به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، در جلسه علنی امروز مجلس، نمایندگان مردم و وزرای پیشنهادی كابینه دوازدهم، چهارمین روز بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی از سوی حجت الاسلام والمسلمین دكتر حسن روحانی را در حال سپری كردن هستند.
در جریان بررسی صلاحیت سیدعباس صالحی، چهار نماینده در موافقت و سه نماینده در مخالفت با تصدی وی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نطق كردند.
** سیدعباس صالحی یك روشنفكر تمام عیار دینی است
نماینده رامیان و آزادشهر در مجلس شورای اسلامی كه در موافقت با سیدعباس صالحی سخن می گفت، اینگونه آغاز كرد: سید عباس صالحی یك روشنفكر تمام عیار دینی است و امروز جمهوری اسلامی به چنین شخصیت هایی نیاز دارد كه بتواند گسل هایی را كه بطور طبیعی در جامعه بوجود آمده، ترمیم كند.
علیرضا ابراهیمی گفت: در این حوزه به شخصی نیاز نداریم كه فقط مدیر باشد بلكه خود هم باید اهل علم و فرهنگ باشددر غیر اینصورت هیچكدام از چالش ها و تنش های مدیریت و فرهنگ كشور رفع نمی شود.
وی افزود: عرصه فرهنگ جز با گفت وگو و مدارا قابل مدیریت نیست، شما كمتر از گل به یك هنرمند بگویید ببینید چه اتفاقی می افتد، چطور پژمرده و از دست می رود.
ابراهیمی ادامه داد: امروز همه دشمنان جمهوری اسلامی ایران تلاش می كنند در میان گذشته و حال ما و میان جمهوریت و اسلامیت نظام، میان دین و نیاز روزمره ما فاصله بیاندازند، ما برای مقابله با این طرح ها نیاز به پل هایی مثل دكتر سید عباس صالحی داریم.
وی گفت: مساله ما بخصوص در شرایط امروزی گفت وگو و تعامل است، كسی را می خواهیم كه نفوذ كلام چند جانبه داشته باشد، اصول را قبول داشته باشد و بتواند بقبولاند و مسایل فرهنگ را بفهمد و بتواند بفهماند و خودش بتواند اقتضائات فرهنگ را بشناساند. دیپلماسی داشته باشد و اصول متقن را به زبان امروزی برگرداند و ظرفیت ها و خلاقیت های زبان امروزی را پاسداری كند.
این نماینده مجلس تصریح كرد: در زمینه های اجرایی، اقفای صالحی بخش های اجرایی نمایشگاه كتاب را با موفقیت پشت سر گذاشت كه می تواند به عنوان الگویی از واگذاری واقعی آن را عنوان كرد و امروز نیاز به چنین فردی در این حوزه ها داریم.
ابراهیمی افزود: نمایشگاه بین المللی كتاب به عنوان نماد با اهمیت و اعتبار، پیش از ورود عباس صالحی هم از نظر ناكامی و هم از نظر اجرایی مبتلا با مسایلی بود كه از ارزش آن می كاست و دكتر صالحی با همان كارآمدی سالم اما آرام و ریشه ای توانست امور اجرایی نمایشگاه را به اهالی نشر و كتاب واگذار كند چون این واگذاری خیلی سالم روان بود، هیچگونه مشكلی پیدا نكرد و كسی هم متوجه اصل و اهمیت آن نشد.
وی افزود: در زمینه تمركز زدایی و امور استانها نیز صالحی كار خوبی را شروع كرد كه كمتر در جایی دیده و یا گفته شده و طرح هایی مثل پایتخت كتاب ایران و روستاها و عشایر دوستدار كتاب به اجرا در آمده، در حال حاضر به بركت هر كدام از این طرح ها شاهد ظهور و بروز مدیران و كارشناسانی هستیم كه با خودآگاهی محلی وارد كار سیاستگذاری و اجرا می شوند.
وی با اشاره به نگاه تخصصی دكتر صالحی به حوزه فرهنگ و هنر، از او به عنوان فردی كاردان در این حوزه یاد كرد كه با رای نمایندگان می تواند زمینه ساز حركت فرهنگی در جامعه ایران اسلامی شود.
** سیدعباس صالحی یك وزیر انتقادپذیر است
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس، نیز دیگر نماینده موافق وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی بود كه گفت: سیدعباس صالحی، یك وزیر انتقادپذیراست كه خوی یكه تازی در او دیده نمی شود.
سیده فاطمه ذوالقدر اظهار داشت: فرهنگ، سنگ بنا و اعتلای جامعه است و میراث نسل امروز برای فردا، انتخاب متولیان این میراث حساس و دشوار است.
وی افزود: معرفی بجا و شایسته عباس صالحی فرزند حوزه و دانشگاه از سوی دكتر روحانی را به فال نیك گرفته و مصداق « ادعُ إِلیٰ سَبیلِ رَبِّكَ بِالحِكمَةِ وَالمَوعِظَةِ الحَسَنَةِ وَجادِلهُم بِالَّتی هِیَ أَحسَنُ » می دانیم كه راهكار فرهنگی، بهره گیری از منطق، استدلال و موعظه و در مواردی جدال نیكو است.
این نماینده مجلس ادامه داد: ما در این حوزه، نه تنها نیاز به یك مدیر توانا داریم بلكه مدیر و وزیر باید اهل علم و فرهنگ باشد كه اینها در شخصیت صالحی با توجه به سابقه و پیشینه فعالیت و اشراف بر موضوعات فرهنگی هویدا و آشكار است.
