كهگیلویه وبویراحمد3 هزار كودك بازمانده از تحصیل دارد

یاسوج- ایرنا- كم سوادها و بی‌سوادها، آنها را می‌توان همه جا یافت؛ جلوی باجه‌های عابر بانك، وسط خیابان در پی یك نشانی، در مغازه‌ها با كارت عابر بانك یا با تلفن همراه، همیشه درحال كمك خواستن از دیگران هستند.

به گزارش ایرنا، محمد نبی زاده، پیرمرد 70 ساله یاسوجی یكی از این افراد است كه با دفترچه بیمه سلامت روستایی، نگران در میان انبوه جمعیت در كلینیك می‌چرخد تا بتواند دردش را به پزشك بگوید.
وی می‌گوید: هر زمان به پزشك مراجعه می‌كنم توصیه‌های زیادی می‌كند كه بیشتر آنها را نمی‌فهمم و اگر فرزند باسوادم همراهم نباشد تقریباً نزد پزشك آمدنم بیهوده است.
هاجر، بانوی 55 ساله نیز مانند اوست، اما در مغازه و كارت عابر بانكش را به صاحب مغازه می‌دهد تا بهای كالای خریداری شده را از حسابش كم كند.
علیرضا محمد زاده صاحب یك مغازه است كه اغلب، پسرانش در آن كار می‌كنند اما هر وقت خودش تنهایی مجبور به پاسخگویی به مشتریانش باشد از مشتری‌ها می‌خواهد كارت بكشند اما رسید دستگاه را به مشتری بعدی می‌دهد تا از درستی مبلغ مطمئن شود.
حمید نعمتی هم پیرمردی است كه جلوی عابر بانك ایستاده و به‌محض اتمام كار نفر قبلی، از وی می‌خواهد مبلغی را از حسابش از طریق عابر بانك دریافت كند.
اینها آینده بیش از چند هزار بازمانده از تحصیل است كه اكنون در كهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده‌اند.
گرچه در دهه‌های اخیر نسبت بین بی‌سوادها و كم سوادها بسیار كاهش یافته است اما آنطور كه مدیركل آموزش و پرورش كهگیلویه و بویراحمد می‌گوید 1،5 درصد دانش آموزان ابتدایی كهگیلویه و بویراحمد از تحصیل بازمانده‌اند.
منظور از بازمانده از تحصیل افراد هفت تا 16 ساله هستند كه سن آنها از سن ورود به مدرسه گذشته و به مدرسه مراجعه نكرده‌اند یا پس از گذراندن یك یا چند سال تحصیلی مدرسه را ترك كرده‌اند.

** 1.5 درصد از كودكان كهگیلویه و بویراحمدی بازمانده از تحصیل هستند
مدیركل آموزش‌وپرورش كهگیلویه و بویراحمد دانش آموزان بازمانده از تحصیل در استان را 1،5 درصد دانش آموزان مقطع ابتدایی سال تحصیلی 1395- 96 ذكر كرد.
افزون بر 149 هزار دانش آموز سال گذشته در كهگیلویه و بویراحمد تحصیل می‌كردند.
هادی زارع پور بیان كرد: در سال تحصیلی 1395 - 96 در این استان 10 مدرسه یك و 109 مدرسه 2 دانش آموزی برای جلوگیری از ترك تحصیل دانش آموزان فعالیت داشته است.
به گفته وی، 2 هزار و 218 مدرسه با ظرفیت یك تا كمتر از 15 دانش آموز در سال تحصیلی جاری به‌ویژه در مناطق عشایری و روستایی كهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.
زارع پور افزود: نرخ پوشش تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی در استان كهگیلویه و بویراحمد 98.50 درصد است.
نرخ پوشش تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی در كشور 99 درصد است.
وی عنوان كرد: 10 مدرسه در استان یك دانش آموز و 109 مدرسه 2 دانش آموز دارند كه تداوم آنها ایجاد در راستای پوشش تحصیلی است.
زارع پور گفت: یكی دیگر از برنامه ها برای مبارزه با پدیده كودكان بازمانده از تحصیل، سوادآموزی است كه در سال گذشته بیش از 2 هزار نفر در دوره های سوادآموزی شركت كردند كه بخشی از آنان كودكان بازمانده از تحصیل است.
وی گفت كه وجود شمار بالای مدارس یك و 2 دانش آموزی در مناطق مختلف استان نشان می‌دهد كه آموزش و پرورش تلاش می‌كند دانش آموزان بازمانده از تحصیل به چرخه سواد آموزی برگردند.
زارع پور تأكید كرد: آموزش و پرورش در نظر دارد با اجرای طرحی مناسب در این زمینه، افراد بازمانده از تحصیل را شناسایی و با بررسی علت‌های ترك تحصیل، زمینه برگشت آنان را به چرخه تحصیل فراهم كند.

**آمارهای متفاوت كودكان بازمانده از تحصیل
در حالی كه مدیركل آموزش و پرورش در گفت و گو با ایرنا شمار كودكان بازمانده از تحصیل را بیش از 2 هزار نفر ذكر كرده است اما برخی دیگر از مسئولان به عدد دیگری معتقدند.
مدیركل آموزش و پرورش كهگیلویه وبویراحمد به ایرنا گفت: تلاش برای بازگشت بیش از 2 هزار و 400 كودك دبستانی بازمانده از تحصیل یكی از اولویت‌های اساسی این اداره كل و حتی مدیریت اجرایی استان است.
از سویی دیگر احمد میدری از مسئولان وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی شمار این كودكان را در كهگیلویه و بویراحمد سه هزار و 900 نفر ذكر كرده است.
مدیركل آموزش و پرورش كهگیلویه وبویراحمد یك بار دیگر گفته بود كه یكهزار و 105 كودك بازمانده از تحصیل در سال تحصیلی جاری دراین استان شناسایی شده كه با وجود داشتن كد ملی آدرس مشخصی ندارند.

