به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اینترنتی نیوساینتیست، این ویروس كه حدودا چهار سال پیش از پولینزی وارد آمریكای جنوبی شد، بیشتر برای زنان باردار خطرناك است زیرا می تواند باعث ایجاد میكروسفالی - سرهای غیرطبیعی كوچك - و مشكلات عصبی مرتبط در نوزادان آنها شود.
علت این موضوع این است كه ویروس زیكا برخلاف بیشتر میكروب ها، می تواند از طریق خون وارد مغز شود و در آنجا سلول های بنیادی را آلوده كرده و بكشد و اثرات شدیدی بر مغزهای در حال تكامل بگذارد.
اما از سوی دیگر این توانایی برای آلوده كردن سلول های بنیادی می تواند برای مبارزه با سرطان های كشنده مغزی كه بسیاری از انها بر اثر سلول های بنیادی جهش یافته ایجاد می شوند، مفید باشد.
'جرمی ریچ' از دانشگاه كالیفرنیا در سن دیاگو و گروه وی در جریان مطالعه ای ویروس زیكا را بر گلیوبلاستوم، شایع ترین نوع سرطان مغز، آزمایش كرده اند. گلیوبلاستوم یكی از صعب العلاج ترین سرطان هاست- این بیماری حتی بعد از جراحی و سایر درمان ها، معمولا یك سال پس از تشخیص بیمار را می كشد.
محققان در این مطالعه نمونه هایی از تومور گلیوبلاستوم انسانی را كه در یك ظرف آزمایشگاهی پرورش یافته بودند، در معرض ویروس زیكا قرار دادند. آنها متوجه شدند كه زیكا، سلول های بنیادی سرطان را از بین برد. این سلول های بنیادی هستند كه معمولا فرد مبتلا به گلیوبلاستوم را می كشند، زیرا می توانند به تمام درمان های موجود مقاوم شوند.
در بخش دیگری از این مطالعه محققان با آزمایش این ویروس بر سلول های معمولی مغز بزرگسالانی كه سرطان نداشتند، متوجه شدند كه زیكا این بافت را آلوده نكرد؛ این موضوع دلیل اینكه چرا ویروس زیكا به ندرت مشكلاتی برای بزرگسالان ایجاد می كند را توضیح می دهد.
سپس محققان این ویروس را بر موش های مبتلا به گلیوبلاستوم آزمایش كردند؛ معمولا چنین موش هایی در عرض یك ماه می میرند اما محققان متوجه شدند، موش هایی كه ویروس زیكا به آنها تزریق شده بود، مدت طولانی تری زنده ماندند بطوریكه از 9 موش چهارتای آنها هنوز پس از دو ماه زنده هستند.
با این حال محققان خاطر نشان كردند كه با توجه به تاثیر متفاوت این بیماری بر موش ها و انسان ها نمی توان نتایج این مطالعه را برای انسان ها تعبیر كرد.
محققان قصد ندارد كه آزمایش ویروس زیكا را بر افراد مبتلا به سرطان مغز آغاز كنند زیرا آنها نگرانند كه این ویروس می تواند به زنان باردار منتقل شود چراكه یك گونه مگس حامل ویروس زیكا در برخی قسمت های آمریكا مشاهده شده است و دیگر اینكه این ویروس از طریق ارتباط جنسی نیز می تواند منتقل شود.
بنابراین محققان در نظر دارند تا این موضوع را مورد بررسی قرار دهند كه اگر این ویروس را از لحاظ ژنتیكی اصلاح كنند تا ایمن تر شود ایا باز به عنوان یك درمان احتمالی برای سرطان مغز كارایی دارد یا خیر.
علمی**2038**1440
مترجم: درنا محمدیان** انتشار: گلشن
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
تهران-ایرنا- ویروس زیكا باعث می شود كه نوزادان آلوده به این ویروس با آسیب شدید مغزی متولد شوند اما اكنون محققان آمریكایی می گویند ممكن است بتوان با مهار این ویروس با تومورهای مغزی در بزرگسالان مبارزه كرد.