به گزارش خبرنگار ايرنا، عراق، سوريه، اردن، مصر وكشورهاي شمال آفريقا همگي از كمبود برق رنج مي برند و با توجه به مازاد توليدي كه در جمهوري اسلامي ايران و كشورهاي عربي حوزه خليج فارس وجود دارد، رقابت براي استفاده از اين پتانسيل اقتصادي منطقه اي آغاز شده است.
تركيه نيز يكي از رقباي جدي در اين رقابت بود و عراق در 2011 قرارداد خريد برق به ميزان 300 مگاوات در ساعت با آنكارا امضا كرد كه قرار بود از طريق خط انتقال برق به موصل و خط ديگري از طريق اراضي سوريه به عراق متصل شود، اما حوادث 2014 و اشغال موصل توسط داعش، اين طرح را متوقف كرد.
تركيه براي اينكه اين فرصت اقتصادي را از دست ندهد، با نصب سه شناور در سه بندر 'خور زبير'، 'ام القصر' و 'ابوفلوس' در جنوب عراق، در حال حاضر 400 مگا وات برق به بصره صادر مي كند.
گرچه كشورهاي عربي حوزه خليج فارس به دليل مواضع خصمانه اي كه در طول سنوات بعد از سقوط رژيم صدام در 2003 تا به امروز با عراق داشته اند و روابط جدي با عراق برقرار نكرده اند، اما در سايه تحولات اخير، كشورهاي عربي حوزه خليج فارس آمادگي خود را براي پيوستن به شبكه برق عراق اعلام كرده اند.
معاون وزير انرژي دولت امارات عربي متحده امروز چهارشنبه از اهميت متصل كردن شبكه برق كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس به شبكه سراسري برق عراق سخن گفته است.
'مطر النيادي' در ديدار با 'محمد شياع السوداني' وزير صنايع و معادن عراق كه از اين كشور اميرنشين حاشيه خليج فارس ديدن مي كند گفت كه كشورهاي عربي حوزه خليج فارس براي اتصال به شبكه برق عراق و تامين مايحتاج عراق از برق آمادگي دارند.
در حال حاضر ايران مهمترين تامين كننده برق عراق است كه از سه خط برق 'خرمشهر – بصره'، 'كرخه – عماره'، 'مرصاد – دياله' به علاوه دو خط فشار قوي 'سرپل ذهاب به خانقين' بالغ بر يك هزار و 200 مگاوات برق در ساعت به شبكه سراسري عراق، برق تزريق مي كند.
كشور عراق طبق برنامه پنج ساله اي كه مشخص كرده است، بايستي تا 2018 كمبودهاي برق خود را بطور كامل رفع كند و بعد از آن صدور مازاد را به كشورهاي ديگر بويژه شمال سوريه، اردن و از طريق اين دو كشور به مصر و كشورهاي شمال آفريقا، آغاز مي كند.
براساس اعلام وزارت برق عراق، ميزان توليد برق اين كشور 12 هزار مگاوات در ساعت است كه در اوج گرما حداكثر مصرف به 21 هزار مگاوات مي رسد و بر همين اساس هرساله در تابستان اين كشور با كمبود و در نتيجه قطع برق مواجه مي شود.
كشور عراق برنامه ريزي براي تامين 15 هزار مگاوات برق در ساعت كرده كه از طريق خريد برق از كشورهاي همجوار و خصوصي سازي تامين برق، درصدد رفع اين مشكل است.
معاون وزير صنايع، معادن و تجارت ايران كه اوايل هفته جاري سفري دو روزه به بغداد داشت با معاون وزير برق عراق پيرامون گسترش اين همكاري ها بحث و گفت وگو كرد.
'مجتبي خسروتاج' متعاقب اين ديدار و ملاقات هاي متعددي كه با ديگر مسوولان در وزارتخانه هاي ديگر عراق داشت به خبرنگار ايرنا گفت كه برنامه ايران فقط محدود به تامين مايحتاج برق عراق نيست بلكه نگاه منطقه اي به اين قضيه دارد.
وي اضافه كرد كه عراق مي تواند حلقه اتصال شبكه برق كشورمان به سوريه، لبنان، اردن، مصر و كشورهاي شمال آفريقا باشد كه مي تواند منبع درآمدي گسترده اي براي اين كشور به شمار آيد.
خسروتاج يكي از برنامه هاي دولت براي كاستن از اعتماد به نفت را توسعه و صدور برق به كشورهاي منطقه ذكر كرده كه به گفته وي، عراق در اين چرخه جايگاه ويژه دارد.
يادآور مي شود كه اين همكاري فقط محدود به فروش برق نمي شود بلكه تامين گاز براي نيروگاه هاي توليد برق داخلي و گسترش سرمايه گذاري در بخش هاي مختلف و مشاركت شركت هاي ايراني در پروژه هاي عمراني و بازسازي مناطق آزادشده و شركت در عمليات سازندگي عراق از ديگر برنامه هاي ايران براي حضور قدرتمند در بازار عراق و اقتصاد اين كشور است.
به گفته خسرو تاج آنچه در اين مرحله حائز اهميت است ادامه تماس ها با مسوولان عراقي و گسترش تبادل هيات ها با عراق به منظور حفظ اين حضور و رفع سريع موانع و مشكلات است.
به گفته وي، عراقي ها به شركت هاي ايراني اعتماد بالايي دارند و بايد با ارائه بهترين كالا و خدمات، سطح اين اعتماد را در نه تنها حفظ بلكه آن را ارتقا دهيم تا عراق پلي براي دستيابي به بازارهاي منطقه باشد.
خاورم *4*353*1770*انتشاردهنده:عزيز موسوي
بغداد - ايرنا - عراق حلقه اتصال شبكه برق كشورهاي شرق خاورميانه به غرب آن و شمال آفريقا به شمار مي رود و بر همين اساس، رقابتي جدي بين كشورهاي عربي حوزه خليج فارس و ايران براي استفاده از اين مزيت شروع شده است.