به گزارش ایرنا، فعالیت 24 مركز تجاری و حدود 16 هزار واحد صنفی و راه اندازی تفریح های هوایی و دریایی همچون پاراگلایدر، كایت بورد، جایرو كوپتر، غواصی، شتر سواری، اسب دوانی و پیست آفرود، قشم را به یكی از مقصدهای گردشگران به ویژه مسافران نوروزی تبدیل كرده به طوری كه بر اساس اعلام ستاد اجرایی خدمات سفر بیش از 445 هزار تن از 25 اسفند ماه به این جزیره سفر كردند.
به گفته سعید بنی عامریان، رییس كمیته آمار و اطلاعات ستاد اجرایی خدمات سفر 'بیشترین میزان بازدید از ژئوسایت های ژئوپارك قشم مربوط به دره ستاره ها با 16هزار و 500 بازدید كننده است' كه با وجود افزایش 25 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته در مقایسه با تعداد مسافران ورودی به این جزیره همچنان رقمی ناچیز به شمار می رود.
این در حالی است كه جاذبه های طبیعی منحصر به فرد قشم، بزرگترین جزیره خلیج فارس را از این نظر نیز از سایر نمونه های مشابه متمایز كرده كه در صورت تبلیغات مناسب و تمهید پیش نیازها می تواند خود به تنهایی به ظرفیتی برای جذب گردشگران تبدیل شود.
**جنگل دریایی حرا با مساحت 200 كیلومتر مربع در تنگه خوران (بین جزیره قشم و بخشی از استان هرمزگان) قرار دارد كه به دلیل شرایط مناسب، زیستگاهی امن برای پرندگان مهاجر مناطق گرمسیری مانند حواصیل بزرگ، اگرت بزرگ، اگرت ساحلی، حواصیل هندی، كفچه نوك تیز، سلیم خاكستری، گیلانشاه و كاكائی به شمار می رود.
حرا (مانگرو) درختچه ای شوره زی است كه تا 6 متر رشد می كند و گاه به عنوان علوفه خشك برای خوراك چهارپایان استفاده میشود؛ به عقیده برخی بر باسیل هانزن عامل جذام موثر است و شیره درون آوندهای آن بر بیماری خشكی (نوعی بیماری پوستی شایع در منطقه هرمزگان) تاثیری قابل توجه دارد؛ همچنین در صنعت از تانن موجود در حرا، برای تولید جوهر مازو استفاده میشود و تهیه چسب تخته و خمیر چوب از دیگر مصارف صنعتی آن است.
خاصیت تصفیه ای كه در پوست این درخت وجود دارد، بخش شیرین آب دریا را جذب و نمك را دفع می كند و در واقع گیاه حرا تصفیه خانه آب شیرین كن طبیعی است.
جزر دریا جنگل حرا را به باتلاقی تبدیل می كند و ریشه گیاهان از آب بیرون می زند اما هنگام مد جنگل تا گلوگاه در آب فرو می رود كه هر یك از این شرایط حدود 6 ساعت به طول می انجامد.
بازدید از این جاذبه بی مانند تنها با قایق و گذر از آبراه های كوچك و متعدد آن در خلیج فارس امكان پذیر است و می تواند تجربه ای فراموش نشدنی در ذهن ها بر جای بگذارد.
*** دره ستاره ها شاهكار بی مانند طبیعت قشم با قدمتی حدود 2 میلیون سال بر اثر فرسایش خاك، سنگ و ماسه ناشی از باد و باران و رگبارها پدید آمده است.
جاذبه های دیداری این دره واقع در ضلع شمالی جزیره قشم موجب شده تا در زمره یكی از ژئوسایت های ژئوپارك قشم قرار بگیرد؛ به عقیده بومیان فرود ستاره ای از آسمان موجب پدید آمدن اشكال عجیبی از خاك، سنگ و ماسه شده است.
**تنگه چاهكوه یكی از دیگر ژئوسایت های تنها ژئوپارك خاورمیانه با عمق 100 متر در شرق جزیره قشم جلوه ای از فرسایش سنگ های رسوبی در دل كوه سنگی یكپارچه كه به شكل ضربدر برش خورده قرار دارد.
چاهكوه در ابتدا عریض و با دیواره های بلند به نظر می آید اما به تدریج از عرض آن كاسته شده و عبور از میان آن دشوار می شود.
حفر چند چاه كم عمق و كانال هایی برای هدایت آب باران از سوی بومیان كه قدمتی تاریخی دارد، زیبایی این تنگه را دوچندان كرده است.
*** گنبد نمكی نمكدان با قطر 7× 5/6 كیلومتر از میان دماغه جنوب تا قدیس سلخ و دماغه شمال غربی تا قدیس باسعیدو بالا آمده و دیواره آن شیب تندی دارد.
