حسین عزیزی كارشناس ارشد ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و عضو هیات علمی گروه فیزیولوژی دانشگاه تربیت مدرس روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا بیان كرد: با توجه به این كه هم اكنون علوم شناختی یكی از حوزه های بسیار مهم است، در بسیاری از مناطق دنیا فعالیت در این حوزه شروع شده است و گفته می شود كشورهایی موفق هستند كه در حوزه علوم شناختی و تكنولوزی های مرتبط با آن پیشرو باشند.
عزیزی اظهار كرد: در ایران نیز ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی تشكیل شده است تا بتواند بُعد حمایتی و اجرایی این علوم را جلو ببرد، با توجه به این كه این رشته بین رشته ای است، برنامه ریزی و كاركردن و پیش رفتن به سمت هدف كمی دشوار اما در حال انجام است.
وی گفت: یكی از این سیاست ها، حمایت های تشویقی است كه برای پایان نامه های دانشجویی و مقالات درنظر گرفته شده است، برای پایان نامه های كارشناسی ارشد مبلغ حدود 3.5 میلیون تومان و برای پایان نامه های دكتری حدود 13 میلیون تومان در نظر گرفته شده است .
وی گفت: افراد زمانی كه پروپوزال آنها در دانشگاه تصویب شد، حداكثر یك ماه فرصت دارند موضوع را در سایت ستاد ثبت كنند و بعد از ثبت موضوع پایان نامه، داوری روی آن صورت می گیرد و افراد متخصص، شناختی بودن پایان نامه را تایید می كنند و پس از آن، حمایتی كه برای پایان نامه در نظر گرفته شده است، به طور كامل تخصیص می یابد.
وی ادامه داد: بخش عمده حمایت تشویقی پایان نامه به دانشجو تعلق می گیرد، مثلا حمایت تشویقی پایان نامه دكتری در سه سطح ارایه می شود كه سطح سه حمایت های تشویقی، 13 میلیون تومان است كه حدود 7 میلیون و 200 هزار تومان به دانشجو و در كارشناسی ارشد نیز در سطح 3 كه پایین ترین سطح است، یك میلیون و 800 تومان به دانشجو تعلق می گیرد.
عزیزی گفت: درصدی از حمایت تشویقی به دانشگاه و تیم راهنما تعلق می گیرد تا برای خرید تجهیزات و مواد آزمایشگاهی مصرف شود، استفاده از این حمایت علاوه بر راحتی كار پژوهشی دانشجو یك سابقه كار در زمینه پژوهش علوم شاختی برای تیم راهنما نیز محسوب می شود زیرا این سابقه برای حمایت های بعدی ستاد كه طرح های پژوهشی است، بسیار اهمیت دارد.
وی ادامه داد: طرح های پژوهشی ستاد در سه سطح است؛ سطح الف ، ب، ج، كسانی كه سابقه كار پژوهشی داشته باشند این امتیاز را دارند كه حمایت بیشتری برای طرح ها دریافت كنند.
وی بیان كرد: برای دریافت حمایت های در نظر گرفته شده برای پایان نامه دكتری نیز دو مرحله در نظر گرفته شده است، مرحله نخست ثبت پروپوزال است كه با ثبت آن بخشی از حمایت را دریافت می كنند و بخش های بعدی نیز در ادامه كار بسته به پیشرفت كار دریافت می شود.
عزیری اظهاركرد: تمام حوزه ها با رویكرد شناختی می توانند از این حمایت ها استفاده كنند، سعی ستاد این است كه روند رشد صعودی برای دریافت حمایت ها وجود داشته باشد، الان به نسبتی كه كار در كشور در حوزه شناختی انجام می شود، به ستاد درخواست دریافت حمایت داده نمی شود و كمتر است، گمان داریم افراد با حمایت های در نظر گرفته شده آشنا نیستند.
وی با اشاره به این كه این حمایت ها صرف دانشجویان داخل كشور می شود، یادآورشد: الان حدود 160 پایان نامه در سال وارد ستاد می شود وحدود 100 حمایت تشویقی در سال انجام می شود.
**** بخش حمایت های تشویقی مقالات
به گفته عزیزی، در بخش حمایت از مقالات هم حمایت از مقالات علمی و پژوهشی و هم حمایت از مقالات آی اس آی را داریم، كه در این بخش نیز دانشجو یا محقق هر نوع مقاله ای را كه در یك سال اخیر چاپ كرده باشد، می تواند در سایت ستاد ارایه دهد و روی آن داوری انجام می شود و در صورت شناختی بودن مقاله از حمایت برخوردار می شود و حمایت نیز به صورت تصاعدی با ضریب تاثیر آن مقاله تغییر پیدا می كند.