این چهره سیاسی اصلاح طلب عنوان كرد: عرصه فرهنگی، جز با گفت و گو و مدارا قابل مدیریت نیست و در این سالیان، تجربه های متنوعی از مدیریت ها را داشته ایم.
ذوالقدر تاكید كرد: با نگاه به گذشته به این نتیجه می رسیم كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مرز میان حوزه های فرهنگ و دین است و وزیری می خواهد كه در مرز امور فرهنگی و هنری بتواند با دستورات متعالی دین مبین اسلام، موفقیت بیشتری در موضوعیت بخشیدن به فرهنگ، با استفاده از ظرفیت های آن در پیشبرد اهداف مقدس نظام داشته باشد.
مدرس دانشگاه امام صادق (ع) گفت: دشمنان نظام در تلاش اند میان گذشته و حال، جمهوریت و اسلامیت، دین و زندگی اختلاف اندازند، ما برای مقابله با این دسیسه بدخواهان، فرهنگ و تمدن ایرانی واسلامی نیاز به شخصیتی مثل صالحی داریم كه روابط منحصر به فردی با علما دارد و می تواند به مثابه پلی میان مطالبات علما، مردم و اصحاب فرهنگ و هنر باشد.
وی تصریح كرد: مهمترین مساله درموضوع فرهنگ، گفت و گو، تعامل و اعتدال است لذا فردی را می خواهیم كه با نفوذ كلام، اصول را قبول داشته باشد و صالحی در تجربه چهارساله معاونت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نشان داده است می تواند این نقش واسط را در چند سطح متفاوت برعهده گیرد.
مدرس دانشگاه الزهرا (س) گفت: صالحی در برنامه خود، گام نخست را بر مبنای تغییر و تحول وضع موجود قرار داده، به نحوی كه نگاه بومی و همكاری و تعامل سازنده با نهادهای محلی و بهره گیری از ظرفیت بخش خصوصی را به عنوان ابزار مناسب جهت برون رفت از وضع موجود برشمرده است.
ذوالقدر با بیان اینكه سیدعباس صالحی، محور برنامه های فرهنگی خود را بر مبنای ارزش های انسانی قرار داده است، این امر را نمایانگر امعان نظر (دوراندیشی) بر شاخص های توسعه پایدار ارزیابی كرد.
مدرس دانشگاه مذاهب اسلامی تاكید كرد: در برنامه های وزیر پیشنهادی به این موضوع تاكید شده است كه نباید نگاه كلان به موضوعات داشت بلكه با رویكرد جزیی نگر به مباحث و با بهره گیری مناسب از ظرفیت های انسانی موجود در تحقق برنامه ها كه به عنوان شاه كلید راهبردی است موضوع را مورد بررسی قرار داد.
وی از انسان به عنوان محور فرهنگ، تمدن و ارزش ها یاد كرد و گفت: فرهنگ، محل فرصت آفرینی و اعتلای جامعه است كه این مهم در برنامه وزیر پیشنهادی به وضوح هویدا است.
ذوالقدر گفت: برنامه مطروحه سیدعباس صالحی، ضمن توجه به برون سپاری برخی مسئولیت ها، رویكرد حمایتی و همچنین نظارت جامع بر عملكرد بخش خصوصی را مدنظر قرار داده كه این حاكی از فراست و تبحر یك مدیر باتجربه در بهره گیری از ظرفیت ها و توانمند نمودن عرصه جهان است.
وی صالحی را یك وزیر غیرسیاسی، غیرجناحی و دارای نگرانی توصیف كرد و گفت: دغدغه او فرهنگ است و علاوه بر تاكید بر تعامل و گفت وگو، روابط بسیار خوبی با علما و همینطور اهل هنر و صاحبان هنر دارد.
ذوالقدر ابراز امیدواری كرد كه با رای حداكثری نمایندگان ملت شاهد حضور عباس صالحی بر كرسی خدمتگزاری به فرهنگ ایران اسلامی باشیم و در كنار آن
از توانمندی زنان نیز استفاده شود و همچنین حضور زنان و جوانان در عرصه فرهنگ و در سمت های مدیریتی این وزارتخانه را شاهد باشیم.
** برنامه های سید عباس صالحی به دور از افراط و تفریط است
نماینده مردم قائمشهر، سوادكوه و جویبار در مجلس شورای اسلامی دیگر نماینده موافق سیدعباس صالحی نیز اظهار داشت: برنامه سید عباس صالحی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی، همسو و منطبق با اسناد بالادستی بوده و از افراط و تفریط به دور است.
سیدعلی ادیانی گفت: با احترام به نظرات مخالفان در مورد آقای صالحی به عنوان وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی، اما آنان كارنامه وزرای سابق را نقد كردند در حالیكه باید برنامه او را تحلیل كنند.
وی با بیان اینكه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یك وزارتخانه خطیر و پر مخاطره است، اظهار كرد: درست است كه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جزئی از اجزای هیات وزیران است، اما رویكرد برنامه ها و راهبردهای این وزارتخانه جنبه حاكمیتی دارد.
ادیانی ادامه داد: باید توجه كرد كه ابعاد حاكمیتی و اعتماد عمومی در حوزه فرهنگ و هنر باید بتواند مجموعه زنجیره ها را بهم متصل كند و صالحی این ظرفیت را دارد.