نمكدان قشم طولانی ترین غار نمكی جهان با عمر بیش از 570 میلیون ساله در جنوب این گنبد می باشد كه تاكنون حدود 6 هزار متر آن شناسایی شده است و تا 20 متر نیز ارتفاع دارند اما گنبدهای نمكی غارها پدیدههای جوان تر هستند و كهن ترین آنها حدود 6 هزار ساله می باشد.
نمك ها در گذشته به صورت یك لایه بودند اما به مرور زمان برآمده شدند و تحت تاثیر خاصیت شناوری و كم بودن وزن حجمی آنها نسبت به سنگ های اطراف به سمت بالا حركت كردند و در جریان این پدیده برخی سنگ های قدیمی را نیز از كیلومترها در دل زمین با خود بیرون آوردند.
سقف غارها با قندیل های فراوان پوشیده شده با نفوذ آب در گذر زمان تغییر شكل می دهند و آب های زیرزمینی دائمی نیز در بطن این غارها جریان دارد به طوری كه در دامنه كوه چشمه نمكی با منظره ای بسیار زیبا ایجاد كرده است.
** بام قشم فلاتی حدود 120 متری است كه با چشم اندازی بی مانند در بخش غربی، گسترده ترین نقطه مرتفع جزیره را تشكیل می دهد و چشمانداز بی نظیری را به نمایش می گذارد.
ارتفاعات بام قشم بیشتر از سنگ آهك سخت شامل پوسته های صدف فراوان و دامنه از ماسه سنگ سست همراه با مارن و سیلت تشكیل شده است؛ همچنین آب انبار (بركه) سنتی برای جمعآوری آب باران در این منطقه وجود دارد و در بخشی از آن نیز انبوه درختان تنومند دیده میشوند.
***غار خوربس اثر باشكوهی از معماری صخره ای مربوط به دوره مادها در ارتفاعات حاشیه شهر قشم است كه چهار دهانه آن در ارتفاع 20 تا 30 متر از درون بهم پیوسته می باشد.
غار خوربس از درون با مجموعه دهلیزها، تالارها و اتاق های متعدد با ابعاد 5/5*4 متر، چشمه ها و روزنه های گوناگون رو به شمال و جنوب جزیره حاكی از حیات در دوران باستان در قشم است كه به عقیده برخی دنباله چین خوردگی های رشته كوه های زاگرس می باشد كه در هزاره های گذشته از زیر آب سر برآورده است.
** قلعه پرتغالی ها به مساحت بیش از 2 هزار مترمربع در سال 1507 میلادی توسط دریانوردان پرتغالی كه بیش از 100 سال بر تنگه هرمز سلطه یافتند، در ضلع شمالی جزیره قشم ساخته شد.
این قلعه آهكی- گچی چهار برج و بازوهایی بلند جهت استقرار توپ و منجنیق ها دارد و به عنوان انبار یا محل نگهداری مهمات و سلاح جهت پشتیبانی دژهای دیگر جزیره ها به كار می رفته است.
*** كاسه سلخ در ساحل جنوبی قشم برهوتی حدود هفت كیلومتر طول و عرض پنج كیلومتر فاقد هرگونه پوشش گیاهی است كه هزاران تپه كوچك و بزرگ مخروطی و اشكال فرسایشی در آن به چشم میخورد.
عمق این برهوت به یك چشمه شفابخش گوگرد ختم می شود ودر لایههای زیرین ابن منطقه مخزن های بزرگ نفت و گاز وجود دارد.
** دره شور (به زبان محلی تنگه مكینه یا هوباد) در مركز تاقدیس سلخ واقع شده و مملو از تپه های مارونی زیبا و چشمه های آب شور است كه حركت آب آنها در دره، حوضچه ها و رودهای نمكی به وجود آورده كه رسوب به وجود آمده منظره های زیبایی ایجاد كرده است.
ویژگی زمین ریخت شناشی(ژئومورفولوژی) دره شور همچون هزاران آبراه زیبا بر روی دامنه های احاطه كننده دره و تپه ماهورهای مارنی و آهكی چشم انداز رویایی به آن داده و چشمه های سولفور با خاصیت های درمانی نیز نقش و نگاری شگرف به آن بخشیده است.
*** دولاب بر كوهپایه شمالی گنبد نمكی (نمكدان) واقع شده و باران ها و رگبارهای فصلی شبكه ای پیچیده از آبراهه ها و رودهای فصلی را در بستری از مارن و ماسه در آن ایجاد كرده است كه عمق بعضی از آنها به بیش از 20 متر می رسد و می تواند گردشگران نابلد را در مسیریابی به اشتباه بیاندازد.
