این گفت و گو روز دوشنبه در دفتر كار شیخ نعیم قاسم در حومه جنوبی بیروت انجام شد. او مثل دیگر مقام های حزب الله از جمله «سیدحسن نصرالله» دبیركل، وسواس و دقت زیادی درباره واژه ها و جملات دارد.
دو روز قبل از این گفت و گو نتایج انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران اعلام شد كه طی آن «حسن روحانی» بار دیگر به عنوان رئیس جمهوری برگزیده شد؛ در انتخاباتی كه بیش از 70 درصد از واجدان شرایط در آن شركت كردند. شیخ نعیم قاسم تاكید كرد كه حزب الله هیچ فرقی بین كاندیدای ریاست جمهوری قائل نیست؛ چرا كه همه دولت ها در ایران از جمله دولت روحانی حامی حزب الله و مقاومت بوده اند.
یك روز قبل از این مصاحبه نیز نشست مشترك رئیس جمهوری آمریكا با سران كشورهای عربی و اسلامی در ریاض عربستان سعودی برگزار شد كه در این نشست پادشاه عربستان و رئیس جمهوری آمریكا تندترین حملات را علیه حزب الله مطرح كردند. شیخ نعیم قاسم این نشست را با هدف دزدیدن پول كشورهای عربی دانست چرا كه قبل از آن قراردادهای صدها میلیارد دلاری بین آمریكا و عربستان امضا شد. او در عین حال گفت كه حزب الله به فشار و تحریم و جنگ عادت دارد و خود را برای همه این گزینه ها آماده كرده است.
شیخ نعیم قاسم در عین حال این احتمال را كه اجلاس ریاض مقدمه جنگ جدیدی در منطقه باشد، رد كرد و گفت: هدف از تحركات اخیر آمریكا در سوریه محدودكردن پیش روی های ارتش سوریه و همپیمانان آن است و نه ورود به یك جنگ تمام عیار.
معاون دبیركل حزب الله لبنان بار دیگر بر موضع این حزب در ضرورت در اختیار داشتن سلاح تاكید كرد و گفت كه سلاح حزب الله در خدمت امنیت و حاكمیت لبنان است و ارتباطی با مناسبات داخلی این كشور ندارد. شیخ قاسم كسانی را كه خواستار خلع سلاح حزب الله هستند را متهم كرد كه در خدمت منافع رژیم صهیونیستی سخن می گویند.
او درباره احتمال تصویب تحریم های جدید علیه حزب الله در كنگره آمریكا هم گفت كه این حزب همچنان منتظر می ماند و به اقتضای رخداد، تصمیم گیری خواهد كرد.
شیخ نعیم قاسم بر ادامه حضور حزب الله در سوریه تاكید كرد اما در عین حال گفت كه این حزب وقتی مناطقی را از دست تروریست ها آزاد می كند به دنبال ماندن در آن نیست چون این كار را وظیفه خود نمی داند.
در ادامه متن كامل این گفت و گو می آید:
**ایرنا: همانطور كه می دانید چند روز دیگر سالگرد آزادسازی لبنان از اشغال رژیم صهیونیستی است. بعد از گذشت هفده سال از آزادسازی جنوب لبنان چه صحنه ها و خاطره هایی از آن روز در ذهنتان مانده است؟
**شیخ قاسم: اتفاقی كه در 25 مه 2000 (4 خرداد 1379) در جریان آزاد سازی جنوب لبنان روی داد یك اتفاق استثنایی در منطقه و در تاریخ نزاع با رژیم صهیونیستی به شمار می آید. این رویداد عبارت بود از آزاد سازی اراضی اشغال شده از سوی رژیم صهیونیستی بدون اینكه در قبال آن هیچ قید و شرط و تعهدی داده شود. اسرائیل بدون دخالت سیاسی منطقه ای یا بین المللی از لبنان فرار كرد.
