روزنامه آمريكايي «آتلانتيك» درباره اين باره نوشت، اين سفر را فاجعه اي در روابط آمريكا و اروپا ارزيابي كرد و با اشاره به اختلافات آمريكا و آلمان كه نشانه هايي از آن در جريان سفر خارجي ترامپ و واكنش «آنگلا مركل» صدر اعظم آلمان بروز كرد و نوشت: اين اختلافات با خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا همزمان شده است. بريتانيا به مذاكرات دوباره براي دسترسي به بازار اتحاديه اروپا نياز دارد و آلمان اكنون اين قدرت را دارد كه آن را بپذيرد يا رد كند.
آتلانتيك در ادامه تفسيري در اين باره افزود: نگرش پس از سال 1945 به پيوستن آلماني امن و ليبرال به مشاركت آمريكا و بريتانيا شكست خواهد خورد. آلمان از متحدان قديمي انگليسي زبان خود دورتر و در مقابل سياست هاي تهاجمي روسيه آسيب پذيرتر خواهد شد و به دليل استقبال مركل از تقريبا دو ميليون آواره و مهاجر از خاورميانه و شمال آفريقا، آلمان دو قطبيتر و در مقابل افراط گرايي آسيب پذيرتر خواهد شد.
نظرسنجي ها نشان مي دهند كه اعتماد آلماني ها به آمريكا كه در دولت «باراك اوباما» رئيس جمهوري پيشين آمريكا كاهش يافته بود، در دولت ترامپ كاملا افت كرده است. مركل كه با انتخابات سپتامبر (شهريور) آينده مواجه است و اطمينان داده كه حمايت «امانوئل مكرون» رئيس جمهوري جديد فرانسه را جلب كرده و وعده داده است كه آلمان را بدون ائتلاف آمريكايي هدايت خواهد كرد.
وي روز يكشنبه آشكارا اعلام كرد كه اروپا ديگر نمي تواند به آمريكا و بريتانيا اتكا كند و بايد سرنوشت خود را به دست گيرد. وي احتمال تكيه كردن دوباره اروپا به آمريكا و انگليس را در اينده كاملا رد نكرد. درها هنوز بسته نشده اما نظم جهاني گذشته پايان يافته است.
از طرف ديگر ترامپ در اين سفر از تاييد اصل 5 پيمان ناتو در نشست ناتو كه متضمن دفاع مشترك است، خودداري كرد.
«هربرت مك مستر» مشاور امنيت ملي آمريكا تاكيد كرده كه ترامپ در حقيقت در مقايسه با اظهارات رئيسان جمهوري سلفش، ماده 5 پيمان ناتو را تاييد كرده است.
نشريه آتلانتيك با اشاره به اظهارات «باب كوركر» رئيس كميته روابط خارجي سناي آمريكا كه از سفر ترامپ ابراز رضايت كامل كرده است، نوشت: حقيقت اين است كه ترامپ در اين سفر به منافع سياست خارجي آمريكا آسيب رسانده است. اين در حاليست كه بيشتر اعضاي تيم تبليغاتي اش به ارتباط با سازمان هاي جاسوسي روسيه براي به قدرت رساندن وي مظنون هستند. چنين وضعي ناخوشايند و خطرناك است.
شبكه خبري اي بي سي نيوز امريكا درباره اختلافات آمريكا و اآلمان گزارش داد كه ترامپ سياست هاي تجاري آلمان را «بسيار بد» خواند؛ اظهاراتي كه اختلافات بين اين دو متحد قديمي را وخيم تر كرد.
ترامپ در تازه ترين توييت خود از كسري تجاري شديد با المان و كمك اندك اين كشور به ناتو سخن گفت و آن را براي آمريكا بسيار بد خواند و وعده تغيير آن را داد.
نزاع لفظي ترامپ و مركل پس از انتقادهاي مكرر رئيس جمهوري آمريكا از متحدانش در ناتو درباره هزينه هاي نظامي و خودداري اش از تاييد توافق تغييرات آب و هوايي پاريس بروز كرد.
