به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، رییس جمهوری دیروز (یازدهم تیرماه) در همایش سراسری دستگاه قضا به مناسبت هفته قوه قضاییه در سالن اجلاس سران ضمن اشاره به ضرورت و دشواری های تحقق عدالت در جامعه و اجرای مسوولیت های دستگاه قضا، برخی توفیقات دولت در زمینه شكست راهبرد دشمنان برای منزوی ساختن جمهوری اسلامی ایران و قرار دادن آن ها در موضع انزوای بین المللی را برشمرد و غلبه بر گفتمان سلطه و خارج ساختن ابزارهایی چون حقوق بشر از دست غربی ها را به معنای انقلابی گری در سیاست خارجی دانست.
رییس جمهوری با اشاره به مطامع قدرت های بزرگ به ویژه آمریكا برای ایجاد بی ثباتی و تنش در خاورمیانه با اهدافی چون فروش تسلیحات، تعامل سازنده منطقه ای و بین المللی را راهكاری برای جلوگیری از «بسط ید» آمریكا و قرار گرفتن دیگر كشورها در كنار واشنگتن دانست و گفت: امروز در بسیاری از صحنه های بین المللی و مجامع جهانی جمع كثیری از كشورهای آسیایی، آفریقایی، چین، روسیه و حتی كشورهای اروپایی به جای قرار گرفتن پشت آمریكا با مواضع قانونی و مطالبات مشروع جمهوری اسلامی ایران همراهی دارند.
سخنان رییس جمهوری با توجه به اصول سه گانه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران یعنی «عزت، حكمت و مصلحت» و آرمان ها و اهداف جهانی انقلاب اسلامی به ویژه نفی سلطه قدرت ها، نشانگر اقدام عملی دولت یازدهم برای حركت در مسیر اهداف و اصول و عینیت انقلابی گری در سیاست خارجی است.
این در حالی است كه در سال های گذشته برخی با تقلیل انقلابی گری به سردادن شعارهای تند و تحریك آمیز در سطح جامعه جهانی، تنها بر چالش های پیش روی كشور افزودند: با تبدیل فرصت ها به تهدید، موجب ایجاد صف بندی بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران شدند.
نمود حقیقی انقلابی گری را در سخنان امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی در دیدار اردیبهشت ماه سال 62 با هیاتی خارجی و خطاب به برخی مسوولان سیاست خارجی كشور می توان دریافت كه فرمود «ما عازم هستیم كه تمام سلطه ها را نابود سازیم و شما هم كوشش كنید كه ملت ها را با حق همراه كنید.» بر مبنای همین نگاه، دولت یازدهم ضمن پافشاری بر مطالباتِ به حق ملت و حقوق كشور و رویارویی با زیاده خواهی های آمریكا و اهداف ضدایرانی متحدان منطقه ای واشنگتن، تعاملی گسترده را با اهداف جهانی چون «مبارزه با خشونت و افراطی» پیشه ساخته تا با پیامی همه فهم و فراگیر، جامعه جهانی را مخاطب پیام صلح و عدالت خواهی ایران سازد.
یكی از مهمترین اقدامات دولت یازدهم انتقال پیام جمهوری اسلامی ایران با زبانی گویا و قابل درك برای جهانیان بوده است چنانكه به گفته رییس جمهوری «انقلابی بودن معنایش این است كه با بیانی با دنیا حرف بزنیم كه دنیا بتواند سخن ما را درك وقبول كند.» پیش از این، به ویژه در دوره اجرایی پیشین، شعارهای انقلابی با بیانی تحریك آمیز از تریبون های رسمی دولت انتشار می یافت و دستاویز ایران هراسی دشمنان قرار می گرفت.
نقطه درخشان دیگر در كارنامه دولت یازدهم درهم شكستن جبهه ضدایرانی است كه با تلاش آمریكا برای همراه سازی بسیاری از كشورها و حتی دوستان شرقی ایران در برابر برنامه صلح آمیز هسته ای جمهوری اسلامی شكل گرفت. اینك اما قدرت یافتن تندروها در آمریكا، واشنگتن را به سوی انزوا پیش می برد و سیاست های ایران ستیزانه كاخ سفید و برخی خصومت های منطقه ای با تهران در جامعه جهانی با رد و تردید روبرو است.
تجربه و تاریخ سیاست خارجی ایران در دوره معاصر از جنگ های ایران و روسیه تزاری و پس از آن ملی شدن صنعت نفت گرفته تا استیفای حقوق هسته ای نشانگر نسبت معكوس توفیق ملی با میزان انسجام و همسویی جبهه متعارض با اهداف و منافع كشور است. به این ترتیب، هر زمان ایران توانسته از اتحاد منافع و اشتراك نظر قدرت های متخاصم جلوگیری كند بیشترین بهره را از سیاست خارجی خود به دست آورده و با موانع كمتری در زمینه تامین منافع ملی روبرو بوده است.
با توجه به این واقعیت و جایگاه كنونی جمهوری اسلامی ایران در سلسله مراتب بین المللی، به ویژه با تحول نگاه واحدهای ملی به اهداف منطقه ای و جهانی ایران و همچنین تلاش هوشمندانه برای به چالش كشیدن نظام سلطه می توان شاهد جلوه آشكار و حقیقی انقلابی گری در سیاست خارجی دولت یازدهم بود.
پژوهشم**9279**1601**خبرنگار: سیدمحمد موسی كاظمی **انتشاردهنده: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
تهران- ایرنا- دولت یازدهم كه استیفای حقوق هسته ای كشور و رفع تحریم های گسترده بین المللی را در كارنامه دارد، می رود تا در دوره جدید باز هم با رویكرد تعاملی و گفت وگو با جهان دشمنان جمهوری اسلامی را منزوی ساخته و هماوردی آشكاری را با نظام سلطه به پیش برد؛ هدفی كه می توان آن را تعبیر معنای انقلابی گری در سیاست خارجی دانست.