۲۳ خرداد ۱۳۹۶، ۹:۲۴
کد خبر: 82563248
T T
۰ نفر
دست هاي پنهان پشت پرده انفجارهاي مساجد «هرات» افغانستان

كابل - ايرنا - مساجد و علماي شيعه و سني استان هرات واقع در غرب افغانستان در يك سال گذشته مورد حمله هاي تروريستي قرار گرفته و شماري از فعالان مذهبي و سياسي را به شهادت رسانده و اين پرسش را در افكار عمومي ايجاد كرده كه چرا تروريست ها مساجد را مورد هدف قرار داده اند و چه اهدافي را از حمله به مساجد و عالمان دين دنبال مي كنند.

به گزارش ايرنا، در يك سال گذشته دست كم 6 بار مساجد هرات و نمازگزاران مورد حمله هاي تروريستي قرار گرفته است و در تازه ترين مورد روز 16 خرداد انفجار يك بمب جاسازي شده در يكي از خودروهاي سه چرخ مقابل مسجد جامع هرات، 10 تن كشته و 18 زخمي به جا گذاشت.
حجت‌الاسلام و المسلمين «فياض»، رئيس شوراي علماي شيعه شهرستان «انجيل» هرات و حجت‌الاسلام و المسلمين «عبدالعزيزكريمي»، مسوول مدرسه رسول اعظم (ص) شهرك المهدي «جبرئيل» هرات، از جمله شهيدان انفجار مسجد جامع هرات هستند و حجت الاسلام و المسلمين «جعفر صميمي» و برخي ديگر از عالمان ديني در اين حمله زخمي شدند.
پيش از آن نيز مساجد «صاحب الزمان»، واقع در منطقه اي موسوم به «درب عراق»، «امام محمد باقر» در منطقه باغ «زبيده» و «رضائيه»، در «باغ دورازه» مورد حمله قرار گرفتند كه در اين حمله ها، ائمه جماعت و نمازگزاران، هدف قرار گرفتند و نيز در رويدادي ديگر «عبدالواحد صابري»، امام جماعت مسجد «جامع محمديه» هرات ترور شده است.
تا كنون هيچ گروهي مسئوليت اين حملات و انفجارها را بر عهده نگرفته است و گروه طالبان از گروه هاي مسلح مخالف اصلي در افغانستان دست داشتن در اين انفجارها و حملات را نپذيرفته و پس از انفجار مرگبار مسجد جامع هرات، با انتشار بيانيه اي هرگونه حمله به مساجد را رد كرده است.
ژنرال «نجيب الله امان» مسئول مبارزه با تروريسم وزارت كشور افغانستان، پس از انفجار در مسجد امام محمد باقر (ع) اعلام كرد كه گروه تروريستي داعش مسئول اين بمب گذاري بود، اما گروه هاي مسلح مخالف، مسئوليت اين انفجارها و حملات را به عهده نگرفته اند.
«احمدعلي جبرئيلي» مدير اجرايي مدرسه علميه صادقيه و يكي از علماي سرشناس شهر هرات پس از انفجار در مسجد امام محمد باقر(ع) در صفحه اجتماعي خود نوشت كه انفجار در اين مسجد هنگام نماز مغرب و عشا كه باعث كشته شدن امام جماعت اين مسجد شد يك بار ديگر از تلاش مذبوحانه براي ايجاد تفرقه و ايجاد جنگ مذهبي حكايت دارد.
«وي افزود كه تكفيري‌هاي پليد و اربابان آن ها كه شيعه و سني را كافر و مهدورالدّم مي‌دانند، بايد بفهمند كه اين جنايات باعث بيداري بيشتر مردم و تحكيم وحدت و اخوّت ميان آنان در جامعه اسلامي افغانستان شده و هراتي هاي آگاه و علماي بيدار دل را براي مقابله با اين جنايتكاران مصمّم ‌تر و صفوف ما را به خواست خدا متحد تر مي ‌سازد.»
علماي شيعه و سني هرات نيز يك روز بعد از حمله تروريستي به مسجد «رضائيه» شيعيان اين شهر با برپائي يك تجمع، گفتند كه اين اقدامات براي ايجاد درگيري هاي مذهبي در اين كشور راه اندازي شده است و مولوي «احمد اخوندزاده» سخنگوي شوراي علماي اهل سنت هرات به خبرنگاران گفت كه حمله به مساجد اهل تشيع و تسنن محكوم است و كساني كه اماكن مقدس را مورد حملات تروريستي قرار مي دهند، خارج از دين الهي اسلام هستند.
«شيخ ياسين قرباني» يكي از علماي صاحب نام هرات نيز گفت كه دشمنان اسلام به دنبال ايجاد اختلاف ميان مسلمانان هستند و همان گونه كه نماز جماعت كمر شيطان را مي شكند، وحدت مسلمانان نيز كمر منافقان و دشمنان اين دين را شكسته است و آنان به دنبال از بين بردن وحدت مسلمانان هستند.
اين عالم اهل تشيع هرات تاكيد كرد كه افراد و گروه هاي تروريستي با اين گونه اقدامات غيرانساني نمي توانند به اهداف خود دست يابند و خللي در وحدت و يكپارچگي مسلمانان افغانستان ايجاد كنند.
پس از هر انفجار و ترور علماي شيعه در مساجد و مسيرهاي منازل خود انگشت اتهام به طرف گروه هاي تروريستي، داعش و سلفي ها دراز هستند و هراتي ها به اين باور هستند كه اين گروه در تلاش راه اندازي جنگ هاي مذهبي هستند.
در سال هاي گذشته گزارش هائي از فعاليت «حزب التحرير» در استان هرات منتشر شد كه فعاليت هاي زير زميني در اين استان دارد و با نشر شب نامه ها عليه دولت افغانستان فعاليت مي كند.
«عبدالله عبدالله» رئيس اجرائي دولت وحدت ملي افغانستان نيز در يكي از سخنراني هاي خود كه در باره وضعيت امنيتي كشور در كابل صحبت مي كرد به فعاليت حزب التحرير اشاره كرد و افزود: اين گروه با انديشه سلفي گري عليه دولت فعاليت مي كند كه بايد براي جلوگيري از آن تلاش صورت گيرد.
انتشار برخي گزارش‌ها در سال هاي گذشته حاكي از آن بود كه تعدادي از مراكز آموزشي و مدارس ديني در شهر هرات تفكر افراطي ‌گري را ترويج مي‌ كنند و نيروهاي امنيتي نيز از ترس برخورد مذهبي نمي توانند از رشد اين تفكر جلوگيري كنند، اما آگاهان مسائل سياسي در افغانستان معتقدند كه انديشه سلفي گري در اين كشور پايگاهي ندارد و برخي كشورها در صدد گسترش اين تفكر در داخل كشور هستند.
اين ادعاي آگاهان سياسي در شرايطي اهميت بيشتر پيدا مي كند كه نشانه هائي از تلاش سلفي گري ها براي راه اندازي جنگ مذهبي و فرقه اي در هرات حكايت دارد. تلاش هائي كه نگراني جدي مردم و علماي اين شهر را ايجاد كرده و مردم افغانستان در گذشته نيز ضربه هاي جبران ناپذيري را از اين درگيري ها متحمل شده اند.
آساق**291**1610