** كوركورا كوه در مجاورت روستای گیاهدان با ساختار تپه های ماهوری از جنس مارن به دلیل فرسایش توسط آب های جاری، دره ها و تنگه هایی زیبا ایجاد كرده به طوری كه با وجود قرار گرفتن در خارج از محدوده اصلی ژئوپارك قشم، به عنوان یكی از ژئوسایت ها مورد پذیرش یونسكو واقع شده است.
*** تنگه عالی در جنوب روستای چاهو از شمال تا جنوب جزیره قشم امتداد دارد؛ دهانه تنگه در ابتدا فراخ است اما پس از چند ده متر بسیار باریك می شود.
گیاهان، حفرهها و شیارهای فراوان در كف و دیواره های تنگه وجود دارد كه با شكلهای نیمكره، قاشقی و طاقچهای نمادهای اصلی زیبایی این تنگه هستند.
شیارهای خطی و طاقچهای به صورت موازی در بسیاری از نقاط تنگه به دلیل فرسایش در میان لایه های رسی و مارنی است كه نسبت به جنس دیواره ها (ماسه سنگ آهكی) فرسایشپذیری زیادی دارند؛ حركت سریع و تخریبی آب در زمان وقوع سیلابها عامل دیگر فرسایش لایهها و به وجود آمدن شكل های تیغهای و گوهای با لبههای صیقلی در این منطقه می باشد.
تنگه عالی در انتها به دیواره های شمال شرقی گنبدنمكی نمكدان ختم میشود.
**دره تندیس ها در بخش جنوبی جنگل حرا واقع شده و به دلیل وجود شكل ها و حجم های طبیعی پرشمار حاصل از فرسایش یك منطقه مرتفع در طول زمان چنین نام گرفته است.
سنگ های تراشیده شده بكر در نتیجه از بین رفتن لایه آهكی سخت به عنوان پوشش لایه های نرم موجب تخریب سازندها شده كه در نهایت بلندی های جزیره مانندی در میان زمین های پست و فرسوده به وجود آورده است.
***جزایر ناز شامل 2 جزیره در نزدیكی ساحل شرقی قشم می باشد كه توسط آب های خلیج فارس از هم جدا افتاده اند اما در زمان جزر آب مسافران می توانند با پای پیاده، شتر یا خودروی شخصی فاصله یك كیلومتری قشم تا جزایر ناز را طی كنند.
این جزیره ها فاقد ساحل شنی بوده و دیواره های صخرهای به ارتفاع پنج تا 10 متر آنها را احاطه كرده اما سطح آن كامل صاف است و از بلندای آن تنگه هرمز و جزیره لارك در دیدرس قرار می گیرد.
صدف ها و مرجان های رنگارنگ و گوناگون در اطراف این جزیره ها بر زیبایی این نقطه افزوده است.
**شیب دراز از روستاهای مناسب حال بوم گردان و دوستداران حیوانات بوده و ساحل آن در فصل بهار لاكپشت های پوزه عقابی را میزبانی می كند.
ساحل شیب دراز با تلاش ناطوران خمیس (نگهبانان لاك پشت) از حدود 14 سال پیش تا كنون به پناهگاهی امن برای تخم گذاری پوزه عقابی ها، از گونه لاك پشت های در خطر انقراض تبدیل شده است.
پوزه عقابی یكی از 2 گونه لاك پشت آبی تخم گذار در ایران است كه در فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت قرار دارد و سه تا چهار سال یك بار در یك تا سه مرحله (به فاصله 2 هفته) برای تخم گذاری به زادگاه خود در شیب دراز باز می گردند.
جمع شدن همه این جاذبه ها در جزیره ای یك هزار و 500 كیلومتر مربعی در دل آب های خلیج فارس موهبتی نیازمند توجه است و رونق بخشیدن به ظرفیت بكر گردشگری طبیعت در قشم، بیش از تبلیغات نیازمند آموزش نیروهای انسانی برای راهنمایی گردشگران و تورها، تامین امكانات مورد نیاز طبیعت گردی و تمهیدی برای پاسداری از بكارت این جاذبه هاست كه به طور قطع در كنار رونق صنعت گردشگری و دیگر حوزه های مرتبط، می تواند به اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم بیش از پیش برای بومیان جزیره نیز منجر شود.
8123/6048
خبرنگار: محمد ملاحمزه زاده ** انتشار دهنده: فرشته دریس
قشم - ایرنا - مسافران، قشم را بیشتر با جاذبه های تفریحی و تجاری می شناسند درحالی كه این جزیره از جاذبه های طبیعی منحصر به فردی برخوردار است كه می تواند به قطبی برای جذب گردشگران تبدیل شود.