كرمانشاه دیاری است كه جنگ از آنجا شروع شد و در آنجا نیز به پایان رسید، این سرزمین فرزندان برومند بسیاری را برای دفاع از انقلاب و ایران تقدیم كرده است و شهید سید محمدسعید جعفری نمونه ای از شیران این بیشه است؛ مقام معظم رهبری در سفر سال 1390 به كرمانشاه در باره این شهید بزرگوار این چنین فرمودند:' شهید سید محمدسعید جعفری شهید پیشرو و پیشتاز با جمع رفقای خودش رفتند از پادگان لشكر سنندج دفاع كردند، فهمیدند كه معنای این دفاع چیست، تسلط ضد انقلاب بر یك پادگان نظامی معناش چیه، این زود فهمیدن به وقت فهمیدن، به هنگام عمل كردن و پاسخ به نیاز دادن، این اون نقطه برجسته ای است كه نباید مغفول بماند'.
شهید صیاد شیرازی نیز در باره شهید جعفری می گوید: 'آغاز آشنایی من با ایشان، آغاز آشنایی من با مربیان دینی بود سعید برای من همچون پلی بود به جهان معرفت و معنویت'.
خبرگزاری ایرنا برای روشن شدن ابعاد شخصیتی این شهید بزرگوار و فعالیت های او چه در لباس یك مبارز انقلابی و چه در لباس فرمانده سپاه كرمانشاه، مصاحبه هایی با چند همرزم او انجام داده است كه در پی می خوانید:
**لحظه دیدار با شهید جعفری
آنچنان كه مشخص است مبارزات شهید جعفری با رژیم پهلوی از جلسات قرآنی و دینی شروع شده است، این را همرزمان آن شهید بزرگوار نیز تایید می كنند، بهروز همتی در این باره می گوید: آشنایی ما به سال 51 بر می گردد، در آن سال در مسجد موسی بن جعفر كرمانشاه بعد از نماز مغرب شهید جعفری بالای منبر می رفت و برای عده ای از جوانان صحبت می كرد، بنده هم پای صحبت های جذاب و اثرگذار ایشان می نشستم.
این روند تا سال 54 كه دانشگاه تربیت معلم قبول شدم ادامه داشت و از آنجایی كه قشر ماركسیست حد فاصل سالهای 54 تا 56 بیشترین نفوذ را در بین جوانان دانشگاهی داشت ما نیز به عنوان دانشجویان مذهبی از شهید جعفری برای سخنرانی در دانشگاه دعوت می كردیم و همین فعالیت ها منجر به تشكیل انجمن اسلامی دانشجویان قبل از انقلاب شد.
درست همزمان با شهادت حاج آقا مصطفی خمینی در سال 56 بود كه اولین نظاهرات در كرمانشاه شكل گرفت و نام امام خمینی (ره) بر سر زبانها افتاد و همان سال به همراه شهید فریدون تعریف در تظاهرات دستگیر و از دانشگاه اخراج شدم و به كرمانشاه برگشتم و در كنار شهید جعفری به فعالیت های سیاسی ادامه دادم.
محمد كرمی راد نیز یكی دیگر از همرزمان شهید جعفری است كه آشنایی خود با شهید را به واسطه برادر بزرگتر خود در مسجد آیت الله بروجردی كرمانشاه عنوان می كند، گفت: ایشان را فردی متدین، جوانی آگاه به معارف دین و مسلط به موضوعات قرآنی و احادیث یافتم كما اینكه یكی از مشوقان طلبگی من در سال 56 این شهید بزرگوار بود و هنوز هم نوار تفسیر ایشان را در حوزه علمیه آیت الله بروجردی كرمانشاه دارم.
تسلط كامل شهید بزرگوار به مسائل دینی و قرآنی با اینكه به ظاهر طلبه نبودند عجیب بود تا اینكه وقتی در جبهه قراویز سرپل ذهاب به همراه شهید بودم ایشان نماینده ای را خدمت آیت الله شهید اشرفی اصفهانی نماینده امام (ره) فرستادند تا نسبت به حكم شرعی اجناس مغازه های رها شده شهر برای استفاده رزمندگان تعیین تكلیف كنند، ایشان نیز به نماینده شهید جعفری می گویند كه آقای جعفری به اجتهاد خودشان عمل كنند و تایید می كنند كه شهید جعفری درس خارج را هم خوانده اند.
این تسلط توامان شهید جعفری به معارف دینی و موضوعات سیاسی از او جوانی نخبه و كم نظیر ساخته بود كه مانند او كم پیدا می شد، او یكی از پیشگامانی بود كه جامعه روحانیت كرمانشاه را به هم متصل كرد.
