مصطفی چمران (۱۳۱۰ تهران – ۳۱ خرداد ۱۳۶۰ دهلاویه)، فیزیكدان، فعال سیاسی، وزیر دفاع دولت موقت، از همراهان موسی صدر در تشكیل جنبش امل لبنان، وزیر دفاع ایران، نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی، از فرماندهان ایران در جنگ ایران و عراق و بنیانگذار ستاد جنگهای نامنظم در جریان جنگ ایران و عراق بود.
جنبش «امل» كه سنگ بنای آن را چمران در لبنان گذاشت و هدف از آن گردهم آوردن جوانان لبنانی برای مبارزه علیه اشغالگری صهیونیستی بود، روز پنجشنبه بزرگداشتی را برای بنیانگذار خود برگزار كرد.
در مراسم امسال هم یادی از چمران و دلاوری های او شد و هم با توجه به در پیش بودن روز جهانی قدس از فلسطین و ضرورت مقابله با رژیم اشغالگر قدس سخن گفته شد.
**نام چمران در كنار فلسطین و لبنان است
این مراسم در سالن آمفی تئاتر «امل» در یكی از دبیرستان های حومه جنوبی بیروت و با حضور ده ها تن از شخصیت های سیاسی و مذهبی لبنان برگزار شد. مهمان ویژه این مراسم نیز «محمد فتحعلی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان بود.
وی در سخنان خود با اشاره به تقارن بزرگداشت شهید چمران و روز جهانی قدس گفت: این دو مساله ارتباط محكمی با یكدیگر دارند چرا كه قدس یكی از موضوعات اساسی جهاد و مقاومت است و شهید چمران نیز فرماندهی از فرماندهان مقاومت بود و همه زندگی خود را در مسیر آزاد سازی سرزمین و قبله گاه اول مسلمانان یعنی قدس و فلسطین صرف كرد.
فتحعلی افزود: چمران دانشمند فیزیك بود كه در میدان های جنگ با شجاعت و دلیری بی مانند می جنگید. در عین حال معلم و الگویی بی نظیر برای جوانان در عرصه اخلاق بود و درس زهد و ایثارگری در راه خدا را به آنها یاد می داد.
سفیر ایران در لبنان خاطر نشان كرد: با شكل گیری جنبش امل، شهید چمران در كنار امام موسی صدر برای بسیج توده های محروم و مستضعف و رسیدگی به اوضاع آنها تلاش می كرد. گوشه گوشه منطقه جبل عامل خاطره های باارزشی از این فرمانده بزرگ در مبارزه با رژیم صهیونیستی در خود نهفته است. او به شایستگی، الهام بخش و استاد و مرشد فرزندان امام موسی صدر و همه آزادگان در لبنان شد.
به گفته فتحعلی با پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) شهید چمران آرزوهای خود را در این انقلاب متجسم دید و یكی از برجسته ترین اشخاصی بود كه در منصب وزرات دفاع و نماینده امام در شورای عالی دفاع مسئولیت خدمت به جمهوری اسلامی را بر عهده گرفت.
سفیر جمهوری اسلامی ایران به افزایش قدرت مقاومت در دهه های اخیر اشاره كرد و گفت: رشادت های محرومان و رزمندگان و خون های بر زمین ریخته شهدا در سال 2000 به ثمر نشست و لبنان و ملت آن به مدد مقاومت اولین پیروزی كشورهای عربی در برابر رژیم صهیونیستی رقم زد و طعم شكست را به این رژیم چشاندند. در سال 2006 هم كه همه دنیا پشت رژیم صهیونیستی جمع شده بودند تا اراده یك ملت در دستیابی به آزادی و كرامت را به شكست بكشانند به بركت خون های شهیدان پیروزی خیره كننده در جنگ 33 روزه نصیب ملت مقاوم لبنان شد و آنها را الگویی برای آزادگان و مجاهدان ساخت.
