۷ تیر ۱۳۹۶، ۱۴:۱۲
کد خبر: 82579573
T T
۰ نفر
القدس العربي: آيا تركيه به درخواست كشورهاي محاصره كننده قطر پاسخ مثبت مي دهد

تهران - ايرنا - روزنامه القدس العربي چاپ لندن روز چهارشنبه با اشاره به اختلاف موجود ميان عربستان و چند كشور عربي با قطر و حمايت آنكارا از دوحه نوشت: آيا تركيه به درخواست كشورهاي محاصره كننده قطر مبني بر بستن پايگاه هايش در اين كشور پاسخ مثبت مي دهد؟.

به گزارش ايرنا، «اسماعيل جمال» طي در القدس العربي، نوشت: پس از آن كه كشورهاي محاصره كننده قطر شرايط خود را براي از سرگيري روابط ديپلماتيك و لغو محاصره اين كشور اعلام كردند، دستاويزهاي سياسي و تبليغاتي كشورهاي محاصره كننده عليه پايگاه تركيه در قطر آغاز شد، چرا كه يكي از بندهاي شرايط كشورهاي عربي بستن پايگاه نظامي تركيه در قطر بود.
در همين راستا، بحرين پايگاه هاي نظامي تركيه در قطر را تشديد نظامي گري خواند و نماينده پارلمان مصر نيز آن را اعلان جنگ عليه مصر و سه كشور عرب حوزه خليج (فارس) كه اقدام به محاصره دوحه كرده اند، ناميد.
با وجود آن كه تركيه تلاش كرد، از ابتداي بحران بين قطر و كشورهاي محاصره كننده، نقش ميانجي ايفا كند و بسيار تلاش كرد تا عربستان را خشمگين نسازد و يا وارد فاز دشمني با رياض نشود، اما اين كارها براي متقاعد كردن كشورهاي محاصره كننده در ايجاد اعتماد به تركيه كافي نبود به خصوص پس از آن كه آنكارا صريحا حمايت خود را از قطر اعلام كرد و در كنار دوحه ايستاد و تصميم گرفت توافقنامه نظامي براي فعاليت در پايگاه هاي خود در قطر منعقد كند و شروع به اعزام نيروهاي بيشتر به دوحه كرد.
وزير خارجه بحرين دوشنبه گذشته قطر را به تلاش براي تشديد بحران نظامي از طريق دعوت از نيروهاي خارجي (اشاره به نيروهاي تركيه) كرد و خالد بن احمد آل خليفه در صفحه شخصي اش در توييتر نوشت، اصل درگيري با قطر اصلا نظامي نيست بلكه امنيتي و ديپلماسي است و جذب نيروهاي خارجي و زره پوش هاي آن به مثابه ايجاد بحران نظامي است.
رسانه هاي تركيه و قطر چند روز پيش تصاويري از رسيدن اولين گروه از نظاميان تركيه به دوحه را به همراه فرود خودروهاي نظامي تركيه توسط هواپيماهاي بزرگ باري نظامي به نمايش گذاشتند.
در همين رابطه عبدالرحيم علي نماينده مصر در پارلمان اين كشور دعوت قطر از نيروهاي تركيه در دوحه را اعلام جنگ عليه چهار كشوري كه قطر را محاصره كرده اند، خواند و گفت: فراخوان نيروهاي تركيه به قطر براي حضور در خاك اين كشور به مثابه اعلان جنگ به چهار كشور عربي (مصر، بحرين، عربستان، امارات) است و آينده بسيار خطرناكي پيش روست.
كشورهاي محاصره كننده قطر از طريق كويت درخواست هاي خود را كه شامل 13 بند مي باشد به قطر اعلام كردند، اما دوحه با اين درخواست ها كه آنها را غير واقعي خواند، مخالفت كرد و خواستار لغو محاصره غيرقانوني قطر شد و رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه نيز اين درخواست ها را مخالف با قوانين بين المللي دانست.
در همين حال مولود چاووش اوغلو وزير خارجه تركيه نيز به صراحت اعلام كرد كه درخواست بستن پايگاه تركيه در قطر قبل از هر چيزي نقض حاكميت قطر و قوانين بين المللي است و علاوه بر آن اهانت به حاكميت دو كشور قطر و تركيه مي باشد.
وي گفت: همه طرف ها بايد به امضاي توافق همكاري هاي نظامي بين تركيه و قطر احترام بگذارند، زيرا اين دو كشور از حاكميت و استقلال برخوردارند و مي توانند در باره مسايل مختلف با همديگر به تفاهم برسند.
چاووش اوغلو در پي مطالبي كه رسانه هاي تركيه در روزهاي اخير منتشر كردند مبني بر اين كه امارات در طول سال هاي گذشته تلاش كرده تركيه را از نظر سياسي و اقتصادي هدف قرار دهد، خطاب به ابوظبي گفت: اگر بخواهند تركيه را هدف قرار دهند، بدانند كه تركيه يك كشور عادي نيست.
وزير خارجه تركيه همچنين تاكيد كرد كه پايگاه نظامي تركيه در قطر با هدف حمايت از همه كشورهاي برادر در حوزه خليج (فارس) ايجاد شده است.
حسين مفتي اوغلو سخنگوي وزارت خارجه تركيه نيز گفت كه ايجاد پايگاه نظامي در قطر اقدامي عليه هيچ كشوري نيست و اين پايگاه بر اساس توافقنامه اي كه در سال 2014 بين دوحه و آنكارا به امضا رسيد، ايجاد شده است.
وي افزود: هدف از ايجاد پايگاه نظامي تركيه در خاك قطر آموزش سربازان قطري و شركت در ايجاد امنيت و ثبات در منطقه خليج (فارس) است.
در همين حال رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه دو روز پيش درخواست بستن پايگاه ياد شده را نوعي بي احترامي توصيف كرد و گفت: تركيه هرگز براي اجراي توافق هاي مربوط به همكاري هاي دفاعي با كشورهاي ديگر از هيچ طرفي اجازه نمي گيرد.
وي افزود: درخواست خروج نيروهاي تركيه از قطر متاسفانه بي احترامي به آنكاراست.
اردوغان تاكيد كرد كه كشورش به حمايت از قطر عليه مجازات ها و تحريم ها ادامه مي دهد.
رضا هاكان تكين سفير تركيه در تهران نيز از سفر قريب الوقوع اردوغان به ايران خبر داد و گفت: انتظار مي رود گفت وگو درباره بحران قطر از مذاكرات بين رهبران ايران و تركيه باشد.
در ادامه اين گزارش آمده است، با وجود ادامه تلاش هاي آنكارا براي برخورد نكردن با رياض، اما به نظر نمي رسد كه اردوغان از خط مقدم حمايت از قطر دست بردارد و ناظران انتظار دارند در صورتي كه كشورهاي حوزه خليج (فارس) گام هاي ديگري در برابر قطر بردارند حتي اگر به برخورد ديپلماتيك تركيه با عربستان منجر شود، تركيه باز هم به حمايت از قطر ادامه خواهد داد.
خاورم**1408**1275
مترجم: اكرم كرمي *انتشار دهنده: مجيد جعفري