این اتفاق پیروزی مستقیم مقاومت بود كه بدون دخالت و دست داشتن هیچ یك از كشورهای منطقه ای یا بین المللی به استثنای جمهوری اسلامی ایران و سوریه حاصل شد. مقاومت توانست خاك لبنان را كه از سال 1978 یعنی به مدت 22 سال در اشغال رژیم صهیونیستی به سر می برد آزاد كند و دشمن كه به هیچ یك از قطعنامه های بین المللی پایبند نبود مجبور به عقب نشینی ذلیلانه از لبنان شد.
اما درباره صحنه های این پیروزی كه در ذهنم باقی مانده دو صحنه از ذهنم پاك نمی شود: اول ورود خودجوش مردم به گذرگاه هایی كه نیروهای «آنطوان لحد» در آن حضور داشتند و عبور از این گذرگاه ها تا جایی كه مزدوران دشمن چاره ای جز فرار پیش روی خود ندیدند. این صحنه به گونه ای بود كه گویی مردم بی پناه امكانات نظامی در اختیار دارند. این صحنه روحیه و حس كرامت بالایی در خود نهفته دارد.
صحنه دوم افتخار اسرائیل به فرار شبانه نیروهای اشغالگرش بدون زخمی شدن است. اسرائیل در حالی این مساله را پیروزی برای خود تلقی می كرد كه این اتفاق مایه خفت و خواری زیادی برای آنها بود. علاوه بر اینكه اسرائیلی ها درحالی از لبنان خارج شدند كه به مزدوران خود در گروه انطوان لحد خبری نداده بودند و آنها ناگهان خبر را از رسانه ها شنیدند.
این صحنه های عزتمندانه حاوی روحیه بسیار بالایی بود. آزادسازی جنوب حقیقتا نشانه آن بود كه اصرار و جدیت داشتن در فعالیت های مقاومانه منجر به آزاد سازی و پیروزی می شود و ما در حزب الله این الگو را پیش چشم جهانیان و ملت های مستضعف قرار می دهیم تا ببینند كه چطور یك جمع كوچك به پیروزی دست پیدا می كند.
**ایرنا: نقش جمهوری اسلامی ایران را در این دستاورد چطور ارزیابی می كنید؟
**شیخ قاسم: جمهوری اسلامی ایران نگین شرق و به منزله سر مقاومت و نماد عزت و آقایی و آزادسازی است و از همان لحظه اول شكل گیری مقاومت حزب الله، همه گونه حمایتی از حزب الله به عمل آورد و اگر ایران نبود ما این توانایی امروز را نداشتیم.
آزاد سازی جنوب به مدد حمایت های مادی و سیاسی و معنوی ایران در كنار حمایت نظامی سوریه از مقاومت حاصل شد و سوریه با حمایت از مقاومت در این پیروزی و آزادسازی سهیم است.
**ایرنا: آیا بعد از گذشت 17 سال فكر می كنید مقاومت به خاطر این دستاورد بزرگ مورد مجازات قرار گرفته است؟
**شیخ قاسم: حزب الله از همان لحظه اول شكل گیری مورد مجازات قرار گرفته است چون در برابر اسرائیلی ایستاده كه استعمارگران جهان از آن حمایت به عمل می آورند و درصدد تحكیم موقعیت و توسعه آن و مقبولیت دادن به آن در منطقه هستند.
حزب الله در هیچ یك از مراحل حیات خود حاضر به معامله بر سر مقاومت نشد و عزم خود را برای آزاد سازی خاك كشور جزم كرد و در جنگ های پی در پی سال های 1993، 1996، 2000، و 2006 مقابل اسرائیل ایستاد و هربار از جنگ ها قوی تر از قبل بیرون آمد. برای همین طبیعی است كه آمریكا و اسرائیل و كشورهای دنباله روی آنها اقدام به تنبیه و آزار رساندن به آن كنند. حزب الله یك گروه ممانعت و مقاومت به حساب می آید و برخلاف رویكرد سیاسی موجود آزادسازی خاك لبنان را تحقق بخشید. حزب الله رویكرد منطقه را تغییر داد و معادله خاورمیانه جدید را شكست و مانع از تحقق اهداف استعمارگرانه شد و توانست الگویی قابل پیروی از مقاومت ارائه دهد برای همین نیز پیوسته در معرض حمله قرار دارد.
