برجام؛ رییسی: برجام چكی است كه باید نقد شود/جهانگیری: تحریمهای ظالمانه را برداشتیم

تهران- ایرنا- برجام سومین موضوع سوال دومین دور مناظره های 6 نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود كه نظرات خود را درباره آن مطرح كردند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی سومین نامزدی بود كه پشت تریبون قرار گرفت و به این سوال كه چه راهكار موثری برای حفظ حقوق ملت ایران در موضوع هسته ای و رفع تحریم ها با توجه به توافق برجام خواهید داشت و چگونه می توانید از نقض مكرر این حقوق از سوی آمریكا و دولت های غربی جلوگیری كنید؟ پاسخ داد.

**رئیسی: برجام چكی است كه باید نقد شود
نامزد دوازدهمین دوره ریاست جمهوری اظهار داشت: برجام یك توافق است كه بر اساس مذاكرات و آنچه دولت و فرایندی كه طی شده - با همه اشكالاتی كه این قرارداد دارد و در رسانه های گروهی هم اشكالاتی كه در برجام وجود دارد بارها مطرح شده است- ولی چون به عنوان یك سند ملی مورد توافق قرار گرفته است باید این تعهد از ناحیه ما و از ناحیه طرف های مقابل به رسمیت شناخته شود.
رییسی ادامه داد: آنچه كه در اصل این مذاكرات و این سند مورد اشكال است اینكه در حین مذاكره نكاتی مطرح شد و اینكه گفته شود از ناحیه دولت و آقای روحانی كه خزانه خالی است این یك پیام بسیار بد از ناحیه جمهوری اسلامی ایران برای طرف مقابل است، اینكه گفته شده باشد اگر ما این توافق را نكنیم ممكن است طرف مقابل با یك اقدام، تاسیسات ما را مورد هجوم قرار دهند، این یك پیام بسیار بد برای مذاكرات است.
وی بیان داشت: این مثل این است كه انسان بخواهد به عنوان یك افسر در میدان اعلام كند كه من نیروهایم از بین رفت یا نیرو ندارم یا توانایی من از بین رفت .
رئیسی عنوان كرد: این مسایلی بود كه واقع شد اما چون به عنوان یك سند است ما باید در این سند كه در اجرا هم پیشگام شدیم و هم به صورت تام اجرا كردیم. ایران به عنوان یك طرف تعهدات را اجرا كرد و پیش پرداخت را انجام داده و اكنون این سند به صورت چكی است كه باید نقد شود.
وی تصریح كرد: با ضعف هایی كه دولت در حین كار و اجرای آن نشان داد به نظر من توانایی بر دریافت این مبلغ چك و نقد كردن این چك را به هیچ عنوان ندارد چون در حین انجام كار می توانست با قوت بیشتری انجام شود كه ما ضعف نشان ندهیم.
رییسی یادآورشد: این پیام ها همه مسایلی است كه برای ما مشكل ایجاد كرده و آنها این پیام را گرفته اند كه تحریم ها نتیجه داده و ما تحریم ها را رها نمی كنیم.
وی اظهار داشت: ما می خواهیم بدانیم بعد از این سند چه اتفاق افتاد؟ آقای روحانی قول دادند كه به محض این كار، تمام تحریم ها با چهار تاكید موكد برداشته شود اما هیچ اتفاقی در سفره مردم نیفتاد.
نامزد ریاست جمهوری تصریح كرد: آیا بعد از تصویب این قضیه در سفره، بازار و كسب و كار شما مشكل حل شد؟ ركود و بیكاری حل شد؟ حال آنكه اتفاقی در زندگی مردم نیفتاد.

** قالیباف: برجام مورد احترام همه دولت ها خواهد بود
قالیباف در پاسخ به این سوال گفت: برجام مورد احترام همه دولت ها خواهد بود و طرف مقابل نیز مكلف است به عهد خودش عمل كند.
نامزد انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری با طرح این سوال كه امروز در اجرای برجام چه كرد ه ایم و در اجرای برجام آثار آن برای مردم چه بوده است؟ اظهار كرد: وقتی از مردم عزیز سوال می كنیم آیا روزی كه برجام در دستور كار بود معنی آن این بود كه گشایشی در كار اقتصادی صورت بگیرد؛ اما امروز این اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: حتی من معتقدم اگر هم بخشی از این ها حل شود، بازهم مشكل مردم حل نمی شود چون اشكالات ما در سیستم اداره اجرایی دولت است، این دولت با روش كاری و نگاهی كه دارد؛ این نگاه را توضیح دادم، وقتی جلوگیری از قاچاق كالا و ارز نمی شود، وقتی وارداتچی این كار را انجام می دهد، وقتی بانك های ما سروپا در ضد و بند است و ظلم به مردم می كنند، اگر امكانی هم بیاید باز همین چهار درصدی ها بهره مند می شوند.
نامزد انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری گفت: ما باید هم حقمان را از برجام بگیریم و هم حقمان را از چهاردرصدی ها بگیریم كه اگر آن امكان هم وارد كشور شود، باز سودش را اینها می برند.
قالیباف افزود: برجام به مركز واردات اروپایی ها به ایران تبدیل شده است كه چهار درصدی ها منفعت آن را بردند و زحمت آن برای مردم ماند.

