۲۴ خرداد ۱۳۹۶، ۱۸:۴۷
کد خبر: 82565378
T T
۰ نفر
اجراي طرح ترسيب كربن در دشت شازند در اولويت كاري قرار گيرد

اراك - ايرنا - معاون هماهنگي امور عمراني استاندار مركزي گفت: با توجه به برخي تنگناهاي موجود در شهرستان شازند لازم است كه اجراي طرح ترسيب كربن در دشت شازند و بخش قره كهريز در اولويت كاري قرار گيرد.

به گزارش ايرنا، عزيز فيلي روز چهارشنبه در كارگروه اجرايي مدريت جامع حوضه آبخيز استان مركزي با اشاره به اثربخشي اجراي طرح ترسيب كربن در شهرستان محلات عنوان كرد: پارسال شهرستان شازند و حوضه آبخيز نهرميان اين شهرستان به عنوان دومين حوضه پايلوت در استان مركزي انتخاب شده است كه تاكنون شاهد اثربخشي اين طرح در شازند هستيم.
وي تصريح كرد: با توجه به چالش هاي زيست محيطي موجود در شازند لازم بود كه اين شهرستان نيز به عنوان پايلوت اول استان مركزي به جاي شهرستان محلات انتخاب مي شد اما با اين حال بايد دشت شازند و بخش قره كهريز اين شهرستان در فاز دوم اجراي اين طرح در شازند در اولويت قرار گيرد.
فيلي بيان كرد: اين طرح با هدف كمك به كاهش آلودگي هاي زيست محيطي در حال اجراست و مي تواند اثرگذاري بالايي در شازند داشته باشد و در همين راستا به منظور تحقق اهداف دستگاه هاي اجرايي، كارگروه بايد طرح هاي خود و وظايف محوله در راستاي اجراي طرح را ارائه و پيگيري كنند.
در اين نشست مديركل منابع طبيعي استان مركزي اظهار كرد: طرح هاي منابع طبيعي به سه شكل 100 درصد خصوصي و با حضور سرمايه گذار، 100 درصد دولتي مانند طرح هاي جنگل كاري، آبخيزداري، حفاظتي، بيابانزدايي و همچنين به صورت مشاركتي بين مردم و دولت انجام مي گيرد.
يوسف يوسفي افزود: اجراي طرح ترسيب كربن در سال 2004 با مدل بين المللي به منظور توسعه پايدار و توجه به سرمايه هاي اجتماعي، مالي، انساني، زيرساختي و منابع طبيعي و محيط زيستي و با مشاركت مردم در مناطق روستايي در بيرجند اجرايي شد و به واسطه اثربخشي و بررسي اين طرح در سال 2014 در كل كشور تعميم يافت و از سال 92 نيز اجراي آن 21 روستاهاي شهرستان محلات به عنوان پايلوت در استان مركزي آغاز شد.
وي بيان كرد: سطح اين طرح در شهرستان 100 هزار هكتار است كه با اقدامات صورت گرفته 650 هكتار از اراضي روستاي بزيجان به اراضي آبي تبديل شده است و در حال حاضر هزار و 538 نفر از اين طرح بهره مند هستند.
يوسفي انجام گفت: در راستاي اين طرح، 16 كارگاه آموزشي، 22 گروه توسعه روستايي همچون گروه هاي مرتعداري و كشاورزي، توجه به پتانسيل هاي گردشگري، توليدات و محصولات كشاورزي و معيشتي و توليد گياهان دارويي و نهال و پوشاك زنانه انجام گرفته است به طوري كه 70 هزار اصله نهال آتريپلكس با مشاركت مردم در 150 هزار هكتار عرصه هاي طبيعي روستاهاي هدف طرح كاشته شده است.
