عوامل مختلفی در عرصه سیاست و اقتصاد سبب رویارویی كشورها با یكدیگر و جنگ افروزی دولت ها به شمار می روند. البته این عوامل با توجه به هر زمان و دوره ای متفاوت است. اگر در دوران باستان و سده های گذشته حكومت ها با لشگركشی، سرزمین های گوناگون را فتح می كردند، در سده های اخیر این ماشین های جنگی هستند كه نقش ارابه های وحشت را بازی می كنند و سبب مرگ بسیاری از انسان ها می شوند تا برخی دولت ها پیروزمندانه مدال افتخار بر سینه خود بیاویزند.
جنگ جهانی دوم از جمله جنگ های بزرگ تاریخ است كه میان 2 بلوك متحدین(آلمان، ایتالیا و ژاپن) و متفقین(انگلیس، فرانسه، آمریكا و شوروی) در روز نخست سپتامبر 1939میلادی با حمله ارتش آلمان به لهستان آغاز شد. این نبرد به لحاظ گستردگی جغرافیایی و قدرت تخریب منابع انسانی و طبیعی، فاجعه آور بود كه در نهایت با استفاده آمریكا از سلاح اتمی در آن به عنوان یكی از جنگ ها با میزان تخریب گسترده در جهان مطرح شد.
هنگامی كه جنگ جهانی دوم روزهای واپسین خود را سپری می كرد، دانشمندان متفقین به بمب اتمی دست یافتند و پس از روی كار آمدن «هری ترومن» رییس جمهوری جدید آمریكا، اجازه استفاده از بمب اتمی در جنگ صادر شد و در نهایت در هشت و 15 دقیقه صبح 6 اوت 1945 میلادی یك بمب اتم با نام «پسر كوچك» برفراز هیروشیما پرتاب شد كه بیشتر ساختمان های این شهر را نابود كرد و هزاران تن را به كام مرگ كشاند. همچنین سه روز بعد از این رویداد در 9 اوت، بمب اتمی دیگری با عنوان «مرد چاق» در شهر ناكازاكی منفجر شد و خسارت های جانی و مالی هنگفتی را به بار آورد. این موضوع در نهایت سبب تسلیم شدن بی قید و شرط نیروهای مسلح ژاپن در دوم سپتامبر همان سال شد.
این اقدام غیرانسانی دولت آمریكا، پیامدهای ناگواری را ایجاد كرد. در این حمله 340 تا 350 هزار تن در برابر بمباران اتمی قرار گرفتند كه 140هزار تن از آنها كشته شدند. همچنین در ناكازاكی 270 هزار تن در معرض بمباران قرار گرفتند كه تا 31 اوت 1945 میلادی، 70 هزار تن از آنان جان خود را از دست دادند.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت سالروز بمباران اتمی هیروشیما و ناكازاكی در جنگ جهانی دوم از طرف آمریكا با «فواد ایزدی» عضو هیات علمی دانشكده مطالعات جهان دانشگاه تهران به گفت وگو پرداخته است.
**بمباران اتمی هیروشیما و ناكازاكی؛ ویرانی و كشتار غیرنظامیان و شهروندان
ایزدی با اشاره به شرایط جنگ جهانی دوم و استفاده آمریكا از بمب اتم در این جنگ گفت: آمریكا در جنگ جهانی دوم، 2 بمب اتمی به فاصله سه روز بر روی شهرهای هیروشیما و ناكازاكی پرتاب كرد به گونه ای كه باعث ویرانی و كشتار غیرنظامیان و شهروندان این شهرها شد. هر چند تحلیل خود آمریكایی ها از این كار غیرانسانی این بود كه اگر از این بمب ها استفاده نمی كردند بسیاری از سربازان آنان با سلاح های متعارف در جنگ كشته می شدند و به همین دلیل از این روش بهره بردند.
**پیام و اخطار به ژاپن در جنگ جهانی دوم
عضو هیات علمی دانشكده مطالعات جهان دانشگاه تهران اظهار داشت: بمب اتم در جنگ جهانی دوم می توانست استفاده نشود یا اینكه كشتار كمتری به همراه داشته باشد زیرا زمانی كه آمریكایی ها از این بمب استفاده كردند، آنها پیروز جنگ بودند و در یك مدت زمان كوتاه و بدون استفاده از آن می توانستند به پیروزی كامل و قاطعانه دست پیدا كنند به همین سبب نیاز چندانی به بمب اتم نبود. از طرفی اگر هم قصد استفاده از بمب اتم داشتند لازم نبود كه آن را در یك منطقه مسكونی و پر از جمعیت پرتاب كنند و این امكان برای آنها وجود داشت كه در یك منطقه خالی از سكنه انجام دهند و با این كار خود به ژاپن بفهمانند كه اگر تسلیم نشود از این بمب در جاهای دیگر این كشور استفاده خواهد شد. آمریكایی ها می توانستند در جنگ جهانی دوم از كشته شدن صدها هزاران تن انسان بی گناه جلوگیری كنند اما با پرتاب بمب اتمی صدمه های فراوانی به ژاپن وارد كردند.