** روحانی: آقای رئیسی در مساله هسته ای چه اطلاعاتی دارید كه دارید قضاوت می كنید؟
حسن روحانی در پاسخ به سومین سوال (برجام) گفت: خیلی مهم است كه مردم ما به این مساله مهم توجه كنند كه افرادی كه امروز كاندیدا هستند، باید به طور صریح به مردم بگویند با برجام می خواهند چكار كنند و با دنیا چگونه می خواهند تعامل كنند؟
وی ادامه داد: برای اجرای برجام اگر برجام یك توافقی است كه مورد قبول است، پس چرا در خیابان های تهران علیه آن بیلبورد زدید؟ چرا این همه به آنهایی كه در حین مذاكره بودند فحاشی كردید؟!
روحانی گفت: وقتی شما می گویید زمان مذاكره هسته ای میدان جنگ بوده، كه درست است، وقتی دیپلمات های ما در میدان مذاكره بودند، شماها در پشت پرده چه كردید؟ چه حرف های نامربوطی بعضی ها زدند؟ همانند مخالفان مردم ایران كه صهیونیست ها و وهابی ها و تندروهای آمریكایی ها مخالف بودند، عده ای همپای آنها شروع به مخالفت كردند.
وی اضافه كرد: امروز باید مردم بدانند كه زحمات فراوان برجام به دست آمده است؛ معنی برجام این است كه همه تحریم های هسته ای برداشته شده است؛ اگر شما می گویید تحریمی در حوزه هسته ای باقی مانده است بگویید كدام است؛ ما تحریم های متنوعی داریم؛ اگر امروز برجام نبود نفت ما به جای 2 میلیون بشكه ای كه در روز صادر می كنیم، امروز 200 هزار بشكه می شد و شما این وعده وعیدهایی كه به مردم می دهید را چطور می دادید؟ وعده های شما هیچ كدام برنامه و حساب و كتاب ندارد.
روحانی ادامه داد: به صراحت به مردم بگویید در برجام چه می كنید؟ شماها كه از روز اول مخالف بودید؛ وقتی ترامپ آمد، همه شما خوشحالی كردید كه برجام را پاره می كند.
وی افزود: امروز مردم ما باید به خوبی بدانند كه دوباره تقابل و تحریم برمی گردد یا نه؟
نامزد دوازدهمین دوره ریاست جمهوری افزود: چقدر شماها در سیاست خارجی و مسایل خارجی، آقای رئیسی در مساله هسته ای چه اطلاعاتی دارید كه دارید قضاوت می كنید؟
روحانی در ارتباط با اظهارنظر میرسلیم در مورد فناوری گفت: در فناوری وضع ما بهتر از هر روز است؛ هیچ یك از دانشمندان ما بیكار نشده است؛ اراك به بهترین شكل دارد بازسازی می شود. اراكی كه در فناوری پایین بود الان فناوریِ بالاتری خواهد داشت.