** تهیه برنامه مدون ریشه كنی بی‌سوادی كهگیلویه و بویراحمد
معاون سیاسی و امنیتی استاندار كهگیلویه و بویراحمد نیز در همین رابطه گفت: برنامه مدون ریشه كنی معضل بی‌سوادی این استان تهیه تا بر اساس آن جشن پایان بی‌سوادی استان در سال آینده برگزار شود.
فتاح محمدی اظهار داشت: تدوین این برنامه مهم با توجه به آمار دقیق بی‌سوادان و نرخ بی‌سوادی استان بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسكن سال 1395 باشد.
وی عنوان كرد: كودكان بازمانده از تحصیل باید شناسایی و با روش‌های مختلف آسان آموزی به آنها كمك شود.

** امكان مشاركت تشكل‌های مردم نهاد در سواد آموزی
مدیركل آموزش و پرورش كهگیلویه و بویراحمد گفت: تشكل‌های مردم نهاد در صورت عقد قرارداد با سوادآموزی استان می‌توانند در فعالیت‌های برون سپاری سوادآموزی شركت كنند.
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی آموزش و پرورش كهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: با هدف فراهم شدن زمینه توسعه مشاركت نهادهای عمومی غیردولتی و مؤسسات در برون سپاری، فعالیت‌های سوادآموزی این فعالیت‌ها واگذار می‌شود.
اردشیر یاری اظهار داشت: این فعالیت‌ها شامل اجرای دوره‌های سوادآموزی، انتقال و تحكیم است كه با عقد قرارداد از سوی مؤسسات انجام و از سوی حوزه سوادآموزی آموزش‌وپرورش نظارت می‌شود.

** 98درصد اولیای بی‌سواد در كهگیلویه و بویراحمد باسواد شدند
معاون سواد آموزی اداره كل آموزش و پرورش كهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: 98 درصد از اولیای بی‌سواد دانش آموزان این استان از سال گذشته تاكنون شناسایی و باسواد شدند.
مسعود ارجمند اظهار داشت: 14هزار و 687 نفر از اولیاء بی‌سواد دانش آموزان در كهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده كه 14 هزار و 380 نفر در كلاس‌های سوادآموزی شركت كردند.
وی اظهار كرد: 300 نفر باقی مانده از والدین بی‌سواد دانش آموزان در برنامه سوادآموزی در سال جاری نیز باسواد می‌شوند.
ارجمند با اشاره به مشاركت 24 دستگاه اجرایی در امر سواد آموزی گفت: 89 درصد فعالیت‌های سوادآموزی در بخش‌های مختلف سواد، تحكیم و پایانی محقق شد.
وی یادآور شد: تحقق برنامه‌های سوادآموزی نیازمند مشاركت همگانی مردم و نهادهای مختلف است.
تاریخ نگاران می‌گویند حدود 22 هزار سال پیش نخستین تلاش‌ها برای نوشتن آغاز شد اما حدود پنج هزار سال پیش خط و الفبا با علامت‌های قراردادی شبیه سبك‌های كنونی آن بوجود آمد و از آن زمان تاكنون انسان‌ها به 2 گروه باسوادها و بی‌سوادها تقسیم شدند.
در حقیقت، حروف الفبا مانند حرف‌های رمزی است كه باسوادها بین خود رد و بدل می‌كنند و بی‌سوادها امكان كشف این رمز را ندارند و از این طریق، بسیاری از امتیازها در جامعه توزیع می‌شود.
بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسكن سال 1355 میزان باسوادی در كهگیلویه و بویراحمد 28 درصد بود اما این عدد در سال جاری برای جمعیت 10 تا 49 ساله در استان به 91 درصد رسید.
بر اساس آمار تا سال تحصیلی 1395، بیش از 98 درصد از اولیای بی‌سواد دانش آموزان كهگیلویه و بویراحمد شناسایی و باسواد شدند اما بیش از چند هزار كودك بازمانده از تحصیل در استان وجود دارد.
كودكان بازمانده از تحصیل كه براساس آمار وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی شمار آنان در استان 713 هزار نفری كهگیلویه و بویراحمد به بیش از سه هزار نفر می رسد در آینده با چالش های مهمی روبرو خواهند شد.
این چالش ها بر نسل های بعدی و توسعه جامعه تاثیرگذار است و اكنون فرصت بیشتری برای جلوگیری از گسترش بیسوادی وجود دارد.
كارشناسان می‌گویند كه فقر خانواده‌ها، سبك زندگی عشایری و نیاز برخی از آنان به درآمد كودكان از جمله دلایل مهم بازماندن دانش آموزان از تحصیل است كه می‌تواند بسترساز آسیب‌های دیگر از جمله افزایش كودكان كار باشد.
دولت یازدهم در چند سال اخیر تلاش‌هایی برای بازگشت بازماندگان از تحصیل در كهگیلویه و بویراحمد به مدرسه داشته است كه این امر می‌تواند سرآغاز توانمندسازی مناطق محروم برای گام نهادن در دنیای علم و دانایی باشد.
كهگیلویه و بویراحمد نزدیك به 713 هزار نفر جمعیت دارد كه 52 درصد آن در مناطق شهری و بقیه در مناطق روستایی زندگی می‌كنند.
خبرنگار: فرزانه شریفی** انتشاردهنده:حسینعلی راشكی
8143/6110/8005
۰ نفر