۲ خرداد ۱۳۹۶، ۱۰:۴۱
کد خبر: 82541633
T T
۰ نفر

مروري بر نتايج انتخابات شوراي شهر تهران

۲ خرداد ۱۳۹۶، ۱۰:۴۱
کد خبر: 82541633
مروري بر نتايج انتخابات شوراي شهر تهران

تهران - ايرنا- پايگاه خبري عصر ايران در يادداشتي نوشت: مشاركت نسبتا قابل توجه و اعتماد اكثريت مردم تهران به ليست اصلاح طلبان و اعتدال گرايان براي دوره پنچم شوراي شهر تهران، سرمايه اجتماعي عظيمي است كه بايد به آن احترام گذاشت و قدر آن را دانست.

در ادامه اين يادداشت به قلم يوسف ناصري مي خوانيم: ليست 21 نفره «اميد»، برنده انتخابات شوراي شهر تهران شد. اين ليست انتخاباتي، متشكل از نامزدهاي اصلاح طلب و اعتدال گرا براي شوراي شهر تهران بود و تمام اعضاي آن، در دوره پنجم فعاليت شورا، نمايندگي مردم پايتخت را تا سال 1400 به عهده خواهند داشت. بعد از پيروزي مطلق ليست اصلاح طلبان و اعتدال گرايان در انتخابات مجلس دهم در اسفند 1394، اين براي دومين بار است كه ليست اين جبهه سياسي، به طور مطلق برنده انتخابات پايتخت در حوزه مديريت شهري مي شود.

نتايج انتخابات شوراي شهر تهران، از جهاتي قابل تامل است. يك نكته قابل توجه اين است كه نفر نخست انتخابات شوراي شهر تهران، افزون بر يك ميليون و 756 هزار راي كسب كرد و ركوردي از كسب راي را در تاريخ تقريبا 20 ساله شوراي شهر تهران به ثبت رساند.

كسب جايگاه نخست در انتخابات شوراي شهر پنجم تهران حكايت از آن دارد كه مردم تهران هنوز متاثر از رويكرد سياسي و نوع موضع گيري هاي سياسي آيت الله هاشمي رفسنجاني هستند و راي قابل توجه و اكثريت مردم تهران به فرزند او، خواه ناخواه مي تواند به گونه اي قدرشناسي از آن شخصيت فقيد تلقي شود.

پس از محسن هاشمي، مرتضي الويري جايگاه دوم را در انتخابات شوراي شهر تهران كسب كرده است. الويري در دوران اصلاحات، مدتي شهردار تهران بود و پس از اين مسئوليت و از سال 1382 تا 1385 سفير ايران در اسپانيا بود. الويري كه از فعالان و زندانيان سياسي دوره حكومت پهلوي است، حدودا يك ميليون و 411 هزار راي و تقريبا 345 هزار راي كمتر از محسن هاشمي كسب كرده است.

احمد مسجد جامعي كه سابقه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در دوران اصلاحات را دارد و در دو دوره اخير شوراي شهر-دوره هاي سوم و چهارم- عضويت داشته و دارد و مدتي نيز رياست بر شوراي شهر تهران را به عهده داشته يك ميليون و 405 هزار راي و 350 هزار راي كمتر از محسن هاشمي كسب كرده است.

نكته قابل تامل ديگر اين است كه نفر بيست و يكم ليست اميد كه در انتخابات شوراي شهر تهران برنده شده و دقيقا يك ميليون و 66 هزار و 813 راي كسب كرده است، نسبت به نفر بعدي نامزدهاي انتخاباتي كه يك اصولگرا است و در حال حاضر-دوره چهارم شورا- رياست بر شوراي شهر تهران را به عهده دارد بيش از 410 هزار راي دارد.

نفر بيست و دوم انتخابات دوره پنجم شوراي شهر تهران، مهندس مهدي چمران است كه هم اكنون رياست بر شوراي شهر را به عهده دارد و در انتخابات 29 ارديبهشت ماه سال جاري فقط 656 هزار و 136 راي به دست آورده است و به عنوان عضو علي البدل انتخاب شده. ميزان راي اين چهره اصولگرا يعني يك سوم آراي محسن هاشمي، نفر اول منتخبان شوراي شهر تهران.

از آنجا كه طبق قانون و مصوبه مجلس، تعداد اعضاي شوراي شهر تهران در دوره پيش رو از 31 عضو به 21 عضو كاهش پيدا كرده چمران در حد عضويت علي البدل شورا، در انتخابات موفقيت داشته است و در صورتي از اعضاي اصلي شوراي شهر تهران كه همان 21 نفر ليست اصلاح طلبان و اعتدال گرايان هستند، از عضويت شورا كنار بروند چمران در صورت پذيرفتن عضويت مي تواند عضو شوراي پنجم شود.

