مسجد پایگاه اجتماعی جهان اسلام و نهاد هویت دینی مسلمانان است كه نه تنها محل عبادت بلكه به عنوان پایگاهی برای مبارزه های سیاسی اجتماعی، مكان برگزاری نماز، ذكر و دعا، دانشگاه عمومی مسلمانان، محل تعلیم و تربیت و ... به شمار می رود كه این عوامل وحدت مسلمانان را امكان پذیر می كند و در نهایت به مبارزه با استكبار جهانی منتهی می شود. به همین سبب دشمنان اسلام و در صدر آنها رژیم صهیونیستی می كوشند كه مسجدها یعنی كانون های وحدت را از میان بردارند و به این مكان های مقدس ضربه وارد كنند.
مسجدالاقصی از جمله این نمادهای تاثیرگذار است كه ترس دشمنان اسلام را برانگیخت و بدین شكل نیروهای رژیم صهیونیستی با به آتش كشیدن این مكان مقدس یكی از تلخ ترین رویدادهای تاریخ را به نام خود ثبت كردند. هر چند این امر نه تنها باعث پراكندگی مسلمانان نشد بلكه به مناسبت این رخداد به پیشنهاد سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با تصویب وزیران امور خارجه كشورهای اسلامی در اجلاس تهران، 30 مرداد برابر با 21 اوت «روز جهانی مسجد» نام گذاری شد كه این امر وحدت و همبستگی مسلمانان را بیشتر كرد. در این اجلاس از كشورهای عضو درخواست شد تا با هدف ارج نهادن به نقش مسجدها و صیانت از آنها به عنوان مكان های مقدس در گرامی داشت این روز بكوشند و به تبیین قداست، عظمت و آبادانی مسجدها بپردازند.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی به مناسبت «روز جهانی مسجد» با «مهدی شكیبایی» جانشین دبیر كل جمعیت دفاع از ملت فلسطین به گفت وگو پرداخته است.
**تخریب مسجد و تلاش برای تغییر كاربری آن از طرف رژیم صهیونیستی
شكیبایی با اشاره به جنایت های رژیم اسراییل در سرزمین فلسطین گفت: صهیونیست ها با این ادعا كه سرزمین فلسطین هم در ابعاد تاریخی و دینی به آنان تعلق دارد، با كمك استعمارگران این كشور را اشغال كرد و با آواره سازی ملت فلسطین، یك رژیم غیرمشروع را تشكیل داد و از آنجا كه پیاده سازی سیاست های این رژیم در این كشور برای استمرار حیاتش یك ضرورت اجتناب ناپذیر به شمار می رود، همواره تلاش كرده است تا نمادهای اسلامی در فلسطین را حذف كند. بر این پایه در 1948 و 1949 میلادی با حمله به فلسطینیان، زمین ها و خانه های آنان را اشغال كرد و مردم این كشور را آواره ساخت و مكان های مذهبی و مسجدها را از میان برد تا سیاست های خود را اجرایی كند.
جانشین دبیر كل جمعیت دفاع از ملت فلسطین با بیان اینكه بیت المقدس و مسجد الاقصی مهمترین مكان ها برای رژیم صهیونیستی است، بیان داشت: این رژیم برای ایجاد معبد و مركزیت در 1967 میلادی در جنگ 6 روزه، منطقه شرق بیت المقدس را كه حرم شریف قدس در آن قرار دارد، اشغال كرد. در زمان این جنگ تلاش شد با بمباران، بخش های از این مكان را تخریب كنند.
**آتش زدن مسجد الاقصی و روز جهانی مسجد
وی درباره نامگذاری 21 آگوست به عنوان روز جهانی مسجد تصریح كرد: در 1969 میلادی اتفاقی افتاد كه جهان اسلام را تكان داد. یك صهیونیست وارد مسجد الاقصی شد و آن را به آتش كشید. در این آتش سوزی خسارت های سنگینی به آن وارد شد از جمله حدود 200 متر از سقف این مكان فرو ریخت و یك منبر تاریخی كه قدمتی 800 ساله داشت نیز در میان آتش از میان رفت. بر این پایه كشورهای اسلامی با محكوم كردن این اقدام، سازمان كنفرانس اسلامی را تاسیس كردند. رژیم صهیونیستی هم اعلام كرد فردی كه مسجد را آتش زده یك یهودی استرالیایی بوده كه دستگیر شده است اما پس از چندی با این ادعا كه وی فردی روان پریش محسوب می شود، او را آزاد كرد. سازمان كنفرانس اسلامی به همین دلیل روز آتش زدن مسجد الاقصی را روز جهانی مسجد نام نهاد و امام خمینی(ره) از كشورهای اسلامی خواستند از تعمیر مسجد به عنوان نشانه جنایت صهیونیست ها خودداری كنند تا جهان اسلام نسبت به آزادی فلسطین از اشغال این رژیم هر چه بیشتر بكوشد.
