۱۳ شهریور ۱۳۹۶، ۱۴:۳۲
کد خبر: 82654643
T T
۰ نفر
پالايشگاه گازبيدبلند خليج فارس مصداق اقتصاد مقاومتي باهدف توقف هدررفت گاز

تهران- ايرنا- طرح پالايش گاز بيد بلند خليج فارس با سرمايه گذاري بيش از 3 ميليارد دلار تا كنون بيش از 55 درصد پيشرفت فيزيكي داشته است؛ اين طرح با هدف توقف هدر رفتن گازها از مشعل چاه ها نفتي و توليد سالانه يك ميليون اتان براي مجتمع هاي پتروشيمي ساخته مي شود.

از نكات قابل توجه در اين طرح مي توان به عبور بيش از 570 كيلومتر خطوط لوله اشاره كرد. اين طرح با اهداف كسب درآمد مالي و ارتقاي سطح علمي، فني، اقتصادي و اجتماعي، افزايش ميزان گاز شيرين توليد شده در كشور، كاهش ميزان مصرف فرآورده هاي نفتي كشور و جايگزيني آن با گاز طبيعي، توليد اتان، پروپان و بوتان و ميعانات گازي، و همچنين تامين اتان مورد نياز واحدهاي پتروشيمي و ايجاد اشتغال در منطقه در دست احداث است.
اين طرح، در زميني به مساحت 244 هكتار در شهرستان بهبهان و بيش از 60 هكتار در تاسيسات ذخيره سازي براي صادرات در ماهشهر، با تامين سرمايه از سوي شركت صنايع پتروشيمي خليج فارس، صندوق توسعه ملي و با عامليت بانك سپه اجرا مي شود.
يكي از نقاط عطف اين پروژه عظيم ملي فعاليت متخصصان و نيروهاي اجرايي تمام ايراني است، به نحوي كه در اين پروژه هيچ نيروي خارجي مشغول به كار نيست. هم اكنون بيش از چهار هزار و 200 نيرو با ميانگين سني 35 تا 40 سال در اين پروژه مشغول به فعاليتند.
محمود امين نژاد، مدير عامل شركت پالايش گاز بيد بلند خليج فارس گفت: طرح پالايش گاز بيد بلند خليج فارس از 14 سال پيش تعريف شده بود، اما به دليل تغييرات مديريتي در كشور و وزارت نفت و همچنين محدوديت هاي مالي، در آن زمان متوقف ماند.
وي افزود: در آن دوران تعريف شده بود كه گازهاي همراه نفت ان.جي.ال.هاي 900، 1000، 1200 و 1300 در اين پالايشگاه فرآوري شود و ظرفيت آن نيز 56.6 ميليون متر معكب در روز باشد، به طوريكه حدود 75 درصد از اين خوراك به عنوان گاز طبيعي دوباره به شبكه گاز سراسري داده شود و 25 درصد نيز به محصولات اتان، پروپان و بوتان اختصاص يابد.
وي اضافه كرد: پس از روي كار آمدن دولت تدبير و اميد و با ورود مجدد زنگنه به وزارت نفت، مالكيت اين طرح به شركت صنايع پتروشيمي خليج فارس(هلدينگ خليج فارس) داده شد.
اين نقل و انتقال در نيمه نخست سال 1394 اتفاق افتاد و اين، در حالي بود كه طي 12 سال پيش از اين انتقال پيشرفت اين پروژه به 18.06 درصد رسيده بود، اما پس از واگذاري اين پروژه در حال حاضر به بيش از 56 درصد پيشرفت فيزيكي رسيده است.
وي ادامه داد: طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، راهبردي ملي است؛ زيرا خوراك صنايع كشور را تامين خواهد كرد. متاسفانه بخش قابل توجهي از گازها در 14 سال گذشته فلر و سوزانده شده يا دوباره بدون فرآوري به چاههاي نفت تزريق شدهاند.
وي بيان داشت: اما با بهره برداري از اين طرح، قرار است اين خوراك به يك ميليون تن اتان تبديل شود و خوراك پتروشيمي هاي گچساران و گروه خط دنا را تامين و سالانه حدود 1.5 ميليون تن پروپان ، حدود 500 هزار تن بوتان و حدود 400 هزار تن 'بنزين c5+ 'توليد كند.
وي گفت: خوراك طرح گروه خط دنا و پتروشيمي گچساران، به ايجاد اين واحد مادر بستگي دارد كه قرار است در نيمه نخست سال 98 طرح عظيم پالايش گاز بيدبلند خليج فارس كه با مساعدت هاي مالي و اجرايي هلدينگ خليج فارس انجام شده، به پايان برسد و سپس وارد مرحله بهره برداري شود.
وي افزود: كل سرمايه گذاري اين طرح سه ميليارد و 45 ميليون دلار است كه بر اساس توافق انجام شده با صندوق توسعه ملي، 70 درصد اين ميزان را صندوق توسعه ملي تامين ميكند و 30 درصد هم آورده سهامدار (هلدينگ خليج فارس) است.
وي اضافه كرد: پس از توافق بانك هاي عضو كنسرسيوم (بانك هاي تجارت، ملت، پارسيان، صنعت و معدن با عامليت بانك سپه) و در فرآيند بررسي طرح و احراز توجيه پذيري، با اعطاي تسهيلات ارزي از محل منابع صندوق توسعه ملي به مبلغ 2 ميليارد و 200 ميليون دلار موافقت و به دنبال آن گشايش اعتبار اسنادي عملياتي شد كه تا كنون يك ميليارد و 220 ميليون دلار از اين تسهيلات دريافت و همچنين 720 ميليون دلارآن براي دريافت در حال نهايي شدن است.
وي ادامه داد: اگر بهره برداري از اين طرح و طرحهاي پايين دست راه اندازي نشود، حدود 15 ميليون دلار در روز به منافع ملي كشور زيان وارد خواهد شد.
وي درباره اشتغال آفريني اين طرح نيز گفت: هم اكنون در دوران ساخت، تا اين لحظه بيش از 4 هزار و 300 نفر در اين طرح به صورت مستقيم و 8500 نفر به صورت غير مستقيم مشغول به كار هستند.
وي با بيان اين كه طرح پالايشگاه گاز بيد بلند خليج فارس، مصداق توسعه پايدار و اقتصاد مقاومتي است، ادامه داد. منظور از توسعه پايدار اين است كه اثرات اين طرح در كشور به ديگر بخش هاي اقتصادي كشور كمك كند. در توسعه پايدار، بحث اقتصاد مقاومتي مطرح است كه مورد تاييد مقام معظم رهبري است.
وي ياد آور شد: اقتصاد مقاومتي يعني اينكه ما بتوانيم از منابع كشور، ارزش افزوده بيشتر ايجاد كنيم و جلوي فروش تك محصولي را با ايجاد زنجيره هاي توليد بگيريم و از اين طريق ارزش افزوده بيشتري را ايجاد كنيم.
اقتصام**2022**1561
..........................................................
منبع نشريه وزارت نفت (مشعل)
۰ نفر