز ايران قرار دارد.
اين استان داراي 23 شهرستان شامل آران و بيدگل، اردستان، اصفهان، بُرخوار، تيران و كرون، چادگان، خميني شهر، خوانسار، خور و بيابانك، دهاقان، سميرم، شاهين شهر و ميمه، شهرضا، فريدن، فريدونشهر، فلاورجان، كاشان، گلپايگان، لنجان، مباركه، نائين، نجف‌آباد و نطنز است.
استان اصفهان از شمال به استان سمنان، از شمال غرب به قم، از شرق و شمال شرق به استان يزد، از غرب به استان هاي مركزي و لرستان، جنوب غرب به چهارمحال و بختياري و از جنوب به فارس و كهگيلويه و بويراحمد محدود مي شود.
استان اصفهان علاوه بر جاذبه هاي تاريخي و بناهاي بسيار كهن كه در دل خود جاي داده، از جاذبه هاي طبيعي بسيار و متنوع نيز برخوردار است چنانچه اين استان را مي توان به منطقه اي چهار فصل تشبيه كرد به طوري كه با زمان كوتاهي سفر درون استاني مي توان از منطقه اي كوهستاني و سرد به منطقه اي كويري و بسيار گرم و خشك رسيد .
اصفهان از جاذبه هاي طبيعي كويري‏، كوهستاني و رودخانه اي برخوردار است و از لحاظ جغرافيايي از مناطق با اهميت ايران به شمار مي آيد.
آبشارها و چشمه هاي استان اصفهان در زير معرفي شده اند.
*آبشار كرد عليا*
آبشار كرد عليا در 95 كيلومتري غرب اصفهان و شمال روستاي كرد عليا (يا كرد بالا از توابع شهرستان تيران و كرون) در ارتفاعات دالانكوه قرار دارد. اين آبشار كه از آب شدن چال‌برف‌هاي دالانكوه جريان مي‌يابد، در اوايل بهار آبريزي بيشتري دارد و در تابستان خشك مي‌شود. ارتفاع اين آبشار حدود 50 متر است.
*آبشار آب ملخ*
آبشار آب ملخ در 60 كيلومتري شهر سميرم و در مجاورت روستاي آب ملخ قرار دارد،اين آبشار از دو قسمت تشكيل شده كه قسمت اول آن سرچشمه آبشار است كه از دل كوه بيرون مي‌آيد و بخش ديگر كه در زير سرچشمه آن قرار گرفته و داراي طاقديسي سبز رنگ است كه همچون پلي روي رودخانه ماربر خم شده است.
وجه تسميه آبشار به آب ملخ به اين دليل است كه در آب اين آبشار تركيبات خاصي وجود دارد كه موجب از بين رفتن ملخ‌ها شده و همچون يك آفت‌كش طبيعي براي آبياري مزارع استفاده مي‌شود.
اين عرصه طبيعي به آبشار تخت سليمان نيز معروف است و دليل آن اين است كه در اين منطقه يك قطعه سنگ بزرگ و طبيعي وجود دارد كه مانند پلي روي رودخانه آب ملخ قرار گرفته و دو دره را به يكديگر متصل مي‌سازد.
برخي از اهالي منطقه نيز اعتقاد دارد كه اين پل مانند يك تخت، محل استراحتگاه حضرت سليمان بوده است.
پشت آبشار پرتگاه خطرناك و زيبايي وجود دارد كه آب ملخ را به يكي از خطرناك‌ترين آبشارهاي ايران تبديل نموده است. بهترين زمان بازديد از آبشار آب ملخ فصل بهار و تابستان است. از محل روستاي آب ملخ تا روستا در حدود يك ساعت پياده‌روي است.
*آبشار سميرم*
آبشار سميرم در 4 كيلومتري شرق شهرستان سميرم در اعماق تنگه‌اي با ديواره‌اي سنگي قرار دارد.
اين آبشار در گذشته در حدود 70 متر ارتفاع داشته است كه در اثر فرسايش، از ارتفاع آن كاسته شده و در حال حاضر به حدود 35 متر رسيده، آب اين آبشار در نهايت به حوضچه‌هاي مصنوعي مي‌ريزد كه براي براي استراحت بازديدكنندگان احداث شده است.
آبشار سميرم يك آبشار دائمي است اما با توجه به وجود باغ‌هاي سيب در بالادست و استفاده از آب آن براي آبياري باغ‌ها و مزارع، ميزان آب آن در تابستان به نحو چشمگيري كاهش مي‌يابد، پرآب‌ترين و باشكوه‌ترين زمان براي بازديد از آبشار سميرم اوايل فصل بهار است.
