۳ مرداد ۱۳۹۶، ۸:۳۵
کد خبر: 82609021
T T
۰ نفر

بررسی مطبوعات؛

دیداری برای ایران

۳ مرداد ۱۳۹۶، ۸:۳۵
کد خبر: 82609021
دیداری برای ایران

تهران-ایرنا- تاكید سپاه و دولت بر همبستگی همگرایی در جهت حفظ منافع ملی و تكاپو برای رونق اقتصادی، همان ضرورتی است كه جامعه ایران برای گریز از التهابات سیاسی و حركت در راستای پیشرفت به آن نیاز روز افزون دارد.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، دیدار رییس جمهوری با فرماندهان سپاه مهمترین محور خبری و تحلیلی روزنامه های امروز سوم مرداد ماه بود. حجت الاسلام «حسن روحانی» در این دیدار بر حمایت دولت از سپاه پاسداران تاكید كرد. تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و گمانه زنی درباره آینده سیاسی عربستان سعودی و انتقال قدرت در این كشور هم دیگر كانون توجه روزنامه ها بود.

**بازتاب دیدار فرماندهان سپاه و رییس جمهوری
دیدار دوم تیرماه رییس جمهوری با سرداران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اهمیت این دیدار از رصد و توجه روزنامه های امروز دور نماند. برخی از آنها این دیدار را در آستانه تشكیل كابینه جدید، مهم ارزیابی و برخی دیگر آن را نشانه ای از پایان اختلاف های آشكار و نهان تحلیل كردند. اظهارات «غلامرضا تاجگردن» رییس كمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره حمایت كامل دولت از سپاه نیز مورد توجه برخی روزنامه ها قرار گرفت.
روزنامه «اطلاعات» درباره این دیدار نوشت: حجت‌الاسلام والمسلمین دكتر حسن روحانی دیروز و در دیدار فرماندهان عالیرتبه سپاه، با قدردانی از تلاش‌های نیروهای مخلص سپاه، بر ضرورت وحدت و انسجام همه نیروها و نهادهای نظام و تلاش برای تحقق رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و خدمت خالصانه به مردم تاكید و ابراز امیدواری كرد كه در دوره مسئولیت دولت دوازدهم، تلاش هماهنگ همه نیروهای مسلح، به سرعت بیشتر در تحقق خواست‌های مردم بینجامد و همه نهادها و دستگاه‌های مسئول، با شفافیت كامل در حوزه‌های تخصصی خود بر كارآیی مجموعه بیفزایند و تقویت توان رزمی‌سپاه و ارتش با بهره گیری از فناوری‌های نوین، امنیت ملی كشور را بیش از پیش تضمین كند.
«دیدار روحانی سرداران» عنوان گزارش و تحلیل روزنامه «آرمان» از دیدار فرماندهان سپاه با رییس جمهوری است كه در بخش هایی از آن می خوانیم: روز گذشته فرماندهان عالیرتبه سپاه با رئیس جمهور دیدار كردند. این دیدار كه در آستانه تشكیل دولت دوازدهم برگزار شد، در زمانه‌ای كه از همه طرف بر طبل شایعات كوبیده می‌شود، نتیجه‌ای جز افزایش وحدت نخواهد داشت. افزایش وحدت هم لامحاله موجب افزایش امید،‌ نشاط و آرامش اجتماعی و سیاسی خواهد شد كه نتیجه قطعی آن رفع دغدغه‌ها و مشكلات مردم خواهد بود. اكنون كه جامعه از تب و تاب‌ انتخابات فاصله می‌گیرد نیاز بیشتری به برگزاری چنین نشست‌ها و دیدارهایی در جهت هم‌گرایی حداكثری احساس می‌شود. جامعه در دوران پساانتخاباتی نیاز به وحدت تمام نیروهای موثر دارد و تردیدی نیست كه وحدت به معنی افزایش قدرت و توان ملی در مواجهه با مشكلات داخلی و خارجی خواهد بود.
