به گزارش ايرنا از پايگاه اينترنتي مديكال نيوز تودي، آرتروز رايج ترين نوع التهاب مفصل يا آرتريت است كه ميليون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثير قرار مي دهد، از جمله برآورد مي شود كه تنها در آمريكا حدود 30 ميليون نفر به اين بيماري مبتلا هستند.
اين بيماري با ساييدگي تدريجي غضروف بين مفاصل مشخص مي شود؛ با تحليل غضروف، مفصل ها متورم، سفت و دردناك مي شوند و با گذشت زمان اين وضعيت وخيم ترمي شود.
بيماري آرتروز مي تواند هر مفصلي را در هر قسمت بدن درگير كند، اما بيشتر در ناحيه زانو، لگن، دست و ستون فقرات مشاهده مي شود.
برخي از عوامل خطرساز در ارتباط با آرتروز شناخته شده اند؛ براي مثال اين بيماري معمولا بزرگسالان و زنان را بيشتر تحت تاثير قرار مي دهد و زنان بيشتر از مردان احتمال دارد در معرض خطر ابتلا به آن باشند.
آسيب هاي مفصلي و بدشكلي هاي استخواني نيز احتمال ابتلا به بيماري آرتروز را افزايش مي دهند.
عامل خطر ديگر براي ابتلا به آرتروز چاقي است كه تاحدي به دليل تحت فشار قرار گرفتن بيش از حد مفاصل در افراد چاق است، اما مطالعه جديد نشان مي دهد كه ارتباط ميان چاقي و ابتلا به آرتروز عميق تر از صرفا فشار به مفاصل و يا استفاده زياد از مفاصل است.
گروهي از محققان دانشگاه فناوري كوئينزلند و دانشگاه كوئينزلند جنوبي در استراليا اخيرا ارتباط بين رژيم غذايي چرب و بيماري آرتروز را بررسي كردند. يين شيائو و ليندسي براون اساتيدي بودند كه اين گروه تحقيق را مديريت كردند.
اين مطالعه كه نتايج آن در مجله journal Scientific Reports منتشر شد، نشان مي دهد كه داروهاي آنتي اكسيدان و ضد كلسترول مي توانند باعث كاهش پيشرفت آسيب مفصلي ناشي از اسيدهاي چرب موجود در مواد غذايي مانند روغن پالم و كره شوند.
در اين مطالعه، محققان اثرات يك رژيم غذايي سرشار از اسيدهاي چرب اشباع و كربوهيدرات هاي ساده را روي آرتروز بررسي كرد؛ اين مولفه ها حاوي عناصر غذايي بود كه معمولا در 'جانك فود' يا غذاهاي كم ارزش (حاوي چربي و كربوهيدرات بالا) موجود است.
به گفته پروفسور شيائو، اين مطالعه نشان مي دهد كه استفاده عمومي از مفاصل تاثير كمتر و رژيم غذايي روتين تاثير بيشتري در ابتلا به آرتروز دارد.
بر اساس نتايج اين مطالعه، يك رژيم غذايي حاوي 20 درصد چربي هاي اشباع شده و كربوهيدرات هاي ساده تغييراتي مشابه آرتروز را در زانو به وجود آوردند.
بر اين اساس، رسوب اسيدهاي چرب اشباع شده در غضروف با تغيير متابوليسم و تضعيف غضروف، آن را بيش از پيش در معرض آسيب قرار مي دهد؛ همچنين به واسطه پيروي از رژيم غذايي سرشار از اسيدهاي اشباع شده، تغييراتي در استخوان زير مفصل مشاهده شد.
***جايگزين كردن چربي حيواني با روغن نارگيل
مصرف طولاني مدت چربي حيواني، كره و روغن پالم به نظر مي رسد كه موجب تضعيف غضروف مي شود. اما هنگامي كه محققان اسيد لوريك را جايگزين چربي حيواني كردند متوجه يك تاثير معكوس شدند. اسيد لوريك چربي اشباع شده و به ظاهر مفيدي است كه معمولا در روغن نارگيل موجود است.
محققان پس از جايگزيني چربي حيواني با اسيد لوريك در رژيم غذايي، متوجه كاهش علائم تحليل غضروف و سندرم متابوليك شدند كه بر اين اساس ظاهرا اسيد لوريك اثرات محافظتي دارد.
اگرچه نتايج اين مطالعه نياز به تكرار و بررسي بيشتر دارد اما مي تواند دليل ديگري براي پرهيز از رژيم غذايي حاوي كربوهيدرات و چربي بالا باشد.
علمي **1311**
مترجم:محمدعلي صنايعي**انتشار: زهره محتشمي پور
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me
تهران- ايرنا- يك مطالعه جديد در نوع خود نشان مي دهد بين مصرف چربي هاي حيواني و افزايش خطر ابتلا به آرتروز ارتباط وجود دارد.