**جهانگیری:تحریم های ظالمانه را از ایران برداشتیم/ اگر برجام نبود صادرات نفت متوقف می شد
جهانگیری در پاسخ به سوال سوم گفت: مردم ایران به طور كامل در جریان هستند كه وقتی دولت یازدهم سر كار آمد كشور چه وضعی داشت؟ مردم برای تهیه دارو و شیرخشك بچه هایشان چه كار می كردند؟ وضع سیلوها چطور بود؟
وی خطاب به مردم افزود: مردم ایران ! این دولت در همه زمینه ها موفق بود و كارهای بزرگی انجام داد. ممكن است نواقصی داشته باشیم و قبول داریم باید برطرف كنیم.
این نامزد ریاست جمهوری تاكید كرد: یكی از مهمترین موفقیت هایی كه در تاریخ ایران انجام گرفته، بدون تردید برجام است و به همه اهدافی كه برای برجام در نظر گرفته بودیم دسترسی پیدا كردیم.
جهانگیری اضافه كرد: ما حق هسته ای مان را به ثبت رساندیم. ما تحریم های ظالمانه را از ایران برداشتیم. ما ایران هراسی را به ایران دوستی تبدیل كردیم. چرا فراموش كردیم؟ اگر برجام به توافق نمی رسید و این قدرت های استكباری و زورگو می خواستند همان كارهایی را كه داشتند ادامه دهند، صادرات نفت ما متوقف می شد. تمام مردم از نظر اقتصادی وضع نابسامانی پیدا می كردند.
وی گفت: توفیق برجام در این بود كه امروز با افتخار می گوییم كشورمان آماده توسعه است. به جای یك میلیون بشكه نفت دو و نیم میلیون بشكه نفت صادرات می كنیم. 30 درصد صادرات پتروشیمی اضافه شده است. تمام بیمه های صادراتی كشتی ها درست شده است. كشتی هایی كه می خواستند به ایران بیایند و بیمه نمی كردند برقرار شده است. كشتی های خارجی به سمت ایران كالا می آورند و می برند. بنادر ایران تحریم شده بود. دهها میلیارد دلار منابع نفتی كه به دنیا می فروختیم و مسدود شده بود، آزاد شد.
این نامزد ریاست جمهوری تاكید كرد: برجام توفیق بسیار بزرگی بوده است و به بدعهدی آمریكایی ها هم باور داریم و با اقتدار جلوی بدعهدی آنها را هم می گیریم.

** میرسلیم: برجام ندای مظلومیت ما را به گوش جهانیان رساند
میرسلیم در پاسخ به رئیسی گفت: آقای رئیسی نفرمودید كه برجام در جهان ندای مظلومیت ما را به گوش جهانیان رساند، برجام این حسن را داشت.
وی افزود: اما ما به دنبال سلاح هسته ای نیستیم و به دنبال استفاده صلح آمیز هستیم و به دنبال دانش هسته ای هستیم و آن را رها نخواهیم كرد.
میرسلیم گفت: متنی كه با شش كشور به توافق رسیده است، چطور می شود كه ما قبل از مذاكرات دانش هسته ای بالنده خود را داریم و تحریم ها هم برقرار است؛ بعد از مذاكرات هم تحریم ها تشدید می شود ولی محدودیت برای پیگیری دانش هسته ای می ماند.
وی افزود: این چه حسنی داشت؛ این حقوقی كه داریم به لحاظ هسته ای حقوق ملت ایران است و چگونه به عنوان نامزد ریاست جمهوری می توان حقوق ملت ایران را در چارچوب برجامی كه امضا شده است و هیچ یك از طرف ها به تعهدات خود عمل نكردند، به اجرا گذاشت.
میرسلیم اظهار كرد: بسیاری از دانشمندان و علمای خود در زمینه هسته ای را از كار بركنار كردیم، بتن ریختیم و در مقابل تحریم ها نمی دانیم چه كار كنیم و مشكلات بانكی همچنان برقرار است.

** هاشمی طبا: اگر می خواهیم مسئله ای را بررسی كنیم، باید به سابقه تاریخی آن نگاه كنیم
هاشمی طبا در وقت انتقاد خود به پرسش سوم گفت: ما اگر می خواهیم مسئله ای را بررسی كنیم، باید به سابقه تاریخی آن نگاه كنیم.
وی خاطرنشان كرد: ساختمان پلاسكو در 3 ساعت فروریخت و در 20 روز آواربرداری شد در حالیكه از طرف قدرت های بزرگ تحریم شده بودیم بعضی ها مثل كبك سر خود را زیر برف بردند و گفتند تحریم بر ما اثر ندارد و از همان كشورهایی كه ما را تحریم كرده بودند، كالاهای خود را از مبادی دیگری گرانتر خریدند.
هاشمی طبا ادامه داد: 50 درصد اتومبیل های سوپر لوكس یكی از شركت های آلمانی كه ما را تحریم كرده بود، با همان پولی كه نفت را با واسطه می فروختند، وارد كشور شد كه ما تحریم نشدیم ما تحریم را قبول نداریم یك چنین میراثی به این دولت رسیده است حالا ممكن است برجام مشكلاتی داشته باشد كه یقینا در هر معاهده ای مشكلاتی هست و هر دولتی در هر معاهده دو طرفه، چهار طرفه یا چند طرفه می خواهد آن را به نفع خود تفسیر كند.
وی گفت: ما باید در این مورد پایداری كنیم اگر ما در دوره تحریم استقامت داشتیم همانطور كه در دوره جنگ دولت آن دوره با كنترل ارز، سهمیه بندی كالاها، كنترل قیمت كالاها با 500 هزار بشكه فروش نفت هفت دلار توانست كشور را اداره كند، در زمان تحریم نیز باید چنین می كردیم.
هاشمی طبا ادامه داد: وقتی ما این كار را انجام دادیم به صورت باز ، آزاد، دلخواه همه ، دلخواه خودمان به صورت پز دادن رو به ول خرجی كردیم و خزانه ارزی كشور را به آن مقدار تهی رساندیم، بعضی از این دوستان تایید می كردند، كف می زدند ولی الان كه این كنترل برطرف شده حداقل به طرز مطلوبی برطرف شده این شكل و حالت را بر خود می گیرند.

