برداشت محصول برنج در استان گیلان به صورت تدریجی آغاز شده و بر اساس مشاهدات از فضای كنونی بازار برنج، كمبودی در زمینه توزیع این محصول چه داخلی و چه خارجی مشاهده نمی شود.
در همین ارتباط معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان روز شنبه در گفت وگو با ایرنا بیان داشت: با اقبال عمومی مصرف كنندگان كشور به برنج ارگانیگ و با كیفیت داخلی طی چند سال اخیر ، همه تولیدات سالانه به بازار مصرف عرضه می شود و بر خلاف سالیان گذشته، هیچ برنجی در انبارهای كشاورزان و كارخانه داران باقی نمی ماند .
حبیب جهانساز گفت: در سال های گذشته به دلیل تبلیغات واهی و گسترده، اكثر بازار برنج كشور در تصرف انواع برنج خارجی بود كه ارزان تر از تولید داخلی نیز عرضه می شد .
وی ادامه داد: اما در سال های اخیر به كمك رسانه های جمعی و گروهی، سطح اطلاعات مردم ارتقا یافته و آنان مصرف برنج ارگانیك با كیفیت داخلی را نسبت به برنج خارجی حتی با قیمت گران تر، ترجیح می دهند.
به گفته جهانساز، در حال حاضر انواع برنج خارجی از كیلویی سه تا هفت هزار تومان و انواع برنج داخلی نیز از كیلویی 9 تا 13 هزار تومان در بازار عرضه می شود و در واقع مصرف كننده قیمت كیفیت برنج را پرداخت می كند و دستش برای انتخاب باز است.
وی گفت: كشاورزان شالیكار نیز از این وضعیت بازار خرسند هستند، زیرا اطمینان یافته اند كه برنج داخلی مشتریان خود را دارد و دیگر محصول آنها معطل نمی ماند و در بازار رقابت نیز برنج محلی باكیفیت برای همیشه بازی را برده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان افزود: گرچه هیچ نیازی به واردات برنج وجود ندارد و بازار كاملاً در حالت تعادل است، اما بعید به نظر می رسد حتی با ورود برنج های خارجی جدید به بازار، این تعادل بهم بخورد.
حسن شیردل كشاورز برنجكار فومنی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: همه برنج تولید سال گذشته خود را به قیمت توافقی و راضی كننده فروخته ام و هیچ برنجی از سال گذشته ندارم.
محمد حسنی شالیكار اهل شهرستان لنگرود نیز با ابراز رضایت از وضعیت برنجكاری طی سال زراعی جاری به دلیل آب و هوای مناسب گفت: برنجی از سال گذشته ندارم و تا 10 روز دیگر، به صورت رسمی برداشت برنج را انجام می دهم.
وی با اشاره به اقبال مردم نسبت به خرید و مصرف برنج داخلی افزود: طی هفته گذشته، مسافران بسیاری كه به شمال آمده بودند، به دنبال برنج می گشتند كه این، نشان دهنده تمایل مردم به مصرف محصول داخلی است.
محمد شفیعی یكی از بنكداران برنج فروش شهرستان رشت نیز به ایرنا گفت: در سال های اخیر برنج ایرانی جایگاه شایسته خود را بین مصرف كنندگان پیدا كرده و آن دسته از مردم كه از وضع اقتصادی بهتری برخوردارند، برنج خارجی نمی خورند.
وی ادامه داد: هم اكنون انواع برنج از كیلویی سه هزار تا 13 هزار تومان در بازار موجود است و مصرف كننده حق انتخاب بالایی دارد.
استان گیلان 238 هزار هكتار اراضی شالیكاری دارد كه سالانه یك میلیون و 160 تن شلتوك از آن استحصال می شود و از این میزان حدود 750 تن برنج سفید با كیفیت بدست می آید. از مجموع اراضی زیر كشت برنج رفته در استان طی سال زراعی جاری، 103 هزار هكتار كشت مكانیزه بوده و برای برداشت 130 هزار هكتار محصول با كمباین برنامه ریزی شده است.
بیش از 317 هزار بهره بردار بخش شالیكاری گیلان همه ساله برای كاشت برنج، ابتدا در فصل زمستان دو نوبت زمین های شالیزاری را همزمان با بارش های زمستانه شخم می زنند تا هم زمینه نفوذ آب به خاك را فراهم آورند و هم نسل آفات باقیمانده در پوشش گیاهی نابود شود. شخم زمستانه در كاهش میزان نیاز شالیزارها به آب در فصل كاشت و داشت نقش مهمی دارد.
پس از آن در نیمه اول فروردین ماه، خزانه گیری نشاء برنج آغاز می شود و از نیمه دوم فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه، نشاء برنج دستی یا مكانیزه به زمینی كه از قبل با تیلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل می شود.
از نیمه دوم اردیبهشت ماه تا اواسط نیمه اول تیرماه نیز فصل داشت برنج است كه در این مدت، وجین و مراقبت های گیاهی انجام می شود. از اواخر نیمه دوم تیر تا پایان شهریورماه نیز به تناسب جدول زمان كاشت، فصل برداشت برنج در استان گیلان است.
استان گیلان بزرگترین تولیدكننده ارقام بومی و باكیفیت برنج در كشور است و رتبه اول كشور را از لحاظ سطح زیركشت و همچنین رتبه دوم تولیدكننده برنج بعد از استان مازندران را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمی، علی كاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های كیفی و ارقام گوهر، سپیدرود و خزر جزو رقم های پرمحصول است كه در شالیزارهای گیلان كشت می شود.
بیشترین رقم های كشت شده برنج در این استان، رقم های كیفی هاشمی و علی كاظمی است كه افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل می شود.
سال گذشته (1395) همچنین نخستین رقم مادری برنج پرمحصول گیلانه، نیمه مردادماه در رشت برداشت شد.
از خصوصیات بارز رقم گیلانه پا كوتاهی، زودرسی و كیفیت پخت بسیار مطلوب همانند ارقام محلی ایرانی با عملكرد بیشتر از ارقام بومی است.
تهیه گزارش : نصرالله ابراهیمی ** انتشاردهنده: امیرحسین كبیری
6070/2007
رشت - ایرنا - با آغاز تدریجی برداشت محصول برنج از شالیزارهای گیلان، اقبال عمومی به مصرف برنج داخلی رو به فزونی گذاشته است و كارشناسان جهاد كشاورزی نیز بیان می كنند كه نیازی به واردات برنج وجود ندارد.