**ایرنا: در سال 2000 كه آزاد سازی اتفاق افتاد حزب الله جایگاه ویژه ای در جهان عرب پیدا كرد و تصاویر دبیركل حزب الله در همه پایتخت ها و كشورهای عربی بر روی دست گرفته می شد. آیا حمله ها و تلاش های امروز برای تخریب چهره حزب الله وضعیت دیگری را ایجاد كرده است؟
**شیخ قاسم: حزب الله با وجود همه فشارها هنوز هم الگویی درخشان و اثرگذار به شمار می آید كه بهترین دستاورد را رقم زده است اگرچه همبستگی عاطفی برخی عرب ها و مسلمین با آن كاهش یافته است. از سال 2000 تا به امروز طرفداران مقاومت در دو دسته قرار داشته اند: یك گروه از مقاومت خوششان آمده و و تایید خود را از آن اعلام كرده اند و گروه دوم كه همبستگی عاطفی با آن داشتند.
با وجود همه توطئه ها می بینیم كه گروه اول همچنان بر موضع خود ثابت قدم مانده و تعداد آن بیشتر هم شده است. این گروه از همه فعالیت های مقاومت محور در منطقه به ویژه در فلسطین حمایت عملی می كند به عنوان مثال نشست ها و سمینارهایی با حضور احزاب و گروه های عربی و اسلامی از كشورهای مختلف عربی تشكیل می دهد و موضع گیری هایی در حمایت و تایید مقاومت ابراز می كند.
اما در رابطه با گروه دوم، بسیاری از آنها تحت تاثیر فشار حكومت ها دچار ترس شده و با تاثیر پذیری از رسانه های خبیث تایید عاطفی آنها از حزب الله فروكش كرده است. اما این مساله تاثیری بر روی هواداران واقعی و حامیان حاضر در صحنه مقاومت نداشته و این گروه افزایش نیز داشته است.
تحولات اخیر باعث شد خیلی ها در مواضع قبلی خود تجدید نظر كنند؛ به ویژه پس از آنكه دشمنان حزب الله با ایجاد داعش، آن گروه مجرم و خون ریز و بی رحم را به عنوان جایگزینی برای مقاومت مطرح كردند. اما امروز این موج به نفع جریان حق و تایید مقاومت در حال فروكش كردن است.
ما در مرحله اخیر مورد حمایت و تایید گروه ها و طوائفی قرار گرفتیم كه پیش از این اعلام بی طرفی می كردند اما امروز بیشترین حمایت ها را از مقاومت به عمل می آورند.
در هرصورت چیزی كه برای ما اهمیت دارد تایید عملی از حزب الله است چرا كه عواطف زودگذر بوده و در شرایط مختلف تغییر می كند.
**ایرنا: بعضی ها در لبنان با وجود اذعان به نقش رهبری حزب الله در آزادسازی خاك لبنان معتقدند كه حزب الله باید سلاح خود را تحویل ارتش لبنان داده و به دولت قانونی كشور احترام بگذارد.
**شیخ قاسم: كسانی كه خواستار خلع سلاح حزب الله هستند این خواسته را از بعد اهتمام و توجه داشتن به سیادت كشور مطرح نمی كنند بلكه به دنبال اجرای تصمیمات آمریكا و اسرائیل هستند تا اسرائیل ترس و نگرانی از جانب نیروی بازدارنده حزب الله نداشته باشد.
