به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، ارمانیان در ادامه می نویسد: هرچند كه قطر پس از ایران و روسیه، دارای سومین ذخایر جهانی گاز و نخستین صادر كننده گاز طبیعی مایع است، در جایگاه دوم از نظر تولید این نوع گاز قرار دارد. بالاتر از قطر كسی جز آمریكا نیست.
این روزنامه افزود: این كشور كوچك كه قبلا فروشنده مروارید بود، در سال 2016 حدود 77 میلیون تن گاز طبیعی مایع عمدتا به ژاپن، هند، كره جنوبی، انگلیس و چین صادر كرد. هرچند كه آمریكا با صدور فقط 84.95 میلیون متر مكعب گاز طبیعی مایع به برزیل كار خود را در این بازار آغاز كرد اما افزایش ظرفیت استخراج و صادرات این ابرقدرت گیج كننده است.
پوبلیكو نوشت: سه سال پیش قیمت پایین گاز و این امر كه قطر پایین ترین هزینه استخراج گاز طبیعی مایع در جهان را دارد، سرمایه گذاران آمریكایی را مجبور به بستن صدها چاه كرد و باعث شد كه دو ترمینال 'كنای' در آلاسكا و 'سابین پاس' بین تگزاس و لوئیزیانا پاسخگوی درخواست ها نباشند.
به نوشته این روزنامه، آمریكا در حال برنامه ریزی ساخت 27 ترمینال بیشتر (6 ترمینال در حال ساخت هستند ) می باشد كه قبل از سال 2024 عملیاتی خواهند شد و 300 میلیون تن گاز طبیعی مایع را صادر خواهند كرد.
نشریه مذكور ادامه داد: در سال 2010 بود كه باراك اوباما با شادمانی طرح جهانی راه اندازی گاز شیل را اعلام كرده و گفته بود كه از سال 2030 آمریكا، 'عربستان سعودی گاز' خواهد بود. در آن وقت، آمریكا 42 میلیارد دلار در حفاری 7 هزار چاه سرمایه گذاری كرده بود كه آب، هوا و زمین را به دلیل استفاده از مواد سمی آلوده كرده بودند.
این رسانه افزود: اما محیط زیست تنها قربانی این جاه طلبی غیر منطقی نبود. روسیه نیز دیگر قربانی آن بود كه در سال 2014 متحمل تحریم ها به صنعت انرژی خود به دلیل بحران اوكراین شد. در این رابطه مشتریان اروپایی روسیه مجبور شدند از یك تامین كننده مطمئن دست بكشند و از كمبود انرژی رنج ببرند. در آن وقت، اوباما بسیار زیركانه به اروپا پیشنهاد خرید گاز طبیعی مایع آمریكا را داد كه البته باید از سال 2020 باشد و تا فرا رسیدن این زمان هر كسی گلیم خودش را از آب بیرون بكشد.
پوبلیكو تصریح كرد: در همین راستا آمریكا می توانست چند كار انجام دهد كه شامل دخیل كردن قطر در یك تنش سیاسی و نظامی، متوقف كردن كشتی هایی كه گاز طبیعی مایع قطر از بندر 'فجیره' در امارات متحده عربی را حمل می كنند و بستن احتمالی كانال سوئز از سوی مصر، بودند.
به گفته پوبلیكو، همه اینها از دو نظر به واشنگتن نفع می رسانند: به دلیل افزایش قیمت گاز و اینكه آمریكا خود را به عنوان تنها تامین كننده مطمئن، قدرتمند و باثبات معرفی می كند.
این روزنامه نوشت: آمریكا یك آتشنشان آتش افروز بسیار خوبی است كه مشتریان قطر را می دزدد. از آغاز سال جاری میلادی ، 9 كشتی تانكر آمریكایی از مجموع 12 كشتی تانكری كه گاز حمل كردند مقصدشان آسیا بود. حادثه هسته ای فوكوشیما و افزایش درخواست گاز از سوی ژاپن، دیگر لاستیك غریق نجات صنعت گاز شیل آمریكا بود.
در ادامه این مقاله آمده است: گاز همچنین در مركز اختلافات بین آمریكا و اتحادیه اروپا كه نمی خواهد بار دیگر تهران را با اتهامات پوچی نظیر حمایت از تروریسم منزوی كند، قرار دارد. واقعیت این است كه شركت های اروپایی، روسی و چینی در حال كار در میدان های گازی و نفتی ایران هستند و در عین حال، قوانین آمریكا شركت های خود را از كار كردن در ایران ممنوع می كند. ترامپ در این رابطه همانند سگ باغدار عمل می كند: نه خود می خورد نه می گذارد كسی بخورد.
***مشكل عربستان
پوبلیكو همچنین نوشت: نفت عربستان در حال اتمام است، مشكلی كه این كشور را تهدید به بازگردانی آن به آنچه كه در سال 1900 میلادی بود می كند؛ یعنی یك كویر بزرگ شن و ماسه. این نكته، دلیل نیاز دیوانه وار او برای تصاحب نفت و گاز همسایه اش یمن افزون بر بنادر استراتژیكی آن در خلیج عدن و باب المندب و منابع فسیلی همسایه دیگرش یعنی قطر است.