روزنامه «ایران» در یادداشتی به قلم «مصطفی درایتی» فعال سیاسی آورد: مردم هنگامی كه مسئولیت انتخاب دارند، به‌خوبی از عهده مسئولیت‌شان برمی‌آیند و بعد نوبت منتخبان و سایر دستگاه‌های تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز است كه همدل و همراه در جهت حفظ منافع ملی، مصلحت كشور و مطالبات بحق مردم حركت كنند. برای همه روشن است كه علاوه بر ملزومات داخلی، جایگاه و قدرت و دامنه تاثیرگذاری كشور، از انسجام داخلی قوت می‌گیرد؛ لذا بر همه مسئولان، دستگاه‌ها و جریان‌های سیاسی بایسته است در راستای حفظ منافع ملی و تحقق مطالبات مردم هم‌افزایی، همسویی و همراهی داشته باشند.
روزنامه «جوان» با تاكید بر حمایت دولت و رییس جمهوری از سپاه نوشت: رئیس‌جمهور در دیدار فرماندهان عالیرتبه سپاه، با قدردانی از تلاش‌های نیروهای مخلص سپاه، بر ضرورت وحدت و انسجام همه نیروها و نهادهای نظام و تلاش برای تحقق رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و خدمت خالصانه به مردم بر حمایت كامل دولت دوازدهم از خدمات سپاه در حوزه مأموریت خود تأكید كرد. ساعتی بعد از این دیدار مشاور فرهنگی روحانی كه معمولاً وظیفه تفسیر برخی اخبار كوتاه دولت را بر عهده می‌گیرد، یك تفسیر خاص از این دیدار كرد و با انتشار عكس دیدار نوشت: «این فقط یك تصویر نیست، بلكه یك مسیر است، آزادی، امنیت، آرامش و پیشرفت برای مردم و نظام در گرو اجماع راهبردی میان دولت و مجموعه دفاعی كشور است.» اگر این تفسیر كوتاه را ملاك بگیریم باید گفت كه مجموعه دولت از این دیدار و نتایج آن راضی بوده است.
«سپاه در خدمت جمهور» عنوان گزارش روزنامه «قانون» از دیدار رییس جمهوری با فرماندهان سپاه است. در بخش هایی از این گزارش آمده است: روز گذشته، انتشار فوری یك خبر، حس‌ تدبیر وامید را میان مردم بازنشر كرد. خبر، دیدار سران سپاه پاسداران با رییس‌جمهور ایران اسلامی بود.گفت‌وگوهایی كه میان روحانی و سران‌سپاه بیان شد، از اهمیت بالایی برخوردار بود. در این رزمایش اقتدار و وحدت، هیچ‌یك از طرفین با طعنه و كنایه با دیگری سخن نگفت. همه دور یك میز نشستند و از خوبی‌ها گفتند. در این دیدار سردار سرلشكر جعفری نیز به عنوان فرمانده كل سپاه، انتخاب دوباره حسن روحانی و حضور گسترده مردم در انتخابات را البته با كمی تاخیر،تبریك گفت و آمادگی سپاه برای همكاری همه جانبه با دولت در تحقق اهداف انقلاب اسلامی را اعلام كرد.
روزنامه «شرق» در گزارش خود سخنان تاجگردون رییس كمیسیون برنامه و بودجه مجلس را بازتاب داد و نوشت: تاجگردون دیروز با بیان اینكه موفقیت‌ها و مقاومت‌های سنگین در بیرون از كشور نتیجه همین هم‌گرایی‌های داخلی است،‌ یادآور شد كه نباید دو طرف كاری كنند كه این نتیجه هدر برود. اگر در فضای سیاسی حرف‌هایی زده و رسانه‌ای می‌شود، بحث دیگری است و بهتر است این موضوع به نحو بهتری مدیریت شود؛ چراكه دولت یازدهم در میان دولت‌های پیشین بیشترین كمك را به بخش دفاعی كرده است. در چهار سالی كه من با دولت یازدهم در بخش تنظیم بودجه كار كردم، شاهد این بودم كه دولت برای تقویت بنیه دفاعی كاملا همكاری كرده،‌ درحالی‌كه درباره افزایش اعتبار در حوزه‌های دیگر به‌دلیل محدودیت منابع، گاهی مقاومت‌هایی وجود داشت، اما در حوزه دفاعی كوچك‌ترین مقاومتی از سوی دولت نبود.