این عده به فكر خوش خدمتی به اسرائیل و آمریكا هستند چون سلاح حزب الله مقاومتی است كه دستاورد سیادت ملی را برای كشور به ارمغان آورد و جز به نفع كشور مورد استفاده قرار نمی گیرد. حزب الله در داخل لبنان بخشی از بافت ملی و اجتماعی كشور است و افراد آن مانند دیگر شهروندان به حقوق و وظایف خود عمل می كنند.
سلاح حزب الله نقشی در داخل كشور ندارد و فقط به جنگ با اسرائیل اختصاص دارد. ما به كسانی كه خواستار خلع سلاح حزب الله هستند می گوییم: سزاوار نیست به بهانه خلع سلاح قدرت لبنان را از آن بگیرید و كشور را در معرض خطر بازگشت اشغالگران اسرائیلی قرار دهید.
**ایرنا: آیا معتقدید معادله «ارتش، ملت؛ مقاومت» همچنان به قوت و اثرگذاری قبل باقی است؟
**شیخ قاسم: حزب الله یك گروه فعال و تاثیر گذار نه تنها در دفاع از لبنان است بلكه در اداره كشور و تركیب قدرت و ثبات امنیتی كشور نیز سهم ایفا می كند. لبنان امروز برای سازندگی و پیشرفت و ثبات به حزب الله نیاز دارد. حزب الله نمی خواهد بر قدرت سیطره پیدا كرده و پیروزی های خود را دستمایه رسیدن به منافع مادی و سیاسی كند. حزب الله با عملكرد خود ثابت كرد كه بخشی از این معادله سه ضلعی است كه سه ضلع آن هم در مقابله با اسرائیل و هم در ساخت كشور در بعد داخلی نقش مكمل یكدیگر با ایفا می كنند.
اشاره صریح بیانیه های وزارتی بر معادله سه گانه «ارتش، ملت، مقاومت» بدان معناست كه بیشتر احزاب لبنان حضور مقاومت در ساختار كشور را برای برقراری ثبات در لبنان ضروری می دانند.
**ایرنا: از سال 2006 به بعد همیشه احتمال تجاوز رژیم صهیونیستی مطرح بوده است. آیا فكر می كنید احتمال شكست دادن اسرائیل امروز و به مرور زمان بیشتر شده یا برعكس؟
**شیخ قاسم: ما از سال 2006 امكانات خود را افزایش دادیم و با استفاده از تجربه جنگ 33 روزه توانایی های انسانی و نظامی مان ارتقا یافت. همچنین ورود به میدان سوریه تجربه میدانی مهمی برای حزب الله بود. اگر بخواهیم بین ارتقای توانایی های حزب الله و رژیم صهونیستی - كه او هم با استفاده از تجربه جنگ، در جهت رفع نواقص خود تلاش كرد - مقایسه ای داشته باشیم خواهیم دید كه پیشرفت های ما بسیار بیشتر از آنها بوده است.
امروز مقاومت می تواند همه جای فلسطین را به دقت هدف قرار دهد و این بدان معناست كه همه جبهه داخلی اسرائیل در دایره خطر قرار گرفته است. اگر به ما حمله كند این اقدام منجر به ویرانی بالایی خواهد شد و حجم خرابی و ویرانی در اسرائیل بیشتر از خسارت های وارده به لبنان خواهد بود. با توجه به آرایش قدرت و سیر امور ما نسبت به شكست اسرائیل اطمینان داریم.
