به گزارش ايرنا از روابط عمومي انجمن راديوتراپي آنكولوژي ايران، دكتر سيمين همتي با اشاره به عوامل ايجادكننده سرطان معده، افزود: عوامل مختلفي همچون نوع تغذيه، ژنتيك، استعمال دخانيات و مصرف مشروبات الكلي احتمال ابتلا به سرطان معده را بيشتر مي كند.
وي اظهار كرد: نشانه هاي اين سرطان غيراختصاصي است و شبيه به بيماري هاي خوش خيم معده است كه مي تواند با آن اشتباه گرفته شود. نشانه هاي آن تهوع و بي اشتهايي، درد شكمي، سوزش ناحيه سر دل، احساس پري سر دل، سوء هاضمه، سيري زودرس، استفراغ، وجود خون در مدفوع، لاغر شدن و ... است.
همتي افزود: بنابر وسعت بيماري بروز و شدت نشانه ها متفاوت بوده و ممكن است فرد با كاهش وزن و علامت آنمي يا كم خوني مواجه شود يا با لمس توده در شكم مراجعه كند، وقتي سرطان به ارگان هاي ديگر دست اندازي كند بيمار با علائم مربوط به ناحيه درگير شده مواجه خواهد شد مثلا در حضور متاستاز به كبد، بيمار با زردي و بزرگي شكم، در متاستاز به ريه با علائم تنفسي، در متاستاز استخواني با درد مراجعه مي كنند.
عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي اصفهان با اشاره به علت هاي ابتلا به سرطان معده عنوان كرد: عوامل مختلفي همچون نوع تغذيه، ژنتيك مصرف غذاهاي نمك سود شده، شور و ترشيجات وغذاهاي حاوي مواد نگهدارنده،تركيبات نيتريت و نيترات،مصرف كم ميوه و سبزيجات، چاقي و همچنين استعمال دخانيات و مصرف مشروبات الكلي احتمال ابتلا به سرطان معده را بيشتر مي كند.
وي گفت: با افزايش سن، احتمال ابتلا به بيماري افزايش مي يابد و بيماري در مردان نسبت به زنان بيشتر مشاهده مي شود.
همتي تاكيد كرد: چون نشانه هاي سرطان معده شبيه به ساير بيماري هاي دستگاه گوارش است، ممكن بوده هنگامي كه بيمار دچار اين علائم مي شود به پزشك مراجعه و دارو دريافت كند اما بهبود نيافته و خودسرانه داروها را ادامه دهد و به جاي مراجعه به پزشك قبلي كه اين بار با توجه به سير علائم و عدم پاسخ درماني مناسب مي تواند متوجه بيماري او شود، بيمار به پزشك جديد مراجعه مي كند و اين روند منجر به تشخيص ديرهنگام مي شود.
عضو هيأت مديره انجمن انكولوژي و سرطان شناسي ايران ادامه داد: زماني كه علائم بيماري طولاني مدت شده و بيماري به درمان دارويي جواب نداده براي بيمار ضرورت دارد كه اقدامات تشخيصي مناسب مانند آندوسكوپي و ... انجام شود.
همتي با بيان اين كه بعضي از سرطان ها در برخي از خانواده ها بيشتر مشاهده مي شود، عنوان كرد: اين افراد كه علائم گوارشي را دارند، بايد پيگيري هاي لازم را انجام و به پزشك متخصص مراجعه كنند.
عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي اصفهان در پاسخ به اين سوال كه ژنتيك چقدر در بروز سرطان موثر است؟ گفت: ژنتيك به معناي ارثي بودن نيست گرچه موارد ارثي سرطان نادرند ولي ما معتقديم سرطان بيماري ژنتيكي به معناي جهش ژنتيك است.
وي با بيان اينكه موتاسيون يعني جهش در ناحيه اي از ژن است، گفت: در واقع روزانه در بدن ما تغييرات ژنتيك به وجود مي آيد كه سيستم ايمني بدن آن را شناسايي و ترميم مي كند.
وي ادامه داد: اگر اين سلول قابل ترميم باشد سلول جهش يافته دچار مرگ برنامه ريزي شده مي شود و از چرخه سلولي بدن خارج مي شود اما هنگامي كه كارسينوژن در بدن اثر مي كند و سيستم ايمني نمي تواند جهش را ترميم يا سلول را از بين ببرد، سلول جهش يافته به ساخت و ساز و رشد بي رويه خود ادامه داده و تكثير مي شود.
همتي با اشاره به اينكه تكثير زياد و غير قابل كنترل سلولي مي تواند به يك بافت سرطاني در بدن تبديل شود، گفت: مسئله اي كه بافت سرطاني را از بافت نرمال متمايز مي كند، عدم پاسخ به فاكتورهاي مهاركننده رشد طبيعي بدن و تكثير غيرقابل كنترل آن بافت است.
همتي خاطر نشان كرد: سلولهاي تكثير يافته مي توانند رگ زايي داشته باشند و به جاهاي ديگر بدن منتقل شوند و اين خصوصيت متاستاتيك و پيش رونده بودن تومور است كه منجر به مرگ ناشي از بيماري مي شود.
وي گفت: پس از همين امروز به سبك زندگي و تغذيه خود و خانواده نگاه ديگري داشته باشيم تا با تصحيح عادات غلط و بد تغذيه اي و رفتاري بتوانيم در ايجاد و حفظ سلامتي خود و جامعه نقش داشته باشيم.
علمي (1) ** 1201 **
دريافت كننده: عبدالكريم جبارپور* انتشار: زهره محتشمي پور
عضو هيأت مديره انجمن انكولوژي و سرطان شناسي ايران
مصرف خودسرانه داروهاي گوارشي ممنوع
۲۲ خرداد ۱۳۹۶، ۱۴:۰۰
کد خبر:
82562506
تهران- ايرنا- عضو هيأت مديره انجمن انكولوژي و سرطان شناسي ايران با اشاره به اينكه بيماران گوارشي بايد از مصرف طولاني مدت و خودسرانه داروها پرهيز كنند، گفت: بيماران در صورت مشاهده علائم طولاني مدت و ماندگار حتما بايد به پزشك متخصص مراجعه كند؛ به خصوص افرادي كه سابقه خانوادگي اين بيماري را دارند.