۱۰ خرداد ۱۳۹۶، ۱۱:۳۰
کد خبر: 82550524
T T
۰ نفر

« گل محمدي » به مثابه جاذبه گردشگري

۱۰ خرداد ۱۳۹۶، ۱۱:۳۰
کد خبر: 82550524
« گل محمدي » به مثابه جاذبه گردشگري

اصفهان- ايرنا- گل محمدي گياهي مقاوم به كم آبي، آفات و امراض كه علاوه بر خواص درماني داراي مزيت هاي اقتصادي فراوان مانند ارزش صادراتي، جذب گردشگر و اشتغال زايي است.

به گزارش ايرنا، غنچه خشك، مايع گلاب، روغن و اسانس در واقع فرآورده هاي برگفته از گل محمدي است كه علاوه بر عرضه در بازارهاي داخلي قابليت صادرات به كليه كشورهاي جهان را داراست و اين گياه علاوه بر كاربرد هاي پايه اي در توليد انواع عطر، ادكلن و خوشبو كننده ها، مصارف غذايي و دارويي نيز استفاده مي شود.
اسانس و روغن گل محمدي در دنيا جايگاه ويژه اي براي توليد ادكلن هاي گران قيمت وخوشبو كننده ها دارد.
اين گياه معطرهمچنين با ايجاد جاذبه هاي گردشگري دربرخي مناطق استان اصفهان به ويژه شهرهاي قمصر و نياسر سالانه در فصل بهار كه فصل گلابگيري است صدها هزار گردشگر و طبيعت گرد داخلي و خارجي را به خود جلب مي كند.
جايگاه گردشگري كشتزارهاي گل محمدي به همراه آئين هاي سنتي گلاب گيري در استان اصفهان به گونه اي است كه آئين گلاب ‌گيري كاشان به شماره 109 در هشتم خرداد ماه سال 89 در فهرست ميراث معنوي كشور به ثبت رسيده است.
همچنين متولايان گردشگري در استان اصفهان شمار گردشگران در موسم گل چيني و گلاب گيري در مناطق كاشان و قمصر را افزون بر 2 ميليون نفر تخمين مي زنند كه سبب رونق اقتصاد منطقه و توسعه صنعت گردشگري در ابعاد داخلي و خارجي مي شود.
اصفهان به عنوان يكي از قطب هاي توليد اين گياه معطر در كشور است كه با توجه به شرايط كم آبي و آب و هواي اين استان فرصت مناسبي فراهم است كه حداكثر استفاده از مزيت هاي اقتصادي و غير اقتصادي اين گياه با افزايش سطح زير كشت و توليدات آن ايجاد شود.
همچنان كه در سال زراعي 95- 96 رشد 19 درصدي كشت گل محمدي استان نسبت به سال زراعي گذشته افزايش 30 درصدي در توليد اين گياه را رقم زده است.
مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي استان اصفهان در گفت وگو با ايرنا، بيان كرد: بطور متوسط هر سال سطح زير كشت اين محصول در استان رو به افزايش است به طوريكه سطح زير كشت گل محمدي استان در سال زراعي 95- 96 با افزايشسطح زير كشت 425 هكتاري، معادل 19 درصد رشد داشته است.
احمدرضا رئيس زاده افزود: برداشت گل از سطح دو هزار و 650 هكتار از گلستان‌هاي بارور گل محمدي در مناطق گرم استان آغاز شده و پيش بيني مي شود تا اوايل تيرماه امسال در مناطق سردسير استان ادامه يابد.
وي اضافه كرد: برآورد مي شود كه از اين ميزان سطح زير كشت در پايان دوره برداشت، بيش از هشت هزار تن گل تَر بدست آيد كه افزايش 30 درصدي در توليدات را در پي دارد.
رئيس زاده گفت: سال گذشته يكهزار و 304 تُن مايع گلاب از مبدا گمركات استان اصفهان به كشورهاي امارات، قطر، بحرين، عمان، كويت، عراق و استراليا صادر شده است.
وي افزود: همچنين دو هزار و 40 كيلوگرم روغن اين گياه به كشورهاي استراليا و آلمان در سال گذشته صادر شده است.
مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي استان اصفهان اذعان داشت: سال گذشته به دليل مشخص نشدن مبادي صادراتي فرآورده هاي اين گياه در سراسر كشور، ميزان واقعي صادرات كه بي شك بيشتر از اين ارقام بوده، در دست نيست.
وي گفت: در 18 شهرستان از 24 شهرستان استان اصفهان، كشت گل محمدي انجام مي شود كه بيشترين سطح زير كشت اين محصول به ترتيب مربوط به شهرستان‌ كاشان (2246 هكتار)، شاهين‌شهر و ميمه (133هكتار)، نطنز (50هكتار)، اصفهان (45هكتار)، گلپايگان (45هكتار)، فريدن (36هكتار) و سميرم (32هكتار) است.
به گزارش ايرنا كاشان با بيش از از دو هزار و 200 هكتار سطح زير كشت گل محمدي و توليد سالانه هفت هزار تن گل محمدي در گلستان هاي بخش هاي قمصر، برزك، نياسر، جوشقان و كامو، بخش مركزي و روستاهاي شهرستان به عنوان مهمترين مركز توليد گل محمدي و گلاب در كشور مطرح است.
اين شهرستان داراي 25 كارخانه صنعتي و يك هزار و 500 كارگاه سنتي و بيش از سه هزار و 500 ديگ است كه در حال توليد گلاب، عرقيات گياهي، اسانس و عطر گل محمدي بوده و زمينه اشتغال 10 هزار بهره بردار را فراهم آورده است كه در زمان كاشت، داشت و برداشت اين آمار به 22 هزار نفر افزايش مي يابد.
گل سرخ رز يا محمدي از گياهان بومي كه خاستگاه و موطن اصلي آن ايران است و تا 350 سال پيش غيراز ايران جايي ديگررويش نداشته است در زمان سلسله صفويه و زماني كه دولت عثماني همسايه ايران بود، اين گل وكليه دستگاه هاي گلابگيري ازايران به تركيه وسپس به سوريه و بلغارستان برده شد.
ايرانيان از نخستين كساني بودند كه از گذشته هاي دور به ويژگي هاي خوراكي و درماني گل سرخ (محمدي) پي بردند و گلاب گل محمدي با نام علمي ( Rosa damascena ) همواره و به مناسبت هاي مختلف مورد استفاده ايرانيان بوده است.
گلاب از تقطير گل هاي گل سرخ تازه چيده شده با آب به دست مي آيد ؛ از تقطير مجدد گلاب، فرآورده اي به دست مي آيد كه به آن گلاب دو آتشه مي گويند. اگر دوباره گلاب دو آتشه را تقطير كنند گلاب غليظي از نظر اسانس به دست مي آيد كه فوق العاده معطر بوده و در حقيقت گلاب ناب و خالص است.
گ/ 7153 / 6022 گزارش از هُدا استكي - انتشار دهنده : عمادي