**استفاده از بمب اتم در جنگ جهانی؛ پیام عملی آمریكا نسبت به شوروی
این استاد دانشگاه با بیان اینكه این نخستین تجربه در كاربرد بمب اتم در جهان بود، تصریح كرد: با وجود اینكه ژاپن اعلام كرد، آمادگی تسلیم دارد اما آمریكا پس از بمباران هیروشیما برای بار دوم از بمب اتم در ناكازاكی هم استفاده كرد. برخی معتقدند كه آمریكا با این كار می خواست یك تهدید عملی نسبت به شوروی داشته باشد و به همین دلیل شهرهای ژاپن را برای نشان دادن این پیام برگزید. آمریكایی ها در مواقع مختلف جنگ، شهرهای گوناگون ژاپن را بمباران می كردند اما هیروشیما و ناكازاكی از این امر مستثنی بودند كه این كار با برنامه ریزی انجام می گرفت. آنها به دلیل اینكه بمب اتم تازه ساخته شده بود، در نظر داشتند این 2 شهر را برای آزمایش انتخاب كنند تا بر میزان قدرت تخریب این بمب های تازه آگاه شوند و دریابند وضعیت شهرهایی كه بمباران اتمی شده چگونه خواهد شد. از این رو از مردم ژاپن به عنوان موش آزمایشگاهی استفاده كردند تا به هدف های خود دست پیدا كنند. البته آمریكایی ها توجیه های فراوانی برای استفاده از این بمب ها دارند اما هیچ كدام از این توجیه ها قانع كننده نیست چرا كه آنها آمادگی آن را دارند كه صدها تن از انسان ها را قربانی هدف های خود كنند.
**افزایش رقابت های تسلیحاتی نتیجه بمباران اتمی هیروشیما و ناكازاكی
وی متخصصان آلمانی را نخستین افرادی دانست كه به تهیه بمب اتم اندیشیدند و توضیح داد: آمریكایی ها این متخصصان را به كشور خود بردند و آنها را مجبور كردند كه برای آنها بمب اتم تهیه كنند. به همین دلیل زمانی كه آمریكا در جنگ جهانی دوم از این بمب ها استفاده كرد، هیچ كشوری به این نوع از سلاح دسترسی نداشت اما پس از جنگ جهانی دوم رقابت تسلیحاتی میان كشورهای مختلف برای دستیابی به سلاح های اتمی شدت گرفت و دیگر كشورها هم به دنبال این بودند كه با تهیه این سلاح اهرم فشاری را كه آمریكا می توانست علیه آنها استفاده كند، كاهش دهند و در نهایت به این هدف نیز دست یافتند.
**نقض آشكار حقوق بشر از طرف آمریكا
ایزدی در ارتباط با حقوق بشر و سیاست های آمریكا گفت: آمریكایی ها از یك طرف شعارهای حقوق بشری سر می دهند و از طرف دیگر خود بزرگترین نقض كننده این مقوله هستند. آنها برای رسیدن به هدف های سیاسی خود حاضر می شوند جان میلیون ها انسان را به خطر بیاندازند كه در تاریخ این كشور نمونه های بارز اینگونه نقض حقوق بشر فراوان مشاهده می شود كه برای مثال در جنگ جهانی دوم و با پرتاب بمب اتم بر روی هیروشیما و ناكازاكی به بدترین شكل ممكن این موضوع اتفاق افتاد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران در ادامه یادآور شد: امروزه آمریكا به بهانه حقوق بشر به تحریم كشورها می پردازد و در این میان تحریم های گسترده علیه ایران در سال های گذشته نمونه مشخصی از آن است كه بدون هیچ سند و مدركی كشورمان را زیر فشارهای بین المللی قرار داد اما خود آمریكا از بزرگترین نقض كننده های حقوق بشر به شمار می رود كه این نوعی دوگانگی در سیاست این كشور به شمار می رود. آمریكا در حالی كه از یك طرف سلاح هسته ای دارد و از طرفی از این سلاح هم در جنگ استفاده كرده است به ظاهر خود را طرفدار حقوق بشر نشان می دهد در صورتی كه با همین سلاح بود كه صدها هزار تن از مردم ژاپن را از میان برد. سیاست های آمریكا در سال های گذشته در خاورمیانه نمونه بارز نقض حقوق بشر بوده است. در عراق و افغانستان مردم زیادی كشته و آواره شدند و بنابر آمار سازمان ملل بیشترین كشته شدگان غیرنظامی در افغانستان بوده اند.
این استاد دانشگاه در پایان بیان داشت: دولت آمریكا در این سال ها سرمایه گذاری میلیاردی را در حوزه بروز رسانی سلاح هسته ای و كارآمدی آنها انجام داده است. برخلاف معاهده NPT كه كشورهای دارنده بمب اتم را ملزم می كند، سلاح های هسته ای خود را نابود كنند، دولت آمریكا در 50 سال اخیر هیچ تلاشی برای از میان بردن سلاح های هسته ای خود نكرده است.
*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مهدی احمدی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9370**2002**9131
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
به مناسبت سالروز بمباران اتمی هیروشیما و ناكازاكی؛
نقض آشكار حقوق بشر با بمباران اتمی هیروشیما و ناكازاكی
۱۵ مرداد ۱۳۹۶، ۸:۵۲
کد خبر:
82622066
تهران- ایرنا- بمباران اتمی هیروشیما و ناكازاكی در روزهای پایانی جنگ جهانی دوم از طرف آمریكا نقض آشكار حقوق بشر بود. رویداد تلخی كه در آن صدها هزار تن از انسان های بی گناه قربانی شدند تا دولتمردان آمریكا نشان دهند برای دستیابی به هدف های خویش از هیچ جنایتی فروگذاری نمی كنند.