عزت الله دهقان دبیركل جامعه اسلامی فرهنگیان و حجت الاسلام محمد زارع فومنی در این میزگرد كه با عنوان 'ارزیابی عملیاتی بودن برنامه های نامزدهای انتخاباتی' برگزار شد، نظرات خود را در ارتباط با برنامه های هر یك از نامزدها بیان كردند.
مشروح این میزگرد را پیش رو دارید:
** برگزاری انتخابات
دبیركل جامعه اسلامی فرهنگیان از تشكل های وابسته به جبهه پیروان خط امام و رهبری گفت: هریك از نامزدهای یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری دارای برنامه هستند و مردم صاحب كشور بودنشان را در رابطه با انتخابات ثابت خواهند كرد.
دهقان افزود: انتخابات از كلمه نخبه گرفته شده است یعنی اخذ ذبده و خالص بودن هر چیزی . براین اساس در اسناد بالادستی ما یكی از مظاهر بارز مردم سالاری دینی، انتخابات است و مردم سالاری دینی و اینكه مردم صاحب كشور هستند ، در رابطه با انتخابات ثابت می شود.
وی با بیان اینكه معیار موازین دینی همین انتخابات است، گفت: شركت در انتخابات وظیفه شرعی ما است چرا كه امانت بزرگ را به دست فرد اصلح می سپاریم، دادن كلید اجرای چهار ساله كشور به دست كسانی است كه اهلیت دارند.
وی با اشاره به اینكه مردم در انتخاب رهبری به صورت غیرمستقیم دخیل هستند، افزود: انتخاب رهبری را نمی توان به عام مردم محول كرد چون فقیه، فقیه را می شناسد، مردم خبرگاران را انتخاب و در نهایت آن ها رهبری را انتخاب می كنند.
زارع فومنی دبیركل حزب مردمی اصلاحات هم انتخابات را تمرین دموكراسی عنوان كرد و گفت : هرنظامی كه مردم سالار باشد و بحث جمهوریت نظام را داشته باشد، این نظام بالاخره در آن انتخاب هم هست و به یك معنا نظام جمهوری یعنی انتخاب كردن و معنای جمهور انتخاب كردن است.
** نظام جمهوری اسلامی
دبیركل جامعه اسلامی فرهنگیان با اشاره به فرمایش امام راحل در مورد جمهوری اسلامی، گفت: امام فرمودند جمهوری اسلامی، نه یك كلمه كمتر و نه یك كلمه بیشتر، بر این اساس نباید كفه جمهوریت را سنگین تر كرده و نه كفه اسلامیت را و چنانچه كسی جمهوریت را به معنای دموكراسی گرفته كه هست، یعنی مردم سالاری دینی، اما چنانچه این گونه فرض شده كه مردم بدون نظارت، هر كسی را كه دوست دارند، انتخاب كنند، تنها بحث جمهوریت در نظر گرفته شده است و نه اسلامیت در حالی كه این دو باید كنار هم مورد توجه قرار گیرد.
دهقان اضافه كرد: بعد اسلامیت، جمهوری اسلامی اقتضاء دارد تا در چارچوب اسلام حركت كرده و كلید اجرای كشور را به مدت چهار سال به فرد اصلح بسپاریم چرا كه تمام اقتضائات فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در دست وی قرار دارد . براین اساس چنانچه مردم هر یك از ابعاد جمهوریت و اسلامیت را مورد توجه قرار ندهند، باری بر زمین خواهند ماند به همین دلیل لازم است تا زمام كشور را به كسی بدهیم كه از صافی اسلام گذر كرده باشد.
این در حالی است كه عده ای روی اسلامیت و برخی روی جمهوریت تاكید دارند به همین دلیل موضوع جدایی دین از سیاست مطرح می شود در حالی كه باید موازنه در این زمینه رعایت شود.
فومنی هم در این ارتباط به فرمایش امام راحل كه گفت جمهوری اسلامی نه یك كلمه كم و نه یك كلمه زیاد اشاره كرد و افزود:اكنون اسلام و جمهوریت در كشورما با هم تلفیق شده است.
وی ادامه داد، ما باید سعی كنیم تا پایه های جمهوریت تقویت شود و مردم راحت بتوانند انتخاب كنند و افرادی را كه دوست دارند و به آنان علاقه مند هستند ، برگزینند.
فومنی به برخی مشكلاتی كه در این خصوص در بخش انتخابات اشاره كرد و گفت: یكی از آنها بحث تایید صلاحیت افراد است كه این موضوع با روح نظام دموكراسی و جمهوریت در تضاد است و باید در نظر داشت كه رد صلاحیت افراد به دلایل دینی، شرعی، منطقی و قانونی باشد.
