به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس، لیسهها جانورانی نرمتن و شبیه به حلزون هستند كه برای حركت روی زمین، مایع چسبندهای از خود ترشح میكنند تا اصطكاك را كاهش دهند. در آزمایشات اولیه، این ماده چسبنده با وجود خون روی بافت قلب یك خوك، به طور كامل به بافت آن چسبید. عملكرد این چسب به قدری خوب است كه پس از هزاران بار ضربان، هنوز هم قلب حیوان مورد آزمایش به خوبی مایع درون آن را نگه داشته است.
همچنین محققان با استفاده از این چسب توانستند بریدگی كبد موشهای آزمایشگاهی را بدون هرگونه عوارض جانبی ترمیم كنند و مانع خونریزی آن شوند.
در جریان این تحقیقات، چالش اصلی سازندگان چسب جراحی، حل شد. واضح است كه چسب باید دارای ویژگی چسبندگی باشد. اما در مورد چسب جراحی، مولكولهای این ماده علاوه بر قابلیت چسبیدن به یكدیگر باید قابلیت چسبیدن به بافت بدن را نیز داشته باشند و البته نمیتوان این چسبندگی را به قیمت حذف انعطافپذیری به دست آورد؛ زیرا اندامهای نرم بدن با انعطافپذیری بالا دائما در حال حركت هستند. ساختار شیمیایی این چسب جدید از دو شبكه مولكولی تشكیل شده كه به هم تنیده هستند. یكی از این شبكهها سخت بوده و پیوند بین مولكولهای آن به سادگی گگسسته میشود و دیگری انعطافپذیر و كشسان است و عملا پیوند بین مولكولهای آن گسستنی نیست. این ساختار، چسب را بسیار مستحكم و انعطافپذیر میكند.
تولید چسبی كه درون بدن انسان به خوبی كار كند، امری بسیار دشوار است. حتی قویترین چسبهای ساخته دست انسان در سطوح خیس مانند بافتها و اندامها به خوبی كار نمیكنند. استفاده از چسب مناسب امكان نگهداری بافتها را در كنار یكدیگر بهطور موثر و با آسیب كمتر فراهم كرده و بخیه را از جریان عمل جراحی حذف میكند.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Sciece منتشر شده است.
علمی (6)**9259**1440
مترجم: سپیده علی كاشانی** انتشار: گلشن
تهران – ایرنا - محققان دانشگاه مكگیل كانادا نوعی چسب جراحی ساختند كه در آن از ساختار شیمیایی ماده چسبنده تولید شده توسط لیسهها (جانورانی نرمتن و شبیه به حلزون) استفاده شده است.