۲ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۳:۲۹
کد خبر: 82501792
T T
۰ نفر
دبير انجمن علمي اقتصاد شهري ايران:تاب آوري شهرهاي ايران در مرز بحران است

تهران- ايرنا- دبير انجمن علمي اقتصاد شهري ايران اعلام كرد كه تاب آوري شهرهاي ايران در برابر بلاياي طبيعي در مرز بحران قرار دارد.

به گزارش ايرنا و به نقل از پايگاه اطلاع رساني انجمن علمي اقتصاد شهري ايران، سيد محسن طباطبايي روز شنبه در نشستي با عنوان تاب آوري شهرهاي جهان در محل اين انجمن برگزار شد، اظهار كرد كه شهرهاي تورنتو، ونكوور و كالگري از كانادا در صدر تاب آورترين شهرهاي دنيا قرار دارند و شهرهايي مانند داكا، جاكارتا، مانيل و قاهره نيز در فهرست آسيب پذيرترين شهرهاي جهان هستند.
وي با تاكيد بر اين كه شهرگرايي با وجود تمركز فرصت ها و امكانات، خطرها را نيز در محيط هاي شهري متمركز كرده است، گفت: تاب آوري در نقطه مقابل آسيب پذيري قرار دارد و پاسخي است كه شهر به بلايا مي دهد و امروزه تمام شهرهاي دنيا طرح و برنامه هاي خود را بر اين اساس جلو مي برند و در تلاش براي ساخت شهرهاي انعطاف پذير و تاب آور هستند.
طباطبايي با بيان اينكه شهر تاب آور، شبكه اي پايدار از سيستم هاي كالبدي و جوامع انساني است، افزود: سيستم هاي كالبدي مؤلفه هاي ساخته شده و طبيعي شامل جاده ها، ساختمان ها، زير ساخت ها، ارتباطات و تاسيسات تأمين انرژي و همچنين مسيرهاي آب، خاك، توپوگرافي، جغرافيا و سيستم هاي طبيعي هستند.
مديرمسئول فصلنامه علمي پژوهشي اقتصاد و مديريت شهري اظهار كرد كه شهرهاي تاب آور ممكن است در برابر نيروهاي حاصل از مخاطرات خم شوند ولي دچار شكست نمي شوند.
به گفته او، در سال 2005 ميلادي كشورهاي عضو سازمان ملل چارچوب اجرايي «هيوگو» را براي كاهش مخاطرات طبيعي امضا كردند كه اين چارچوب به صورت جامع نقش دولت ها و سازمان هاي ملي و بين المللي، اجتماعات داوطلب، بخش خصوصي، دانشگاه ها و ... را در تلاش براي تاب آور ساختن شهرها به وضوح مشخص مي كند.
اين كارشناس ارشد مسائل شهري با اشاره به اينكه با وجود پايين آمدن آمار تلفات بعد از اين چارچوب، هنوز هم ميزان خسارات و تلفات ناشي از مخاطرات طبيعي چشمگير است، گفت: در سال 2014 در جهان 189 مورد حادثه طبيعي رخ داد.
وي گفت: باران سنگين در افغانستان كه با رانش زمين همراه بود و منجر به كشته شدن بيش از 250 گرديد؛ وقوع سيل كه در شمال هند و پاكستان 665 نفر را به كشتن داد؛ گردباد در چين ويتنام و فيليپين كه به مرگ 176 نفر و خسارت پنج ميليارد دلاري منجر شد، نمونه هايي از اين بلاياي طبيعي و ضعف در تاب آوري شهرها را نشان مي دهد.
طباطبايي، شمار زياد اين دست تلفات را نشانگر آسيب پذيري شهرها به خصوص در آسيا خواند و گفت: ساليانه در كشور ما نيز بلاياي طبيعي به كرات اتفاق مي افتد كه با خسارات جاني و مالي بسيار همراه است و مورد اخير آن يعني وقوع سيل در آذرشهر و عجبشير بسيار مهلك بود و 40 كشته و صدها ميليارد تومان نيز خسارات به بار آورد.
دبير انجمن علمي اقتصاد شهري ايران با تاكيد بر اينكه اين حادثه و موارد مشابه همگي نشان دهنده آسيب پذيري بسياري از شهرهاي كشور در مقابل بلاياي طبيعي است، افزود: غفلت از موضوع تاب آوري شهري مي تواند در آينده به فاجعه در بسياري شهرها منجر شود؛ از اين رو سرمايه گذاري كلان در زيرساخت هاي شهري، آموزش شهروندان براي مواجهه و مقابله با بلاياي طبيعي، ظرفيت سازي در مديريت شهري و بالا بردن توان تكنيكي شهر همگي مولفه هايي هستند كه شهرهاي ايران را تاب آورتر مي كنند.
خبرنگار: يحيي معماري
تهرام/6539
۰ نفر