جلیل كرم نیز كه از دیگر همرزمان شهید جعفری است، این چنین می گوید: آشنایی من با شهید جعفری به پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در اوایل سال 57 بر می گردد، آن زمان وارد گروهی شده بودم كه كلاسهای مذهبی برگزار می كردند و متوجه شدم چندین گروه مشابه دیگر نیز در سطح شهر وجود دارد و راس هرم همه این گروه ها به شهید جعفری بر می گشت.
بعد از چند ماه شركت در این كلاسها ارتقا وضعیت پیدا كردم و به عنوان راننده شهید جعفری به یك ماموریت رفتم.
** تشكیل روحانیت مبارز كرمانشاه و توزیع اعلامیه ها
یكی از نقاط برجسته فعالیت های انقلابی شهید جعفری تشكیل روحانیت مبارز كرمانشاه و اتصال علمای شهر به یكدیگر بوده است همتی در این باره می گوید: برنامه راهپیمایی ها را معمولا شهید جعفری طراحی می كرد و هدایت فعالیت ها را به علمای شهر سپرده بود و در حقیقت شهید جعفری جامعه روحانیت مبارز كرمانشاه را تشكیل داده بود.
شهید جعفری هر روز صبح آقایان علما را جمع می كرد و راجع به مسائل مرتبط با انقلاب و امام (ره) بحث می كردند و نتیجه كار منجر به صدور اعلامیه می شد و مرحوم آیت الله نجومی آن را می نوشتند و آقایان علما امضا می كردند، سپس تكثیر و توزیع می شد.
در سالگرد شهادت امام جعفر صادق (ع) در فروردین 57 اولین تظاهرات مردمی ضد رژیم در كرمانشاه اتفاق افتاد، در آن روز در مسجد معتضدی آقایان علما اعلامیه دادند و مردم را به تظاهرات دعوت كردند و پس از یك سخنرانی داغ شیخ جلال آل طاهر یك روحانی میانسال بود كه جلودار مردم معترض شد و عده ای نیز دستگیر شدند.
فردای آن روز دوباره اعلامیه ای از طرف علمای شهر صادر شد و این موضوع پایه صدور اعلامیه ضد رژیم در كرمانشاه بود و شهید جعفری تمام كارهای اعلامیه ها را انجام می داد و آقایان علما فقط امضا می كردند و پس از گذشت چند ماه شهید بزرگوار آنقدر مورد اعتماد آقایان علما قرار گرفت كه به او حق امضا دادند به گونه ای كه اگر اعلامیه ای توسط شهید جعفری امضا می شد آقایان علما نیز آن را امضا می كردند.
در منزل آیت الله عبدالجلیل جلیلی نیز یك دستگاه تلفن در اتاقی وجود داشت كه با نجف و پاریس در ارتباط بود و اعلامیه های امام (ره) در آنجا ضبط می شدند و سپس شهید جعفری اعلامیه ها را برای تایپ و تكثر آماده می كرد.
دستگاه تكثیر اعلامیه ها هم در زیر زمین آیت الله نجومی بود و این اعلامیه ها ما بین نماز مغرب و عشا در مسجد آیت الله بروجردی قرائت می شدند.
كرمی راد نیز در خصوص نقش شهید جعفری در صدور و توزیع اعلامیه ها این چنین می گوید: شهید جعفری با آن سن كم وظیفه خطیر جمع آوری اعلامیه های آقایان علما و امضای آنها را بر عهده داشت و حتی علمای شهر به گونه ای به ایشان اعتماد داشتند كه به او حق امضا داده بودند.
تهیه، تكثر و توزیع اعلامیه ها در دوران خفقان ستم شاهی كار بسیار خطیری بود كه شهید جعفری آن را انجام می داد به همین دلیل است كه مقام معظم رهبری در سفر سال 90 خود به كرمانشاه شهید جعفری را شهید پیشتاز و پیشرو نامیدند.
كرمانشاه یكی از مراكز اصلی كشور از نظر تماس مستقیم تلفنی از نجف بود و بلافاصله بعد از صدر اعلامیه های نجف، شهید جعفری آنها را برای چاپ و توزیع در كرمانشاه و استان های اطراف آماده می كرد.
در آن زمان حتی اعلامیه ها از كرمانشاه به سنندج فرستاده می شد و شهید شاطرمحمد رحمان پور كه از فعالان انقلابی شیعه در سنندج بود مدیریت اعلامیه ها را در آنجا بر عهده داشت.
كرم نیز نقش محوری شهید جعفری در تهیه و توزیع اعلامیه ها را تایید می كند و می گوید: در آن زمان بیشتر اعلامیه های انقلابی توسط شهید جعفری تهیه می شد به این صورت كه پس از تنظیم متن اعلامیه توسط شهید جعفری توسط مرحوم آیت الله نجومی انشاء می شد و سپس شهید جعفری امضای تك تك علمای شهر را جمع آوری می كرد.