**اما و اگرهای تغییر واحد پول ملی
هیات دولت در جلسه اول مرداد ماه لایحه پولی و بانكی را در قالب گزارشی مورد بررسی قرار داد. یكی از موارد بررسی لایحه تغییر پول ایران از ریال به تومان و تعیین آن بر اساس 10 ریال بود. بعد از اعلام موافقت هیات دولت با تغییر واحد پول خبر تبدیل واحد پول ملی از ریال به تومان دوباره مورد توجه روزنامه ها قرار گرفت.
روزنامه ایران در این باره نوشت: با نزدیك شدن به مراحل پایانی بررسی لوایح اصلاح نظام بانكی دولت، به نظر می‌رسد بزودی این لوایح به مجلس تقدیم شود. اما سؤالاتی مانند اینكه چطور قرار است پول ملی از ریال به تومان تغییر كند؟ تكلیف اسكناس‌های موجود چه می‌شود؟ آیا قرار است صفری حذف شود یا نه فقط پول ملی در زبان و محاوره تغییر نام یافته است؟ سؤالات متداولی است كه هر بار با زمزمه تغییر واحد پولی از ریال به تومان در بین مردم مطرح می‌شود.
ولی‌الله سیف رئیس كل بانك مركزی در كانال تلگرامی خود در این باره نوشته بود كه رفرم یا اصلاح پولی فرآیندی است كه در اولویت‌های بانك قرار دارد.در این زمینه مطالعات جامعی در بانك مركزی و پژوهشكده پولی و بانكی صورت گرفته و پیش‌نیازهای آن به‌طور كامل شناسایی شده است.
همچنین این روزنامه در سرمقاله خود به قلم سید «بهاءالدین حسینی هاشمی» كارشناس پولی و بانكی با اشاره به ضرورت های تغییر در واحد پول ملی نوشت: در همه كشورها تعداد برگ‌های اسكناس سرانه اهمیت دارد. در كشور ما به دلیل اینكه عملیات پولی رواج بالایی دارد، نسبت سرانه اسكناس به كشورهای دیگر بیشتر است. متوسط سرانه كشور ما صد برگ اسكناس برای هر نفر است و در برخی كشورها پایین‌تر و به اندازه سی برگ است. 80 میلیون جمعیت را ضرب در صد بكنیم، 8 میلیارد برگ اسكناس در كشور وجود دارد. این روند باید عوض شود. جایگزینی هر اسكناس حدود 100 تا 150 تومان هزینه دارد. این‌ها را ضرب در هم كنیم، رقمی حدود 8 هزار میلیارد تومان هزینه جایگزینی اسكناس‌ها می‌شود. از طرف دیگر، هر قدر هم مراودات بانكداری الكترونیك بیشتر و رایج‌تر می‌شود، نسبت سرانه اسكناس پایین می‌آید.
روزنامه قانون در گزارش خود با عنوان « ارتجاع قجـری» درباره تغییر واحد پول ملی نوشت: برخی كارشناسان نیز معتقدند مسائل مهم‌تری در نظام بانكی كشور وجود دارد كه بحث حذف صفر از واحد پولی یا تبدیل واحد پولی از ریال به تومان در حال حاضر جایگاهی در نظام پولی كشور ندارد و حتی ممكن است هزینه‌های بسیاری را به سیستم مالی دولت تحمیل كند.