وی با بیان اینكه زاویه نگاه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی باید بر مبنای فكر و راهبردهای او در چارچوب اسلامی و اندیشه اسلامی باشد، ادامه داد: صلاحیت علمی، مبنای فكری نسبت به مقوله فرهنگ و هنر در چارچوب ارزش های دینی و ملی ما است و صالحی با توجه به دانش، مدارك حوزوی و اینكه 10 سال سابقه تحصیل در خارج از فقه اصول را دارد، از كارآمدی لازم برای تصدی گری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برخوردار است.
ادیانی خاطرنشان كرد: همچنین صالحی دارای سوابق اجرایی و مدیریتی در اكثر نهادهای تصمیم ساز فرهنگ است و عضو كمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی، آموزش و پرورش، سازمان تبلیغات اسلامی و غیره بوده است.
نماینده مردم قائمشهر، سوادكوه و جویبار در مجلس شورای اسلامی تصریح كرد: صالحی از جنس فرهنگ و هنر است و تاكنون به عنوان معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قلمش ، حضورش و صعودش در چارچوب فرهنگ و هنر بوده است.
به گفته ادیانی، اغلب وزرای قبل از وی، در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متجانس با فرهنگ نبودند و صالحی در حوزه فرهنگ انسان عمیق معتمد بود و ثبات كرد مورد اعتماد علما و اهالی فرهنگ و هنر است.
وی تصریح كرد: در حوزه مدیریت، برون سپاری مهم است و باید تصدی گری به حداقل برسد.
** كمیسیون فرهنگی مجلس رای مثبت به صالحی می دهد
رئیس كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی دیگر نماینده موافق وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی از رای اعتماد و مثبت این كمیسیون تخصصی به سیدعباس صالحی خبر داد.
جمشید جعفرپور افزود: حدود چهار دهه قبل در این كشور، انقلابی فرهنگی با نام خدا شكل گرفت كه هدفش تغییر فرهنگ حاكم از طاغوتی به اسلامی و حاكمیت كردن مناسبات اسلامی و انسانی بود.
وی گفت: امروز در بازنگری راه طی شده و مسیر پیش رو سوگمندانه باید گفت كه علیرغم بهای سنگینی كه از فداكاری و ایثارگری ملت پرداخت شده، دستاوردها كمتر از انتظار است.
این نماینده دوره نهم و دهم مجلس شورای اسلامی افزود: هر چند كه امروز در مقابل آسیب شناسی تفصیلی و بیان چرایی این واقعیت تلخ نیستیم اما اجمالا باید اعتراف كرد كه متاسفانه سیاست زدگی مفرط بر شئون فردی و اجتماعی ما حاكم شده و بختك سیاست خود را بر فرهنگ سیطر كرده است.
وی ادامه داد: معتقدم برای مدیریت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیازمند فردی هستیم كه فارغ از حاشیه ها و هیاهوهای سیاسی به تدبیر ماموریت های متنوع این وزارتخانه اعم از قرآن، كتاب، مطبوعات، سینما، تئاتر و غیره بپردازد.
رئیس كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: سیدعباس صالحی فرزند فرهنگ است؛ ویژگی ها و سوابقی دارد كه ما را در دادن رای اعتماد به وی كمك می كند.
وی تصریح كرد: سابقه طولانی صالحی در صحنه های مختلف فرهنگی، فعالیت های طولانی به عنوان یك فرهنگی، حضور در مناصب و مراجعی كه فرهنگسازی و سیاست سازی می كنند و نیز حضور در كمیسیون های شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای معاونان، شورای برنامه ریزی وزازرتخانه و تصدی چهارساله معاونت فرهنگی، گویای همه چیز است.
جعفرپور یادآور شد: همچنین از جمله سایر ویژگی های صالحی می توان از خانواده روحانیت بودنش و مشورت پذیریش نام برد و همین مصادیق ما را به این نكته می رساند كه وی را با رای بالا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قبول كنیم.
وی با بیان اینكه صالحی اعتقاد به گفت وگو و تعامل دارد، اظهار داشت: گمشده امروز حوزه فرهنگ كشور، گفت وگو است؛ متاسفانه در خانواده انقلاب گفت وگو كم داریم و بر همین اساس در مناسب های فرهگی، شاهد قرائت بیانه های سیاسی هستیم.
نماینده مردم لارستان، خنج و گراش در استان فارس افزود: سیدعباس صالحی به سبب اینكه اهل تعامل و گفت وگو است می تواند به منزله پلی بین تولیدكنندگان محتواهای فرهنگی و غنی اسلامی كه همان حوزه های علمیه هستند، باشد.
وی ادامه داد: صالحی از جمله افرادی است كه در مورد اختلافات فرهنگی حاشیه سازی نمی كند و این درد ما است كه این عرصه به جای گفت وگو تبدیل به صحنه مچ اندازی و وزن كشی گروه های سیاسی شده است.
جعفرپور یادآور شد: كارهای بزرگی صالحی انجام داده كه از جمله آنها انتقال نمایشگاه از مصلی و نمایشگاه های بین المللی به شهر آفتاب بدون سروصدا، واگذاری این امر به اهالی نشر، حذف بن نقدی و كاهش فسادها در این زمینه، حمایت از كتابفروشی ها و وام توسعه، تمركززدایی، توجه به استان ها و مناطق محروم است.
