۲۷ خرداد ۱۳۹۶، ۱۳:۵۱
کد خبر: 82567766
T T
۰ نفر

قهر در يزد ممنوع! اينجا كوچه آشتي كنان است

۲۷ خرداد ۱۳۹۶، ۱۳:۵۱
کد خبر: 82567766
قهر در يزد ممنوع! اينجا كوچه آشتي كنان است

يزد - ايرنا - يزد، نخستين شهر خشت خام و دومين شهر تاريخي جهان است. ريشه و خميرمايه بافت قديمي استان يزد با توجه به شرايط طبيعي و موقعيت جغرافيايي كه در كوير قرار گرفته با خشت، گل و كاهگل عجين شده و در اين بين كوچه هاي كاهگلي باريك با نام آشتي كنان حكايتي جذاب دارد.

به گزارش ايرنا، يكي از جاذبه هاي شهر يزد كه مورد توجه گردشگران قرار مي گيرد كوچه هاي آشتي كنان است. كوچه هايي كه اكثرا در محله تاريخي فهادان قرار گرفته و به يكديگر راه دارد و به اندازه اي به هم پيچ مي خورد تا يك شبكه بزرگ از كوچه هاي متصل را بسازند.
خانه ها و كوچه پس كوچه هاي شهر يزد حكايت از معماري هايي با زيبايي منحصربفرد و اصيل دارد كه شايد در اين سال ها كمي تغيير كرده است اما هنوز هم مي توان در آن رنگ و بوي بناهاي خشتي و گلي را ديد و حس كرد.
اين شهر تاريخي ديدني هاي فراوان دارد؛ حتي خانه هاي معمولي شهر كه به خصوص در محله هاي قديمي آن از گل و خشت ساخته شده اند، بوي تاريخ مي دهد.
كوچه هاي آشتي كنان، كوچه هايي تنگ و باريك است كه 2 نفر به سختي مي توانند از آن رد شوند. دليل ساخت اين كوچه ها اين بوده است كه آنقدر آن را تنگ بسازند تا مردمي كه رد مي شده اند، به هم برخورد كنند و اين برخورد باعث نزديكي و صميمت بين آنها شود.
در خصوص كوچه هاي آشتي كنان گفته مي شود 2 نفري كه با هم قهر بوده اند، خيلي اتفاقي از اين كوچه در جهت مخالف هم رد مي شوند و وقتي سعي مي كنند تا خودشان را به نحوي از كوچه رد كنند، به هم گير مي كنند و اين وضعيت، لبخند دوطرف را به دنبال دارد و بين آنها آشتي بوجود مي آيد.
در واقع اگر كوچه هاي آشتي كنان زبان داشتند شايد به عابران از اين كوچه ها مي گفتند: قهر ممنوع! اينجا كوچه آشتي كنان است.
يزد به دارالعباده نيز مشهور است و شايد بتوان يكي از دلايل ساخت كوچه هاي آشتي كنان در اين شهر را مسائل اعتقادي و تاكيد دين بر دوستي و صميميت و پرهيز از قهر دانست. در همين خصوص در حديثي از حضرت علي (ع) آمده است: «بر شماست پيوستن و موافقت و دوستي كردن و بپرهيزيد از بريدن و ترك كردن و قهر كردن از همديگر»
هر چند در سايه ديوارهاي بلند اين كوچه ها، سالها انسان تنها و تشنه كوير خود را خنك مي كرد اما انسان مدرن امروزي با ورود به اين كوچه هاي كاهگلي بهم متصل، احساس تك افتادگي مي كند و اگر دقيق نباشد در آن گم مي شود.
از آنجا كه كوچه هاي آشتي كنان در محله قديمي شهر قرار گرفته، ديوارهاي كاهگلي بلند آن، بارزترين ويژگي اي است كه در نگاه نخست به چشم مي خورد، البته هنگام عبور از اين كوچه ها دق الباب هاي شگفت انگيزي مورد توجه قرار مي گيرد.
** دق الباب
ديوارهايي از جنس خشت و كاهگل باعث خنك شدن شهر و محله ها مي شده است و مثل پناهگاهي براي انسان گير افتاده در كوير بوده اند حالا اين كوچه هاي تو در تو مي توانند به راحتي باعث گم شدن افراد شوند.
خانه هاي قديمي اي كه در اين كوچه ها قرار دارند، بزرگ و زيبا با حوض هايي فيروزه رنگ و پنجره هاي مشبك هستند كه تركيبي از سليقه و خلاقيت معماران ايراني را نشان مي دهد.
روي درهاي اين كوچه ها، دق الباب هايي به اشكال مختلف وجود دارد، دق الباب هاي شگفت آوري كه با آيه ي قرآن تزيين شده اند و بعضي از آنها هم به شكل حيوانات است.
استان يزد 2270 هكتار بافت تاريخي دارد و شهر يزد به عنوان نخستين شهر خشت خام و دومين شهر تاريخي جهان داراي بافت تاريخي به مساحت عرصه 743 هكتار و مساحت حريم پنج هزار هكتار در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
يزد با عناويني همچون شهر بادگيرها، شهر كار و كاريز و كاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسينيه ايران، شهر دوچرخه ها، شيريني، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته مي شود.
استان يزد در كنار استانهاي فارس و اصفهان به عنوان مثلث طلايي گردشگري ايران مقصد اول گردشگران خارجي و اروپايي بوده به گونه اي كه استقبال گردشگران خارجي از اين شهر تا پنج برابر افزايش داشته و همين امر گردشگري را محور توسعه استان قرار داده است.
تاكنون باغ هاي دولت آباد و پهلوان پور و قناتهاي زارچ و حسن آباد از استان يزد در فهرست ميراث جهاني سازمان علمي، فرهنگي و تربيتي ملل متحد (UNESCO) به ثبت رسيده و پرونده ثبت جهاني بافت تاريخي شهر يزد نيز به يونسكو ارسال شده است.
7532/ 6197 خبرنگار: سعيد صادقي مقدم** انتشار: فلاح
irnayazdd@