به گزارش ایرنا، مفسران سیاسی غرب پیشتر اذعان كردند قرار بود پس از قدرت گرفتن سوچی كه با حمایت آمریكایی ها انجام شده است، این كشور یكی از حامیان غرب در آسیای جنوب شرق باشد، اما این روزها نشانه هایی برخلاف این انتظار در میانمار به وقوع می پیوندد.
خبرگزاری فرانسه روز شنبه با بررسی این موضوه نوشت كه دولت میانمار اخیرا جذب سرمایه گذاری غربی را رد كرد و در عوض قرار است پكن این موضوع را پیگیری كند.
چین همچنین اعلام كرد روابطی آزاد با میانمار بدون نگرانی از موضوعات مرتبط با حقوق بشر خواهد داشت و همچنین برنامه حمایتی سیاسی و اقتصادی برای توسعه مناسبات دو كشور را ارائه می كند.
'آنگ سان سوچی' وزیر امور خارجه و مشاور دولت میانمار حتی دعوت 'ركس تیلرسون' همتای آمریكایی خود را برای سفر به آمریكا به منظور شركت در نشست وزرای خارجه آ.سه.آ در ماه گذشته رد كرد .
اگرچه علت این موضوع سفر سوچی و هیات همراه وی به كشوهای اروپایی اعلام شد، اما برخی ناظران پرهیز میانمار برای قرار گرفتن در وضعیتی كه علیه چین اقدام علنی و بین المللی داشته باشد را از جمله دلایل اصلی این موضوع تفسیر كردند.
** تنش ها در میانمار
در واقع چین و میانمار موضوعات مشترك متعددی برای پیگیری در منطقه خود دارند كه اكنون توسط دیپلمات های دو طرف به طور مستمر مورد توجه است.
در دو سال اخیر در پی درگیری های مسلحانه در نزدیكی منطقه ای در مرز مشترك چین و میانمار، پكن همواره شاهد فرار صدها میانماری به سوی مرزهای خود بوده است.
درگیری ها در ایالت های مرزی میانمار به ویژه علیه مسلمانان سبب كشته شدن صدها نفر و آوارگی دهها هزار نفر شده است.
چین بارها نسبت به این موضوع اعلام نگرانی كرده و به همین دلیل در گفت وگوی های مختلف مرتبط با صلح نمایندگان خود را اعزام كرده است.
سیاست های ضد حقوق بشری سوچی در قبال مسلمانان میانمار به عنوان یك چالش مهم اقدامات این دولت مورد حمایت غرب در میانمار مطرح است. سوچی بی توجه به كشتار مسلمانان روهینگیا در راخین توسط نظامیان بارها اعلام كرده است مسلمانان این مناطق را به عنوان شهروند میانمار به رسمیت نمیشناسد.
وی به عنوان رهبر حزب ملی دموكراتیك میانمار فروردین سال 95 در انتخاباتی با كمك آمریكا، به عنوان مشاور عالی دولت و وزیر خارجه این كشور روی كار آمد.
وی كه حزبش اكثریت پارلمانی میانمار را بدست گرفت، طبق قانون اساسی این كشور به دلیل اینكه همسرش انگلیسی و غیرمیانماری است، نتوانست رئیس جمهور شود اما یكی از دوستان نزدیكش به این مقام رسید .
البته برخلاف وعده های انتخاباتی سوچی،در دو سال اخیر تنش های نژادی در میانمار بالا گرفته است.حمله وحشیانه بودائیان تندرو به استان راخین در سال 2012 از اصلی ترین نسل كشی های علیه مسلمانان بود. این حملات پس از آن با حمایت و اقدام نظامیان نیز گسترده تر شد.
از سوی دیگر در سمت دیگر میانمار بحرانی نژادی و قومی دیگر برای حاكمیت سبب افزایش ورود آوارگان میانماری به استان های مرزی چین شد. موضوعی كه پكن را فعالانه با خواست رفع مساله وارد موضوع كرد.
البته دولت میانمار پس از 14 ماه در قدرت در روزهای اخیر اعلام كرده است درصدد است به بحران ها خاتمه دهد و با تقویت صلح بستر ساز رشد اقتصادی باشد.
**دریای جنوبی چین:
پیگیری رفع اختلافات بر سر موضوع جنجالی مالكیت بخش هایی از دریای جنوبی چین یكی دیگر از موضوعات همكاری چین و میانمار بوده است . این موضوع همچنین از مهمترین بحث های نشست های سالانه 10 كشور عضو 'آ.سه.آن است .
این كشورها همواره درصدد هستند اختلافات ارضی خود با چین را در این حوضه آبی با گفت وگو های دو یا چند جانبه رفع كنند. مقامات میانماری در مواضع خود در نشست های مختلف آسه آن و یا گفت وگوهای منطقه ای و دو جانبه، از كشورهای همسایه این دریا خواسته اند اختلافات را به شیوه ای صلح آمیز رفع كنند. موضعی كه چینی ها نیز بر ان پافشاری دارند.
**خط لوله نفت چین- میانمار
درگیری های نظامی و حضور شورشیان در نزدیكی منطقه امتداد خط لوله انتقال نفتی كه میان چین و میانمار نهایی شده، همواره دولت های دو كشور را دچار مشكلات عدیده ای كرده است.
این خط لوله كه 2 هزار و 520 كیلومتر طول دارد از منطقه «كیاپیو» میانمار به ناحیه «رویی لی» در استان «یون نن» در جنوب غرب چین كشیده شده است.
این استان دقیقا در منطقه مرزی نزدیك به درگیری ها قرار دارد و هزاران نفر پس از شورش ها و درگیری های مسلحانه در میانمار از این مرزها وارد چین شده اند و این احتمال وجود دارد كه مناقشات گسترده در این ناحیه، خط لوله نفتی را نیز در معرض آسیب پذیری قرار دهد و به همین دلیل دو كشور همواره از این بابت ابراز نگرانی كرده و خواستار رفع این مساله با همكاری یكدیگر هستند.
آساق**مریم شفیعی**1611**انتشاردهنده: رضاپیمان یغمایی
تهران- ایرنا - اگرچه منابع غربی به قدرت رسیدن ' آنگ سانگ سوچی' برنده جایزه صلح نوبل در میانمار را ناشی از كمك آمریكا برای پایان دادن به 5 دهه حكومت نظامیان در این كشور می دانند، اما در سیاست خارجی سوچی كه قرار بود بازگشت به سوی غرب باشد، فقط نشانه های حمایت از چین در منطقه مشاهده می شود.