نماینده دوره نهم و دهم مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: صیانت و تعالی هویت و سبك زندگی ایرانی - اسلامی، حمایت از آفرینش های فرهنگی و هنری و نقش پیشتازی و الهام بخشی ایران در منطقه و جهان از جمله مسائل مهمی است كه خوشبختانه در برنامه ارائه شده توسط صالحی دیده می شود.
وی خاطرنشان كرد: به عنوان مسوول كمیسیون فرهنگی و سایر اعضا به شكل عام، اعلام می كنیم كه به سیدعباس صالحی به عنوان گزینه پیشنهادی رییس جمهوری برای تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رای مثبت خواهیم داد و امیدوارم بقیه نمایندگان هم بدانند كه این نظر و دیدگاهی است كه عموم اعضای این كمیسیون تخصصی دارد.
** وزیر پیشنهادی ارشاد برنامه عملیاتی ارائه نداد
اما نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با سیدعباس صالحی سخن گفت و اظهار داشت: سیدعباس صالحی، وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به چالش های حوزه فرهنگ و هنر خوب اشاره كرد اما برنامه عملیاتی ارائه نداد.
خدیجه ربیعی در صحن علنی مجلس افزود: سیدعباس صالحی دارای شخصیت متدین و بزرگواری است و ارتباط خوبی با جامعه و علمای نظام دارد.
وی اظهار داشت: با توجه به حساس بودن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سختی كار در حوزه فرهنگ كه جامعه شناسان نیز بیش از 500 تعریف را در این حوزه ارائه كرده اند، شاخصه اصلی تمدن و دشواری فعالیت در این حوزه برای كشور ما دو چندان است.
ربیعی با اشاره به تاكیدات پیشوایان دین و نظام بر اهمیت حوزه فرهنگ و هنر، ادامه داد: حساسیت مسئولیت كسی كه تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را قرار است عهده دار شود از دیگر وزیران بیشتر است، برنامه ارائه شده از سوی عباس صالحی را بررسی كردم و مخالفت من ناشی از نتایج حاصل از این بررسی است.
نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینكه صالحی به خوبی به چالش ها اشاره كرده اما در برنامه خود، راهكارهای عملیاتی ارائه نداده است، خطاب به وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح كرد: مشخص نكردید آیا برنامه هایی كه ارائه كردید، می تواند قانون را حاكم كند و اگر دستگاهی با سیاست های وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی مخالفت كرد برخورد شما چگونه است؟
ربیعی گفت: در برنامه شما همچنین اشاره نشده كه زندگی ایرانی اسلامی را به چه شكلی در عرصه فرهنگی پیاده می كنید.
وی با بیان اینكه در برنامه وزیر ارشاد آینده باید مشخص شود در بخش فرهنگی بین كشورهای فارسی زبان و اسلامی چه ساز و كار عملیاتی ارائه می كند در حالیكه مفاخر ما را به نام كشورهای خود ارائه می دهند، اظهار كرد: در برنامه ارائه شده از سوی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش وظایف قانونی وزارتخانه 40 درصد خلاء وجود دارد.
ربیعی ادامه داد: با توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، در برنامه ارائه شده در این بخش 49 درصد خلاء وجود دارد و از آنجا كه سیاستهای اقتصاد مقاومتی مورد تاكید رهبری است، برنامه و ساز و كار شما در حوزه اقتصاد فرهنگ و فرهنگ اقتصاد چیست؟
وی خطاب به صالحی خاطرنشان كرد: شركت های دانش بنیان در اخذ مجوزها، فرصت رقابت های بین المللی را در عرصه بین المللی از دست می دهند، برنامه و ساز و كار عملیاتی در این زمینه ارائه ندادید.
نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی با طرح این سوال كه صالحی در قبال مجوزهای تولید كننده محتوا و توزیع كنندگان فاقد مجوز چه سیاستی دارد، اضافه كرد: با توجه به اینكه سیاست های كلی تولید ملی و سرمایه ایرانی، مساله مهمی است شما در این زمینه برنامه ای ارائه ندادید.
ربیعی تاكید كرد: با وجود تاكیدات مقام معظم رهبری در پیشگیری از آسیب های اجتماعی كه باید همه دستگاهها در این زمینه تلاش كنند، صالحی برنامه ای در سیاست های كلی مبارزه با مواد مخدر ارایه نداده است در حالیكه موثرترین راه پیشگیری از آسیب های اجتماعی، بسترسازی در حوزه فرهنگ است.
به گفته وی، در شرح وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی كه توسط صالحی ارائه شده است نیز43 درصد خلاء در قانون احكام دائمی در عدالت فرهنگی وجود دارد.
ربیعی، ارائه ندادن برنامه درخصوص ترویج و تقویت فرهنگ جهاد و شهادت و دفاع مقدس را از دیگر ضعف های برنامه پیشنهادی سیدعباس صالحی برشمرد و گفت: با توجه به اینكه شما متولی كتاب و كتابخوانی هستید، در زمینه بسترسازی جهت توسعه فرهنگ كتاب و كتابخوانی به ویژه در روستاها و مناطق دور افتاده، برنامه و ساز و كار عملیاتی مشخصی عنوان نشده است.
نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی، عدم توجه به هنرهای نمایشی، تئاتر، موسیقی و مراسم آیینی كه می تواند هنرمندان برجسته ای را تربیت كند، را از دغدغه های جامعه هنری عنوان كرد و از سیدعباس صالحی پرسید كه در این زمینه چه برنامه ای دارد.
ربیعی در پایان گفت: از سیدعباس صالحی انتظار دارم در توضیحاتی كه ارائه می دهند دیدگاه خود را راجع به مرجعیت فرهنگی نیز عنوان كنند.
** در برنامه صالحی طرح مشخصی برای حل مشكلات ساختاری ارشاد دیده نمی شود
نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر، شمیرانات و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینكه مشكل اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ساختاری است، گفت: در برنامه سیدعباس صالحی، وزیر پیشنهادی ارشاد طرح مشخصی برای حل مشكل ساختاری این وزارتخانه دیده نمی شود.
محمود صادقی اظهار داشت: مشكل ساختاری هم در حوزه حمایتی و هم در حوزه نظارتی وجود دارد و حمایت ها به شیوه های سنتی در قالب كمك به فلان شخص یا شخصیت یا فلان كتاب یا فلان محصولات فرهنگی انجام می شود حال آنكه باید حمایت ها متنوع باشد.
وی خطاب به صالحی با بیان اینكه در روش های حمایتی باید تنوع ایجاد كنید تا حوزه فرهنگ كارآمد و موثر شود، ادامه داد: مهمترین وجه ناعادلانه بودن سیاست های حمایتی این است كه مسئولان فكر می كنند ایران، فقط تهران است، آقای صالحی سنندج، زاهدان، بندر لنگه و مسجد سلیمان هم جزء ایران است چرا رویدادهای فرهنگی را به سطح كشور گسترش نمی دهید؟ چرا جشنواره ها همه در تهران متمركز است؟ چرا از خلاقیت ها و تنوع فرهنگی هنری در سطح كشور استفاده نمی شود؟
این نماینده مجلس بیان داشت: تنوع فرهنگی، زبانی و قومیتی همه فرصت است اما ما همه اینها را به تهدید تبدیل كرده ایم شما (صالحی) چه برنامه ای برای استفاده از ظرفیت ها و خلاقیت های هنری در كردستان، لرستان، آذربایجان، خوزستان و سیستان، بلوچستان و سایر استان ها ارایه كرده اید؟ آیا كماكان جشنواره های فجر می خواهد در تالار وزارت ارشاد در تهران برگزار شود؟
صادقی با اشاره به اینكه سیدعباس صالحی را با همه ویژگی های مثبت، از توانمندی و سابقه مدیریت كافی و اقتدار لازم برای مدیریت حوزه مهم و پر چالش فرهنگ و هنر برخوردار نمی دانم، گفت: صالحی در خط اول برنامه های خود اشاره كرده كه تنوع و تكثر دستگاه های فرهنگی سبب شده تا بازیابی نقش وزارت ارشاد به عنوان مهم ترین ركن دستگاه اجرایی كشور در حوزه فرهنگ مبهم و دشوار شود، همچنین در جای دیگری از فقدان شفافیت به عنوان یكی از چالش ها در این حوزه سخن گفته، اما در برنامه ارائه شده، هیچ راه حلی برای این دو حوزه ارائه نكرده است.
وی با یادآوری این نكته كه ابهام در مراجع تصمیم گیری در حوزه فرهنگ و هنر، موجب ابهام در مسئولیت پذیری و پاسخگویی شده است، خطاب به صالحی اظهار داشت: آیا شما در مقابل مجلس می توانید در قبال فعل و انفعالاتی كه در عرصه فرهنگ و هنر و مداخله هایی كه در كشور در این حوزه انجام می شود، قدرت مقابله با چنین وضع آشفته ای را داشته باشید؟
نماینده مردم تهران ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه مطبوعات هنوز معلوم نیست كه مسئولیت ایجاد محدودیت تصویری برای یكی از شخصیت های محبوب جامعه به عهده چه كسی است؟ آیا شما توان شفاف سازی و پاسخگویی در این حوزه را دارید؟
صادقی تصریح كرد: ما به عنوان نمایندگان مجلس در این رابطه سئوال كردیم اما هنوز پاسخ آن گفته نشده است.
وی ابهام در هزینه كرد بودجه های عمومی را یكی از معضلات عرصه فرهنگ و هنر برشمرد و خاطرنشان كرد: بسیاری از اشخاص و نهادها از بیت المال تحت عناوین فرهنگی استفاده می كنند متاسفانه دولت نیز در قالب جدول 17و سایر موارد، زمینه را برای این حوزه باز كرده اما معلوم نیست كه این بودجه ها چگونه مصرف می شود و هیچ گونه نظارتی بر هزینه كرد این بودجه ها اعمال نمی شود، نه از جانب دولت و نه مجلس و دیوان محاسبات و این نهادها و اشخاص در مقابل مجلس و دولت و دیوان محاسبات پاسخگو نیستند.
این نماینده مجلس خطاب به وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: شما چه برنامه ای برای جدول 17 دارید؟ آیا برای سال 97 اگر وزیر شدید، باز ما شاهد این جدول مبهم بیت المال سوز خواهیم بود، من مطلع هستم برخی از این بودجه ها به جای مصرف شدن در بودجه های فرهنگی، در زمین خواری استفاده می شود و تبدیل به زمین هایی در شمال كشور می شود.
