در گزيده اي از اين گزارش مي خوانيم: حذف واژه طلاق از شناسنامه عمدتا به منظور اين انگزدايي و تشويق به ازدواج مطرح شده است، اما اين موضوع به باور برخي كارشناسان و مسئولان ميتواند تبعات منفي داشته باشد. روز گذشته در حاليكه سخنگوي سازمان ثبتاحوال كشور عنوان كرد كه طرح حذف ثبت طلاق از شناسنامه نيازمند اصلاح قانون است، معاون حقوقي معاونت زنان و خانواده رياست جمهوري گفت: «حذف واژه طلاق از شناسنامه با مناسبات اجتماعي در تضاد است.» همزمان يك جامعهشناس بيان كرد: «حذف ثبت طلاق از شناسنامه باعث افزايش طلاق ميشود.»
براساس آمارهاي منتشر شده از سوي ثبت احوال، تا پايان بهمن95، 165هزار و 981مورد طلاق به وقوع پيوسته است كه همچنان تهران و خراسان رضوي در صدر اين آمار قرار دارند و اين رقم نسبت به ميزان كل طلاق در سال94 يعني 163هزار و 765مورد، درصد ناچيزي افزايش را نشان ميدهد. بيشتر طلاقها در سال94 مربوط به تركيب سني مردان 30 تا 34 و زنان 25 تا 29ساله با 16هزار و 286مورد بود. گروه بعدي تركيب زنان 20 تا 24ساله و مردان 25 تا 29ساله هستند كه 15هزار و 928مورد طلاق در اين تركيب سني رخ داده است.
** حذف ثبت طلاق از شناسنامه، نيازمند اصلاح قانون
سخنگوي سازمان ثبتاحوال كشور گفت: براي اجراي طرح «حذف ثبت طلاق از شناسنامه» بايد اصلاحات قانوني از سوي مجلس انجام شود و در صورت اجراي اين طرح، خانوادهها ميتوانند از پايگاه اطلاعات ثبتاحوال، استعلام لازم را بگيرند.
سيفا... ابوترابي درباره طرح «حذف ثبت طلاق از شناسنامه» افزود: براساس ماده33 قانون، ثبتاحوال بايد آخرين وقايع زندگي كه شامل ازدواج و طلاق هم ميشود را در شناسنامه افراد ثبت كند و همچنين تمام ازدواجها و طلاقها به هر تعداد كه اتفاق بيفتد نيز بايد ثبت شوند. او ادامه داد: البته استثناهايي هم وجود دارد، اينكه اگر فرد مطلقه و دوشيزه باشد، عنوان طلاق از شناسنامه اش حذف ميشود يا افرادي كه قبلا طلاق و ازدواج داشتهاند، در صورتي كه بخواهند مجددا ازدواج كنند طلاق و ازدواج قبلي آنها حذف ميشود.
** افزايش طلاق با حذف ثبت طلاق از شناسنامه
همچنين يك جامعه شناس با اشاره به طرح حذف طلاق از شناسنامه زنان گفت: اين طرح باعث ميشود پديده طلاق تبديل به واقعه اي غيرحياتي و بياهميت شود. فكر ميكنم هدف كساني كه اين طرح را مطرح كردهاند اين است كه امكان ازدواج مجدد را براي زنان مطلقه فراهمتر كنند. اين در حالي است كه هرگاه شما پديدهاي را عادي تلقي كنيد، يعني بگوييد چندان مهم نيست و نيازي به ثبت شدن ندارد، با اين كار، به طور ناخواسته تكرار آن رخداد هم بيشتر ميشود.
محمدقانعي راد جامعهشناس با انتقاد از اينكه اين طرح به پختگي لازم نرسيده است، عنوان كرد: در اين طرح تنها اعلام شده است كه ثبت طلاق از شناسنامه حذف ميشود و اشارهاي به سرنوشت ثبت ازدواج نشده است.
** ازدواج كتمان نشود
رئيس انجمن مددكاري ايران درباره زمزمههاي حذف طلاق از شناسنامه به «آرمان» ميگويد: قبل از هر اقدام بايد پيامدهاي اين پديده مورد بررسي قرار گرفته و هدف از اين اقدام مشخص شود، چون براساس قانون اعمال هرگونه تغييرات در شناسنامه در صفحه آخر آن درج ميشود. سيدحسن موسويچلك ميافزايد: حال بايد توجه داشت كه اين اقدام منجر به كتمان ازدواج نخست فرد ميشود يا خير. به گفته او هماكنون افراد بعد از ازدواج دوم ميتوانند شناسنامه خود را تغيير دهند. فعالان در اين عرصه بايد بدانند كه هرگونه تغيير يا صدور شناسنامه جديد ميتواند براي طلاق قبل از ازدواج مجدد تبعات منفي فراوان به دنبال داشته باشد، اما اين تغييرات بعد از ازدواج براي فرد ميتواند مناسب باشد. رئيس انجمن مددكاري ايران ميافزايد: نهاد خانواده بر پايه صداقت استوار است، هرگونه كتمان به دليل حذف طلاق در شناسنامه افراد ميتواند با تبعات منفي فراوان همراه باشد.
*منبع: روزنامه آرمان؛ 1396،6،1
**گروه اطلاع رساني**9117**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي
تهران- ايرنا- روزنامه آرمان با درج گزارشي نوشت: زمزمه هاي حذف واژه طلاق از شناسنامه موجي از واكنشها را به دنبال داشته است. به رغم افزايش ميزان طلاق در ايران همچنان افرادي كه اين تجربه را داشتهاند، به ويژه زنان مطلقه، با برخي انگ هاي اجتماعي و فرهنگي روبهرو ميشوند كه به اذعان آسيب شناسان اجتماعي زندگي را براي آنها سخت ميكند.