دبیر كل حزب مردمی اصلاحات افزود: همانطور كه امام نظرشان این بود كه همه با هر نوع سلیقه ای می توانند حضور داشته باشند این باید باشد تا بتوان یك انتخابات خوب داشته باشیم.
وی جمهوریت و اسلامیت را لازم و ملزوم هم دانست و تاكید كرد : سنگین تر شدن یك كفه به نفع دیگری شایسته نیست
** برنامه محور بودن نامزدها در مناظره ها
دبیركل حزب مردمی اصلاحات با بیان این كه اكثر نامزدهای فعلی انتخابات ریاست جمهوری بدون برنامه وارد این كار زار شده اند، گفت: برخی تنها برای جلب آرای مردم دست به عوامفریبی می زنند.
فومنی در باره برنامه داربودن كاندیداها تاكید كرد: به غیر از رییس جمهور مستقر كه از قبل برنامه های مدونی دارد ، مابقی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری بدون برنامه هستند و بدون برنامه در این كار زار شركت كرده اند.
صاحب امتیاز روزنامه صدای اصلاحات با بیان این كه واقعیت امر این است كه همه شعار می دهند، گفت: باید دید كه كدام یك از این كاندیداها برنامه عملیاتی ارایه كرده اند و مشخص نیست طرح هایی كه مطرح می كنند، دارای چه پشتوانه ای است و از نظر مالی و نیروی انسانی چگونه باید تامین شود.
دهقان هم با اشاره به پخش زنده مناظره ها از صدا و سیما، گفت: دست اندركاران این برنامه زحمت كشیده و این برنامه را پخش می كنند این در حالی است كه پخش زنده این برنامه فكاهی و خنده نیست و این صحبت درست نیست كه گفته شود غیر از آقای روحانی هیچ یك از نامزدها برنامه ندارند. نامزدهای ریاست جمهوری براساس قوانین جمهوری اسلامی و شورای نگهبان انتخاب شده اند و شش فقیه و حقوقدان آنان را تایید كرده اند و حتما واجد شرایط هستند.
** اقدامات دولت
دهقان با طرح این پرسش كه بیت الغزل برنامه روحانی چه بود ؟، خودش پاسخ داد: روحانی در انتخابات دوره قبل كلید را از جیب خود درآورده و گفت این كلید حلال همه مشكلات است اما آیا در عمل چنین شده است.
وی افزود: روحانی گفته بود سانتریفیوژها را به كار انداخته تا از طریق آن ها چرخ كارخانه ها به راه بیفتد، این مساله توفیق اقتصادی می آورد ، كاری خواهیم كرد كه مردم محتاج 45 هزار تومان یارانه ها نباشند، اما آیا این شعارها عملی شد؟! من معتقدم كه تمام این صحبت ها، یكسری تبلیغات بوده است.
دبیركل جامعه اسلامی فرهنگیان در بخش دیگری از سخنانش به تعطیلی كارخانه ها در زمان روحانی اشاره كرد و گفت: چهار باب كارخانه در زمان روحانی تعطیل شد و تبلیغات پوپالیستی را آقایان بنا گذاشتند.
از سوی دیگر، زارع فومنی گفت: حسن روحانی مظلوم ترین رییس جمهور در طول تاریخ انقلاب است . مظلومیت او در این است كه او كارهای بسیار بزرگی در همین مدت چهارسال انجام داد اما برخی افراد و مسئولان همواره تلاش كردند كه ارزش این كارها را نزد مردم پایین بیاورند.
وی با بیان این كه در بخش اقتصاد دولت یازدهم موفقیت های زیادی داشته است، افزود:طرح نظام سلامت طرحی كم نظیر است و بیمه همگانی بهترین طرحی بود كه در طول انقلاب در دولت یازدهم رخ داد.
زارع فومنی اطمینان داد: دولت در بخش اقتصادی در چهار سال دوم یك جهش بسیار بزرگی ایجاد خواهد كرد و آنچه در برنامه های اقتصادی این دولت دیده می شود آن است كه این دوره دور رشد و شكوفایی اقتصادی است و اقتصاد چنان رشد می كند كه تعجب همه را برخواهد انگیخت.
دبیركل حزب مردمی اصلاحات ادامه داد: دولت در حوزه اجتماعی هم رشد بسیار زیادی بوجود آورد و این دولت بیشترین كمك را به كمیته امداد و بهزیستی كرد .