وی با بیان اینكه در حوزه نظارت، روش ها غیر شفاف و بعضا نافی حقوق هنرمندان است، اظهار داشت: آیا شما توان آن را دارید كه تداخل وظایف بین هیات نظارت بر مطبوعات و قوه قضاییه را حل كنید؟
صادقی ادامه داد: قوه قضاییه، رسانه ها را به خاطر انتشار نطق نمایندگان تحت فشار قرار می دهد، اخیرا یكی از رسانه ها در هیات نظارت بر مطبوعات به دلیل انتشار نطق اینجانب محكوم شده و البته مستحق تخفیف شناخته شده است، آیا شما قادر هستید در مقابل این تداخل ها در وظایف و مسئولیت ها اقدامی انجام دهید؟
وی با بیان اینكه حقوق فرهنگی، ركن مهم نظارت است، تصریح كرد: فقدان فرآیندهای نظارتی شفاف، فقدان معیارها، ضوابط و سلیقه ای بودن عرصه نظارت، پدر هنرمندان را در آورده است، آیا شما برنامه ای برای ایجاد شفافیت دارید؟
این نماینده مخالف وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازهم ادامه داد: در قانون اساسی، یكی از وظایف دولت در اصل سوم بالا بردن سطح آگاهی های عمومی در همه زمینه ها با استفاده صحیح از مطبوعات و رسانه های گروهی اعلام شده است و برای تضمین چنین وظیفه ای در اصل 24 قانون اساسی مقرر می كند كه نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزاد هستند مگر آنكه مخل به مبانی اسلام باشد و اصل بر «آزادی» رسانه ها است و «محدودیت» استثنا است، اما اكنون «محدودیت» تبدیل به اصل شده و «آزادی» استثنا شده است، آیا شما برای اصلاح این روش برنامه ای دارید؟
صادقی اضافه كرد: سابقه كار صالحی بیشتر در حوزه كتاب و البته در خور تقدیر است و وی در برنامه پیشنهادی خود به رشد تیراژ كتاب های چاپ اول اشاره كرده است اما وی در سایر حوزه های مسئولیت مانند موسیقی، سینما، تئاتر، هنرهای نمایشی و تجسمی از توانمندی و تجربه لازم برای مدیریت این حوزه برخوردار نیست.
** حوزه موسیقی دچار سیاست های یك بام و دو هوا است
وی بیان داشت: اكنون حوزه موسیقی دچار سیاست های یك بام و دو هوا و بی مهری های مكرر است و اصحاب این هنر اصیل از این وضع آشفته رنج می برند، زمانی در شناسایی و به رسمیت شناختن موسیقی غیر سنتی و پاپ تردید داشتیم اما اكنون این موسیقی بر هنر اصیل موسیقی ایرانی و موسیقی كلاسیك و سنتی غلبه پیدا كرده است.
این نماینده مجلس با بیان اینكه آیا شما (صالحی) قادر به حل این مساله هستید؟ گفت: در برنامه شما در این رابطه چیزی دیده نمی شود.
صادقی ادامه داد: در جشنواره موسیقی فجر به عنوان تنها رویدادی كه به موسیقی توجه می شود آشفتگی های فراوانی وجود دارد، خانه موسیقی سال گذشته در بیانیه ای معضلات این بخش را اعلام كرد، تبعیض ها، باند بازی ها و اعمال سلیقه ها موجب شده هنر اصیل موسیقی به حاشیه رانده شود، جوایز و تقدیرها بیشتر معطوف به كسانی است كه بیشتر ارتباط دارند، حمایت های بند نافی در حوزه هنر تا كی قرار است ادامه پیدا كند؟
وی تصریح كرد: در برنامه شما در خصوص «اقتصاد هنر» برنامه خاصی دیده نمی شود، اقتصاد هنر به این معنا است كه هنرمند بتواند با اتكا بر هنر، خلاقیت و آفرینش هنری، زندگی و معیشت خود را اداره كند و به دولت وابسته نباشد شما برای اقتصاد هنر چه برنامه ای ارائه كرده اید؟
این نماینده مجلس با یادآوری این نكته كه اقتصاد هنر در ایران همانند سایر بخش های اقتصاد از تمركز گرایی رنج می برد، گفت: دولت تبدیل به یك كارفرمای بزرگ در عرصه اقتصاد هنر شده است و اجازه فعالیت بخش خصوصی به حد كافی داده نمی شود.
صادقی با بیان اینكه راهبری درست سرمایه ها در هنر موجب تعالی آفرینش گری و خلاقیت هنری خواهد شد، اضافه كرد: اگر اقتصاد و هنر پیوند واقعی، غیر سوری و غیر دستوری داشته باشند این امر موجب زایش و نوآوری در عرصه فرهنگ و هنر خواهد شد اما روش های گلخانه ای و بند نافی نمی تواند راه به جایی ببرد.
