۱۳ تیر ۱۳۹۶، ۹:۳۵
کد خبر: 82585625
T T
۰ نفر
معرفي سه اثر تاريخي آذربايجان غربي جهت ثبت در حافظه جهاني يونسكو

اروميه- ايرنا- معاون فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي گفت: سه اثر تپه حسنلو در نقده، دژبسطام در چايپاره و منظر فرهنگي ماكو جهت ثبت در حافظه جهاني يونسكو معرفي شد.

محمد فتحي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين سه اثر همراه با 47 اثر ديگر از ايران نامزد ثبت جهاني در يونسكو بوده و سهميه ايران در سال جاري تنها يك اثر است.
وي به علاقمندي و تلاش منطقه آزاد تجاري ماكو در اين مسير اشاره كرد و گفت: اثر تاريخي منظر فرهنگي ماكو(منظرقديمي ماكو) به احتمال زياد زودتر از 2 اثر ديگر در فهرست آثار جهاني قرار مي گيرد.
وي به آثار ملي اين استان نيز اشاره كرد و گفت: خانه بهداشت قديم ماكو، ساختمان ثبت اسناد ماكو، سه خانه تاريخي اروميه و حومه، پل هاي تاريخي، چهار طاق ساساني، كليساي هفت وان سلماس، مسجد جامع اروميه، دژ بسطام، تپه حسنلو، تخت سليمان تكاب و قره كليسا از جمله آثار تاريخي اين استان بوده كه به ثبت ملي رسيده است.
وي به ثبت آثار ناملموس اشاره كرد و گفت: بيش از 25 اثر ناملموس از جمله علم گرداني، سنت ها، مراسم زيارتي قره كليسا، مراسم زيارتي زرتشتيان در تخت سليمان تكاب، تكم گرداني، نقل پزي، ريزه كاري و مهارت هاي تنورسازي از آثار ناملموسي است كه در استان به ثبت ملي رسيده است.
به گزارش ايرنا، تپه باستاني حسنلو به همراه مهمترين اثر مكشوفه آن يعني جام 'زرين حسنلو' با قدمتي بيش از هشت هزار سال قبل از ميلاد مسيح در نقده آذربايجان غربي نمادي از تاريخ كهن ايران اسلامي است كه در آستانه ثبت در فهرست آثار جهاني قرار دارد.
تپه حسنلو يكي از مهم ترين محوطه هاي باستاني خاورميانه به شمار مي رود و آثاري از استقرار دوره هاي ايلخاني، سلوكي و هخامنشي تا دوره نوسنگي در آن به دست آمده است.
جام طلايي حسنلو مهمترين و منحصر به فردترين اثر كشف شده از اين تپه تاريخي است كه در موزه ايران باستان نگهداري مي شود.
تپه باستاني حسنلو با وسعتي حدود 30 هكتار در هفت كيلومتري شهر نقده و كنار روستاي حسنلو قرار دارد و بر اساس داده‌هاي باستان‌شناسي اين تپه در 10 دوره مورد سكونت قرار گرفته و ضخامت لايه‌هاي هر دوره معلوم است.
دوره دهم كه قديمي‌ترين دوره سكونت حسنلو به حساب مي‌آيد، مربوط به هزاره ششم تا هزاره سوم قبل از ميلاد است و اين دوران از دوره ابتدايي سنگي آغاز شده است و تا دوره باستاني، مادها و دوره اسلامي ادامه مي‌يابد.
قلعه اوراتوريي بسطام نيز در شهرستان چايپاره يكي از آثار فاخر و برجسته تاريخي آذربايجان غربي بوده و در مسير جاده قديم شهرستان خوي به قره ضياءالدين واقع شده است.
قلعه بسطام در حدود 2 هزار و 800 سال قبل توسط اقوام اوراتوريي ساخته شده و زماني يكي از استحكامات مهم و نفوذناپذير اوراتورها بوده است.
اين قلعه توسط ويلسرام گلايس آلماني در حدود 50 سال قبل كشف و به جهانيان معرفي شده است و اكنون بيش از 13 فقره كاوش توسط باستان شناسان كشور ژاپن و آلمان به سرپرستي گروهي از باستان شناسان ايراني در آن انجام شده و قسمت هايي از اين قلعه نيز مرمت شده است.
شهر قديمي بسطام در سه قسمت ساخته شده كه قسمت بالايي ارك شاهي، قسمت مياني معبد و قسمت پاييني قلعه محل اسب سواران و يا سپاهيان بوده است و در خارج از شهر نيز مردم عادي ساكن بوده اند.
منظر فرهنگي ماكو همان منظر قديمي يا ماكوي قديم است كه با همكاري مشترك اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي و سازمان منطقه آزاد ماكو، در راه ثبت جهاني قرار گرفته است.
8135/ 3072
** خبرنگار: شهين بيدادرس ** انتشار دهنده: عليرضا فولادي