وی افزود: دولت در بخش اقتصادی هم با داشتن ضعف هایی مثل پیری دولت اقدام های بزرگی كرد و در رشد اقتصاد و كنترل تورم بسیار موفق عمل كرد. دولت یازدهم هنرش این بود كه در این چهار سال ثبات در بازارها ایجاد كرد و اجازه نداد تا تورم افزایش یابد و طرف دیگر تورم را كنترل كرد و رشد اقتصادی را به بالای تورم رساند.
**سوالات مناظره
فومنی در ارتباط با سوال های مطرح شده در مناظره ها گفت : روند فعلی برگزاری مناظره ها روند جالبی نیست و فكر و ذكر برخی همه جنگ با یكدیگر است . یكی می گوید همه برنامه این دولت خلاف واقع است و خود برنامه ارایه نمی دهد ، این فریب دادن مردم است.
وی عنوان كرد: هیچ كدام برنامه ندارند و تنها رییس جمهور است كه برنامه دارد و مابقی كاندیداها تنها برای شعار دادن آمده اند تا فقط رای مردم را جمع كنند كه باید گفت این نوعی كلاهبرداری سیاسی است.
این فعال رسانه ای گفت:كاندیداهایی كه دارند به هم تهمت می زنند و یكدیگر را تخریب می كنند باید بدانند كه این مناظره نیست و بزرگ ترین اشتباه صدا و سیما برگزاری این گونه مناظره است در حالی كه باید مناظره علمی و با برنامه باشد .
زارع فومنی افزود : قرعه كشی و سووال كردن ها روند جالبی نیست و جالب تر آن كه سووال را می پرسند و كاندیدا ها هیچ جوابی به سووال ها نمی دهند و این نشان از بی برنامگی آنان دارد. باید گفت كه سووال های صدا و سیما خوب نیست و بیشتر كلیشه ای است.
دهقان هم با انتقاد از پاسخ نامناسب نامزدهای ریاست جمهوری نسبت به سووالات مطرح شده از سوی مجری مناظره های تلویزیونی گفت : تبلیغات پوپولیستی و پشت هم اندازی عوام فریبانه را روحانی آغاز كرد و این سنگی است كه او بنایش را گذاشت.
وی با بیان اینكه ما كاری به رییس دولت نهم و دهم نداریم، گفت: یك آقایی می گفت ' اگر روحانی راست می گوید بیاید با رییس دولت نهم و دهم مناظره كند.'
** روابط خارجی
دهقان با طرح پرسشی مبنی بر اینكه آیا روحانی امنیت را به كشور آورده است یا شهدای حرم و سپاه ؟ گفت: روحانی ضد امنیت را آورد و این شهدای حرم و سپاه بود كه امنیت را آوردند.
دهقان اضافه كرد: روحانی گفته است كه باید صحبت امام مبنی بر اینكه ' اسرائیل باید نابود شود' را از روی موشك ها حذف شود. آیا این روحیه امنیت می آورد.
دبیركل حزب مردمی اصلاحات هم در ارتباط با انتقادهای دهقان به دولت یازدهم با بیان اینكه این دولت هم جنبه های منفی و هم جنبه های مثبت دارد ، گفت: اما جنبه های مثبت آن بیش از منفی است.
زارع فومنی برخی اظهار نظرها در مناظره ها را برای كشور نامناسب دانست و تاكید كرد : نباید گذاشت ایران به رویه ای بازگردد كه همه جهان با ما بد شود.
این فعال سیاسی با تاكید بر اینكه دولت یازدهم چهره ایران را در جهان بهبود بخشید و عظمت ایران را زنده كرد، گفت:اكنون رییس جمهورهای زیادی می خواهند به كشورمان آمده با ما همكاری كنند.
** برجام
دبیر كل جامعه فرهنگیان كشور درباره برجام هم گفت كه برجام تاكنون هیچ حاصلی نداشته و گلی به سر ملت ایران نزده است.
فومنی صاحب امتیاز روزنامه صدای اصلاحات با بیان این كه رییس جمهور برجام را به سرانجام رساند، گفت: اكنون در جهان رویكرد همه به سمت ایران شده است در حالی كه تا دیروز همه بر علیه ایران قطعنامه می دادند و رییس جمهور وقت می گفت مهم نیست و ضرر این سیاست به مردم رسید و مریض هایی بودند كه دارو نداشتند تا مداوا شوند.
زارع فومنی با اشاره به این كه اقدام های دولت قبل كشور را به عقب برد، عنوان كرد: بعد از برجام پول های بلوكه شده ایران برگشت ضمن آنكه هواپیما به ایران فروخته شد در حالی كه این صنعت نابود شده بود.