نتيجه انتخابات دوره پنجم شوراي شهر تهران، پاياني است بر سه دوره حضور مهدي چمران در اين شورا و پايان گرفتن رياست اين رئيس اصولگراي شوراي شهر. مهدي چمران از زمان ورود به شوراي شهر در دوره دوم يعني در سال 1382 در سال هاي زيادي رياست بر اين شورا را بر عهده داشته و يكي از نيروهاي شديدا طرفدار محمد باقر قاليباف است و در دفاع از قاليباف در موارد مكرر سرسختي زيادي نشان داده است.

*آراي چمران در انتخابات سال 1381
مهندس مهدي چمران كه برادر كوچكتر دكتر مصطفي چمران است و از چهره هاي نسبتا شاخص طيف اصولگرا محسوب مي شود و در دوره پس از شهادت دكتر چمران، در سايه سار شهرت برادر شهيدش، بركشيده شده است در انتخابات 9 اسفند 1381 نفر نخست منتخبان شوراي شهر تهران در دوره دوم شد.

دوره دوم شوراي شهر تهران، با كمترين مشاركت سياسي در بين 5 دوره انتخابات شوراي شهر پايتخت برگزار شد و صرفا 562 هزار و 522 نفر در انتخابات شركت كردند و در اين ميان تعداد راي صحيح 526 هزار و 972 راي بود.

عدم مشاركت مردم تهران در انتخابات دوره دوم شوراها، دلايل متعددي داشت و يكي از مهمترين دلايل تاثير منفي انحلال شوراي شهر دوره اول تهران بود و اين كه در دوره اول دائما بين نمايندگان اصلاح طلب شوراي شهر و شهردار، كشمكش وجود داشت. انحلال آن دوره شورا توسط دولت اصلاحات، به هر رو موجب كاهش مشاركت مردم در انتخابات دوره دوم شوراي شهر تهران شد و ليست اصولگراها در قالب ائتلاف آبادگران، پيروز انتخابات شدند.

مهدي چمران در دوره دوم شورا فقط 192 هزار و 716 راي كسب كرد و نفر اول انتخابات دوره دوم شوراي شهر تهران شد.
البته مهنوش معتمدي آذر كه نفر پانزدهم انتخابات آن دوره شوراي شهر تهران شد فقط با 85 هزار و 839 راي عضويت شوراي شهر تهران را به دست آورد.
سيد مصطفي تاجزاده، فعال اصلاح طلب با كسب 66 هزار و 196 راي به عنوان عضو علي البدل شورا انتخاب شد و محمد ابراهيم اصغر زاده نيز با حدود 45 هزار در جايگاه 19 قرار گرفت.

*راي چمران در سال هاي 1385 و 1392
مهدي چمران در انتخابات آذر 1385كه تقريبا با مشاركت گسترده مردم تهران برگزار شد و يك ميليون و 656 هزار نفر در انتخابات شوراي شهر تهران مشاركت داشتند توانست 603 هزار راي كسب كند.
به اين ترتيب تعداد آراي چمران از 192 هزار در سال 1381 به 603 هزار در سال 1385 افزايش پيدا كرد.

معصومه ابتكار در اين دوره يا 232 هزار راي نفر نهم در انتخابات شوراي شهر تهران شد و دكتر محمد علي نجفي با 207 هزار جايگاه يازدهم را به دست آورد.

مهندس چمران در انتخابات سال 1392 و براي دوره چهارم شورا تعداد 566 هزار و 614 راي را كسب كرد و آراي او نسبت به سال 1385 به تعداد 37 هزار ريزش كرد.

در اين دوره عليرضا دبير-كشتي گير سابق- با كسب 400 هزار راي رتبه دوم را به دست آورد و دكتر حسن غفوري فرد كه سابقه وزارت نيرو و سازمان تربيت بدني را داشت با 101 هزار راي جايگاهي بهتر از 43 را به دست نياورد. دكتر غفوري فرد در سال هاي 1360 و 1380 به ترتيب رقيب انتخاباتي آيت الله خامنه اي و سيد محمد خاتمي بوده است.

غفوري فرد كه عضو حزب موتلفه اسلامي است، در انتخابات سال 1360 كه كانديداي رياست جمهوري بود فقط 61 هزار راي از مردم كسب كرد.

نكته جالب ديگر كه از نتايج انتخابات دوره پنجم شوراي شهر تهران مي توان استنباط كرد اين است كه نفر بيست و يكم انتخابات - عضو ليست اميد- است و تعداد يك ميليون 66 هزار راي كسب كرده نسبت به آراي نفر نخست تمام دوره هاي اول، دوم ، سوم و چهارم، تعداد بيشتري راي كسب كرده است.

در دوره اول عبدالله نوري 588 هزار، در دوه دوم مهدي چمران 192 هزار، در دوره سوم مهدي چمران 603 هزار و در دوره چهارم مهدي چمران 566 هزار راي كسب كردند و به اين شكل حجت الاسلام عبدالله نوري و مهندس مهدي چمران به ترتيب يك دوره و سه دوره، نفر نخست انتخابات شوراي شهر تهران در چهار دوره از زمان برگزاري انتخابات شوراهاي شهر و روستا شدند.