**رئیسی: برای دیپلمات ها ارزش قایلیم
نامزد دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در جمع بندی خود در این زمینه با بیان اینكه به میزان بسیار زیادی در جلسات شركت كرده ام و در جریان مسایل حوزه سیاست خارجی هستم، اظهار داشت: ما حتما برای دیپلمات ها و كسانی كه زحمت كشیدند ارزش قایل هستیم و تشكر می كنیم اما نكته این است كه در این رابطه قرار بود چه اتفاقی بیفتد؟ قرار بود كه به گفته آقای روحانی هم چرخ سانتریفیوژها بچرخد و هم چرخ اقتصاد.
رئیسی تصریح كرد: سوال این است كه آیا چرخ اقتصاد مردم می چرخد؟ آیا بازار كسب و كار دارد؟ اكنون در داد و ستد، تجارت، واردات و صادرات ركودی وجود دارد كه همه بر آن معتقد هستند.
وی ادامه داد: تحریم بانكی همچنان وجود دارد، وام نمی دهیم. از دكتر سیف سوال كردند كه وی در این مصاحبه كه از تلویزیون پخش شد گفتند تاكنون هیچ. طیب نیا به عنوان اقتصاد و دارایی اعلام كردند كه مسایل بانكی همچنان به قوت خود باقی است.
این نامزد ریاست جمهوری بیان داشت: آقای ظریف نیز در سخنان خود گفتند كه آمریكایی ها نه به متن برجام و نه به روح برجام متعهد بودند؛ در واقع اتفاقی كه باید بیفتد در زندگی مردم است.
رییسی خطاب به آقای روحانی با طرح این سوال كه شما می پرسید چه تحریمی، منظور تحریم بانكی است، گفت: شما اكنون یك محموله به هند فرستادید، اگر پول این محموله به كشور آمد، معلوم شده كه تحریم ها برداشته شده است.
وی ادامه داد: آثار تحریم بیشتر در مسایل بانكی ظاهر می شود و تحریم اكنون باقی است و خودشان هم می گویند تحریم ها را برنمی داریم. ما معتقدیم در مقابل دشمن به هیچ عنوان نباید ضعف نشان داد. آنچه من بیان كردم به عنوان ضعف هایی كه در حین مذاكره شد، باعث آن شد كه آنها در موضع خودشان راسخ شدند، اگر آنها ببینند با یك دولت مقتدر طرف هستند و از حقوق ملت ایران نمی گذرند این چك (تعهدات برجام) را می توان نقد كرد.
رییسی اضافه كرد: در جریان منا 500 خانواده داغدار شدند، چند روز گذشت و همچنان آنها جنازه ها را تحویل نمی دادند و رهبر معظم انقلاب با اقتدار، آن اظهارات را در دانشكده افسری بیان كردند كه بعد از یك ساعت ورق برگشت.
وی با اشاره به اینكه نگاه مقتدرانه به قضایا با نگاه ملتمسانه متفاوت است اظهار كرد: هر دولتی كه سر كار بیاید نسبت به این تعهد باید وفادار باشد و ما به این تعهد و تعهداتی كه حتی قبل از انقلاب بوده اگر مجلس آن را رد نكند، باید پایبند باشیم اما باید بدانیم كه ما می خواهیم نسبت به گره گشایی از زندگی مردم چه كنیم؟
این نامزد ریاست جمهوری افزود: ما در دولت كار و كرامت، این مساله را كاملا از موضعی كه مردم به دولت می دهند و از اقتداری كه امروز نظام ما دارد، دنبال می كنیم تا این حقوقی كه ملت ایران دارند، حفظ شود.
سیام**1429 /1449
۰ نفر