**ایرنا: به تازگی در ریاض یك نشست آمریكایی سعودی برگزار شد كه در آن از حزب الله به عنوان گروهی تروریستی یاد شد. آیا شباهتی بین نشست ریاض و نشست شرم الشیخ در سال 2006 كه حمله رژیم صهیونیستی به لبنان را در پی داشت وجود ندارد؟
**شیخ قاسم: نشست بین ترامپ و سلمان به منظور دزدیدن پول كشورهای حاشیه خلیج فارس به صورت هدفمند و به نفع ایالات متحده آمریكا انجام گرفت. این مساله اگرچه مهمترین موضوع نشست بود اما آنها برای سرپوش نهادن بر تاثیرات منفی ناشی از سرقت پول ملت ها و سرمایه های آینده آن، سعی كردند علیه جمهوری اسلامی ایران و حزب الله و گروه های مقاومت موضع گیری منفی اتخاذ كنند. آنها بعد از عجز و ناتوانی و شكستشان در متوقف ساختن پیشرفت های ایران و الگو شدن حزب الله به عنوان یك نیروی مقاومت در منطقه نیاز به فریاد و ناله و شیون با صدای بلند داشتند. از نظر ما این نشست به مثابه شیون و زاری علیه حق طلبانی بود كه قدرت حضور و تاثیرگذاری خود را به اثبات رساندند.
**ایرنا: آیا نگران نیستید كه این نشست پوششی برای حمله نظامی به مقاومت باشد؟
**شیخ قاسم: ما چیز تازه ای در این نشست ندیدیم و شركت كنندگان در این نشست عاجز از تحقق اهدافی هستند كه در طول سال ها توطئه و دسیسه چینی علیه ایران و حزب الله از تحقق آن ناتوان مانده اند. آنها می گویند كه مرحله پس از این نشست متفاوت از مرحله پیش از آن خواهد بود ولی ما معتقد به چنین چیزی نیستیم و این اتفاق را در ادامه مرحله گذشته می دانیم، اما این مساله باید برای ملت ها كاملا ملموس شود كه چطور حاكمانشان ثروت های این امت را به اسرائیل و آمریكا می فروشند و آنها را از خواب بیدار كند. اما ما به عنوان محور مقاومت یعنی در حزب الله و ایران خود را در جایگاه دفاع مشروع و قانونی می بینیم و از خود ایستادگی نشان می دهیم امیدواریم كه آرزوهای این نشست به همت و زور بازو و سلاح رزمندگان مقاوم نقش بر آب شود.
**ایرنا: آیا این بدان معناست كه شما انتظار جنگ علیه مقاومت را دارید؟
**شیخ قاسم: معلوم نیست نشست ریاض به همان نتایجی بیانجامد كه نشست سال 2006 شرم الشیخ در بر داشت. اما به هرحال در صورت حمله اسرائیل آماده دفاع از خودمان هستیم و شكستی بدتر از جنگ 2006 را به دشمن خواهیم چشاند. ما ترسی از تهدیدها به دل راه نمی دهیم و همواره آماده ایم و اظهارنظرها و سخنرانی ها نخواهد توانست تغییری در موقعیت میدانی به وجود آورد چراكه همه ابزارهای به كار رفته از سوی آنها برای تغییر معادله ناكام مانده و به شكست انجامیده است.
آنها تروریسم تكفیری را برای مقابله با مقاومت تولید كردند اما این محصول هم به بركت مبارزه ایران و محور مقاومت شكست خورد.
امروز این حیوان وحشی شكست خورده و به سمی علیه سازندگان خود تبدیل شده است. ما واكنشی به یاوه گویی های آنها نشان نخواهیم داد و از موضع دفاع و ایستادگی، اقدامی هم تراز و مناسب رفتار آنها انجام خواهیم داد.
**ایرنا: تحولات میدانی سوریه به ویژه در جبهه جنوب و مرزهای سوریه با عراق را چطور ارزیابی می كنید؟ آیا فكر می كنید نشانه هایی از رویارویی بزرگ در این بخش از میدان های سوریه وجود دارد؟
**شیخ قاسم: هنوز برای سخن گفتن از جنگ علیه لبنان و سوریه و یا هردو باهم زود است و هنوز واضح نیست ما در سوریه با شدت گرفتن جنگ مواجه هستیم.
