۱۳ شهریور ۱۳۹۶، ۱۲:۰۹
کد خبر: 82654393
T T
۰ نفر
كلانتری:‌ كم نشدن مصرف آب، تمدن كشور را از بین می‌برد

تهران- ایرنا- معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست تاكید كرد: اگر مصرف آب در كشور كم نشود، تمدن هشت هزار ساله ایران نابود خواهد شد.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، عیسی كلانتری روز دوشنبه در نخستین نشست خبری خود پس از تصدی ریاست سازمان حفاظت محیط زیست افزود: ٧٠ درصد مشكلات كشور از آب است و اگر این روند ادامه یابد، كشور با خطر خشكسالی و نابودی مواجه می شود.
وی اظهار كرد: نباید مسایل كلی و مهم مانند آب را فدای مسایل جزیی مانند حفاظت از یوزپلنگ كنیم.
كلانتری با اشاره به این كه بیش از ٧٠ تا ٨٠ درصد مشكل كشور نبود آب است، ادامه داد: از بیش از ٤٠ درصد آب های تجدیدپذیر استفاده كرده ایم، یعنی بنا بر استانداردهای جهانی ١١٠ درصد بیشتر مصرف كرده ایم، هیچ كشوری حتی آفریقایی بیش از ٦٠ درصد از آب های تجدیدپذیر خود استفاده نمی كند.

***دانشگاه یزد نظر خود در زمینه محصولات تراریخته را اعلام كرد
كلانتری درباره محصولات تراریخته گفت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی چهار سال قبل از دانشگاه یزد درخواست كرد كه در مورد محصولات تراریخته تحقیق و كار علمی انجام دهد كه هفته گذشته نتیجه را به وزارت بهداشت اعلام كرد.
وی در پاسخ به این كه خبری در این زمینه از وزرات بهداشت منتشر نشده است، گفت: دانشگاه یزد هفته گذشته نتیجه را از طریق وزرات بهداشت اعلام كرد.

**سیاست سازمان توسعه پایدار و متوازن است
كلانتری همچنین گفت: سیاست سازمان حفاظت محیط زیست توسعه پایدار و متوازن است، ما نمی خواهیم مانع توسعه در كشور شویم اما در مقابل باید همراه با حفظ محیط زیست صورت گیرد.
وی تاكید كرد: نمی خواهیم مانع توسعه واقعی كشور شویم یعنی به بهانه حفظ محیط زیست توسعه را متوقف كنیم، اكنون چهار و نیم میلیون فارغ التحصیل در كشور وجود دارد بنابراین اگر سیاست متوازن در كشور و میان تمام دستگاه های اجرایی رونق یابد، هم محیط زیست حفظ می شود و هم توسعه خواهیم داشت.

