۱ مرداد ۱۳۹۶، ۱۷:۱۷
کد خبر: 82607493
T T
۰ نفر
تلاش اردوغان براي خاموش كردن بحران قطر با عربستان و متحدانش

تهران-ايرنا- رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه كه سفر منطقه اي خود را براي حل بحران ايجاد شده ميان چهار كشور عربي در راس آن عربستان با قطر آغاز كرده است، پيش از آنكه آنكارا را ترك كند،‌ در سخناني گفت: به نفع كسي نيست كه اين بحران طولاني تر شود.

به گزارش خبرگزاري فرانسه از استانبول، رجب طيب اردوغان، رئيس‌جمهوري تركيه از امروز يكشنبه سفر منطقه اي خود را به كشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس به منظور تلاش براي حل بحران ايجاد شده ميان عربستان و همپيمانانش با قطر آغاز كرد.
گوگان گونيش از استانبول در گزارشي در اين باره نوشت كه اردوغان در يك كنفرانس مطبوعاتي در استانبول پيش از آنكه عازم عربستان شود،‌ گفت:‌ به نفع كسي نيست كه اين بحران طولاني تر شود. جهان اسلام به همكاري و انسجام و نه اختلافات تازه نياز دارد.
عربستان، امارات، بحرين و مصر از پنجم ژوئن گذشته (15 خرداد96 ) با متهم كردن دوحه به حمايت از سازمان هاي تروريستي، روابط ديپلماتيك خود را با قطر قطع كردند.
سفر اردوغان به عربستان در حالي صورت مي گيرد كه دو روز پيش شيخ تميم بن حمد آل ثاني امير قطر اعلام كرد كه ما آماده گفتگو بدون ديكته خواسته ها هستيم.
در ادامه اين گزارش آمده است: اين بحران پيچيده منطقه،‌ شرايط نامطلوبي براي تركيه به وجود آورده است؛ از يك طرف آنكارا روابط بسيار خوبي با دوحه دارد و از طرف ديگر اردوغان طي سال هاي اخير تلاش كرده كه روابط كشورش را با رياض بهبود ببخشد.
رئيس جمهوري تركيه در كنفرانس مطبوعاتي ياد شده،‌ افزود: از آغاز بحران ايجاد شده با قطر، ما همواره خواهان آرامش،‌ انسجام و گفت وگو بوده و هستيم.در اين مدت پيشنهادهاي ضروري را به طرف هاي ذيربط ارائه داده ايم و اين كار را همچنان ادامه مي دهيم.
اردوغان همچنين با حمايت از نقش ميانجي گرايانه شيخ صباح الاحمد الصباح امير كويت،‌ از ساير كشورهاي منطقه و جامعه جهاني خواست كه از تلاش هاي كويت در راستاي حل بحران حمايت كنند.
برخي از تحليل گران مي گويند كه از آغاز بحران،‌ آنكار نقش ميانجي را ميان طرف هاي مختلف بازي كرد اما به طور روشن در مواضعش حامي قطر بود.
تركيه همپيمان نزديك قطر است كه مناسباتش را با اين كشور طي سال هاي اخير در زمينه هاي اقتصادي،‌ سياسي و امنيتي به شكل خيلي خوبي گسترش داده است. در همين راستا نيز پس از تحريم قطر،‌ كمك هاي غذايي از طريق هواپيما و كشتي به سمت دوحه ارسال كرد.
آنكارا همچنين اقدام به ساخت پايگاه هوايي در امارات كرده است و با اعزام اولين گروه از نيروهاي خود به آنجا سعي دارد جاي پاي جديدي براي خود در ميان كشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس باز كند.
تركيه همچنين‌ تلاش كرده كه روابط خوبي با عربستان برقرار كند. اردوغان روز شنبه در سخناني بر نقش مهم ملك سلمان بن عبد العزيز پادشاه سعودي تاكيد كرد.
خبرگزاري دولتي آناتولي تركيه اعلام كرد كه اردوغان پس از ديدار و گفتگو با پادشاه سعودي،‌ عازم كويت و سپس قطر مي شود.
به گزارش ايرنا، اين چهار كشور تحريم كننده قطر 13 شروط را براي از سرگيري رابطه با قطر تعيين كردند كه يكي از بندهاي آن، تعطيلي پايگاه نظامي تازه ايجاد شده تركيه در قطر بود.
تركيه به همراه مقامات قطر تعطيلي اين پايگاه نظامي را درخواستي غيرمنطقي و غيرقابل اجرا دانسته و داير شدن آن را بي ارتباط با تحولات اخير در روابط قطر با برخي كشورهاي عربي اعلام كردند.
خاورم**9329**1144 مترجم: ندا بهبودي* انتشار دهنده: عليرضا جباري