آمریكایی ها تلاش می كنند بر میدان های جنوب و شمال سوریه تاثیر بگذارند و نیز مقدماتی برای اقدام در دیرالزور نیز به چشم می خورد. فكر نمی كنیم تحولات میدانی اخیر مقدمه جنگ باشد بلكه هدف از آن بهبود وضعیت آمریكا به ویژه بعد از شكست گروه هایی است كه از ابتدای بحران سوریه به عنوان آلت دست آمریكا عمل می كردند.
**ایرنا: آیا بمباران اخیر آمریكا در نزدیكی گذرگاه التنف را در همین چارچوب قرار می دهید؟
**شیخ قاسم: این بمباران را نمی توان رویكرد به حساب آورد بلكه یك حالت استثنایی برای بهره برداری های سیاسی بود كه از ترس بالا گرفتن اوضاع انجام شد.
این بمباران باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد تا معلوم شود صرفا برای فرستادن یك پیام بوده یا اینكه مقدمه ای برای عملیات بزرگتر به شمار می آید. از نطر ما این اتفاق بیشتر معنای یك پیام را دارد و فكر نمی كنیم بیش از این كاركردی داشته باشد به ویژه با توجه به سخن ترامپ كه گفته نمی خواهد به نیابت از كسی وارد جنگ شود و كشورهای منطقه خود باید مسئولیت دفاع از خود را بر عهده بگیرند و آمریكا صرفا نقش كمكی ایفا خواهد كرد. ما از این نتیجه می گیریم كه آمریكا نمی خواهد ورود مستقیم در درگیری های پیدا كند و به نقش پشتیبانی اكتفا می كند.
**ایرنا: اگر فكر می كنید این بمباران به منزله یك پیام بود مضمون این پیام چیست و شما چه پاسخی برای آن دارید؟
**شیخ قاسم: می خواهد بگوید كه واشنگتن مایل است برخی مناطق تحت سیطره گروه های وابسته به خودش باقی بماند و جلوی پیروزی های ارتش سوریه را بگیرد. اما واكنش ما به این پیام در میدان ها خواهد بود.
**ایرنا: حزب الله اخیرا عقب نشینی خود را از ارتفاعات شرقی اعلام كرد و بعضی ها آن را به مقدمه ای برای خروج حزب الله از سوریه تعبیر كردند. نظرتان در این باره چیست؟
**شیخ قاسم: ورود حزب الله به سوریه هدف مشخصی داشت و آن عبارت است از حمایت از سوریه مقاوم به عنوان بخشی از محور مقاومت، و به میزانی كه تحقق این هدف نیاز داشته باشد ورود حزب الله در سوریه متفاوت خواهد بود.
بر همین اساس، می توان درك درستی از عملكرد حزب الله در سوریه داشت. حزب الله در برخی مناطق ورود نكرده چون در راستای هدف اصلی اش نبوده است.
دبیركل حزب الله سید حسن نصرالله علنا گفت كه ما هرجا لازم باشد حضور پیدا خواهیم كرد و هروقت نیازی به وجود ما نباشد خارج خواهیم شد. بنابراین ما دنبال خواسته های جغرافیایی یا سیاسی در سوریه نیستیم.
بر اساس این شیوه، وقتی الزبدانی و مضایا آزاد شد و به دامن نظام سوریه برگشت دیگر نیازی به ماندن در منطقه ای كه جنگی در آن وجود ندارد نبود و ارتش سوریه و لبنان وظیفه حمایت از مناطق را بر عهده دارند. اما حضور حزب الله در سوریه با در نظر گرفتن وضعیت كلی سوریه ارزیابی می شود و حزب الله همچنان در مناطقی كه به وجودش نیاز هست حضور قدرتمندانه دارد اما عقب نشینی و خروج از برخی مناطق بخشی از یك تاكتیك نظامی است.
**ایرنا: آیا محافظت از خط امداد رسانی زمینی در مرزهای عراق و سوریه بخشی از اهداف حمایت از سوریه مقاوم است؟
**شیخ قاسم: مسیر امداد رسانی برای تامین مایحتاج مقاومت یكی از اقتضائات مقاومت است و ما در تحركات میدانی خود تحقق این هدف را در ضمن شروط و فضای موجود و امكانات در دسترس مورد توجه قرار می دهیم تا در حد توانمان باعث تقویت محور مقاومت و مسیرهای امداد رسانی شویم.