**مسجد الاقصی قبله نخست امت اسلام و مكان عروج پیامبر(ص)
شكیبایی درباره ترس صهیونیست ها از مسجد الاقصی به عنوان پیوند دهنده مسلمانان، توضیح داد: صهیونیست ها تلاش دارند تا همه نمادهای اسلامی را حذف كنند و به تعبیری علقه های مسلمانان را با فلسطین قطع سازند. مسجد الاقصی قبله نخست اسلام و محل عروج حضرت محمد(ص) در شب معراج بود و حدیث های بسیاری درباره قداست این مكان موجود است. بی تردید تا زمانی كه مسجد الاقصی هست، حساسیت جهان اسلام نسبت به آن وجود دارد و تحول های فلسطین از طرف مسلمانان با حساسیت ویژه ای مشاهده می شود. حال آن كه صهیونیست ها تلاش دارند تا پیوند میان مسلمانان با مردم فلسطین قطع شود زیرا این مهم می تواند هزینه های اشغال این كشور را افزایش دهد و در دراز مدت برای موجودیت رژیم اسراییل نیز خطر بزرگی ایجاد كند.
**آتش زدن مسجد الاقصی و اعتراض جهان اسلام
جانشین دبیر كل جمعیت دفاع از ملت فلسطین با اشاره به پیامدهای آتش زدن مسجد الاقصی برای رژیم صهیونیستی، یادآور شد: این جنایت بزرگ موجی از اعتراض ها را در جهان اسلام و در سطح بین المللی پدید آورد. رژیم اسراییل یك قدرت اشغالگر محسوب می شود و بر پایه كنوانسیون های بین المللی هر گونه تغییر در بافت جمعیتی و مكان های تاریخی و مذهبی غیر قانونی به حساب می آید. اقدام صهیونیست ها در آتش زدن مسجد الاقصی به همین علت اعتراض های زیادی را برانگیخت و باعث خشم مسلمانان نسبت به این رفتار غیرانسانی شد.
**مسجد و استحكام علقه های جهان اسلام با فلسطین و قدس شریف
وی از مسجد الاقصی به عنوان یك مكان مقدس اسلامی نام برد و گفت: همه مسلمانان باید برای آزاد سازی این مكان تلاش كنند. فلسطینیان نیز بایستی جنایت های صهیونیست ها در ارتباط با حرم شریف قدس و قبله نخست اسلام را خنثی سازند. این رژیم با تحریف و ایجاد شبهه هایی تلاش دارد آنچه در فلسطین روی می دهد را یك تقابل فلسطینی و صهیونیستی جلوه دهد. همگان باید بر روی استحكام علقه های جهان اسلام با فلسطین و قدس شریف كار كنند. مردم مومن و مسلمان باید نسبت به تحول های فلسطین و مسجد الاقصی حساسیت بالایی داشته باشند و اجازه ندهند بی تفاوتی نسبت به مقدسات اسلام و سرنوشت مسلمانان در آنها ایجاد شود زیرا این دستور صریح قرآن كریم در آیه 141 سوره نساء است كه می فرماید: «و لن یجعل الله الكافرین علی المومنین سبیلا» به معنای خداوند تا ابد اجازه نداده كه كافران كمترین سلطه ای برمؤمنان داشته باشند.
**مسجدها؛ مركز وحدت اسلامی و تبلور اخلاق و زندگی اسلامی
جانشین دبیر كل جمعیت دفاع از ملت فلسطین در پایان از مسجدها به عنوان مركز وحدت اسلامی و تبلور اخلاق و زندگی اسلامی نام برد و بیان داشت: مسجد از صدر اسلام به عنوان یك پایگاه سیاسی، عبادی، فرهنگی و اجتماعی مطرح بوده و مهمترین تصمیم های جامعه اسلامی در آن گرفته شده است. بر همین پایه هم قدرت های ظالم تلاش داشته اند تا مسجدها را در راستای هدف های خود فعال سازند كه خدا از این نوع مسجدها با عنوان مسجد ضرار یاد می كند یا اینكه این مكان ها را خنثی سازند تا تنها كاركرد آن نماز و عبادت ظاهری باشد ودیگر آن كه این مكان ها را حذف كنند و مانع فعالیت آن شوند. به همین سبب متولیان مسجدها و مردم مومن باید بكوشند تا از این مكان های مقدس در جهت فعال سازی تحول های جهان اسلام استفاده كنند.
*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مهدی احمدی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9370**2002**9131
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
به مناسبت روز جهانی مسجد؛
مسجد؛ كانون وحدت بخش و هویت ساز امت اسلام
۳۰ مرداد ۱۳۹۶، ۹:۰۷
کد خبر:
82638096
تهران- ایرنا- مسجد به عنوان مركز وحدت بخش جهان اسلام محسوب می شود. مكان مقدسی كه سبك و آموزه های اصیل دینی را نشان می دهد و از اهمیت والایی نزد مسلمانان برخوردار است. به همین منظور استعمارگران می كوشند تا با از میان بردن كاركرد این مهم به هدف های خویش دست یابند. این مقوله جایگاه و نقش تاثیرگذار مسجد را در تعالی امت اسلامی آشكار می سازد و از ضرورت توجه به ابعاد مختلف آن حكایت دارد.