به گزارش ايرنا،به گفته اين افراد،هند در نظر دارد براي افزايش نفوذ منطقه اي خود و گسترش مبادلات تجاري با كشورهاي آسياي ميانه ،افغانستان ، قفقاز و روسيه هرچه سريعتر طرح توسعه بندر چابهار را به سرانجام برساند.
روزنامه 'ديفنس نيوز ' هند روز دوشنبه در مطلبي نوشت هند در نظر دارد با تسريع سرمايه گذاري در بندر راهبردي چابهار با رقيب منطقه اي خود (چين ) مبارزه كند.
به نوشته اين روزنامه ،چين بسيار علاقه مند به سرمايه گذاري در توسعه بندر چابهار براي افزايش نفوذ خود در منطقه است،ولي تاكنون پيشنهاد مناسبي در اين خصوص به ايران ارائه نكرده است.
كارشناسان سازمان تحقيق و تحليل هند نيز معتقدند كه در هفته هاي اخير توجه دولت هند به تسريع در سرمايه گذاري چابهار معطوف شده است .
اين افراد با اشاره به عزم ايران ،هند و افغانستان براي همكاري در بندر چابهار مي افزايند سرمايه گذاري عظيم چين در بندر گوادر و آغاز بارگيري كشتي هاي چيني دراين بندر بر عزم اين دهلي نو براي تسريع در طرح توسعه بندر چابهار افزوده است .
'باسكر روي' كارشناس مسائل سياسي در سازمان تحقيق و تحليل هند معتقد است در ماههاي گذشته مسائلي همچون انتخابات پارلماني هند و مبارزه دولت با پول سياه مانع از تمركز دولت در مسائل خارجي شده بود.
وي افزود:دولت هند با رفع برخي از مشكلات و مسائل داخلي مصمم به تمركز بر طرح توسعه بندر چابهار است.
به گفته كارشناسان، هند بايد سرمايه گذاري در بندر راهبردي چابهار را سرعت بخشد.
تحليل گران مسائل راهبردي مي گويند چين براي حفاظت از سرمايه گذاري 45 ميليارد دلاري خود در بندر گوادر مجبور به استقرار نيروي نظامي در پاكستان خواهد شد.
'جايادوا رانده' تحليل گر راهبردي در سازمان تحقيق و تحليل هند مي گويد تكميل طرح توسعه بندر چابهار به طور غير مستقيم كريدور اقتصادي چين و پاكستان را تحت تاثير قرار مي دهد.
بر اساس توافق امضا شده ميان هند، ايران و افغانستان طرح توسعه بندر چابهار بايد در مدت 18 تا 24 ماه تكميل شود .
توافقنامه ترانزيتي سه جانبه چابهار در سفر خرداد امسال 'نارندرا مودي ' نخست وزير هند به ايران ميان تهران ،دهلي نو و كابل با اهدافي همچون فعال سازي كريدور شمال- جنوب و رونق يافتن برنامه هاي حمل و نقل ميان سه كشور امضا شد.
افزايش قابل توجه بهره وري از ظرفيت حمل و نقل دريايي در درياي عمان ، بي نياز شدن بسياري از كشتي هاي تجاري از ورود به خليج فارس و طي مسافت بيشتر، قرارگرفتن ايران در مسير ترانزيتي هند تا آسياي ميانه و در اهداف بلند مدت تر، توسعه يكي از محروم ترين مناطق ايران ازجمله اهداف اين طرح است كه مي تواند در كنار به انجام رسيدن اين توافق سه جانبه حاصل شود.
موقعيت جغرافيايي بندر چابهار در جنوب ايران و در استان سيستان وبلوچستان از اهميت زيادي براي هند برخوردار است.
اين بندر مي تواند زمينه دسترسي هند به افغانستان و آسياي ميانه بدون نياز به عبور از پاكستان را براي هند فراهم كند.
آساق**267*انتشار دهنده:احمدعلي خليل نژاد
دهلي نو-ايرنا- كارشناسان مسائل راهبردي هند مي گويند سرمايه گذاري هند در بندر راهبردي چابهار پس از پشت سرگذاشتن مبارزه دولت مودي با پول سياه و پيروزي در انتخابات ايالتي سرعت مي گيرد.