مسعود امینی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا نقش تغذیه را در بیماران ام اس بسیار مهم ارزیابی كرد و افزود: تغذیه مناسب یكی از فاكتورهای مهم در كنترل بیماری ام اس است.
وی مصرف غذاهای پرچرب و مصرف چربی های حیوانی، گوشت قرمز چرب و فرآورده های لبنی چرب، غذاهای بسیار شیرین، بادمجان، سوسیس و كالباس را برای بیماران ام اس مضر دانست و گفت: مصرف این غذاها در بیماران می تواند به تشدید حملات ام اس كمك كند.
وی افزود: مصرف مواد غذایی طبیعی فرایند نشده و تازه حاوی منیزیم می تواند به كاهش روند پیشرفت بیماری ام اس كمك كند.
وی اظهار كرد: بیماران ام اس باید چهار گروه غذایی شیر و لبنیات، سبزیجات، میوه، گوشت و مواد پروتئینی در برنامه غذایی خود قرار دهند.
به گفته وی، مصرف ماهی به دلیل ویتامین دی اسیدهای چرب امگا3، گوشت بوقلمون، گوشت سفید، انواع گوشت های ارگانیك كه كمتر حاوی مواد نگهدارنده است مناسب است.
امینی افزود: بیماران ام اس باید از مصرف انواع غذاهای كنسرو شده، كبابی، غذاهای سرخ شده سوسیس و كالباس و غذاهای پرچرب پرهیز كنند.
وی مصرف روزانه هشت لیوان آب برای بدن را ضروری برشمرد و افزود: مصرف نوشیدنی های گرم مانند خرما، شیر سویا، دارچین و جوانه گندم در بیماران ام اس به كنترل بیماری ام اس كمك می كند.
به گفته وی،انواع نوشیدنی های كافئین دار و گاز دار برای بیماران ام اس مناسب نیست آب و آبمیوه تازه مصرف منابع كلسیم مانند شیر، ماست و دوغ برای بیماران ام اس ضروری است.
وی اظهاركرد: مصرف سبزیجات تازه و غیر كنسرو شده، مصرف میوه های نارنجی و زرد رنگ مانند زردآلو، انواع توت های تیره، شاه توت به دلیل وجود آنتی اكسیدان برای بیماران ام اس ضروری است.
این كارشناس تغذیه و رژیم درمانی افزود: بیماران ام اس باید روزانه 2 تا سه واحد شیر، هفت تا 11 واحد غلات و حداقل پنج واحد سبزیجات و 2 تا سه واحد گوشت و گروه پروتئین مصرف كنند.
امینی با اشاره به اینكه كمبود ویتامین D یكی از فاكتورهای ابتلا به بیماری ام اس است، مصرف لبنیات و اشعه نور خورشید بهترین منبع برای تامین ویتامین D است.
وی افزود: بیماران ام اس برای تامین ویتامین D مورد نیاز بدن از ویتامین های مكمل D استفاده كنند و روزانه 10 دقیقه در معرض نور خورشید قرار گیرند.
وی با اشاره به اینكه كمبود آنتی اكسیدان ها در بیماران ام اس می تواند بیماری را تشدید كند اظهار كرد: سلنیوم جزء املاح معدنی است و به عنوان آنتی اكسیدان عمل می كند ،آجیل تازه مانند بادام زمینی حاوی مقادیری آنتی اكسیدان است.
وی مصرف اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 را برای بیماران ام اس ضروری دانست و گفت: ویتامین B 12 كه وظیفه حفاظت از ملین های رشته های عصبی را به عهده دارد در بیماران ام اس ضروری است.
به گفته وی ویتامین های گروه E ، ویتامین C و ویتامین A منبع خوبی برای تامین آنتی اكسیدان است.
امینی، داشتن وزن مناسب و متعادل در بیماران ام اس را مهم ارزیابی كرد و افزود: چاقی زیاد در افراد ام اس سبب التهاب و تشدید بیماری می شود.
وی بر تحرك و ورزش مناسب در بیماران ام اس تاكید كرد و گفت: ورزش برای مبتلایان به ام اس می تواند سبب بهبود عملكرد قلب و گردش خون شود و به كنترل و حفظ وزن مناسب به آنها كمك كند.
وی اظهاركرد: ورزش های هوازی مانند پیاده روی، شنا و ایروبیك برای بیماران ام اس مناسب است و با توجه به شدت و نوع بیماری ام اس یكسری ورزش های سنگین و خطرناك باید محدود شود.
وی گفت: داشتن روحیه بالا در بیماران، نگرش مثبت به زندگی و دوری از استرس می تواند به كنترل و پیشگیری بیماری ام اس كمك كند.
وی افزود: افزایش آستانه تحمل در بیماران و خانواده های آنها سبب ارتقاء بهداشت روانی بیمار می شود و در همین راستا صبور بودن، مقاوم بودن در برابر بیماری و مسئولیت پذیر بودن عامل مهمی در كنترل و پیشگیری بیماری است.
MS یك بیماری خود ایمنی است كه در آن سیستم ایمنی پاسخ غیر متعارفی به سیستم عصبی مركزی (CNS ) می دهد.
سیستم عصبی مركزی شامل مغز، نخاع و اعصاب بینایی است. سیستم ایمنی بدن به طور معمول عوامل خارجی مانند باكتری ها و ویروس ها را مورد هدف قرار می دهد؛ ولی در بیماری های خود ایمنی، به اشتباه بافت های نرمال از بین می روند.
در بیماری ام اس، سیستم ایمنی به میلین حمله می كند، میلین به غلاف چربی اطراف سلول های عصبی گفته می شود.
مشكلات بینایی، عدم تعادل، مشكلات گوارشی، تغییرات ناگهانی دمای بدن و خواب رفتن انگشتان، ضعف عضلانی و خستگی مفرط و گرفتگی عضلات از مهمترین علایم ام اس است.
هم اكنون تعداد 2 هزار و 246 بیمار خاص در استان كردستان وجود دارد كه از این تعداد حدود 907 نفر آنها را بیماران ام اس تشكیل داده است.
هم اكنون بیش از 2.3 میلیون نفر در سراسر جهان به ام اس مبتلا هستند و میزان آن در زنان تقریبا سه برابر مردان است.
7352/ 3020
**خبرنگار: شیوا اردلان منش/**انتشاردهنده: عبدالله رحمانی
سنندج- ایرنا- كارشناس تغذیه بیمارستان بعثت سنندج گفت: داشتن تغذیه مناسب می تواند از تشدید بیماری و حملات ام اس پیشگیری كند.