**تشكیل كمیته های انقلاب
در ماه های منتهی به انقلاب فضای جامعه ملتهب و امنیتی می شود و در این بین تقابل نیروهای انقلابی و نیروهای طرفدار رژیم پهلوی زندگی عادی مردم را مختل كرده است، اینجاست كه شهید جعفری و یارانش هوشمندانه كمیته های انقلاب را در شهر كرمانشاه تشكیل می دهند و هدایت می كنند، همتی در این باره می گوید: در مهر 57 گروهی با عنوان طرفداران قانون اساسی شكل گرفت كه به انقلابی ها و مردم تعرض می كردند و سردسته این گروه شخصی به نام سالار جاف بود لذا برای مقابله با این ناامنی ها، كرمانشاه به 14 منطقه تقسیم و برای هر منطقه یك مسجد به عنوان پایگاه در نظر گرفته شد.
رهبری كمیته شماره یك در مسجد آیت الله بروجردی با شهید جعفری بود و سید ناصر سبحانی، سید مصطفی حسینی و خودم شورای فرماندهی را تشكیل می دادیم، در مسجد حاج شهبازخان نیز كمیته شماره 2 زیرنظر حاج مجتبی حاج آخوند تشكیل شد و از دل این 2 كمیته نیز كمیته ضربت در محل ستاد سوخت تشكیل شد.
كرم نیز در خصوص این كمیته ها و نقش شهید جعفری می گوید: در ماه های منتهی به انقلاب شهید جعفری شهر كرمانشاه را منطقه بندی كرده بود و نیروهای انقلابی در برخی از مناطق شهر در زمینه مسائل عقیدتی فعالیت می كردند و برخی از گروه ها نیز وارد مرحله نظامی شده بودند به گونه ای كه معاون وقت ساواك توسط شهید جعفری به همراه 2 نفر دیگر ترور شد.
در روزهای انقلاب شهید جعفری مقر خودشان را به همراه عده ای از افراد به مسجد آیت الله بروجردی كرمانشاه منتقل كردند و از دل این تشكیلات گروهی به نام پاسداران انقلاب شكل گرفت كه بعدها سپاه پاسداران كرمانشاه را تشكیل دادند.
همزمان در مسجد حاج شهبازخان كرمانشاه زیرنظر مرحوم آیت الله حاج آخوند و رضا زنگنه گروهی به نام كمیته انقلاب اسلامی به وجود آمد، به علاوه اینكه كمیته دیگری نیز با نام گروه ضربت در خانه جوانان واقع در چهار راه ارشاد كرمانشاه تشكیل شد.
همچنین با نزدیك شدن به پیروزی انقلاب اسلامی وارد مرحله تصرف پاسگاه های شهر شدیم و شهید جعفری و تیم مستقر در مسجد آیت الله بروجردی كرمانشاه این موضوع را مدیریت می كردند.
كرمی راد نیز ترور معاون وقت ساواك توسط شهید جعفری را تایید كرد و گفت: شهید جعفری در كنار فعالیت های مرتبط با اعلامیه ها نسبت به تهیه سلاح و مبارزات جدی تر با رژیم شاه اقدام كرد به گونه ای كه توانست معاون وقت ساواك را ترور كند.
**تشكیل سپاه پاسداران كرمانشاه و فرماندهی شهید جعفری
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گروه شهید جعفری كه در مسجد آیت الله بروجردی كرمانشاه مستقر بودند هسته اولیه پاسداران انقلاب و سپس سپاه پاسدران استان كرمانشاه را تشكیل دادند، همتی در این باره می گوید: آن زمان لاهوتی نماینده امام (ره) برای شناسایی و تایید گروه شهید جعفری به كرمانشاه آمدند، سپس گروه شهید جعفری از مسجد آیت الله بروجردی به ساختمان ساواك نقل مكان كردند و هسته اولیه سپاه كرمانشاه با همراهی عزیز سهرابی و سردار رسول ایوانی شكل گرفت.
كرمی راد نیز در باره نحوه انتخاب شهید جعفری به عنوان اولین فرمانده سپاه پاسداران استان كرمانشاه گفت: همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی تیمی از تهران به كرمانشاه آمدند و پس از مشورت با علمای شهر، شهید جعفری را به عنوان اولین فرمانده سپاه استان كرمانشاه انتخاب كردند و همزمان خانم دباغ نیز كه از همرزمان امام (ره) در پاریس بود فرمانده سپاه همدان شد.
كرم نیز در این باره می گوید: بعد از پیروزی انقلاب افرادی كه زیرنظر شهید جعفری فعالیت می كردند به دستور ایشان در 2 مكان مستقر شدند، یك مكان ساختمان ساواك در منطقه چقانرگس ماهیدشت بود كه تجهیزات مخابراتی در آنجا بود و مكان دیگر نیز ایستگاه رادیو تلویزیون در منطقه خورین و جاده قزانچی به كامیاران بود.