*** ٥١ درصد الودگی هوای تهران مربوط به خودروهای شب است
معاون رییس جمهوری گفت: آلودگی هوا در تهران و كلانشهرها یكی از مشكلات اساسی است، به ویژه در تهران كه با سرد شدن هوا، پدیده وارونگی دما رخ می دهد و آلودگی چندین برابر می شود.
وی افزود: با شناختی كه از شهردار جدید تهران دارم امیدوارم تعامل خوبی میان سازمان محیط زیست و شهرداری تهران در راستای كاهش آلودكی هوا ایجاد شود.
كلانتری اظهار كرد: بیشترین منبع الودگی هوای تهران خودروها، موتورسیكلت ها و نیروگاه های اطراف هستند كه مدیریت تمام انها كار دشواری است و چون سازمان توان تخصصی كافی ندارد، در نظر داریم در اینده بخشی از وظایف حاكمیتی خود را به دانشگاه ها و مراكز علمی واگذار كنیم.
كلانتری ادامه داد: به عنوان مثال، بخش نظارت بر تولیدات خودرو را به دانشگاه های تهران یا شریف واگذار كنیم.
وی گفت: علاوه بر منابع الاینده موجود، ٥١ درصد الودكی هوای تهران مربوط به خودروهایی است كه معمولا كامیون هستند و شب وارد تهران می شوند؛ می توانیم با اخذ قوانینی مانند ممنوعیت ورود خودروهای بالای ١٠ سال به شهر، آلودگی را كاهش دهیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح كرد: همچنین بیش از 20 درصد آلودگی شهر تهران مربوط به زمانی است كه نیروگاه برق شهید رجایی با سوخت مازوت كار می كند؛ وزارت نفت قول داده است كه امسال گاز نیروگاه را قطع نكند.
وی همچنین با بیان این كه تهران دیگر جایی برای ترافیك بیشتر ندارد و به پاركینگ تبدیل شده است، افزود: اكنون اطلاعات كافی در این باره كه چه خودرویی از كدام نمایندگی بیشترین آلودگی را دارد در اختیار نداریم و باید سازمان را در این زمینه تقویت كنیم.
وی رابطه میان محیط زیست و توسعه را از جنس تعاملی خواند و افزود: محیط زیست نمی تواند ماشین ' نه ' گفتن باشد بلكه باید مباحث اصلاحی و علمی ارائه دهد، نمی توانیم دستگاه های اجرایی را بدون پاسخ بگذاریم، اكنون محیط زیست به 80 میلیون دوستدار نیاز دارد، باید مجلس، دولت و مردم را با خود همراه كنیم و آنها را با محیط زیست آشتی دهیم كه در این میان نقش رسانه ها بسیار پررنگ است.

*** 70 درصد وقت خود را صرف آب می كنم
كلانتری گفت: در حال حاضر آب مهمترین مقوله در كشور است زیرا حیات كشور و تمام زیستمندان آن به آب بستگی دارد بنابراین 70 درصد وقت خود را در سازمان محیط زیست به مقوله آب اختصاص خواهم داد زیرا اگر مصرف آب كم نشود، كشور نابود می شود.
وی درباره سدسازی ها اظهار كرد: به نظر من سدسازی در جاهایی خوب و در جاهایی بد است ، به عنوان مثال اكنون ادامه ساخت سدهای نازلو، باران دوز و سیمینه رود را به رغم صرف هزینه های هنگفت، متوقف كردیم.
وی گفت: نیروهای مربوط به مقوله هوا در سازمان محیط زیست 20 برابر موضوع آب است، یعنی آب در این سازمان جایگاهی نداشته در حالی كه امروز 70 تا 80 درصد مشكل كشور نبود آب است.

*** شمال كشور هم با مشكل آب مواجه خواهد شد
كلانتری گفت: 20 سال گذشته در شمال كشور دو میلیون و 300 هزار هكتار جنگل های هیركانی وجود داشت كه اكنون به یك میلیون و 100 هزار هكتار كاهش یافته است.
وی درباره تاثیر سد شفارود در استان گیلان گفت: سال گذشته حَكَم بودم و به سازمان محیط زیست پیشنهاد دادم كه وزارت نیرو را موظف كند به ازای هر یك هكتار جنگلی كه از بین می رود، 10 هكتار جنگلكاری انجام دهد كه بعد از گذشت پنج سال به جای 60 هكتاری كه نابود می شود، 600 هكتار جنگل خواهید داشت.
كلانتری افزود: شمال كشور نیز با بحران آب مواجه خواهد شد همانطور كه تاكنون نیز شده است.

*** خود را صاحب نظر نمی دانم
كلانتری همچنین با بیان این كه خود را در تمام زمینه های محیط زیستی صاحب نظر نمی داند، گفت: در تلاشم افراد متخصص و ساحب نظر را در راس معاونت ها و امور مربوط به مسائل مختلف محیط زیست قرار دهم.
وی تاكید كرد: بر همین اساس، نسبت به موضوعی كه تخصص ندارم اظهار نظر نمی كنم بلكه باید توان مدیریتی را در سازمان افزایش دهیم، به عنوان مثال در زمینه حیات وحش تخصصی ندارم از این رو آن را به دست اهلش می سپارم.
كلانتری گفت: سازمان محیط زیست باید از نمك گرفته تا آهو نظر دهد كه چنین توان علمی در سازمان وجود ندارد بنابراین باید از مراكز علمی و دانشگاهی استفاده كنیم.