«احمد حاتمی یزد»كارشناس ارشد بانكی معتقد است اگر چنین لایحه‌ای در جلسه هیات دولت به تصویب رسیده باشد از نظر بنده مایه تاسف است. در شرایطی كه مشكلات و مسائل بسیار حاد، اضطراری و فوری در نظام پولی و بانكی كشور ما وجود دارد كه نیازمند بررسی كارشناسی و حل و فصل است، پرداختن به مسائل فرعی و ویترینی نظام پولی و بانكی توسط هیات دولت به هیچ عنوان كار درستی نیست.
در روزنامه «دنیای اقتصاد» می خوانیم: با وجود اتفاق نظر كارشناسان مبنی بر اثرگذاری تصمیم تغییر واحد پول بر انطباق پول ملی با واقعیت‌های اقتصادی و كاهش خطا و سهولت قرائت و محاسبه آمارهای اقتصادی، برخی از كارشناسان معتقدند آثار خوشایند این تغییر، با وجود داشتن هزینه‌های هم‌ارز با تغییرات بزرگتر، به مرور در سایه تورم دورقمی محو خواهد شد و اثر نهایی این تغییر چیزی جز تحمیل هزینه در قالب چاپ اسكناس و تغییر در دفاتر حسابداری نخواهد بود.
یكی دیگر از انتقادات كارشناسان بر الزام موسسات مالی و اعتباری به عضویت در صندوق ضمانت سپرده در مصوبه هیات دولت مطرح شده است. به عقیده كارشناسان اگرچه این اقدام در شرایط عادی می‌تواند به كاهش احتمال وقوع بحران بانكی بینجامد، اما در شرایط تنگنای فعلی در نظام بانكی، چنین الزامی با تحمیل حق بیمه تضمین سپرده بر اجزای نظام بانكی، دبی پایین جریان نقدینگی در نظام بانكی را بیش از پیش كاهش خواهد داد.
«اصلاحات پولی كلید خورد» عنوان گزارش روزنامه «جهان صنعت» است كه در بخش هایی از آن آمده است: «تومان» پس از گذشت 88 سال، بار دیگر به واحد رسمی پول كشور تبدیل خواهد شد؛ خبری كه بار دیگر به صدر اخبار رسانه‌های كشور راه یافت و این سوال را در ذهن ایجاد می‌كند كه حذف «ریال» از معاملات پولی كشور، چه كمكی به اقتصاد ایران خواهد كرد؟ باید ابتدا به این موضوع توجه كرد كه اولویت شماره یك اقتصاد كشور، تغییر واحد پول و حذف یك صفر از پول ملی نیست زیرا این عمل در واقع نتیجه‌ای جز حفظ ظاهر و زیبایی به دنبال نخواهد داشت و تنها باعث سهولت در مبادلات روزمره مردم و كارهای محاسباتی كشور خواهد شد و با این اقدام هیچ گونه اصلاح ساختاری در اقتصاد كشور ایجاد نخواهد شد‌.
در روزنامه «همدلی» هم می خوانیم: مقامات بانك مركزی می گویند تغییر پول ملی به تومان، آثار اقتصادی از جمله تورم و یا اثرگذاری بر سایر شاخص‌های كلان اقتصادی را به دنبال نخواهد داشت و تنها موجب تسهیل مبادلات و برگشت به فضای عرفی جامعه می‌شود، چرا كه اكنون نیز مردم در امور روزانه خود و مبادلات به غیر از مسائل بانكی تمام امور مالی خود را بر واحد تومان انجام می‌دهند. همچنین با تبدیل ریال به تومان باید اصلاحاتی در برخی بخش‌ها مانند دفاتر حسابداری، چاپ اسكناس، دسته چك و یا ضوابط نگهداری حساب‌ها در بانك‌ها انجام شده و به تومان تبدیل شود در عین حال كه در بانكداری الكترونیك نیز تغییرات ایجاد خواهد شد كه در مجموع موجب ایجاد مشكلی برای مردم نمی‌شود.

