۱۵ فروردین ۱۳۹۶، ۱۱:۰۷
کد خبر: 82481344
T T
۰ نفر
نيمي از سبد كالري غذايي ايراني ها از تراريخته ها تامين مي شود

تهران- ايرنا- رئيس انجمن ژنتيك ايران گفت: حدود 50 درصد سبد كالري غذايي ايراني ها از محصولات تراريخته تامين مي شود كه اين محصولات از كشورهاي مختلف خريداري شده و در داخل كشور مصرف مي شوند.

دكتر محمود تولايي روز سه شنبه به مناسبت روز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا اظهار كرد: بخشي از اين سبد كالري غذايي شامل نهاده هاي دامي از جمله خوراك دام و طيور است كه در نهايت به محصول غذايي مانند گوشت تيديل شده و به مصرف مردم مي رسد.
وي افزود: ذرت، سويا و روغن نباتي از مهمترين محصولات تراريخته است كه در سال هاي اخير وارد كشور مي شوند و مورد مصرف قرار مي گيرند.
تولايي با اشاره به اين كه بيش از 90 درصد دانه هاي روغني كه در دنيا مبادله مي شوند، محصولات تراريخته هستند، افزود: طبق آمار وزارت جهاد كشاورزي، تنها 6 درصد نياز روغن كشور در داخل توليد مي‌شود. ساليانه مقدار زيادي ذرت تراريخته هم از طريق كشتي، وارد كشور مي شود.
وي اظهار كرد: سوياي مصرفي صنعت طيور و دام كشور وارداتي بوده كه تمام آنها محصولات تراريخته هستند و در حال حاضر مورد استفاده اين صنعت در كشور قرار مي گيرد.
تولايي با اشاره به برخي شائبه هاي مطرح شده درباره مخاطرات احتمالي خريد محصولات تراريخته از بازار جهاني يادآور شد كه اين امر ورود دانشمندان ايراني تحت نظارت كامل به عرصه توليد تراريخته ها را ايجاب مي كند.
وي ادامه داد: دانشمندان ايراني با توانايي هاي بومي مي توانند اين محصولات را با نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، جهاد كشاورزي و سازمان حفاظت محيط زيست به صورت ايمن توليد كنند تا در اختيار هموطنان قرار گيرد.
رئيس انجمن ژنتيك ايران ادامه داد: افزايش راندمان توليد، افزايش كيفيت محصولات، كاهش آسيب پذيري نسبت به آفات و كاشت اقتصادي از مهمترين اهداف روي آوردن به محصولات تراريخته است كه با حفظ سلامتي و تندرستي مردم بايد در اين مسير گام برداشت.
وي با اشاره به اين كه ما به لحاظ دانش تسلط خوبي بر اين عرصه داريم، افزود: درحال حاضر در حوزه داروهاي نوتركيب كه برگرفته از دانش تراريخته است به موفقيت هاي خوبي دست يافتيم و از اعتبار مناسبي در دنيا برخورداريم و در اين زمينه داراي وجاهت علمي دانش بينان خوبي هستيم.

** بهره گيري از دانش پيشرفته بايد در چارچوب شرع، حفظ سلامتي و ايمني زيستي باشد
وي با اشاره به اين كه ما بايد در عرصه هاي علم و دانش مسلط شويم و از دانش پيشرفته و مدرن بهره گيريم، گفت: دانش هاي پيشرفته و مدرن را بايد متناسب با منافع ملي، حفظ و ارتقا سلامتي و در چارچوب هاي شرعي، حقوقي و ايمني زيستي به خدمت گيريم.
تولايي تاكيد كرد: محققان ايراني بايد دانش و فناوري بومي را تحت نظارت قوانين ايمن به خدمت گيرند تا ضمن كاهش وابستگي كشور به واردات اين گونه محصولات، بتوانيم شرايط ايمن براي تامين نيازمندي هاي كشورمان فراهم كنيم.
وي افزود: نمي توان دانشي مانند مهندسي ژنتيك را محكوم و نفي كرد، يا از اين دانش به دليل اين كه ممكن است اثرات مخرب و زيانبار داشته باشد، استفاده نكرد.
رييس انجمن ژنتيك ايران گفت: استفاده نادرست از اين دانش مي تواند به بهره بردار بستگي داشته باشد. اگر افرادي خارج از چارچوب اخلاقي، عقلي و شرعي از اين دانش استفاده مي كنند، ما نمي توانيم از اين ظرفيت و پتانسيل صرف نظر كنيم.
وي اظهار كرد: كشور ما يكي از غني ترين كشورها به لحاظ تنوع در انواع ارقام و گونه هاي گياهي، زراعي، گياهان دارويي، حيات وحش و گونه هاي مختلف است و در كشور ما به اندازه مجموعه ذخاير ژنتيكي به ثبت رسيده در كل اروپا رقم هاي اختصاصي و گونه هاي ويژه گياهي وجود دارد.
تولايي ادامه داد كه با پيشتازي و جهاد علمي در عرصه هاي مختلف دانش بايد آنها را در جهت رفع نيازمندي هاي كشور به خدمت گيريم و از آنها بهره هاي مناسب ببريم.
وي به نامگذاري روز 15 فروردين به روز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي اشاره كرد و گفت: نامگذاري روز خاص براي اين موضوع مهم سبب فرهنگ سازي مناسب آن مي شود و هرچه درك عامه مردم نسبت به اين نعمت ها بيشتر شود توجه آنان هم به اين موارد افزايش مي يابد.
نامگذاري روز 15 فروردين بعنوان « روز ملي ذخاير ژنتيكي و زيستي » يكي از موضوعات ماده واحده تعيين مناسبت هاي تقويم رسمي سال 1394 است كه در جلسه 751 شهريور سال 1393 شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تصويب رسيد.
علمي ** 1201 **
خبرنگار: عبدالكريم جبارپور* انتشار: زهره محتشمي پور
۰ نفر