وی با اشاره به این كه بنده هنگام بازگشت از مشهد به خاطر سوار شدن به یكی از هواپیماهای قدیمی دایم دچار نگرانی بودم، افزود: دولت یازدهم با داشتن برخی نقایص موفق ترین دولت است و در آینده در بخش هوایی تحول شگرفی ایجاد خواهد شد.
** سند 2030
دهقان در مورد سند 2030 هم گفت: آقایان به این سند افتخار می كنند زیرا پذیرفتند تا زیر نظر یونسكو برنامه های آموزشی را پیش ببرند. باید در نظر داشت كه ما یك سند تحول بنیادین داریم و این اقدام نوعی كاپیتولاسیون فرهنگی است . این یعنی انسان تراز اسلام نمی خواهیم و می خواهیم انسانی در تراز جهانی پرورش دهیم، این رفتن به جلو است یا قهقرا؟
از سوی دیگر، زارع فومنی گفت: نظام آموزشی در دولت یازدهم رشد بسزایی داشته است.
وی افزود: دولت اعلام كرده كه سند 2030 را در چارچوب قوانین و مقررات ایران می پذیرد . در این صورت، این سند می تواند به تحول در نظام آموزشی كشور كمك كند.
** بیكاری
دهقان در بخش دیگری از این میزگرد با اشاره به بیكاری جوانان گفت: در سال یك میلیون جوان بیكار اضافه می شود، اكنون هفت تا هشت میلیون كارگر و جوان بیكار داریم اگر رییس جمهور پرهیزكار، متقی و در خط ولایت نباشد ، نمی تواند كاری انجام دهد، كسی كه تبلیغ می كند، سالی یك میلیون كار تولید می كند، باید بدانید كه این عین برنامه های مصوب مجلس است. بهتر است روحانی بگوید ، نمی توانیم سالی یك میلیون كار ایجاد كنیم تا مردم بدانند چه كاری باید انجام دهند.
فومنی هم در خصوص بیكاری تاكید كرد: حسن روحانی دارای برنامه مدون است و یكی از كارهای بزرگ او، ایجاد اشتغال برای متخصصان است و 90 درصد متخصصان در رشته تخصصی خود به كار مشغول شده اند.
** یارانه
دبیركل جامعه اسلامی فرهنگیان گفت: اینكه نامزد ریاست جمهوری مثل رییسی به خرم آباد، قزوین و سنندج می رود و مردم دور او حلقه می زنند، یعنی چه؟ مردم از حرف و قول خسته شده اند، خانه احزاب هم مشكلی را حل نمی كند، مردم نان می خواهند، نه اینكه منتظر باشند یارانه 45 هزار تومانی آنها واریز شود كه بر اساس اعلام مقام های دولت شب واریز یارانه ها شب مصیبت العظمی است، مگر نگفتید رونقی ایجاد می كنید كه مردم فكر 45 هزار تومان نباشند، پس چه شد؟
زارع فومنی هم با تاكید بر این كه برنامه خاصی از كاندیداها دیده نمی شود و همه در حد فریب مردم است ، خاطر نشان كرد: اعلام این كه یكی می خواهد یارانه را افزایش بدهد و یا یكی دیگر سیب زمینی بدهد ، برنامه انتخابات نیست و همه دادن وعده و وعید است.
دبیركل حزب مردمی اصلاحات خاطر نشان كرد: باید از كسی كه می گوید 250 هزار تومان یارانه می دهد پرسید شما رشد اقتصادی كشور و یا جمعیت را در نظر گرفته اید، این شدنی نیست در حالی كه در پرداخت همین یارانه فعلی هم حرف زیادی وجود دارد.
زارع فومنی گفت: مناظره ها به دلیل آن كه كاندیداها برنامه ای ارایه نمی كنند، بیشتر تبدیل به شوخی و خنده شده است.
** امنیت در كشور
دهقان در ادامه میزگرد ایرنا گفت : این آقایان خود را راه می دانند و مابقی را بیراهه، می گویند اگر ما باشیم، گلستان می كنیم، امنیت می آوریم و اگر دیگران باشند فضا پلیسی و همراه با خشونت و جنگ می شود. اگر یكی از این سه نفر آمدند، چنین و چنان می شود و اگر سه نفر دیگر آمدند، چنین می شود، صحیح نیست. اگر كار را درست انجام می دادید ، 500 حاجی را در عربستان نمی كشتند.
فومنی هم تاكید كرد: دولت یازدهم امنیت به خصوص در بعد اجتماعی آن را را به كشور بازگرداند .