**گمانه های تغییر پادشاه در قلمرو سعودی
سفر تفریحی «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان به مراكش و سپردن امور كشور به فرزند و ولیعهد خود «محمد بن سلمان» كانون توجه و تحلیل روزنامه های ایران بود و بسیاری این اقدام پادشاه سعودی را زمینه سازی برای انتقال قدرت در این كشور ارزیابی كردند.
روزنامه «كیهان» نوشت: خبرگزاری رسمی عربستان (واس) اعلام كرده پادشاه عربستان كه همه ساله تقریبا یك ماه را به تفریح و استراحت در خارج كشور سپری می‌كند، در آستانه سفرش طی «اقدامی نامتعارف»، تمام امور پادشاهی را به فرزندش «محمد» واگذار كرده است. ماجرای پادشاهی «محمد بن سلمان» 32 ساله، از همان زمانی بر سر زبان‌ها افتاد كه وی ناگهان به عنوان جانشین ولیعهد عربستان، بین مردم شناخته شد. رفته‌رفته با بركناری «بن‌نایف» از ولیعهدی و حصر اجباری وی در خانه آن هم به بهانه اعتیاد! این تحلیل‌ها به واقعیت نزدیك شد تا اینكه خبرگزاری رویترز همین چند روز پیش به نقل از «مجتهد» از قریب‌الوقوع بودن این كودتای خاموش پرده برداشت. به اعتقاد كارشناسان، قرارداد 500 میلیارد دلاری كه سعودی‌ها با ترامپ امضاء كرده‌اند، در حقیقت دستمزد رئیس‌جمهور آمریكا برای حمایت از پادشاهی «محمدبن سلمان» بود.
«انتقال قدرت سعودی به پسر 31 ساله» عنوان گزارش روزنامه جوان از تحولات سیاسی در عربستان سعودی است كه در بخش هایی از آن می خوانیم: یك ماه پس از انتخاب محمد بن سلمان به ولیعهدی عربستان، دربار سلطنتی عربستان طی فرمانی از فرزند شاه سعودی خواست تا در غیاب وی و سفر به خارج از كشور، اداره امور كشور را در دست بگیرد؛ اقدامی كه گفته می‌شود گام آزمایشی و اولیه برای كناره‌گیری ملك سلمان از قدرت است.
در روزهای اخیر برخی منابع گزارش داده بودند در ماه‌های آینده ملك سلمان به نفع پسرش كناره‌گیری خواهد كرد. سلمان بن عبدالعزیز پادشاه سعودی كه از زمان روی كار آمدن در ژانویه 2015 با تغییرات گسترده در كابینه این كشور راه را برای ولیعهدی و متعاقب آن پادشاهی محمد بن سلمان فرزندش هموار كرده بود، این‌بار گام نهایی را برای رسیدن بن سلمان به تاج و تخت برداشت.
روزنامه دنیای اقتصاد در تیتر نخست خود درباره تمرین پادشاهی پسر پادشاه عربستان نوشت: آیا كلید انتقال پادشاهی به محمد بن‌سلمان زده شده است؟ روزنامه الرای الیوم نوشت انتقال قدرت كمتر از 5 ماه رخ نخواهد داد؛ زیرا عقیده بر این است كه كناره‌گیری ملك سلمان پس از نهایی كردن پرونده‌های مهم داخلی و منطقه‌ای صورت خواهد گرفت. گام اول در راستای فراهم كردن مقدمات كناره‌گیری از تخت پادشاهی دور كردن محمد بن نایف به شیوه‌ای ظالمانه بود كه رسانه‌های آمریكایی از جمله روزنامه واشنگتن پست و نیویورك‌تایمز به آن اشاره كردند. گام دوم نیز به سفر ملك سلمان به شهر طنجه و استراحت در آنجا مربوط می‌شود و به این ترتیب اداره كشور را در اختیار ولیعهد و معاونان وفادار و نزدیكانش بگذارد؛ كسانی كه از چند هفته پیش پست‌های حساس را به آنان داده است.

**پژوهشم**9402** 1601**تنظیم: لیلا واحدی**انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
۰ نفر