**ایرنا: حزب الله درباره تحریم جدید ایالات متحده آمریكا كه به زودی در كنگره به رای گذاشته خواهد شد چه نظری دارد؟
**شیخ قاسم: ما ترجیح می دهیم درباره تحریم ها بحثی نداشته باشیم و این مساله هنوز در مرحله ایده و طرح است و موضع گیری زمانی انجام می شود كه حد و مرز تحریم ها مشخص شده باشد. تصمیم ما این است كه وارد بحث های مربوط به این قضیه نشویم.
چیزی كه ما بر آن تاكید داریم آن است كه دولت لبنان مسئولیت دارد تدابیری اتخاذ كند تا ضمن حفظ ثبات كشور، این تحریم ها بر قشرهای مختلف مردم تاثیر نداشته باشد. اما اینكه چه رفتاری باید در قبال آن انجام دهیم این مساله به نتایج ربط پیدا می كند و واشنگتن می داند كه نمی تواند به نیمی از مردم لبنان ضرر و زیان بزند و پاسخی دریافت نكند، چون این مساله برای لبنان و ثبات آن اهمیت زیادی دارد.
**ایرنا: قرار گرفتن نام «سید هاشم صفی الدین» رئیس شورای اجرایی حزب الله در فهرست تروریستی آمریكا و سعودی را در كدام چارچوب می دانید؟
**شیخ قاسم: ما اهمیتی به این گونه تحریم ها نمی دهیم چون حساب های بانكی نداریم و با نظام بانكی نیز در تعامل نیستیم كه این تحریم ها بخواهد فشاری بر ما بیاورد. آنها فكر می كنند این گونه تحریم ها تاثیر دارد درحالی كه این درست نیست.
**ایرنا: به تحریم های آینده چه واكنشی نشان خواهید داد؟
**شیخ قاسم: ما این موضوع را دنبال می كنیم تا ببینیم چه كار خواهند كرد و بعد رفتار مناسب را در پیش خواهیم گرفت. حزب الله در مقابل كسانی كه دست به تعدی و تجاوز می زنند نظاره گر باقی نخواهد ماند اما تعیین نوع واكنش نیازمند زمان است.
**ایرنا: درباره قانون انتخابات در لبنان آیا اوضاع به بن بست رسیده است؟
**شیخ قاسم: تا كنون معلوم نشده انتخابات بر اساس چه قانونی انجام خواهد شد چون توافقی درباره هیچ یك از طرح های پیشنهاد شده به دست نیامده است. اما تا تاریخ 20 ژوئن فرصت هنوز وجود دارد. اما بین قانون جدید یا خلاء معلوم نیست اوضاع به چه سمتی پیش خواهد رفت. ما در كنار گروه های دیگر تلاش می كنیم به قانون جدید دست پیدا كنیم چون این اتفاق بهتر از هر چیزی است اما نمی توان با قطعیت در این باره نظر داد.
**ایرنا: به نظر شما چه مانعی برای دستیابی به قانون جدید انتخابات وجود دارد؟
**شیخ قاسم: علت آن است كه هر كدام از طرف ها تلاش می كند تا حد امكان نتایج و دستاوردهای بیشتری از قانون جدید نصیب خود سازد. این درحالی است كه تفاهم درباره قانون نیازمند پاره ای عقب نشینی ها و امتیازدادن هاست. باید گروه ها به این باور برسند كه دستیابی به قانون مهمتر از منافعی است كه هر گروهی آن را نصیب خود می سازد.