** احزاب فراگیر
دهقان در مورد نبود حزب فراگیر و گسترده و نقش آن ها در برنامه های مدون هم گفت: اصل حزب در اسلام و قران مطرح شده است براین اساس اگر كشوری مثل آمریكا با همه شیطنت هایش و جهان خوار بودنش، به رشد رسیده به این دلیل است كه دو حزب با هم رقابت كرده و یك نفر را به نمایندگی خود معرفی كرده و پای همه چیز می ایستند . ما هم در كشور خود در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی در زمان شهید بهشتی حزب جمهوری اسلامی را داشتیم .
دهقان اضافه كرد: بزرگ ترین شخصیت های جامعه افتخار می كردند كفش جفت كن حزب باشند ، اما اكنون حزب فراگیر بعد از شهادت شهید بهشتی و باهنر در سراسر كشور نداریم، بلكه اكنون هر فردی با همسرش آمده و یك حزب تشكیل داده است.
دبیركل حزب مردمی اصلاحات هم از نبود حزب در كشور انتقاد كرد و نبود احزاب قوی در كشور را نقیصه خواند و گفت: دولت یازدهم چارچوب احزاب را قبول دارد.
وی به وجود احزاب فصلی و نزدیك انتخابات اشاره كرد و اضافه كرد: اگر نظام حزبی داشتیم موفقیت های كشور بیش از پیش می شد. بها ندادن به احزاب ناكارآمدی آنها را به همراه داشت و اكنون دولت یازدهم به احزاب بهای لازم را داد.
این فعال سیاسی خواستار پایبندی كشور به نظام حزبی شد و افزود: نظام حزبی می تواند پیشرفت كشور را سرعت دهد.
این فعال سیاسی با بیان اینكه دولت روحانی توسعه سیاسی آورد و خانه احزاب را باز كرد، ادامه داد: توسعه فرهنگی در كشور هم به خوبی پیاده شد و اكنون ایران در جهان در بخش فرهنگی حرف برای گفتن دارد.
** توصیه های هاشمی
فومنی به وصیت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی مبنی بر حمایت از حسن روحانی اشاره كرد و گفت: براساس این وصیت همه موظف به حمایت از حسن روحانی هستیم.
زارع فومنی پیش بینی كرد كه حسن روحانی با ارای بالا در انتخابات پیروز شود.
دهقان هم در مورد توصیه مرحوم هاشمی رفسنجانی در مورد رای دادن به روحانی، گفت: آقای هاشمی رفسنجانی را محترم می دانم ، ایشان زحمت بسیاری كشیدند ، هشت سال با ایشان زیر یك سقف كار كردیم، وصیت ایشان روی چشم ما است اما از وصیت وی قوی تر، مستدل تر و تكلیف شرعی تر، بیانات مقام معظم رهبری است چرا كه مقام معظم رهبری فرموده اند، مردم چشم و گوش را باز كرده، برنامه همه نامزدها را ببینند و از میان آنها، رییس جمهوری متقی، مومن، با تقوی، استكبار ستیز، حامی مستضعفان، نترس و شجاع انتخاب كنند.
وی تاكید كرد: فرمان مقام معظم رهبری برای ما حجت است چرا كه سخنان رهبری از سخنان هاشمی كلیدی تر است . در این شرایط عده ای در اثر موهومات بر روی جنگ مانور می دهند كه اگر فلانی رییس جمهور نشود، جنگ می شود. این توهمات طرفداران دولت است كه عده ای امده اند تا جنگ بیاورند، در صورتی كه چنین چیزی وجود ندارد.
میزگرد*2078**9105**خبرنگاران: معصومه نیكنام و محمدمهدی بهرامی*انتشار: داود پورصحت*
در میزگرد ایرنا درباره مناظره ها مطرح شد
زارع فومنی: روحانی مظلوم ترین رییس جمهور ایران است / دهقان: دولت یازدهم فقط حرف می زند
۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۲:۳۱
کد خبر:
82528913
تهران-ایرنا- دبیران كل جامعه اسلامی فرهنگیان و حزب مردمی اصلاحات با حضور در میزگرد خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) دیدگاه های خود را درباره برنامه های نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در مناظره های برگزار شده تشریح كردند. در حالی كه اولی از عملكرد دولت یازدهم انتقاد كرده و آن را دولت شعار و حرف می خواند، دیگری معتقد است روحانی كارهای بزرگی برای كشور كرده اما رفتار مخالفانش با او موجب شده است به مظلوم ترین رییس جمهوری ایران تبدیل شود.