۳۰ خرداد ۱۳۹۶، ۱۲:۴۴
کد خبر: 82571335
T T
۰ نفر
كاهش 11 درصدي بارندگي هاي استان يزد در 20 سال گذشته / يزد كم بارش ترين شهر استان

يزد – ايرنا - مدير عامل شركت آب منطقه‌اي يزد با بيان اينكه يزد كم بارش ترين استان كشور است گفت: ميزان بارندگي دراين استان طي 20 سال گذشته 11 درصد و در شهر يزد در سال گذشته 48.5 درصد كاهش نشان مي دهد.

به گزارش ايرنا ، محمدمهدي جواديان زاده دوشنبه شب در نشست خبري مديران عامل آب منطقه اي و آب و فاضلاب با خبرنگاران در آستانه هفته صرفه جويي در مصرف آب گفت: بر اساس آمارهاي اين شركت ، متوسط بارندگي استان 60 ميلي‌متر بوده و با وجود افزايش بارندگي ها در سال گذشته و رسيدن به 76ميليمتر ولي در مقايسه با ميانگين بلندمدت 30 ساله كاهش 17 درصدي داشته است.
وي با بيان اينكه ايستگاههاي اين شركت در ارتفاعات قرار دارد و ميزان بارش ها را بيش از هواشناسي نشان مي دهد افزود: با وجود افزايش بارش هاي سال جاري آبي در استان در شهر يزد در سال آبي كنوني 33 ميلي‌متر بارندگي روي داده كه كاهش 48.5 درصدي را در مقايسه با دوره بلندمدت نشان مي دهد.
مدير عامل شركت آب منطقه‌اي يزد با بيان چشم اندار اين شركت در تامين اب سالم و پايدار براي كليه ذي‌نفعان خود اعم از بخش شرب، صنعت، كشاورزي و ديگر بخش‌ها اظهار كرد: در 15 سال گذشته منابع آبي كشور از 546 هزار منبع آبي با رشد 1.7 برابري به يك ميليون منبع افزايش يافته در حالي كه ميزان تخليه آبهاي زيرزميني با كاهش روبرو بوده است.
جواديان زاده آب تجدد شونده منابع آب زيرزميني استان را 827 ميليون مترمكعب اعلام و اضافه كرد: كسري مخزن 251 ميليون مترمكعبي در استان، هرساله موجب افت 50 سانتي‌متري سطح آب‌هاي زيرزميني يزد مي‌شود.
وي يادآور شد: 6 هزار و 733 منبع آب وجود دارد و از محل آنها يك هزار و 78 ميليون مترمكعب استحصال مي‌شود كه از اين مقدار 833 ميليون مترمكعب از چاه‌ها، 163 ميليون مترمكعب از قنوات، 32 ميليون مترمكعب از چشمه‌ها تامين مي‌شود.
به گفته اين مسئول ، راه حل هاي مختلفي براي مديريت آب و حفظ كمي و كيفي منابع آبي زيرزميني در استان پيش بيني شده است كه مهمترين آنها اجراي طرح احيا و تعادل بخشي در 2 بخش فرهنگ سازي و اطلاع رساني و نرم افزاري است كه در قالب يك طرح ملي مطلوب از دو سال پيش در استان آغاز شده و در اطلاع رساني با همكاري قابل تقدير رسانه پيشرفت 300درصدي داشته ايم.
مدير عامل شركت آب منطقه‌اي يزد افزود: شناسايي و مسدود كردن چاه هاي غيرمجاز ، جلوگيري از اضافه برداشت‌ها، نصب كنتورهاي هوشمند دربخش كشاورزي و صنعت و تعديل پروانه‌هاي بهره‌برداري در بخش كشاورزي از ديگر برنامه هاي پيش بيني شده اين شركت است.
جواديان زاده درباره نصب كنتورهاي هوشمند در بخش كشاورزي گفت: تمام چاه هاي كشاورزي استان بايد به كنتورهاي برداشت حجمي مجهز شود و اين كارمي تواند به اصلاح فرهنگ مصرف درآب كشاورزي كمك شاياني داشته باشد.
وي با اشاره به تجهيز 40 درصد چاه هاي كشاورزي به كنتور هوشمند اضافه كرد: برخي از چاه هاي كشاورزي تا 2 برابر سهميه و پروانه دريافتي برداشت آب دارند به گونه اي كه در زمستان هم كه آبياري بايد كم انجام شود برداشت آنها زيادتر از بقيه است و نصب كنتور هوشمند مي تواند از اين مسائل جلوگيري كند.