این روزنامه تصریح كرد: عربستان، دوحه را نمی بخشد كه از فروش گاز با تخفیف به برادران عرب حوزه خلیج فارس ممانعت كرده است. پادشاهی وهابی، چشمان خود را به میدان های نفتی و گازی قطر در خلیج فارس كه افزون بر آن به طور مشترك با ایران به استخراج میدان فروزان كه محاسبه بشكه های نفت آن بی حد و حصر است می پردازد، دوخته است.
نشریه افزود: تجاوز نظامی آمریكایی- عربی به یمن از سال 2015، موجب بزرگترین بحران انسانی جهان شده و در حالی كه هزاران كودك و بالغ از گرسنگی و تشنگی می میرند، چندین كشور ماسك همبستگی با قطر را بر روی صورت خود گذاشته و فروشگاه های این كشور را از كالاها پر كردند و در انتظار دریافت پاداش های بسیار خوب آل ثانی بودند.
در مقاله آمده است: ملك سلمان و پسرانش مایل به ادامه استفاده از شمشیرهای تیزشان برای گسترش قدرت خود می باشند، همان قدرتی كه به داعش در سوریه دادند. در این رابطه، یكی از تكالیف داعش در سوریه جلوگیری از ساخت خط لوله گازی ایران - عراق- سوریه- مدیترانه بود تا پروژه قطر- عربستان- اردن- سوریه - مدیترانه محقق شود.
پوبلیكو افزود: مداخله قطر در جنگ علیه سوریه با حمایت از القاعده، همزمان با تاریخی بود كه آمریكا (مشتری یك چهارم گاز قطر) از سال 2012 خرید گازش از این كشور را متوقف كرد.
روزنامه ادامه داد: پس از آن بود كه امیر قطر به دنبال بازار دیگری در اروپا گشت و با این فكر كه راه مستقیم، كوتاه ترین راه است؛ تصمیم گرفت كه «بشار اسد» متحد ایران و روسیه را با سرمایه گذاری سه میلیارد دلاری برای مزدوران شورشی افراطی سرنگون كند .'انگار كه روسیه دست روی دست گذاشته و هیچكار نمی كند'.
نشریه تصریح كرد: این افراطگرایان اسلامی متعلق به همان سازمان تروریستی ایجاد شده از سوی سازمان سیا، عربستان و پاكستان در سال 1978 علیه شوروی سابق و نیروهای ترقی خواه منطقه هستند. در آن زمان ریگان آنها را به كاخ سفید دعوت كرد تا در مورد جزئیات خط لوله گاز ترانس افغان كه گاز تركمنستان را به كشتی های تانكر آمریكا در دریای عرب حمل می كرد مذاكره كنند. این یك شكست مطلق بود و آمریكا از این خط لوله انصراف داد.
مقاله اشاره دارد كه سران قطری برای نجات خود از یك كودتا یا یك حمله آمریكایی - عربی، گزینه اول را انتخاب كردند.آنها به تازگی 12 میلیارد دلار در ازای 36 بمب افكن و ابقای خود در قدرت پرداخت كردند. در این مورد، روزنامه از خود پرسید مگر ترامپ نبود كه یك هفته پیش گفته بود كه قطر، تروریست ها را تامین مالی می كند؟
این رسانه در ادامه نوشت: به موازات بحران قطر، دو حمله تروریستی در ایران رخ دادند و «ركس تیلرسون» وزیر خارجه آمریكا كه ماموریت وی فتح منابع و راه های حمل هیدروكربن برای نخبگان حاكم كشور بود، فاش كرد كه دولتش تصمیم گرفته به جای حمله به ایران، به بی ثباتی در این كشور با هدف تغییر رژیم بپردازد.
پوبلیكو افزود: اگر تهران مافیاهای مستقر در كاخ سفید را با چك هایی با اعدادی با ده ها صفر نیز بخرد، به دشواری می تواند خود را از اتحاد سعودی- نتانیاهو كه برای سلطه منطقه ای و بازارهایش می جنگند، محفوظ بدارد. این توازن قدرت در خاورمیانه برای منابع فسیلی، زندگی دست كم 100 میلیون نفر را در افغانستان، عراق، لیبی ، یمن، سودان و سوریه نابود كرده است. برای چه زمانی می توانیم یك جبهه جهانی ضد جنگ داشته باشیم ؟
اروپام *5*491**
انتشار دهنده: فریبا مدنی
مادرید- ایرنا- «نازنین ارمانیان» استاد علوم سیاسی دانشگاه بارسلون و كارشناس ژئوپولیتیك طی یادداشتی در روزنامه پوبلیكو نوشت: مشكلات مختلف جغرافیایی سیاسی در خاورمیانه، بحران قطر و خروج این كشور از بازار گاز به نفع آمریكا است.