وی یكی از لوازم رشد و ارتقای فرهنگ و هنر در جهان كنونی را وجود یك نظام منسجم و مالكیت فكری دانست و گفت: سیستم مالكیت فكری، اجزای مختلفی از خلق و آفرینش گرفته تا تجاری سازی و تضمین آن، مولفه های مختلفی دارد، شما چه برنامه ای برای طراحی یك نظام مالكیت فكری كه هم در مرحله آفرینش فكری موثر باشد و هم در مرحله تجاری سازی محصولات هنری و تضمین حقوق هنرمندان در عرصه جامعه، تضمین های حقوقی و قضایی لازم برخوردار باشد، ارائه كرده اید؟
نماینده مردم تهران در مجلس ضمن اشاره به پیشینیه قانون گذاری در زمینه حقوق مالكیت فكری و همچنین تصویب قانون حمایت مولفان و مصنفان در سال 1348 افزود: این قوانین و قوانین دیگر نیازمند به روز رسانی هستند البته قانون سال 48 جامع است اما درست اجرا نمی شود، نه وزارت ارشاد اهتمام كافی برای اجرای این قانون دارد و نه دادگاه ها و دستگاه های قضایی از توانایی و آگاهی و اهتمام لازم در این زمینه برخوردارند.
صادقی با بیان اینكه مهمترین چالش در قانون سال 48 ، حمایت از آثاری است كه برای نخستین بار در ایران منتشر شده است، گفت: در لایحه ای كه دولت ارائه كرده با وجود اینكه در ویرایش اولیه، طرحی برای اصلاح این وضعیت و توسعه قلمرو حمایت به آثاری كه در خارج از كشور منتشر می شود، پیش بینی شده اما متاسفانه در فرآیند اصلاحات مكرر، این طرح حذف شد.
وی عنوان كرد: ما در عرصه فرهنگی و هنری دچار انزوا هستیم و یكی از مكانیزم های خروج از این انزوا، توسعه قلمرو حمایت از آثار است بسیاری از خارجی ها از اینكه آثارشان در ایران مورد تجاوز قرار گیرد از لحاظ حقوقی نگران هستند.
این نماینده مجلس ادامه داد: برای مبادله فرهنگی در دولت گذشته (دولت دهم) با وجود اینكه یك دولت انزوا گرا بود با فعالیت های انجمن و استادان دانشگاه زمینه پیوستن به دو كنوانسیون «برن» و «رم» فراهم شده بود كه متاسفانه در دولت یازدهم با وجود اینكه رویكرد تعامل گرا در عرصه بین المللی دارد این دو لایحه به محاق رفت، شما در برنامه خود اعلام كردید كه پیوستن به كنوانسیون های بین المللی، اما مشخصا اعلام نكرده اید كه كدام كنوانسیون مد نظر شما است؟
صادقی با طرح این سوال كه آیا الحاق به دو كنوانیسیون برن و رم را اجرایی خواهید كرد، افزود: در مجموع بنده به این دلایل فكر می كنم با وجود اینكه صالحی از ویژگی هایی كه نمایندگان موافق از لحاظ علمی، اخلاقی و شخصیتی برای وی برشمردند، برخوردار است اما از توانمندی كافی برای مدیریت این حوزه پرچالش و مساله بهره مند نیست.
وی اظهار كرد: در بسیاری از كشورها برای تضمین حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان، نهادهای غیر دولتی تحت عنوان «سازمان های مدیریت جمعی» ایجاد شده است كه از آنجا كه هنرمندان نمی توانند به طور شخصی و فردی، حقوقشان را دنبال كنند این سازمان ها عواید مربوط به درآمدها را گردآوری كرده و در اختیار هنرمندان قرار می دهند، این مساله در لایحه یك بندی پیش بینی شده اما در برنامه شما چیزی برای این عرصه ارائه نشده است.
وی در پایان اظهار امیدواری كرد، اگر صالحی رای آورد، این مسائل را مورد توجه قرار دهد و اگر هم رای نیاورد تكلیف از وی ساقط می شود.
** فرهنگ و هنر این مرز و بوم كی به دست اهالی آن می افتد؟
نماینده مردم فیروزكوه در مجلس شورای اسلامی گفت: فرهنگ و هنر این مرز و بوم، كی به دست اهالی از همین حوالی می رسد كه به جای آرامش، آسایش و بیمه، دغدغه هایشان داشتن قبری در قطعه هنرمندان است.
قاسم میرزایی نیكو نیز افزود:« آمده ام با تمام توان به سوگندم عمل كنم و مخالفت نمایم، علی جنتی (وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم) كه رفت داشتیم عادت می كردیم به هوای تازه، سیدرضا صالحی امیری با همه توانمندی و انرژی، تغییری حاصل آورد و ورقی رقم خورد كه به سیدعباس صالحی شریعتی معروف به صالحی تبدیل شد؛ از پژوهشگاه فلسفه علمی، مردی از مشهد مقدس؛ شهر كنسرت ممنوع.»
وی ادامه داد: من به عنوان دانش آموخته دانشكده هنرهای زیبا چشم دوخته ام، كی می شود فرهنگ و هنر این مرز بوم به دست اهالی همین حوالی كه این روزها به جای آرامش، آسایش، بیمه و حمایت صنفی، نام و شعر، دغدغه هایشان فقط داشتن قبری درقطعه هنرمندان است؟!
میرزایی نیكو افزود: وزارت و صداقت پیشكش، آقای رئیس جمهوری، چیدمان كابینه حق مسلم شماست و اما شما، یادم نمی رود جمله «تكرار می كنم» سیدمحمد خاتمی وزیر فرهنگ و هنر خیلی دور و خیلی نزدیك و حمایت تمام قد اصلاح طلبان از جنابعالی را.
