نمك دریا به نمك حاصل از تبخیر آب دریا گفته می شود و به عبارت دیگر این نمك به طور مستقیم از آب دریا یا اقیانوس به دست آیند. در سال های اخیر مصرف نمك دریا از سوی افراد غیركارشناس و غیرمسئول به مردم توصیه می شود كه استفاده آن، می تواند عوارضی برای آنان داشته باشد.
به گزارش روز سه شنبه گروه علمی ایرنا از پژوهشكده علوم غدد درون ریز ومتابولیسم دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، دكتر حسین دلشاد افزود: نمك دریا منبع خوبی از ید نمی باشد،چون درهنگام خشك كردن نمك، ید تبخیر شده و ازدست می رود، بنابراین علاوه بر ناخالصی، میزان ید آن كم یا حتی فاقد این ماده بوده و نیاز روزانه ید بدن را تامین نمی كند.
وی گفت:درحالیكه در نمك یددار تصفیه شده، مواد زاید مانند گچ، آهك و فلزات سنگین شامل سرب و آرسنیك كه برای سلامتی مضر هستند و عامل سرطانزا شناخته شده اند، جدا می شوند ولی در نمك دریا این مواد مضر همچنان وجود دارد و وقتی این املاح زیاد دریافت شوند روی جذب سایر ریز مغذی ها مانند آهن اثر می كنند و باعث كاهش جذب آن هم می شوند.
دلشاد با اشاره به اینكه یكی از مزایا و خاصیت های خوب نمك تصفیه شده یددار این است كه روی طعم و مزه غذا اثری ندارد، اظهار كرد: نمك دریا به خاطر داشتن املاح دیگر روی طعم غذا اثر می گذارد. درصورتی نمك دریا می تواند مصرف خوراكی داشته باشد كه در قالب استانداردهای موجود، مجوز تولید و پروانه ساخت از وزارت بهداشت گرفته باشد.
وی گفت: برای حفظ ید در نمك یددار، باید آن را در مدت كمتر از یك سال مصرف كرد، آن را دور از نور و رطوبت و در ظرف های در بستهٔ پلاستیكی، چوبی، سفالی یا شیشه ای تیره نگهداری كرد. همچنین هنگام پخت غذا، بهتر است نمك در انتهای پخت اضافه شود تا ید آن تا حد امكان حفظ شود.
علمی (1) ** 1201 **1440
دریافت كننده: عبدالكریم جبارپور** انتشار: گلشن
تهران-ایرنا-رئیس تحقیقات ریزمغذیهای پژوهشكده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: نمك دریا تصفیه نشده و دارای انواع ناخالصی ها از جمله فلزات سنگین است كه خطر سرطانزایی آن به اثبات رسیده است.