*** خلاف قانون عمل نمی كنیم
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: نمی توانیم بر خلاف قانون عمل كنیم، بر اساس قانون سازمان محیط زیست موظف است به هر درخواستی در مدت حداقل سه ماه پاسخ دهد و اگر از آن زمان بیشتر شد دستگاه اجرایی درخواست كننده می تواند كار خودش را انجام دهد.
وی تاكید كرد: بر این اساس حتما باید یك موسسه آینده پژوهشی در محیط زیست ایجاد شود و یا اگر در دانشگاه ها وجود دارد تقویت شود. می توانیم این مراكز و مراكز مشابه مورد نیاز را ایجاد كنم اما نمی توانم در تمام زمینه ها نظر بدهم چون در تمام امور متخصص نیستم.
وی تاكید كرد: باید نسبت به شرایط كشور واقع بین باشیم، كشور به رشد هشت درصدی نیاز دارد بنابراین باید در كنار هم و با تعامل نگاه به توسعه داشته باشیم و محیط زیست را هم حفظ كنیم.

*** بودجه اندك سازمان محیط زیست
وی به بودجه كم سازمان حفاظت محیط زیست اشاره كرد و گفت: تمام بودجه سازمان حفاظت محیط زیست از كمك بلاعوض دولت به دو منطقه آزاد كمتر است این در حالی است كه از این سازمان انتظارات بزرگ هم دارند.
وی افزود: دولت هر سال به دو منطقه آزاد كشور دو هزار میلیارد تومان كمك بلاعوض می كند در حالی كه كل بودجه سازمان حفاظت محیط زیست برای یك سال به 6000 میلیارد تومان نیز نمی رسد بنابراین با این بودجه تاكنون كارهایی هم كه انجام شده جای شگفتی دارد.

*** باید حقابه تالاب ها را بگیریم
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: یكی از وظابف سازمان محیط زیست احیا و حفاظت از تالاب ها است ، برای اولین بار وزارت نیرو حقابه تالاب ها و رودخانه های كشور را تعیین كرد كه میزان 11.8 دهم میلیارد متر مكعب است كه باید تلاش كنیم ان را از وزارت نیرو بگیریم.
كلانتری افزود: برای كارون 1.8میلیارد متر مكعب و گاوخونی 175 میلیون متر مكعب حقابه سالانه تعیین كرده كه باید بنا به شرایط منطقه و فصل این حقابه ها را دریافت كنیم ، مثلا حقابه دریاچه ارومیه را نمی توانیم در تابستان دریافت كنیم بلكه در بهمن و اسفند كه كشاورزان مطالباتی ندارند، امكان پذیر است.
به گفته وی ، احداث سد درودزن موجب خشك شدن تالاب بختگان شد كه باید تلاش كنیم حقابه آنرا دریافت كنیم.
وی تاكید كرد: حقابه تالاب ها و رودخانه ها با سیلاب تامین می شود، سد زدیم و سیلاب ها را مهار كردیم و این مساله موجب قطع جریان آب به سمت تالاب ها شد، مردم باید در دریافت حقابه به ما كمك كنند و مطالبه گر باشند.
كلانتری گفت: به عنوان مثال در استان اصفهان بیش از 30 هزار هكتار فضای سبز با میان بارندگی 130 میلمتر در سال وجود دارد بنابراین در اینجا حقابه تالاب گاوخونی در این بخش صرف می شود كه مردم باید حق تالاب را مطالبه كنند تا 175 میلیون متر مكعب حقابه تالاب داده شود.

