ریچارد نفیو مقام پیشین وزارت خارجه آمریكا كه اكنون محقق مركز سیاست انرژی جهانی در دانشگاه كلمبیای نیویورك است، در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا تصریح كرد كشورهای اروپایی نگران تاثیر سیاست های كاخ سفید بر برجام و موقعیت شركت های اقتصادی اروپایی هستند.
وی كه هماهنگ كننده سیاست های تحریم های وزارت خارجه آمریكا در دوران ریاست جمهوری باراك اوباما بود، هشدار اخیر حجت الاسلام روحانی را درباره آمادگی ایران برای پاسخ فوری به تهدید و تحریم های آمریكا قابل فهم دانست و ابراز امیدواری كرد كه ترامپ تا پایان مهلت ماه اكتبر به این درك برسد كه هیچ جایگزینی برای برجام وجود نخواهد داشت.
*** خوشبین به دیدار نیكی هیلی از وین
عضو تیم مذاكره كننده آمریكا در برجام، درباره نتایج سفر نیكی هیلی نماینده دایم آمریكا در سازمان ملل به وین نیز ابراز خوشبینی كرد و گفت كه در صورت داشتن شواهد قانع كننده، وی در چارچوب برجام می تواند موضوع دسترسی به مراكز نظامی ایران را با مقام های آژانس در میان بگذارد.
این مقام پیشین وزارت خارجه آمریكا تصریح كرد: هدف از سفر نیكی هیلی، آشنایی بیشتر با سازوكارهای نظارتی آژانس بین المللی انرژی اتمی و چگونگی نظارت بر برنامه هسته ای ایران است. امیدوارم او در این سفر درباره این موضوعات یاد بگیرد.
نفیو یادآور شد: هیلی در زمینه این موضوعات پیچیده، سابقه ای ندارد. امیدوارم كه او در وین درباره كیفیت كار و فعالیت آژانس بین المللی انرژی اتمی بیشتر بیاموزد.
وی درباره اینكه چه ضرورتی دارد كه در این مقطع نیكی هیلی به وین رفته و مستقیما درباره توافق هسته ای مذاكره كند؟ گفت: من فكر می كنم اینكه وی دیداری رودررو با مقام های آژانس بین المللی انرژی اتمی داشته باشد تا درباره مسایل مختلف صریحا صحبت كند و آنها به سوال و ابهام های وی پاسخ دهند، مفید خواهد بود.
*** نگران از نگاه ضدكارشناسی كاخ سفید
از این عضو سابق تیم مذاكره كننده هسته ای آمریكا پرسیدیم كه با توجه به نگاه تحقیر آمیز رییس جمهور آمریكا به بدنه كارشناسی دولت و خالی ماندن بسیاری از پست های وزارت خارجه و سفارتخانه های آمریكا، روند تصمیم گیری درباره پرونده های حساس بین المللی به مانند برجام، چگونه صورت می گیرد؟
ریچارد نفیو در پاسخ گفت: یكی از نگرانی های من نیز همین موضوع است. من 15 سال در حوزه سیاستگذاری كار كرده ام و بسیار برایم اهمیت دارد كه تخصص و شواهد در روند هرگونه تصمیم گیری در نظر گرفته شود. من همچنین درباره فرایندی كه بر اساس آن درباره موضوعاتی همچون توافق با ایران تصمیم گیری می شود، نگران هستم.
وی افزود: برای همین می گویم كه خوب است نیكی هیلی به وین می رود، چون با وجود اینكه رییس جمهور آمریكا به نگاه كارشناسان اهمیت نمی دهد، در دولت وی افرادی هستند كه به شواهد و واقعیت ها اهمیت می دهند.
*** اروپا نگران آثار سیاست ترامپ
این كارشناس مركز سیپا در دانشگاه كلمبیا درباره اینكه تا چه اندازه اروپایی ها آماده رویارویی با اقدام های یكجانبه آمریكا هستند، گفت: این به موضوعی بستگی دارد كه آمریكا درباره آن وارد عمل می شود. من فكر می كنم كه شركای آمریكا در اروپا درباره برخی سیاست های ایران در منطقه، همچون سوریه و یمن، با واشنگتن هم عقیده باشند. آنها در این زمینه ها آمادگی بیشتری برای همكاری با ایالات متحده دارند.
نفیو افزود: اما نگرانی بزرگتر اروپایی ها درباره سیاست كاخ سفید در دو موضوع است. یكی اینكه تاثیر این سیاست ها بر برجام چه خواهد بود. برعكس ترامپ، آنها برجام را توافقی ارزشمند می دانند. دوم اینكه تاثیر واقعی سیاست های آمریكا بر شركت های اروپایی چه خواهد بود و چه تاثیری بر منافع ملی آنها خواهد گذاشت.