آمار نهايي انتخابات سال 96 نشان مي دهد كه آخرين منتخب انتخابات دوره پنجم شوراي شهر تهران با كسب يك ميليون و 66 هزار راي، بيش از نفر اول چهار دوره قبل كسب كرده است.
بر اين اساس بشير نظري كه آخرين منتخب انتخابات شوراي شهر تهران و از ليست اصلاح طلبان است حدود 463 هزار راي بيش از حداكثر راي نفر نخست هر چهار دوره قبل انتخابات شوراي تهران كه توسط مهدي چمران در سال 1385 كسب شده، توانسته است راي به دست بيارود

در صورتي كه فرصتي فراهم نيايد يا مهندس چمران كه اكنون به عنوان عضو علي البدل راي كسب كرده است، نخواهد در صورت كنار رفتن برخي از اعضاي اصلي شوراي پنجم، جايگزين آن عضو اصلي شود دوره حضور او در شوراي شهر تهران كه از سال 1382 شروع شده در شهريور 1396 و با تشكيل دوره جديد شورا، پايان مي گيرد.

به اين ترتيب مهندس چمران كه در غياب مشاركت گسترده مردم تهران و با مشاركت 562 هزار نفري در انتخابات سال 1381 با تعداد 192 هزار عضو شوراي شهر و رئيس آن شد، با مشاركت گسترده و 3 ميليون نفري تهران در سال 1396، در دوره بعدي شوراي شهر تهران از كرسي رياست بر اين شورا كنار گذاشته مي شود و حداكثر در صورت تغيير شرايط اصلي اعضاي شورا، چمران مي تواند از عضو علي البدل به عضو اصلي تبديل شود و تا سال 1400 عضو شورا بماند.

*اعتماد به ليست اميد به مثابه سرمايه اجتماعي
اگر چه برخي نقدها و اعتراضات به ليست اميد يعني ليست انتخاباتي اصلاح طلبان و اعتدال گرايان كه توسط شوراي عالي سياستگذاري اصلاح طلبان تهيه شد و برخي از اين نقدها به حق بود و به هر رو انتظار نمي رفت برخي از اين اعضاي شوراي عالي، به خودشان راي بدهند و خودشان در ليست انتخاباتي اصلاح طلبان و اعتدال گرايان قرار بگيرند، به هر طريق شهروندان تهراني اميدوارند كه يك تحول اساسي در حوزه مديريت شهري تهران روي بدهد و اعتماد يكپارچه مردم تهران به ليست اميد به معناي اعتماد دائمي و تحت هر شرايط و بدون چون و چرا نخواهد بود.

راي آوري بالا و بي سابقه بيش از يك ميليوني همه 21 عضو منتخب شوراي شهر پنجم، اصولگرايان معروف عضو شورا از جمله مهندس چمران را با اتكا به راي مردم، از قدرت بركنار كرد. اما به ياد داشته باشيم كه تجربه دوباره كاهش شديد مشاركت مردم در انتخابات دوره دوم يعني در سال 1381 دور از ذهن نيست و با كاهش چشمگير مشاركت مردم، جريان سياسي رقيب كه در فضاي كاهش مشاركت مردم، پايگاه راي ثابت و قطعي دارد، مي تواند مجددا قدرت در حوزه مديريت شهري را به دست گيرد.

با مشاركت كم و ناچيز احتمالي مردم تهران در آينده و در صورت ناموفق عمل كردن اعضاي منتخب دوره پنجم شوراي شهر تهران، چهره هايي همچون مهندس چمران با اتكا به پايگاه راي ثابت مي توانند مجوز اداره شوراي شهر را كسب كنند و سپس مقدرات كلان شهري همچون تهران را رقم بزنند و ركورد زني ليست اميد در انتخابات دوره پنجم شوراي شهر تهران، خاطره اي شود در ذهن مردم و فعالان سياسي و اجتماعي.

بنابراين مشاركت نسبتا قابل توجه و اعتماد اكثريت مردم تهران به ليست اصلاح طلبان و اعتدال گرايان براي دوره پنچم شوراي شهر تهران، سرمايه اجتماعي عظيمي است كه بايد به آن احترام گذاشت و قدر آن را دانست.
واقعيت اين است كه مردم تهران، هواي تازه مي خواهند و از جمله با توسعه حمل و نقل عمومي و ترجيح ندادن توسعه حمل و نقل با وسيله نقليه شخصي بر حمل و نقل عمومي و بدون زد و بندهاي سياسي و اقتصادي و منفعت طلبانه و رانت جويانه، مي توان هواي بهتري را براي مردم پايتخت و ساير هموطناني كه به تهران رفت و آمد مي كنند، فراهم كرد.
از اين رو شرافتمندانه و عقلايي نيست اميد مردم به «ليست اميد» و شوراي شهر دوره پنجم تهران، به نااميدي و يأس تبديل شود.
*منبع: پايگاه خبري عصر ايران/1 خرداد 96
** اول ** 1337- انتشار دهنده: خداوردي اسدي كوردلو
۰ نفر