محمدرضا نعمت زاده روز سه شنبه در مراسم بهره برداری از نخستین كارخانه گندله سازی در منطقه سنگان خواف در جنوب خراسان رضوی افزود: در ابتدای دولت یازدهم حجم تولید سنگ آهن در كشور سالانه 63 و نیم میلیون تن بود اما اینك به 75 میلیون تن رسیده و قرار است تا پایان سال تولید سالانه سنگ آهن در ایران به 100 میلیون تن برسد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: همچنین در ابتدای فعالیت دولت یازدهم سالانه 28 میلیون تن كنسانتره تولید می شد كه این رقم اكنون به 46 و نیم میلیون تن كنسانتره در سال رسیده و قرار است تا پایان سال میزان كنسانتره تولیدی نیز به 55 میلیون تن برسد.
وی افزود: همچنین در ابتدای فعالیت دولت یازدهم سالانه 21 میلیون تن گندله تولید می شد كه این رقم هم اینك به سالانه31 میلیون تن رسیده و در این بخش هم قرار است تا پایان سال به 45 میلیون تن برسد.
نعمت زاده ادامه داد: حجم تولید فولاد اسفنجی نیز در ابتدای فعالیت دولت یازدهم سالانه 18 و هفت دهم میلیون تن بود. این میزان نیز هم اینك به 30 میلیون تن در سال رسیده و قرار است تا پایان سال به 34 و نیم میلیون تن برسد.
وی گفت: در تلاش هستیم زنجیره تولید فولاد را در ایران از استخراج تا آخرین مرحله تولید كامل كنیم و صادرات فولاد به صورت گسترده آغاز تا تبدیل به ارزش افزود برای كشور شود. باید ظرفیتهای معدنی و صنعتی در كشور بگونه ای هماهنگ شوند كه به تدریج صادرت سنگ آهن خام و سنگ آهن دانه بندی متوقف شود و به جای آن فولاد را صادر گردد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه همچنین پیرامون توسعه اكتشافات معدنی گفت: هم اینك در یكی از بزرگترین مناطق دارای ذخایر سنگ آهن كشور واقع در سنگان خواف 12 هزار كیلومتر مربع اكتشاف تكمیلی در خصوص سنگ آهن انجام شده كه نتایجش نشان می دهد باید تولید كنسانتره را در منطقه سنگان به 22 و نیم میلیون تن و تولید گندله را به 17 و نیم میلیون تن برسانیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: برای تولید این میزان كنسانتره و گندله حداقل باید 40 میلیون تن سنگ آهن از معادن سنگان استخراج تا خوراك واحدهای گندله سازی و كنسانتره تامین شود.
وی منطقه سنگان را دچار محدودیت شدید آبی توصیف و بیان كرد: برای بخشهای ذوب و ریخته گری در زنجیره تولید فولاد در سنگان نیاز به آب است لذا تصمیم بر این گرفته شد كه واحدهای ذوب و ریخته گری این منطقه به مكان دیگری كه آب مورد نیاز را داشته باشد منتقل شوند.
نعمت زاده افزود: به همین منظور یك واحد ذوب در نیشابور افتتاح شد و واحدهای ریخته گری و ذوب دیگر برای این منظور به بهره برداری خواهند رسید. تلاش می شود آب مورد نیاز واحدهای گندله سازی و كنسانتره سنگان تامین كنیم گردد اما صاحبان واحدها در این مناطق باید با حداقل آب موجود بتوانند تولید خود را ادامه دهند.
نخستین و بزرگترین واحد گندله سازی شرق كشور در شركت صنایع معدنی فولاد سنگان با ظرفیت تولید سالانه پنج میلیون تن و سرمایه گذاری 10 هزار میلیارد ریال با دانش شركت فولاد مباركه در مدت 36 ماه از سال 1392 تاكنون اجرا شد و امروز با حضور به بهره برداری رسید.
همچنین واحد تولید كنسانتره شركت احیا سپاهان با ظرفیت تولید 800 هزار تن در سال در منطقه سنگان به بهره برداری رسید.
معادن سنگ آهن سنگان در شمال شرقی ایران و فاصله 300 كیلومتری جنوب شرقی مشهد در 16 كیلومتری شهر سنگان از توابع شهرستان خواف قرار گرفته است. كشف این ذخایر معدنی در سنگان به سالهای 1352 تا 1355 توسط شركت ˈباریت ایرانˈ بر می گردد اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در نیمه دوم سال 1362 به منظور تعیین دقیق ذخایر، این معادن به شركت ملی فولاد ایران واگذار شد و از همان سال فعالیتهای اكتشاف مقدماتی شروع و در سال 1368 خاتمه یافت.
معادن سنگ آهن سنگان با ذخیره قطعی 1،2 میلیارد تن به عنوان یكی از بزرگترین ذخایر سنگ آهن در ایران شامل سه ناحیه معدنی غربی، مركزی و شرقی زیر پوشش مدیریت مجتمع سنگ آهن سنگان قرار دارد. معدن بزرگ سنگ آهن سنگان خواف دو مدل آهن شامل سنگ آهن پلاسری در سطح و ذخایر آهنی در عمق معدن دارد.
هم اینك پروژه اكتشاف ذخایر جدید در 12 هزار كیلومتر مربع پهنه سنگان در محدوده هشت شهرستان استان خراسان رضوی در دست اقدام است. حجم كنونی استخراج از این معادن سالانه حدود هفت میلیون تن است كه این میزان در چشم انداز توسعه پنج سال آتی آن باید به 40 میلیون تن برسد تا نیاز واحدهای كنسانتره موجود در سنگان را تامین كند. كارخانه تولید كنسانتره مجتمع سنگ آهن سنگان خواف نیز در زمینی به مساحت 60 هكتار ساخته شده و متشكل از بخشهای انباشت و برداشت مواد، تجهیزات خردایش و سایش، پرعیارسازی، آبگیری، بازیافت آب و انبار كنستانتره است.
این كارخانه با ظرفیت تولید 2،6 میلیون تن در سال بزرگترین خط تولید كنسانتره كشور به شمار می آید.
هم اینك كنستانتره تولیدی سنگان به شركتهای فولاد مباركه، ذوب آهن اصفهان و فولاد خوزستان به دو روش ریلی و جاده ای ارسال می شود.
خبرنگار: میترا عبداللهی **انتشار: حسین كریم زاده
7495/7489/1858
مشهد- ایرنا- وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ایران در دولت یازدهم از واردكننده به صادركننده فولاد تبدیل شد؛ بطوری كه پارسال پنج میلیون تن صادر شد و امسال نیز هشت میلیون تن فولاد به خارج از كشور صادر می شود.