مقامات دولت ترامپ تلاش كرده اند لحن مواضع ترامپ را ملايمتر كنند و بر اهميت روابط آمريكا و اروپا تاكيد كرده اند.
«شان اسپايسر» سخنگوي كاخ سفيد در پاسخ به پرسشي درباره روابط ترامپ با مركل گفت: آنها با هم خيلي خوب هستند و ترامپ براي مركل احترام قائل است و ترامپ نه تنها المان بلكه اروپا را متحدان مهم آمريكا قلمداد مي كند.
* توافق آب و هوايي از موارد ديگر اختلاف بين ترامپ و اروپايي ها
يكي از مسائل اختلاف انگيز در روابط آمريكا و اروپا كه در سفر خارجي ترامپ بشكل روشنتري نمود يافت، خودداري دولت آمريكا از حمايت از توافق آب و هوايي پاريس بود كه وعده لغو آن را از زمان تبليغات انتخاباتيش داده است.
خبرگزاري «DPA» آلمان در اين زمينه نوشت: عقب نشيني احتمالي ترامپ از اين توافق تاريخي و سياست هاي وي درباره حمايت گرايي تجاري اروپا را نگران كرده است.
تغييرات اقليمي در نشست دو روزه سران گروه هفت بدون راه حل مناسبي باقي ماند.
خبرگزاري رويترز هم در گزارشي نوشت: بيانيه نهايي اجلاس گروه هفت بر شكاف ميان آمريكا و شش شريك اين كشور در زمينه توافق آب و هوايي پاريس، مهر تائيد گذاشت.
با اين حال، در بخش تجارت ترامپ تسليم فشار متحدان آمريكا براي عمل به وعده مقابله با سياست حمايت از صنايع و فراورده هاي داخلي شد.
اين در حاليست كه خودداري ترامپ از نشان دادن نيت خود در مورد توافق آب و هواي پاريس در زمينه مهار انتشار گازهاي گلخانه اي، ناراحتي هايي به بار آورد.
وي در پايان اين اجلاس، در توييتي اعلام كرد كه اين هفته در مورد توافق پاريس تصميم گيري مي كند.
در مورد روسيه نيز ترامپ بر رفع تهديد تحريم هاي بيشتر عليه مسكو به دليل مداخله در امور اوكراين، اصرار نكرد.
با اين حال «ژان كلود يونكر» رئيس كميسيون اروپا كه با ترامپ در سفر به بروكسل ديدار كرده است، نوشت: نمي توانم 100 در صد بگويم كه ما يعني من و ترامپ درباره روسيه موضع يكساني داريم.
شبكه خبري اي بي سي نيوز نوشت: سفر ترامپ روابط آمريكا و اروپا را زير سوال برد.
اين شبكه خبري به اختلافات تجاري بين آمريكا و المان، تاكيد ترامپ بر مشاركت اعضاي ناتو در سهم دفاعي خود اشاره كرده است.
دونالد ترامپ اولين سفر خارجي خود را در كسوت رئيس جمهوري آمريكا، 30 ارديبهشت به خاورميانه و اروپا آغاز كرد.
وي در ادامه سفر دو روزه خود به عربستان و فلسطين اشغالي، چهارم ماه جاري (خرداد) براي شركت در نشست سران پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) عازم بروكسل شد.
ترامپ سپس در پنجم خرداد در نشست رهبران گروه هفت در سيسيل ايتاليا شركت كرد. در اين نشست دو روزه درباره موضوعاتي چون تغييرات آب و هوايي، مهاجرت، تجارت آزاد، امنيت و تروريسم با يكديگر بحث و گفتوگو شد.
اروپام**9158**1479
مترجم: بهجت عباسي **ناشر:حسن سالك رضائي
تهران-ايرنا- با وجود تلاش رئيس جمهوري آمريكا براي نشان دادن موفقيت نخستين سفر خارجي وي كه با سفر به اروپا پايان يافت، اين سفر دستاورد چنداني درباره مسائل مهم اختلاف انگيز بين آمريكا با اروپا از جمله درباره مسائل تجاري و آب و هوايي و روسيه نداشت.