وی ادامه داد: البته من بر این باورم كه اگر دولت آمریكا نشان دهد كه كارهایش منطقی است و همكاری با شركای اروپایی خود را قطع نكند، مشكلی، حتی با وجود برخی اختلاف ها، میان آنها به وجود نخواهد آمد.
*** مخالفت اروپایی ها با ادعای بدون مدرك
ایرنا از این مقام سابق آمریكایی پرسید در صورت ادعای ترامپ مبنی بر عدم پایبندی ایران به برجام در ماه اكتبر، واكنش اروپایی ها چه خواهد بود؟
نفیو در پاسخ گفت: اگر این كار بر اساس شواهد و مدارك صورت نگیرد، آنها مخالفت خواهند كرد.
وی تصریح كرد: ارتباط و گفت وگو در این توافق، نقش اساسی دارد. اگر در آمریكا نگرانی هایی درباره عدم پایبندی ایران وجود داشته و برای آن شواهدی باشد، آمریكا و اروپایی ها می توانند با همكاری با یكدیگر به آن رسیدگی كنند اما اگر همه به این نتیجه رسیده باشند كه ترامپ به دنبال خروج از توافق است، در این صورت، اروپایی ها مخالفت خود را نشان خواهند داد.
این مقام سابق آمریكایی خاطرنشان كرد: برای همین مهم خواهد بود كه گفت وگو درباره موضع ضد برجام ترامپ، عدم تمایل وی برای ماندن در آن و شواهدی كه در اختیار دارد تا اعلام كند ایران پایبند به برجام نبوده، ادامه یابد. ادامه گفت وگو و رایزنی ها تا اكتبر، بسیار برای آنچه كه در مرحله بعد رخ خواهد داد، اهمیت خواهد داشت.
*** معنای هشدار رییس جمهوری ایران
در ادامه نظر این كارشناس مركز سیاست انرژی جهانی دانشگاه كلمبیا را درباره هشدار رییس جمهوری اسلامی ایران درباره آمادگی برای واكنش فوری به تحریم و تهدید آمریكا جویا شدیم.
ریچارد نفیو پاسخ داد: سخنرانی روحانی در مجلس نشان می دهد كه اگر برجام از دست برود، چه مشكلاتی ممكن است رخ بدهد. من خود برای به نتیجه رسیدن برجام زحمات زیادی كشیدم، چون می دانستم اگر دو طرف به توافق دست نیابند، چه آینده بدی در انتظار روابط دو كشور خواهد بود. برای همین سخنان رییس جمهور روحانی نشانه خوبی نبود.
وی افزود: هرچند من می فهمم چرا وی این سخنان را گفت. ولی من امیدوارم كه دو دولت بتوانند كه با یكدیگر وارد گفت وگو شوند و درباره نگرانی هایشان مذاكره كنند و بتوانند در چارچوب توافق هسته ای، مسایل خود را حل و فصل كنند.
این مقام مذاكره كننده آمریكایی در برجام اظهار كرد: همانطور كه رییس جمهور روحانی گفت، برجام می تواند الگویی برای صلح و ثبات بین المللی باشد. مذاكرات دشواری برای به نتیجه رسیدن برجام انجام شد و سرانجام با مصالحه، دو طرف آن را به نتیجه رساندند. به همین خاطر، برجام می تواند یك الگو باشد.
نفیو تاكید كرد: ترامپ از همان نخست، روشن كرده بود كه ضد برجام است اما همانطور كه در سخنرانی اعلام راهبرد جدید در افغانستان هم دیدیم، او گفت از راهبردی كه مقام های دولت به وی پیشنهاد كرده بوند، خوشش نمی آمد اما سرانجام كوتاه آمد و با این راهبرد افغانستان اعلام موافقت كرد.
وی اظهار امیدواری كرد در دو ماه آینده، ترامپ به این جمع بندی برسد كه هر چقدر هم برجام را بد بداند، هیچ جایگزینی برای آن نخواهد داشت.
م.ع**1429 ** 1908
ناشر : افشار دارابی
گفت و گوی اختصاصی ایرنا:
ریچارد نفیو:هیلی درباره موضوع پیچیده توافق هسته ای آگاهی ندارد/برجام الگویی برای صلح و ثبات بین المللی است
۱ شهریور ۱۳۹۶، ۱۹:۵۹
کد خبر:
82641592
نیویورك– ایرنا- عضو تیم مذاكره هسته ای آمریكا با ابراز نگرانی از تصمیم گیری های غیركارشناسی در دولت ترامپ، گفت: نیكی هیلی درباره موضوع پیچیده برجام آگاهی ندارد و امیدوارم سفر به وین به افزایش آگاهی مقام های كاخ سفید كمك كند.