فتحعلی تاكید كرد كه قدس هم جز از طریق مسیری كه شهید مصطفی چمران و دیگر شهدا آن را پیمودند آزاد نخواهد شد و مسیر سازش و توافق نامه های ننگین با رژیم صهیونیستی سودی به حال قدس نخواهد داشت. وی همچنین وحدت همه گروه های مقاومت جهت مقابله با گروه های تكفیری را ضروری دانست.ت
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پایان تاكید كرد كه ایران همواره در كنار ملت های مستضعف و مظلوم جهان و در راس آنها ملت عزیز لبنان و فلسطین خواهد ماند و از آنها در برابر توطئه های منطقه ای و بین المللی كه با استفاده از غده سرطانی یعنی رژیم صهیونیستی و گروه های تكفیری به دنبال تضعیف امت اسلام و غارت ثروت های مردم منطقه اند حمایت خواهد كرد.
**دشمنی ها با ایران به خاطر حمایتش از فلسطین است
پس از سخنرانی سفیر جمهوری اسلامی ایران، «خلیل حمدان» عضو هیات رئیسه جنبش امل در سخنانی اظهار داشت: امسال تقارن سالگرد شهادت مصطفی چمران با روز جهانی قدس اهمیت مضاعفی به این روز بخشیده است. امام خمینی (ره) با اعلام آخرین جمعه ماه مبارك رمضان به عنوان روز جهانی قدس، بعد بین المللی به این موضوع بخشید. این مساله یك اتفاق تصادفی نبود بلكه به منزله پیروزی قدس بود.
حمدان افزود: بر خلاف خط مشی امام خمینی (ره)، برخی حكومت های عربی با وحشی گری های رژیم صهیونیستی همراه شده و سعی كردند قدس و فلسطین را به موضوع حاشیه ای تبدیل كنند. سیر تنازلی این حكومت ها از آرمان فلسطین با حمایت از گروه های تكفیری كه هیچگاه قدس برایشان اولویت نداشته و نیز با مخالفت این كشورها با مقاومت، چه مقاومت دولت ها مانند مقاومت جمهوری اسلامی ایران و چه مقاومت مردمی و حزبی مانند مقاومت مردم لبنان روز به روز شدت گرفت.
به گفته این مقام ارشد جنبش امل، برخی از كشورهای عربی همواره سعی كردند قدس را مساله ای داخلی و مربوط به مردم فلسطین معرفی كنند اما امام خمینی با تعیین روز جهانی قدس از همه مردم جهان دعوت كرد تا در برابر رژیم صهیونیستی واكنش نشان دهند و امروز هم رهبران صادق و امانتدار و با اخلاص ایران برای ترویج این روز در بعد جهانی تلاش می كنند و بزرگترین و باشكوه ترین راهپیمایی های ایران همواره در حمایت از فلسطین و قدس رقم خورده است.
عضو هیات رئیسه جنبش امل تصریح كرد: دشمنی ها با ایران و جمهوری اسلامی ریشه در حمایت های ملت ایران از فلسطین دارد؛ چه آن روز كه رژیم شاه مرتكب آن جنایت بزرگ در حوزه علمیه قم شد و امام را به خارج از كشور تبعید كرد و چه در مرحله بعد از انقلاب می توان نمونه های دشمنی ها با ایران به خاطر مساله قدس و فلسطین را مشاهده كرد و همه اینها برای آن است كه جمهوری اسلامی ایران دغدغه امت و مقدسات امت را دارد.
حمدان با بیان اینكه ما این فرهنگ را از امام موسی صدر و شهید چمران آموخته ایم گفت: امام موسی صدر می گفت كه زندگی بدون قدس فرقی با ذلت ندارد. عبارت معروف «بزرگترین آرزویم در زندگی آزادی قدس است» از شهید چمران برای ما به ارث مانده و در روز جهانی قدس، پیروزی های پی در پی رزمندگان مقاومت در سوریه و عراق و مناطق دیگر خاورمیانه بارقه امید را در دلهای ما زنده نگه می دارد.
خاورم*390*2054
انتشاردهنده: محمد خواجوئی
بیروت-ایرنا-«مصطفی چمران» نه برای ایرانیان كه برای لبنانی ها هم نامی شناخته شده است؛ مردی كه او را در كنار «امام موسی صدر» پایه گذار مقاومت در لبنان می دانند. 36 سال پس از شهادت، نام و یاد او هنوز زنده است.