وی بیان كرد: در بخش مقالات به تمام نویسندگان این حمایت تعلق می گیرد، البته این حمایت به نویسنده خارجی تعلق نمی گیرد بلكه برای نویسنده ایرانی ساكن ایران است، در راستای انجام مقاله اگر از یك ابزار تولید داخل استفاده شده و در مقاله نیز ذكر شده باشد، این حمایت تا 20 درصد افزایش پیدا خواهد كرد.
عزیزی گفت: توسعه علوم و فناوری های شناختی به دلیل اینكه علم جدید در كشور است، نیاز به كار جدی دارد؛ یكی از این كارها ایجاد زیر ساخت آزمایشگاهی و فناوری و توسعه نیروی انسانی است، در زمینه توسعه نیروی انسانی ستاد فعالیت های متعددی را انجام داده است و یكی از این فعالیت ها این است كه افرادی را كه در زمینه های مرتبط با علوم شناختی فعالیت می كنند، از طریق انجام پایان نامه به حوزه شناختی مهاجرت دهد و بر این اساس، یكی از سیاست های ستاد این بوده كه پایان نامه هایی را كه در دانشكده های مختلف با نگاه شناختی انجام شود حمایت كند تا این علم و فناوری در كشور توسعه پیدا كند.
وی گفت: در ستاد باور این است كه مولفه اصلی توسعه علم و فناوری نیز پایان نامه های دانشجویی ارشد و دكتری است و از این جهت مولفه های پایه توسعه علم و فناوری در حوزه شناختی را حمایت می كند.
عزیزی ادامه داد: در خصوص پایان نامه ها نیز در زمینه كارشناسی ارشد و دكتری، میزان داوری كه انجام می شود متفاوت است؛ در مورد كارشناسی ارشد انطباق آن با علوم شناختی كفایت می كند، اما در پایان نامه های دكتری به دلیل این كه لازم است كارهای اثرگذارتر مورد حمایت قرار گیرند، پایان نامه ها از منظر تطابق با اهداف شناختی و توسعه ای ستاد در كشور، در معرض داوری دقیق تر قرار می گیرند زیرا جریان های تولید علم و فناوری در كشور باید حول چند موضوع همگرا شوند تا اثرگذار باشد؛ پس ستاد حمایت از پایان نامه ها را هم از منظر توسعه نیروی انسانی و هم تولید علم و فناوری می بیند.
وی گفت: از طرف دیگر اعتقاد داریم چاپ مقاله در مجلات داخلی معتبر تكه ای جدی از ادبیات علمی به زبان فارسی را توسعه می دهد بنابراین از چاپ مقاله در مجلات داخلی برجسته نیز ستاد حمایت می كند.
به گفته عزیزی، برای ستاد علوم شناختی توسعه نیروی انسانی خبره و مقالات با كیفیت مهم است بنابراین از پایان نامه ها و مقاله های كیفی حمایت می كنیم، به طور متوسط سالانه حدود 110 حمایت از پایان نامه و به همین تعداد مقاله نیز انجام می شود و بسیاری از این مقالات توسط دانشجویانی چاپ می شوند كه حمایتی از ستاد نگرفته اند.
وی ادامه داد: تعداد نیروی انسانی در علوم شناختی بیش از حمایت های ستاد است؛ هدف ستاد این نیست كه از تمامی افراد فعال در این حوزه حمایت كند، بلكه حمایت های تشویقی در نظر گرفته شده عمدتا ابزاری برای آشنایی با موضوع و تحریك كننده به سمت علم و فناوری است.
عزیزی یادآور شد: این روزها دانشگاه های بزرگ به سمت توسعه رشته علوم شناختی حركت می كنند و برداشت ستاد این است كه گسترش جدی در این رشته خواهیم داشت؛ دانشگاه هایی مانند تهران، تربیت مدرس، شهید بهشتی از سال ها قبل فعالیت در این زمینه را شروع كرده اند.
علمی ** 9340
خبرنگار: منیر ابراهیمی زاده*انتشار: زهره محتشمی پور
حمایت های تشویقی ستاد توسعه علوم شناختی از مقالات و پایان نامه ها
۲۹ فروردین ۱۳۹۶، ۱۶:۴۸
کد خبر:
82497682
تهران- ایرنا- كارشناس ارشد ستاد توسعه علوم شناختی در پژوهش گفت: این ستاد برای توسعه علوم و فناوری شناختی در كشور حمایت های تشویقی متنوعی را درنظر گرفته كه از جمله آن حمایت از مقالات منتشر شده در مجلات علمی و پژوهشی داخلی و پایان نامه های كارشناسی ارشد و دكتری در این حوزه است.