*آبشار خَفر*
آبشار خفر در 5 كيلومتري روستاي خفر در 75 كيلومتري جنوب شهرستان سميرم استان اصفهان قرار دارد.
ارتفاع اين آبشار در حدود 30 متر است و بر روي دامنه‌هاي پرشيب دنا در محدوده‌اي تحت عنوان دره قاش مستان واقع شده است.
دسترسي به آبشار مذكور از روستاي خفر مستلزم صرف يك ساعت پياده‌روي سبك است، آب اين آبشار بلند از قله‌هاي مرتفع دنا تأمين مي‌شود. بهترين زمان بازديد از اين منطقه ارديبهشت تا شهريور ماه است.
*آبشار بي بي سيدان*
آبشار بي بي سيدان در 48 كيلومتري جنوب غربي سميرم در مجاورت روستاي بي بي سيدان و رودخانه سميرم در ورودي تنگه‌اي به نام تنگه نازي قرار دارد.
*آبشار سياه دره*
آبشار سياه دره يكي از آبشارهاي استان اصفهان است كه در شهر دامنه از توابع بخش مركزي شهرستان فريدن (در غرب استان اصفهان) قرار دارد.
*آبشار پشندگان*
آبشار پشندگان در پايين‌دست روستاي پشندگان از توابع دهستان پشتكوه شهرستان فريدونشهر در فاصله 75 كيلومتري جنوب فريدونشهر قرار دارد. ارتفاع اين آبشار حدود 45 متر است و در بهار و تابستان چشم‌انداز بي‌نظيري را خلق مي‌نمايد.
وجود انواع درختان جنگلي همچون سيب، زالزالك، بنه، بلوط، گردو و انواع پرندگان وحشي، بر زيبايي اين منطقه افزوده است.
*آبشار پونه‌زار*
آبشار پونه‌زار يكي از زيباترين آبشارها و ششمين آبشار مرتفع ايران است كه در نزديكي روستاي دربند (پس از روستاي چغيورت) از توابع شهرستان فريدونشهر استان اصفهان واقع شده است. ارتفاع اين آبشار 75 متر است و مسير دسترسي به آن در حدود 3 كيلومتر به صورت پياده‌روي در شيب نسبتاً ملايم رو به پايين است.
اين آبشار به دليل رويش پونه در آبراهه‌هاي آن، به اين نام معروف شده است.
*آبشار دورك*
اين آبشار در نزديكي روستاي دورك از توابع پشتكوه شهرستان فريدونشهر قرار دارد و از يك ديوار بلند سنگي به پايين سرازير مي‌شود. بهترين زمان براي بازديد از اين آبشار در فصل بهار و تابستان است زيرا در بيشتر مواقع در فصل زمستان مسيرهاي ارتباطي روستاي دورك به دليل بارش برف، مسدود مي‌شود.
روستاي دورك در 140 كيلومتري شهرستان فريدونشهر و در مجاورت رودخانه آب گوكان (رودخانه دورك) قرار دارد.
*آبشار شاه لولاك*
اين آبشار در 5 كيلومتري جنوب شهر چرمهين از توابع شهرستان لنجان در استان اصفهان واقع شده است. آبشار شاه لولاك در كوهي به همين نام به ارتفاع 2750 متر از رشته كوه‌هاي واقع در زاگرس مركزي قرار دارد و ارتفاع آن به 70 متر مي‌رسد. منحصر به فرد بودن اين آبشار از اين جهت است كه به صورت چشمه‌اي پرآب و خروشان، از ديواره مرتفع كوه با شيب منفي سرچشمه مي‌گيرد.
اين آبشار از آبشارهاي دائمي استان اصفهان است اما ميزان آبدهي آن در طول سال متفاوت است، در زمستان كاملاً يخ زده و قنديل‌هاي زيبا و قطور يخي به ارتفاع 70 متر تشكيل مي‌دهد.
در بهار شعبه‌اي ديگر از آبشار شاه لولاك جريان مي‌يابد كه ارتفاع آن نزديك به 90 متر است و آبي خروشان دارد كه در نزد مردم منطقه به آبشار هولوكي معروف است.
آب آبشار در محلي كه نزد مردم منطقه به حوض معروف است روي زمين آرام مي‌گيرد.
بقاياي حوض قديمي بصورت تخته سنگ‌هاي بزرگ و حجاري شده مشهود است. بر بدنه يكي از سنگ‌ها، كتيبه‌اي به زبان فارسي حك شده است.