وی خطاب به رئیس جمهوری ادامه داد: شما صددرصد به تفكر 24 میلیونی خیلی بدهكارید، مردمانی كه به شما و شعارهایتان در برابر جناح رقیب اعتماد كردند مبادا سلب این اعتماد به كل جریان اصلاح طلبان حامی نسبت داده شود و بی طراوتی و دلزدگی از كلیه طیف ها در راس امور برای جوانان پر شور ما رقم خورد.
نماینده مخالف با طرح این سوال كه آیا تصدی وزارت ارشاد، حق مسلم هنرمندان، چهره های ماندگار و نخبگان فرهنگ و هنر این ادب و مرز و بوم نیست؟ خطاب به وزیر پیشنهادی ارشاد دولت دوازدهم بیان داشت: آقای صالحی، ربنای استاد شجریان پیشكش شما، در كسوت نماد تلفیق حوزه و دانشگاه بیایید یكبار برای همیشه تكلیف ما را مشخص كنید از نسبت حلال ها و حرام ها و هنر، بخصوص موسیقی.
وی ادامه داد: پاسداشت هنر و بانوی مجسمه مادر در حصر، پیشكش. وزارت فرهنگ و هنر كی می خواهد از بازخوانی، سانسور و توقیف بعد از مجوز هفت خوان رها گردد.
میرزایی نیكو افزود: جناب صالحی سرنوشت و سرگذشت صاحب نفسان تاریخ تئاتر، سینما و هنرهای تجسمی و الباقی در سایه سكوت بماند، ما این روزها به كارتون های هادی حیدری و سیاه مشق های محمد قوچانی رحم كرده ایم؟ اینها فرزندان من و شما هستند، حمایت از كیارستمی و اسكار فرهادی، تسلیت و تبریك، افتخار و این مسائل را نخواستیم. آیا دستخطی علیه یا له، از شما دیده ایم؟ شما وزیر پیشنهادی، آماری كمی فیلم و تیراژ كتاب، ساده دستكاری می شود اما چند تا كلنل (كتاب زوال كلنل محمود دولت آبادی) در بوروكراسی ممیزی خاك می خورد و زخم هایی كه روح هنرمند را می خراشد و می تراشد، ما فرزندان و نسل جوان را توقیف كرده ایم.
وی گفت: لیست بلند بالای رایزنی های فرهنگی مشابه وزارت خارجه و سفیران فرهنگ ایرانی برای نسل جوان آن سوی مرزها چه كرده اند، دیپلماسی فرهنگی برون مرزی شما چیست؟
میرزایی نیكو خطاب به سیدعباس صالحی بیان داشت: صفحات اجتماعی شما كی كجا و چند ساله است؟ استفاده از شبكه های اجتماعی و دنیای مجازی بدون فیلتر و ممنوع، اختیار امنیت جامعه فرهنگی دقیقا با چه كسی است؟ من ذره ای به دغدغه دینی درسطح اجتهاد حوزوی شما شك ندارم اما شما به عنوان عضوی از بدنه وزارت (فرهنگ و ارشاد اسلامی) نام ببرید از حضورتان در جشنواره ها، كنسرت ها و تئاتر. مثلا این روزها در جشن های صنفی، موضع سیاسی شما باید شفاف باشد، خط فكری شما اگر روشن نباشد آش همان آش و كاسه، همان كاسه می شود.
نماینده فیروزكوه افزود: مسلخ اصلاح طلبان و روشنفكران به دست تحجر و تاثر دلواپسی می افتد و به قول جانباز اصلاحات، رای ما هم می می شود قدرت به مثابه كالا؛ برای ما معلوم كنید بودجه عریض و طویل ارشاد كی به دست اهالی هنر خواهد رسید؟
وی خطاب به سیدعباس صالحی كه پیش از این گفته بود وی می تواند نخ تسبیح حوزه فرهنگ باشد، گفت: شما فرمودید نخ تسبیح هستید برای ما شفاف بگویید مهره های این تسبیح چه كسانی خواهند بود، چرا هنر را سیاسی بازی كرده اید؟ جان آزاد هنرمندان را به خاطر غم نان، وارد معاملات و معادلات كردید، شما كه معاون فرهنگی این وزارتخانه بوده اید بگویید تعریفتان از هنر چیست؟
به گزارش ایرنا، دكتر حسن روحانی رئیس جمهوری 17 مردادماه در نامه ای، فهرست اعضای كابینه دوازدهم را به مجلس شورای اسلامی تقدیم كرد كه در این فهرست، سیدعباس صالحی به عنوان گزینه پیشنهادی برای تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شده است.
جلسه بررسی برنامه ها و صلاحیت وزیران پیشنهادی كابینه دوازدهم، از روز سه شنبه 24 مردادماه در مجلس شورای اسلامی آغاز شد و امروز شنبه 28 مرداد ماه برای چهارمین روز ادامه دارد.
فراهنگ ** 9012 ** خبرنگار: زهرا امیری * انتشار: امید غیاثوند
رای اعتماد مجلس به كابینه دوازدهم؛
موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی چه گفتند؟
۲۸ مرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۳۰
کد خبر:
82636487
تهران - ایرنا - سیدعباس صالحی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم در جلسه علنی امروز(شنبه) مجلس شورای اسلامی، پس از وزرای پیشنهادی راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت، در قضاوت نمایندگان موافق و مخالف مجلس قرار گرفت و پس از شنیدن نظرات آنها، حدود سی دقیقه سخن گفت.