۱۷ فروردین ۱۳۹۶، ۱۰:۵۸
کد خبر: 82483851
T T
۰ نفر

مصائب ريختن زباله در طبيعت

۱۷ فروردین ۱۳۹۶، ۱۰:۵۸
کد خبر: 82483851
مصائب ريختن زباله در طبيعت

شهركرد-ايرنا-هنوز چند روزي از سيزده بدر يا روز طبيعت نگذشته است كه هنوز پس مانده هاي زباله ها در طبيعت خود نمايي مي كند.

اين زباله ريختن ها به قدري در برخي از نقاط برجسته است كه گاهي صداي كشاورزان و باغداران را هم در مي آورد و آنها را مجبور كرده است دور و بر باغ خود را فنس يا پرچين بگذارند.
طبيعت جاندار مانند انسانها داراي حس است و اگر در اكوسيستم آنها به واسطه ريختن زباله، خللي ايجاد شود طبيعت بيماري مي شود و توان زادآوري و زايش را از دست مي رود.
تصاوير منتشر شده از طبيعت در اين روزها نشان از بي مهري عده اي مي دهد كه طبيعت را زباله دان پنداشته اند و هر كجاي طبيعت كه رفته اند از خود ردپاي از زباله باقي گذاشته اند.
طبيعت آنقدر ارزش معنوي و مادي دارد كه سازمان ملل تاكيد مي كند براي حفظ طبيعت بايد همه كشورها زير يك پروتكل يا دپارتمان بين المللي اقدام به صيانت از آن بكنند.
متاسفانه با وجود هشدارهاي محيط زيستي فراوان در سال هاي اخير، اما هنوز عده اي اندك، به طبيعت چندان توجهي نمي كنند و حتي با رها كردن ماهي قرمز در رودخانه ها يا تالاب ها باعث تغيير سيستم اكولوژيستي منابع طبيعي مي شوند.
** مصائب ماندگاري زباله در دل طبيعت
وجود برخي از مواد بازيافتي يا مواد صنعتي و شيميايي در دل طبيعت باعث از بين رفتن محيط زيست طبيعي در دوره ها مختلف حيات طبيعت مي شود.
يك كارشناس زيست محيطي مي گويد: تجزيه يك بطري نوشابه خانواده، 57 ماده شيميايي را در هوا آزاد مي كند و اين يعني رها كردن بطري هاي نوشابه در دل طبيعت، 35 تا 40 سال نوشدگي طبيعت را به تاخير مي اندازد.
مريم رسولي در گفت وگو با ايرنا افزود: زماني كه مواد پلاستيكي در هواي باز و آزاد دور ريخته و يا حتي در محل دفن زباله ها ريخته مي شود صدها سال طول مي كشد تا تجزيه شود.
به گفته وي، پلاستيك، پسماندي است كه از لحاظ انرژي بسيار با صرفه عمل مي كند و رها كردن آن در دل طبيعت تهديدي جدي براي حيات محيط زيست است.
از اين رو ، طبيعت با رها كردن زباله ها مي تواند به يك ' خود مرگي'
نزديك شود و اين مي تواند حيات واقعي طبيعت و جانوران را به خطر بيندازد.
** سرنوشت زباله هاي شهري
زباله هاي شهري درصد بالايي از توليد زباله ها را به خود اختصاص مي دهد و اگر چنانچه بخشي از اين زباله ها در يك روز تحت عنوان سيزده بدر، به طبيعت انتقال داده شود، باعث نابودي گونه هاي طبيعي مي شود.
اما خوشبختانه اين زباله ها در شهرها جمع آوري و براي بازفت و پسماند آنها برنامه هاي مختلفي اجرا مي شود و از ورود آنها به طبيعت جلوگيري مي شود.
شهردار شهركرد مي گويد: سرانه توليد زباله هر شهروند در شهركرد 725گرم است.
نورالله غلاميان افزود: روزانه 128 تن زباله خانگي و پنج تن زباله بيمارستاني خنثي شده و بي خطر در شهركرد جمع آوري، دفن و امحاء مي شود.
وي اظهار داشت: 265 نيروي خدماتي ونظافتي شهرداري با 24 دستگاه خودرو، زباله هاي شهري را جمع آوري مي كنند.
مديركل حفاظت محيط زيست چهارمحال و بختياري نيز مي گويد: روزانه 725 تن زباله عادي(خانگي) در اين استان توليد مي شود.
شهرام احمدي فارساني، در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: در چهارمحال و بختياري، سالانه 264 هزار و 368 تن پسماند عادي توليد مي شود.
** راهكار نريختن زباله در دل طبيعت
يكي از مهمترين راهكارها اساسي و كارآمد براي حفظ طبيعت و منابع طبيعي در برابر ريختن زباله در آن به ويژه در فصل هاي بهار و تابستان كه مردم بيشتر به سمت و سوي طبيعت مي روند، آموزش همگاني است.
آموزش مي تواند نقش مهمي در بازدارندگي ريختن زباله در طبيعت داشته باشد و به حيات طبيعت كمك مي كند.
هم اكنون 18 تشكل زيست محيطي مردم نهاد در چهارمحال و بختياري در راستاي صيانت از طبيعت ، محيط زيست و منابع طبيعي فعاليت مي كنند كه نقش مهمي در آگاهي بخش در جامعه دارند.
همچنين پويش نه به ريختن زباله در طبيعت از سوي خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) در هفته پاياني اسفند 95 و آغاز سال 96 در راستاي اين آموزش همگاني و حساس كردن مردم به حفظ و صيانت از طبيعت ايجاده شده است.
به گزارش ايرنا، جنگل هاي چهارمحال و بختياري با وسعتي معادل 307 هزار هكتار 18٫5 درصد مساحت اين استان و 2٫5 درصد مساحت جنگل هاي كشور را به خود اختصاص داده است و از استان هاي جنگل خيز كشور در مناطق زاگرس نشين است.
مراتع چهارمحال و بختياري نيز يك ميليون و 93 هزار هكتار از وسعت اين استان را شامل مي شود كه طبق اين آمار، 86.6 درصد از مساحت اين استان از عرصه هاي طبيعي است.
هم اكنون 3 تالاب بين المللي چغاخور ، گندمان و سولگان، 950كيلومتر رودخانه كه دو رودخانه كارون و زاينده رود از اين استان عبور مي كند و يك پارك ملي، يك اثر طبيعي ملي و پنج منطقه حفاظت شده به مساحت 155هزار و 844 هكتار و 2 منطقه شكار ممنوع به مساحت 51 هزار و 724 هكتار از مناطق بكر براي حيات وحش ذخاير مهم محيط زيستي استان است.
از مجموع يك ميليون و 653 هزار و 300 هكتار وسعت چهارمحال و بختياري، يك ميليون و 371 هزار و 400 هكتار در حوضه آبخيز رودخانه كارون، 143هزار و 900 هكتار در حوضه آبخيز رودخانه زاينده رود، 67 هزار و 700 هكتار در حوضه آبخيز رودخانه دز و 70 هزار و 300 هكتار در حوضه آبخيز داخلي است.
تاكنون بيش از يكهزار و 200 گونه گياهي و 294گونه جانوري اعم از انواع پرندگان، پستانداران، ماهي ها و خزندگان در آن شناسايي شده است.
گزارش : محمود رئيسي
2097