اين آبشار نزد مردم منطقه با نام‌هاي آبشار شالورا، شاهلران و شاهلورا نيز شناخته مي‌شود.
*آبشار طرزه*
اين آبشار يكي از جاذبه‌هاي طبيعي منطقه پشتكوه شهرستان فريدونشهر است كه از ارتفاعات زاگرس مركزي سرچشمه مي‌گيرد و در روستاي زيباي طرزه واقع شده است. ارتفاع اين آبشار حدود 40 متر مي‌باشد و در تمام فصول سال جريان دارد.
*آبشار نوغان*
آبشار نوغان آبشاري است كه در امتداد رودخانه قم‌رود (اناربار) در بخش بوئين مياندشت واقع شده است. اين آبشار نام خود را از نام پلي (پل نوغان) گرفته كه بر روي اين رودخانه بنا شده است.
*چشمه آب معدني و آب گرم ورتون*
اين چشمه در 43 كيلومتري جاده اصفهان به يزد در منطقه‌اي به نام ورتون قرار دارد. استحمام در آب گرم ورتون سبب آرامش دردهاي عصبي و رماتيسمي و نوشيدن آن باعث ازدياد ترشح معده مي‌گردد.
در اين منطقه حمام‌هايي به سبك دوره صفويه وجود دارد كه بيشتر آن‌ها مخروبه‌اند ولي برخي از آن‌‌ها سالم بوده و مورد استفاده مراجعه‌كنندگان مي‌باشند.
*چشمه لنگان*
اين چشمه در روستاي سيبك از توابع دهستان چشمه لنگان بخش مركزي شهرستان فريدونشهر قرار دارد.
آب اين چشمه از زير تخته سنگ‌هاي بزرگ با فشار زياد خارج مي‌شود كه قسمتي از آن با استفاده از سه ايستگاه پمپاژ، از طريق خط لوله 14 كيلومتري، آب آشاميدني فريدونشهر و روستاهاي مجاور آن را تأمين مي‌كند.
اين چشمه و محدوده آن يكي از مهم‌ترين تفرجگاه‌هاي مردم اين منطقه است.
*چشمه بابا احمد*
اين چشمه در فاصله 18 كيلومتري مركز شهرستان فريدونشهر و در نزديكي روستاي سرداب سفلي قرار دارد.
*چشمه مرغاب*
اين چشمه در دهانه دالانكوه در شهرستان تيران و كرون واقع شده و از برف‌هاي دائمي كوه تغذيه مي‌شود. اين چشمه در تمام طول سال داراي آب فراوان است.
*چشمه خوانسار*
اين چشمه در نزديكي شهر خوانسار قرار دارد و حجم آبدهي آن 40 ليتر در ثانيه است.
*چشمه ابيانه*
اين چشمه از منطقه كوهستاني كركس سرچشمه گرفته و سپس وارد روستاي ابيانه مي‌شود. روستاي ابيانه در 40 كيلومتري شمال غربي شهرستان نطنز قرار دارد.
*چشمه بازرنگ*
اين چشمه در 65 كيلومتري جنوب غربي سميرم و جنوب شهر كمه واقع شده است.
*چشمه شيربرنجي*
اين چشمه در 15 كيلومتري شمال سميرم و در جاده شهرضا واقع شده است.
*چشمه آب ملخ*
اين چشمه در شهرستان سميرم واقع شده و حجم آبدهي آن 50 ليتر در ثانيه است. وجه تسميه نام آبشار و چشمه آب ملخ به اين خاطر است كه تركيبات خاصي در آب آن وجود دارد كه موجب از بين رفتن ملخ‌هاي مهاجم مي‌شود. وجود اين تركيبات باعث شده تا از آب چشمه و آبشار آب ملخ به عنوان يك آفت كش طبيعي براي آبياري مزارع استفاه شود.
*چشمه سراب افوس*
اين چشمه در نزديكي شهرستان فريدن واقع شده و از زردكوه سرچشمه گرفته و به سد زاينده‌رود مي‌ريزد.
*چشمه نول*
جشمه نول در فاصله 115 كيلومتري جنوب سميرم و در نزديكي روستاي نقل واقع شده است. درجه حرارت آب اين چشمه بسيار پايين است.
به علت برف‌گير بودن ارتفاعات اين نواحي، در اثر ذوب برف و جاري شدن آب از دامنه دنا، منظره زيبايي در اين ناحيه خلق مي‌شود.
گ/7135/ خبرنگار: فرزنه سادات مدنيون – انتشار دهنده:محمد سلطانمرادي