**ایرنا: آیا اختلاف درباره قانون جدید انتخابات بر ائتلاف حزب الله با حزب جریان ملی آزاد تاثیر گذاشته است؟
**شیخ قاسم: ائتلاف با جریان ملی آزاد یك ائتلاف راهبردی است كه به سرنوشت لبنان در بعد داخلی و منطقه ای و مقاومت و تلاش برای ساخت كشور ارتباط پیدا می كند و تفاهم ما حول محور این موضوعات ادامه دارد. اما بحث قانون انتخابات یك مساله جزیی است كه تاثیری در این ائتلاف ندارد. لازم به ذكر است كه ما با قانونی كه حزب جریان ملی آزاد پبشنهاد كرده بود موافقت كردیم اما این طرح مورد موافقت گروه های دیگر قرار گرفت.
**ایرنا: اگر توافق بر سر قانون انتخابات حاصل نشود چه خواهد شد؟
**شیخ قاسم: آن وقت ما با بحران بزرگی روبرو خواهیم شد. لبنان اگرچه به بحران های بزرگ عادت دارد اما گروه های مختلف باید بدانند كه ریسك بحران درست كردن های پی در پی برای لبنان می تواند تبعاتی داشته باشد كه پیشگیری از آن در توان ما نیست.
**ایرنا: جمهوری اسلامی ایران اخیرا انتخابات ریاست جمهوری برگزار كرد كه آقای روحانی رئیس جمهوری برای بار دوم انتخاب شد. شما این تجربه را چطور ارزیابی می كنید و آیا حزب الله در انتخابات نامزدی را بر دیگری ترجیح می دهد؟
**شیخ قاسم: من به ملت ایران و به امام خامنه ای بابت این پیروزی بزرگ تبرك می گویم. حضور گسترده مردم ایران در این انتخابات آزادی انتخاب در ایران و نحوه برخورد با خواسته های ایرانی ها را به تصویر كشید و این در كشورهای جهان سوم بی نظیر است و نقطه روشن دیگری به پرونده جمهوری اسلامی ایران اضافه كرد.
اما درباره موضع حزب الله نسبت به نامزدها مایلم یك مساله مهم را توضیح دهم و آن اینكه حزب الله هیچگاه طی سال های گذشته درباره هیچ یك از نامزدهای ریاست جمهوری اظهار نظر نكرده به دلیل اینكه حزب الله در انتخابات شركت ندارد و به فكر این نبوده كه با موضع خود بر رای مردم تاثیر بگذارد و معتقد است نباید در مساله ای كه ربطی به او ندارد دخالتی داشته باشد.
علاوه بر اینكه همه نامزدها و رئیسان جمهوری روابط عالی با حزب الله داشته اند و سیاست كلی ایران در حمایت از حزب الله ثابت است.
همه روسای جمهوری ایران از جمله آقای روحانی حامی و طرفدار حزب الله بودند و حزب الله محل اجماع همه گروه ها در جمهوری اسلامی ایران است.
**ایرنا: شما همیشه در نشست ها و همایش های مربوط به وحدت اسلامی حضور پیدا می كنید. به نظرتان راه عملی تقویت وحدت اسلامی چیست؟
**شیخ قاسم: وحدت اسلامی وحدت سیاسی است و نه وحدت فرهنگی یا مذهبی. و این مساله نیازمند آن است كه همه گروه ها به رویكرد مشتركی دست پیدا كنند و به اعتقاد ما فلسطین می تواند نقطه اجماع و همسویی اسلامی قرار گیرد. همچنین باید بر سر مسائل سیاسی متنوعی همچون استقلال داخلی كشورها و مقابله با استعمار به وحدت دست پیدا كرد.
خاورم*388**390**2054
انتشاردهنده:محمد خواجوئی
بیروت-ایرنا-شیخ «نعیم قاسم» معاون دبیركل حزب الله لبنان در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا به پرسش هایی درباره مسائل روز منطقه از جمله انتخابات ایران، نشست آمریكایی عربی ریاض و چشم انداز حضور حزب الله در سوریه پاسخ داد.