نشريه مذكور كه به رصد تحولات آسيا و اقيانوسيه مي پردازد با ذكر اينكه دست اندركاران برنامه فضايي هند تا كنون گامهاي بسيار بزرگي برداشته اند، تاكيد كرد با اين حال اين كشور هنوز هم برنامه هاي زيادي در دستور كار دارد.
ديپلمات در توضيح ادعاي خود نوشت: در فوريه امسال جهان با حيرت شاهد بود كه سازمان تحقيقات فضايي هند موسوم به ايسرو صد و چهار ماهواره نانو را همراه با يك ماهواره هفتصد و چهارده كيلويي با استفاده از تنها يك راكت و در مدت زمان كوتاه سي دقيقه در مدار زمين قرار داد.
از اين تعداد تنها سه مورد از ماهواره ها به هند تعلق داشتند بطوريكه 96 فروند از آنها متعلق به شركت هاي آمريكايي و بقيه هم به قزاقستان، رژيم صهيونيستي، سوييس، هلند و امارات تعلق داشتند. اين عمليات باعث شد كه هند از روسيه كه قبلا ركورد پرتاب 37 ماهواره در يك عمليات را در دست داشت پيشي بگيرد.
البته اين اولين مورد از موفقيت هاي هند در فعاليت هاي فضايي خود نبود بطوريكه در سال 2014 نيز اين كشور به عنوان چهارمين كشور جهان توانست يك ماهواره را در مدار مريخ كه به سياره سرخ معروف است قرار دهد. آنچه اين موفقيت را چشمگير كرد اين نكته بود كه هند در اولين تلاش و آنهم با بودجه اي بسيار كمتر از آنچه براي ساختن يك فيلم فضايي در هاليوود هزينه مي شود اين برنامه را انجام داد.
اين موفقيت ها شهرت هند به عنوان يك كشور صرفه جو در ساخت و پرتاب ماهواره را افزايش داده و همچنين به كشورهاي ديگر ثابت كرد كه عرصه فعاليتهاي فضايي تنها مختص كشورهاي ثروتمند غربي نيست.
عليرغم موفقيت هاي حاصله، كارشناسان فكر مي كنند كه هند با توجه به رشد روزافزون نياز جوامع به خدمات ارتباطي اهميت هر چه بيشتري در زمينه اكتشافات فضايي و خدمات فضايي مانند پرتاب ماهواره پيدا خواهد كرد.
به همين خاطر است كه دولت هند هر سال به طور مستمر بودجه سازمان تحقيقات فضايي هند را افزايش داده است. با اينحال، بودجه اين سازمان كه در حال حاضر يك ميليارد دلار است تنها حدود پنج درصد از بودجه هفده و نيم ميليارد دلاري ناسا است.
عليرغم بودجه كم، دولت هند قدم هاي بزرگي براي افزايش فعاليت هاي فضايي و اعتلاي جايگاه خود در جهان برداشته كه از آن جمله مي توان به برنامه 'در هند بسازيد' و 'هند ديجيتالي' اشاره كرد. همچنين در كنار برنامه هايي براي تقويت بنيه اقتصادي چنين فعاليت هايي، سازمان تحقيقات فضايي هند خود را آماده مي كند كه در چند ماه آينده تور ماموريت به ماه انجام دهد.
پيشرفتهاي فضايي هند فقط به دستاوردهاي داخل كشور محدود نشده است چرا كه اين كشور اخيرا توافقي با روسيه امضا كرده است كه بر اساس آن متخصصين روسي مهارتهاي مكانيكي و تكنيكي به مهندسين هندي خواهند آموخت.
مهندسان و محققين هندي از اواخر سال 2017و يا اوايل سال ميلادي جديد به يادگيري فنون ساختن ماشين هاي مختلف از همتايان روس خود خواهند پرداخت.
برنامه فضايي هند در اصل در سال 1962 يعني زماني كه يك پروفسور نجوم به نام يو آر رائو در محل يك كليساي مطرود در سواحل هند شروع به تحقيق درباره ماهواره ها كرد آغاز شد. برخلاف دو كشور قدرتمند آن زمان يعني آمريكا و شوروي كه در برنامه فضايي خود اهداف نظامي را دنبال مي كردند، هدف اصلي پروفسور رائول كمك به كشور خود براي دستيابي به خودكفايي براي غلبه بر مشكل كمبود مواد غذايي و از بين بردن فقر بود. هجده سال بعد، وي همراه با گروهي از دانشمندان هموطن خود كه در اين محل گرد آمده و اولين سازمان تحقيقات فضايي هند را ايجاد كرده بود توانست اولين ماهواره بومي اين كشور را به فضا بفرستد.
آساق**1424**دينداري**انتشاردهنده: 1577**حسن حسين زاده
تهران – ايرنا – نشريه ژاپني 'ديپلمات' به تحليل جاه طلبي هاي فزاينده هند در عرصه فعاليت هاي فضايي پرداخته و نوشته است اين برنامه مي تواند الگويي براي كشورهاي كمتر توسعه يافته در اين عرصه باشد.