وي توليد 50 هزار نهال بادامك، آبياري 45 هزار نهال آتريپلكس و انجام 470 عمليات آبخيزداري در 709 هكتار از عرصه هاي طبيعي شهرستان محلات را از ديگر اقدامات صورت گرفته در راستا اجراي طرح ترسيب كربن در شهرستان عنوان كرد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان مركزي بيان كرد: به واسطه اجراي اين طرح چهار صندوق توسعه پايدار روستايي تشكيل شده كه مديريت و سرمايه گذاري آن با مردم است و به طوري كه در حال حاضر 96 زن و 96 مرد از بهره برداران اين صندوق هستند كه تاكنون 104 ميليون تومان توسط اين چهار صندوق پس انداز كرده اند.
وي عنوان كرد: تاكنون 14 ميليون تومان اعتبار بين المللي به اين طرح اختصاص يافته و 11 وام به مبلغ 12 و نيم ميليون تومان و 20 وام خدماتي نيز به بهره برداران پرداخت شده است.
يوسفي ادامه داد: راه اندازي كارگاه توليد پوشاك، تغيير الگوي كشت و كشت گل محمدي در 6 هكتار از اراضي شهرستان و برداشت 12 تن گل محمدي و احداث يك كارگاه گلاب گيري توسط بهره برداران از ديگر دستاوردهاي اجراي طرح ترسيب كربن در شهرستان محلات است كه به كنترل بيابانزايي كمك كرده است.
يوسفي اضافه كرد: در راستاي اين طرح 789 هكتار بوته كاري، 589 هكتار كپه كاري، دو هزار و 100 هكتار قرق عرصه هاي طبيعي و هزار و 498 هكتار عمليات اصلاحي مراتع انجام و 9 دستگاه آبشخور با مشاركت مردم ايجاد شده و تاثير بالايي در رشد اقتصادي و اشتغال روستاييان داشته است.
وي در خصوص اجراي طرح ترسيب كربن در حوضه آبخيز نهرميان شهرستان شازند گفت: اين طرح در مساحتي به وسعت 29 هزار و 480 هكتار از اراضي 21 روستاي شهرستان با جمعيت 9 هزار و 498 نفر از سال گذشته آغاز شده است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان مركزي وجود كاربري هاي زراعي، باغي و منابع طبيعي، چالش ها وفرصت هاي اكولوژيكي قرار گرفتن در مسير جنوب و غرب كشور، پتانسيل بالاي بازندگي، گياهان دارويي، طبيعت گردي و تنوع درآمدي و جلوگيرياز مهاجرت و وجود زيرساخت ها را از علل انتخاب اين حوضه براي اجراي طرح عنوان كرد.
وي تصريح كرد: اين طرح با هدف بهبود وضعيت اقتصادي، شرايط زيست محيطي و روحيه مشاركت در بين مردم و بهره برداران كنترل روان آب ها و خشكسالي در حوضه آبخيز نهرميان اجرا مي شود و تا كنون توسعه كشت زعفران، كشت يونجه ديم در 23 هكتار از اراضي، كشت گل محمدي در سه هكتار، 62 هكتار زراعت چوب، 90 هكتار كپه كاري، 500 هكتار كشت گياه گل گاوزبان، انجام گرفته است.
يوسفي خواستار تخصيص اعتبار به اين طرح طبق توافق صورت گرفته بين استانداري مركزي، سازمان جنگل ها و UNDPشد و گفت: بر اساس اين ،سالانه بايد سه ميليارد ريال به اجراي اين طرح اختصاص يابد كه در سال هاي اول اجراي طرح به صورت كامل انجام نگرفت و لازم است كه امسال رقم قابل قبولي جهت اجراي طرح در دوشهرستان محلات و شازند اختصاص يابد.
استان مركزي با 29 هزار و 530 كيلومتر مربع وسعت، حدود يك و 82 صدم درصد از مساحت كشور را به خود اختصاص داده كه 70 درصد آن را عرصه هاي منابع طبيعي تشكيل مي دهند.
6992/3075/خبرنگار: آذر اسفندياري***انتشاردهنده: حسين مهدي زاده