۱۰ تیر ۱۳۹۶، ۲۳:۳۶
کد خبر: 82582693
T T
۰ نفر
مديركل دفتر سلامت وزارت بهداشت: باروري كلي در كشور نبايد از 2.1  كمتر شود

اهواز - ايرنا - مديركل دفتر سلامت، جمعيت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نسبت به كاهش فرزندآوري در كشور هشدار داد و گفت: براي پيشگيري از رشد منفي جمعيت ميزان باروري كلي در كشور بايد به 2.1 برسد.

به گزارش ايرنا محمد اسماعيل مطلق شنبه در همايش ملي جمعيت در تالار شهداي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز، نرخ باروري كلي را شامل متوسط تعداد فرزندآوري يك زن در طول زندگي دانست و افزود: ميزان باروري كلي در كشور نبايد از 2.1 كمتر شود و از هم اكنون براي پيشگيري از رشد منفي جمعيت در 20 سال آينده بايد برنامه ريزي شود.
وي افزود: در سال 90 ميزان باروري كلي در كشور 1.8 و در خوزستان 2 بوده است كه كمتر از حد جانشيني است و نيز برآورد نرخ باروري كلي در سال 94 در خوزستان 2.28 بوده كه البته اين نرخ در شهرها كمتر از 1.8 است.
مطلق كاهش تعداد ازدواج، افزايش فاصله بين ازدواج و فرزندآوري، روند روبه افزايش طلاق، طلاق عاطفي و تزلزل خانواده، اعتياد، سقط جنين و ناباروري را از آسيب هاي حوزه جمعيت عنوان كرد كه ميزان باروري كلي را به كمتر از 2.1 در كشور رسانده است.

*13 ميليون مجرد در كشور
مطلق همچنين نسبت به افزايش سن ازدواج در كشور هشدار داد و گفت: سن ازدواج در كشور چهار تا 6 سال و در برخي شهرها تا 10 سال افزايش يافته است.
وي با اشاره به بررسي هاي انجام شده از سال 81 تا 11 ماهه سال 95 اظهار كرد: در سال هاي 81 تا 95 ازدواج در كشور از جمله خوزستان سير نزولي داشته اما در 11 ماهه سال 95 در كشور و خوزستان شاهد افزايش 6 درصدي ازدواج بوديم.
به گفته وي، در اين پنج سال طلاق نيز روبه افزايش بوده است.
اين مقام مسئول با بيان اينكه در كشور سه ميليون زوج نابارور وجود دارد افزود: 13 ميليون دختر و پسر مجرد در كشور در آستانه ازدواج هستند كه بايد خانواده ها و دولت و روحانيان براي تسهيل امر ازدواج به آنها كمك كنند.

*سالانه 250 هزار سقط جنين
مديركل دفتر سلامت، جمعيت خانواده و مدارس وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به وقوع سالانه 250 هزار مورد سقط جنين در كشور، تصريح كرد: سالانه يك ميليون و 750 هزار بارداري در كشور داريم كه يك ميليون و 500 هزار مورد از آنها منجر به فرزندآوري مي شود.
وي با اشاره به بررسي علل سقط جنين در كشور تاكيد كرد: برنامه ريزي و دستورالعمل هاي كاهش سقط جنين در حال تدوين است.
مطلق مهمترين اقدام وزارت بهداشت در راستاي سياست هاي افزايش جمعيت را كاهش نرخ مرگ و مير نوزادان عنوان كرد و گفت: در اين زمينه كشور ما از برنامه پيش بيني شده سازمان بهداشت جهاني جلوتر است به طوري كه برنامه اين سازمان در مرگ و مير نوزادان، 11 در هزار تولد زنده در سال 95 بوده كه در كشور توانستيم به تعداد 9 در هزار تولد زنده دست پيدا كنيم.
وي مراقبت از نوزاد سالم و مراقبت بحراني از نوزادان در معرض خطر، مراقبت از كوك سالم تا زمان تكامل همه جانبه كودك را از جمله اين اقدامات دانست و افزود: با توجه به اينكه آمار مرگ و مير مادران در خوزستان بالاست، مسئولان براي اجراي برنامه براري حاملگي پرخطر بايد اقدام كنند.
مطلق لازمه افزايش فرزندآوري در كشور را رونق اقتصادي دانست و با اشاره به سياست هاي ابلاغي رهبري در زمينه افزايش جمعيت افزود: از ميان 14 بند، پنج بند از اين سياست ها به وزارت بهداشت ابلاغ شد كه تنها يك بند به صورت مستقيم مربوط به اين وزارتخانه است و در مابقي به عنوان همكار است كه اين مساله فرابخشي بودن افزايش جمعيت را نشان مي دهد.

*ترغيب طبقه متوسط به فرزندآوري
رئيس دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز نيز در اين همايش خواستار توجه سياست گذاران به ترويج فرزندآوري در بين قشر فرهيخته و طبقه متوسط شد.
اسماعيل ايدني با بيان اينكه ميزان مواليد در خوزستان روبه افزايش است تاكيد كرد: در خصوص سياست هاي جمعيتي بايد گروه هدف تعيين و بيشتر ترغيب به فرزندآوري شوند به طور مثال قشر فرهيخته و تحصيلكرده كه طبقه متوسط جامعه هستند تمايل كمتري به فرزندآوري دارند، اين در حاليست كه اين افراد كه شرايط اقتصادي خوبي دارند مي توانند فرزندان موثرتري به جامعه تحويل دهند.
وي پيري و سالمندي را يكي از مولفه هاي مهم در مرگ و مير جمعيت دانست و اظهار كرد: سياست هاي جمعيتي بايد مبتني بر آينده پژوهي باشد زيرا نگاه نادرست به جمعيت و تغيير سياست جمعيتي بر مبناي آن مي تواند كشور را با چالش هايي در آينده مواجه كند.
ايدني اضافه كرد: بعد از ابلاغ سياست هاي كلي افزايش جمعيت از سوي رهبري در سال 93 سياست هاي وزارت بهداشت نيز تغيير كرده كه از جمله آنها رايگان كردن زايمان طبيعي است به طوري كه تا كنون 85 هزار زايمان طبيعي در رايگان در خوزستان انجام شده است.
وي با اشاره به افزايش سن ازدواج در كشور گفت: اگر سن ازدواج دختران دو سال كاهش يابد دغدغه ما در سياست هاي جمعيت كمتر مي شود زيرا اين افراد تا 15 سال آينده جزو سالمندان هستند كه ميزان باروري آنها كاهش مي يابد و نياز به خدمات بهداشتي در زمان پيري خواهند داشت.
ايدني اظهار كرد: كمتر از 20 درصد مسائل مرتبط با سلامت در حوزه خدمات بهداشتي درماني است و مابقي به حوزه هاي اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و اقليمي و ... مرتبط است.
وي با اشاره به تفاوت سيماي بيماري ها و عوامل منجر به مرگ در جهان افزود: مهمترين عوامل منجر به مرگ در مناطق شمالي و كوهستاني خوزستان، تصادفات رانندگي است اما در مناطق مرزي و جنوبي علل مرگ و مير كاملا متفاوت است كه اين مساله نشانه متغير بودن مولفه هاي سلامت و لزوم نگاه ويژه و بومي به آنهاست.
7151/6064
خبرنگار: نادره وائلي زاده** انتشار دهنده: محسن بهاروند