*** مهار گرد و غبار به شرط تامین حقابه تالاب ها
رییس سازمان حفاظت محیط زیست درباره برنامه های سازمان در زمینه گرد و غبار در خوزستان گفت: بر اساس اخرین اطلاعات 28 منطقه در ایران و عراق كانون گرد و غبار است كه از این تعداد چهار كانون در ایران و 24 كانون در عراق و سوریه واقع است اما آلودگی چهار كانون داخلی معادل 10 كانون خارجی است.
وی افزود: بخشی از آن مربوط به خشك شدن تالاب های خوزستان، بخشی از زمین های زراعی رها شده و همچنین تاثیرات جنگ است كه با همكاری سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری در حال سرو سامان دادن به موضوع هستیم و امسال نیز 190 میلیارد تومان اعتبار برای این امر تخصیص یافته است.
كلانتری ادامه داد: بخش عمده این مناطق در عراق در تصرف داعش یود و اكنون كه داعش در حال نابودی است دولت عراق قول همكاری داده است چون این مشكل آنها نیز هست ، همچنین در حال احداث مركز آموزشی تحقیقاتی در زمینه گرد و غبار در عراق هستیم .
وی تاكید كرد: با قاطعیت می گویم اگر حقابه زیست محیطی تالاب ها رعایت شود در مدت دو تا سه سال گرد و غبار مهار خواهد شد.

*** احیای دریاچه ارومیه در صورت تامین منابع مالی
دریاچه ارومیه موضوع دیگری بود كه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری به آن پرداخت و گفت: حیات دریاچه بعد از این به میزان تامین اعتبارات آن بستگی دارد، راه حل های اجرایی خوبی برای احیای آن مشخص شده است اما اگر منابع مالی تامین شود قول می دهم كه در حد اكولوژیك احیا شود.
وی افزود: دریاچه اكنون به مرحله تثبیت رسیده و دیگر از خطر خشك شدن دور شده است اما هر چه دیرتر پول بدهند، دیرتر احیا می شود؛ هزینه احیای دریاچه سالانه دو هزار میلیارد تومان است اما سال گذشته فقط 7000میلیارد تومان تخصیص داده شد.
كلانتری تاكید كرد: اهمیت احیای دریاچه ارومیه در مهار ریزگردهای نمكی آن بود كه با اقدامات صورت گرفته 60 تا 79 درصد آنها مهار شده است، سازمان جنگل ها در این زمینه با انجام پوشش گیاهی بسیار خوب عمل كرده است، طرح های آبرسانی به دریاچه پر هزینه است.
وی گفت: دریاچه ارومیه برای احیا به 20 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد كه تاكنون دو هزار و 500 میلیارد تومان آن تخصیص یافته است.
وی درباره اعتبارات بین المللی از جمله از سوی ژاپن گفت: كل اعتباری كه قرار است ژاپن به دریاچه اختصاص دهد دو میلیون دلار است كه بیشتر هم صرف كارهای تحقیقاتی و پژوهشی می شود بنابراین بار اصلی آن بر دوش دولت است.

*** مسائل محیط زیستی مناطق با هم متفاوت است
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مسائل محیط زیستی هر منطقه با منطقه دیگر متفاوت است، به عنوان مثال مشكل اصلی شمال كشور پسماند است اما ممكن است این مساله در جای دیگر اولویت چندم باشد یا در بخشی از كشور، گرد و غبار در اولویت است؛ بنابراین باید با برنامه و با همكاری مردم پیش رویم.
وی تاكید كرد: حفاظت از محیط زیست در كلان وظیفه دولت است اما دولت به تنهایی و بدون همكاری مردم از عهده این كار بر نمی آید، برای همین باید دولت و مردم در كنار هم باشند و این امر نیازمند افزایش آگاهی عمومی است تا شهروندان با حق شهروندی خود آشنا شوند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این كه این كار با كمك رسانه ها امكان پذیر است، تاكید كرد: گفته ام در سازمان هیچ كس حق توهین به خبرنگار را هر چقدر هم نقد كنند ندارد، اعتقاد دارم اگر مسائل را درست منعكس كنید می توانیم به حفظ محیط زیست برای نسل های بعدی امیدوار باشیم.
معاون رییس جمهوری گفت: ما را نقد كنید اما منصفانه باشد و دلایل علمی ارائه دهید، ما معتقدیم با فقر نمی توان محیط زیست را حفظ كرد بنابراین در كنار هم به محیط زیست كمك كنیم.
علمی 9014
خبرنگار: كیمیا عبدالله پور* انتشار: محتشمی پور
۰ نفر