و سرانجام در 20 اسفند 57 گروه شهید جعفری از مسجد آیت الله بروجردی به ساختمان ساواك واقع در میدان نفت كرمانشاه نقل مكان كردند و از این زمان رسما این گروه با نام پاسداران انقلاب شناخته شدند.
**غائله كردستان و پیشرو بودن جوانان كرمانشاهی در خاموش كردن فتنه ضد انقلاب
همزمان با پیروزی انقلاب، آتش فتنه ضد انقلاب در كردستان برپا می شود و ورود به موقع شهید جعفری و یارانش به سنندج برای خاموش كردن آتش فتنه باعث می شود كه سالها بعد رهبر معظم انقلاب به خاطر این موضوع شهید جعفری را شهیدی پیشرو و پیشتاز بنامند.
كرم در باره غائله كردستان می گوید: در 27 اسفند 57 شهید جعفری به ما دستور دادند تا برای مقابله با ضد انقلاب راهی سنندج شویم چون پادگان و رادیو تلویزیون سنندج به دست ضد انقلاب افتاده بود و بلافاصله 32 نفر از ما به همراه چند نفر از گروه ضربت به وسیله بالگرد هوانیروز كرمانشاه به سنندج رفتیم و چند شهید از جمله برادران اشك تلخ را تقدیم انقلاب كردیم و در واقع بچه های كرمانشاه اولین گروهی در كشور بودند كه با ضد انقلاب درگیر شدند.
بعد از چند روز درگیری از طرف دولت موقت یك گروه حسن نیت متشكل از آیت الله طالقانی، كریم سنجابی و شهید جعفری برای مذاكره با ضد انقلاب وارد سنندج شدند و این مذاكره منجر به آتش بس شد و گروه های كلاه سبز جایگزین ما شدند و ما هم 10 فروردین 58 به كرمانشاه برگشتیم این در حالی بود كه در 12 فروردین 58 به طور رسمی جمهوری اسلامی توسط مردم انتخاب شد.
بعد از برگشت از كردستان به واسطه آشنایی آیت الله یزدی با شهید جعفری توانستیم به دیدار امام (ره) به قم برویم و از آن تاریخ بود كه به طور رسمی فرماندهی سپاه پاسداران استان كرمانشاه به شهید جعفری داده شد.
**جبهه قراویز سرپل ذهاب و شهادت سید محمد سعید جعفری
بعد از غائله كردستان دشمن بعثی به قصرشیرین و سرپل ذهاب تعرض می كند و شهید جعفری و یارانش این بار فداكارانه خود را به جبهه های غرب می رسانند، در پایگاه اطلاع رسانی شهید جعفری در خصوص نحوه شهادت ایشان این چنین آمده است: یك ماه مقاومت سرسختانه این گروه اندك كه با حمایت هوانیروز كرمانشاه بخصوص رشادت های شهیدان علی اكبر شیرودی و احمد كشوری و یحیی شمشادیان پشتیبانی می گردد منجر به زمین گیر شدن سپاه سوم عراق در دشت ذهاب و در نهایت تخلیه و عقب نشینی آن ها از منطقه شهری سرپل ذهاب و انتقال جبهه مقاومت ایران به ارتفاعات قراویز در غرب سرپل ذهاب می شود.
شهید سید محمدسعید جعفری عاقبت در چهارم آبان 1359 در شب خجسته عید غدیر ولایت مرتضوی در خط مقدم جنگ و ارتفاعات قراویز و در حالی كه برای برگرداندن پیكرهای مطهر همرزمان خود به عمق جبهه دشمن نفوذ كرده بود بر اثر اصابت با مین به اجداد پاك و شهید خویش تاسی كرده پس از عمری كوتاه اما بسیار پربركت در حال سجده جان به جان آفرین تسلیم می نماید.
علمای كرمانشاه بر پیكر او نماز مكرر می گذراند و مردم كرمانشاه باشكوه ترین تشییع را در خاطره این شهر برای او بر پا می كنند، آیت الله سید مرتضی نجومی به خط خوش خویش بر سنگ مزار ایشان نگاشت: درود بر تو ای عزیز روزگار و ای ابا صالح!
7457/8066 خبرنگار:جواد الماسی** انتشار دهنده:علی مولوی
كرمانشاه- ایرنا- شهید سید محمدسعید جعفری فرزندی از دیار كرمانشاه به عنوان شهید شاخص كشور در سال 96 معرفی شده است؛ در بزرگی مقام این شهید بزرگوار همین بس كه رهبر معظم انقلاب او را 'شهید پیشرو پیشتاز' نامیدند.