اين مسئول با تاكيد بر لزوم برداشت هر مشترك به اندازه سهم واقعي خودش گفت: در اجراي طرح خاموشي چاه هاي كشاورزي در زمستان سال گذشته با همكاري كشاورزان 42ميليون مترمكعب صرفه جويي در برداشت انجام شد كه اين امر در بلندمدت در تعادل بخشي ميزان افت مخازن زيرزميني موثر است.
وي در عين حال درباره برخورد با متخلفان و پلمپ چاههاي غيرمجاز تصريح كرد: برابر ماده 45 قانون موظف به برخورد با چاه هاي غيرمجاز هستيم كه در اين خصوص 16 اكيپ بازرسي در استان فعال است و مماشاتي با فرد و ارگان خاص وجود ندارد با اين حال در ورود به باغ ويلا ها و پلمپ چاه غيرمجاز نياز به شاكي خصوصي و مجوز دستگاه قضايي داريم.
مدير عامل آب منطقه‌اي يزد خاطرنشان كرد: بحث مديريت تقاضاي آب با توجه به مصرف 70 درصد از منابع آب زيرزميني در بخش كشاورزي، منطقي و معقول كردن مصرف آب نيز بسيار اهميت دارد از اين رو سعي شده از صنايع پاك ، كم‌آبخواه و داراي ارزش افزوده بالاتر براي تامين آب بيشتر حمايت شود.
جواديان زاده درباره عرضه آب و تكميل طرح هاي منابع آب استان نيز گفت: ساخت اولين سد استان در منطقه هرات شهرستان خاتم تا 22 بهمن‌ امسال به بهره برداري مي رسد ، شناسايي آب هاي غيرمتعارف ، پيگيري بحث خط انتقال آب براي شرب مردم استان و لزوم دسترسي به منابع پايدار آب از مهمترين طرح هاي اين بخش است.
اين مسئول درباره طرح هاي انتقال آب اظهار كرد: هم‌اكنون سهميه استان از خط اول آب انتقالي 65 ميليون مترمكعب است و در خط دوم انتقال نيز 148 ميليون مترمكعب آب شرب تخصيصي در نظر گرفته شده است در عين حال 2 طرح نيز از طريق خليج فارس پيش بيني شده است.
وي افزود: طرح اول انتقال آب از خليج فارس از سوي سه شركت صنعتي گل گهر و مس سرچشمه در حال انجام است كه بخش عمده آن را صنعت و بخشي نيز براي ساير مصارف در نظر گرفته شده است.
وي ادامه داد: خط ديگر كه خط اختصاصي از اين دريا و ويژه استان يزد بوده و مجوز آن گرفته شده است پس از شيرين سازي ، آب را به اين استان براي تامين آب پايدار انتقال خواهد داد.
مديرعامل آب منطقه اي يزد از عوارض برداشت هاي بي رويه از منابع آبي را نشست زمين در برخي مناطق استان اعلام كرد و در تشريح آن گفت: به دليل برداشت هاي زياد و خالي شدن مخازن زيرزميني سالي 50سانتي متر افت آبهاي زيرزمين اتفاق مي افتد .
جواديان زاده تصريح كرد: اين امر موجب از بين رفتن ذخاير ظرفيت آبخوان ها و فشرده خاك ها در زيرزمين مي شود و بعد از بارندگي ها زمين قادر به ذخيره آب نيست و در نتيجه بارندگي ها هر چقدر هم زياد شود هدرمي رود.
وي ادامه داد: در طرح احيا و تعادل بخشي منابع زيرزميني تلاش بر اين استكه برداشت هاي بي رويه كاهش يافته تا افت سفره ها به صفر برسدو در ادامه به سمت جبران خسارت هاي سال هاي قبل برويم.
وي در بخش پاياني در پاسخ به سئوالي درباره زيان هاي باروري ابرها براي استان با رد تمام شايعات در اين خصوص گفت: ابرهايي كه بر فراز استان يزد قرار مي گيرند به دليل نداشتن طروات و رطوبت لازم از طريق زمين و درختان به سرعت جذب مي شوند و با وجود امكانات مجهز و كامل امكان باروري آنها ندارند.
استان يزد در طول چند سال اخير كم بارش ترين استان كشور بوده ضمن آنكه امسال در اغلب روزهاي سال در ميان گرمترين استان هاي كشور بعد از خوزستان و سيستان و بلوچستان قرار داشته است.
1968/ 6197 خبرنگار: محمودرضا رحماني ** انتشار: فلاح
@irnayazdd