۲۵ خرداد ۱۳۹۶، ۱۴:۴۴
کد خبر: 82566154
T T
۰ نفر

استفاده از روش سنتز سبز در صنايع توليد انرژي

۲۵ خرداد ۱۳۹۶، ۱۴:۴۴
کد خبر: 82566154
استفاده از روش سنتز سبز در صنايع توليد انرژي

تهران-ايرنا-پژوهشگران دانشگاه كاشان با بهره‌گيري از روش‌ شيمي سبز، نانوساختارهايي با كاربرد در صنايع مختلف از جمله سلول‌هاي خورشيدي و فوتوكاتاليست‌ها ساخته‌اند.در اين فرايند نانوساختارها قندهاي كربوهيدراتي جايگزين سورفكتانت‌هاي شيميايي شده است تا از ايجاد آلودگي‌هاي زيست محيطي جلوگيري شود.

به گزارش روز پنجشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، با توجه به دو چالش عمده آلودگي‌هاي محيطي و كمبود انرژي در سال‌هاي آينده، استفاده از روش‌هاي سنتز سبز براي تهيه نانوساختارهاي پركاربرد در مسئله‌ انرژي اهميت زيادي يافته است.
در اين طرح از قندهاي طبيعي با ميزان پوشانندگي متفاوت به‌عنوان عامل پوشاننده به‌جاي سورفكتانت‌هاي شيميايي استفاده شده است تا نانوساختارهايي يكنواخت و ريز با درجه تخلخل بالا و مناسب براي استفاده در صنايع انرژي توليد شوند.
مريم مسجدي آراني دانشجوي دكتراي نانوشيمي دانشگاه كاشان،در خصوص اهداف دنبال شده در اين طرح گفت: هدف اين كار تهيه نانوساختارهاي زينك استانات با استفاده از عوامل پوشاننده‌ سبز بوده است. زينك استانات ماده‌اي نيمه هادي با خواص نوري فوق العاده است كه كاربردهاي زيادي در صنايع مختلف از جمله ساخت سلول‌هاي خورشيدي، فوتوكاتاليست‌ها، حسگرهاي گازي و باتري‌هاي ليتيومي دارد.
وي در خصوص روش به كار گرفته شده جهت ساخت اين نانوساختار‌ها عنوان كرد: راه‌ها و شيوه‌هاي مختلفي براي آماده‌سازي نانوساختارها از جمله روش هيدروترمال، هم‌رسوبي، پخت حالت جامد و تبخير حرارتي مطرح شده است. در اين ميان، فرايند هم‌رسوبي روشي ساده، سريع و اقتصادي است كه با توجه به سادگي امكان كنترل شكل و اندازه ذرات نانوساختارها، قابليت توليد در مقياس بزرگ را نيز فراهم مي‌كند. به همين دليل، در اين طرح از روش هم‌رسوبي جهت سنتز نانوساختارهاي مختلف زينك استانات بهره گرفته شده است.
مسجدي در ادامه افزود:ويژگي مهم كار انجام شده اين است كه به جاي استفاده از عوامل پوشاننده شيميايي كه منجر به ايجاد آلودگي‌هاي محيطي زيادي خواهند شد، از قند‌هاي كربوهيدرات ارزان قيمت و سبز استفاده شد. در واقع اثر سه نوع قند كربوهيدرات مختلف از جمله گلوكز، ساكارز و نشاسته بر اندازه، شكل و خواص نوري نانوساختارهاي نهايي بررسي شده است. اين قندها در طول فرايند به عنوان جاذب و تثبيت كننده عمل مي‌كنند. همچنين در ادامه‌ اين تحقيقات از اين نانوساختارها در زمينه‌ي ذخيره‌سازي هيدروژن استفاده شده است.
دانشجوي دكتراي دانشگاه كاشان تصريح كرد: نتايج نشان داده كه استفاده از مقدار مناسب قند مي‌تواند دركنترل اندازه ذرات، شكل و خواص نوري آن‌ها اثرگذار باشد. ضمن اينكه، اين نانوساختار قابليت ذخيره سازي بالاي هيدروژن درون خلل و فرج خود دارند. از اين رو در صنعت انرژي نيز به طور قابل توجهي مورد استفاده قرار مي‌گيرند.
اين طرح با همكاري پروفسور مسعود صلواتي نياسري- عضو هيأت علمي دانشگاه كاشان- و مريم مسجدي آراني- دانشجوي دكتراي اين دانشگاه- انجام شده است. نتايج اين پژوهش در مجله Materials Letters با ضريب تأثير 2/437 (جلد 174، سال 2016، صفحات 71 تا 74) منتشر شده است.

علمي**1023**
تنظيم كننده:ابوالقاسم تيموري**انتشار: زهره محتشمي پور
۰ نفر